ΜΠΑΣΚΕΤ

"Εγώ στο τέλος και εσύ στην αρχή..."

"Εγώ στο τέλος και εσύ στην αρχή..."

Η στιγμή της αποχώρησης, η αγκαλιά στον "διάδοχο" και τα 14 χρόνια σε μία ομάδα, μία οικογένεια. Ο Στέλιος Κοντούδης πρόσφερε ένα από τα... highlights της φετινής σεζόν και μιλάει στο Sport24.gr για το τέλος μιας σημαντικής καριέρας.

Ο αθλητισμός προσφέρει πολλές όμορφες μικρές ή μεγάλες στιγμές. Από μία απλή συμμετοχή, την επίτευξη ενός στόχου ή μία πορεία με τα ίδια πρόσωπα σε βάθος χρόνου. Και πάντοτε μέσα σε όλα αυτά υπάρχει κάποιος επαγγελματίας ή μη που παίρνει την απόφαση μετά το τέλος κάθε σεζόν να δώσει ένα τέλος σε αυτό που αγαπάει και υπηρετεί για πολλά χρόνια.

Από το δικό του μετερίζι, αφήνοντας πίσω του, όπως όλοι όσοι έχουν πατήσει παρκέ ορισμένες ξεχωριστές στιγμές κυρίως για τους ίδιους. Το Sport24.gr επικοινώνησε με τον Στέλιο Κοντούδη, έναν αθλητή, ο οποίος μετά από 25 και βάλε χρόνια (τα 14 τελευταία στον Πανερυθραϊκό), στα 42 του πήρε την απόφαση να αφήσει τα παρκέ. Μία από τις δικές του ξεχωριστές στιγμές, αλλά και μία στιγμή που μοιράστηκαν όλοι όσοι παρακολούθησαν την αναμέτρηση του Πανερυθραϊκού με το Πευκοχώρι ήταν όταν στο τελευταίο ματς, ο Κοντούδης πέρασε εκτός παρκέ για να περάσει στη θέση του ο γιος του. Ναι, ο γιος του που παρότι είναι 12 ετών έδωσε το χέρι στον πατέρα του, εκείνος τον πήρε αγκαλιά και το ματς συνεχίστηκε κανονικά.

Μία στιγμή που πάγωσε ο χρόνος για μερικά δευτερόλεπτα. Μία δική τους στιγμή που όμως όλοι όσοι παρακολούθησαν τον αγώνα είχαν την τύχη να γίνουν αποδέκτες μιας τόσο ιδιαίτερης κίνησης. Ήταν 11 Μαϊου σε αγώνα κατάταξης που έγινε στο Βόλο. Το Πευκοχώρι επικράτησε του Πανερυθραϊκού με 75-72 και κατέκτησε την τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής. Στο τελευταίο λεπτό του παιχνιδιού, ο κόουτς Δημήτρης Χουχουλής έδωσε εντολή στον Μανώλη Κοντούδη να περάσει στη θέση του πατέρα του...

Ο Έλληνας αθλητής μίλησε στο Sport24.gr για την καριέρα του, την αγάπη του για το μπάσκετ, καθώς πλέον θα συνεχίσει ως προπονητής στα τμήματα υποδομής του συλλόγου της Ερυθραίας, αλλά και το ματς με το Πευκοχώρι. " Πήρα την απόφαση να σταματήσω. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και ότι είχα ξεκινήσει τη σχολή προπονητής και θεώρησα ότι έφτασα στο τέλος της καριέρας μου μετά από τόσα χρόνια. Είμαι ήδη προπονητής στις ακαδημίες του Πανερυθραϊκού, είμαι κοντά στην ομάδα έπαιξε και αυτό το ρόλο του", ήταν τα πρώτα του λόγια.

"Εγώ στο τέλος και εσύ στην αρχή..."
"Εγώ στο τέλος και εσύ στην αρχή..."

Στη συνέχεια, ο Στέλιος Κοντούδης μίλησε για τη διαδρομή του όλα αυτά τα χρόνια. Στο μπάσκετ, αλλά και στον Πανερυθραϊκό που αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της καριέρας του, ίσως το πιο σημαντικό. " Τον Πανερυθραϊκό τον έζησα από τα πολύ μικρά μέχρι τα πολύ ψηλά. Είναι ένα μεγάλο ταξίδι για εμένα και το πιο σημαντικό στην πορεία μου. Συνεργάστηκα με πολλούς αθλητές, ενώ είχαμε και κοινή πορεία με τον Δημήτρη Χουχουλή. Ήμασταν μαζί, άλλα πέντε χρόνια στον Δούκα", δήλωσε αρχικά και στη συνέχεια πρόσθεσε:

" Και στον Δούκα είχα περάσει πέντε φανταστικά χρόνια και δεν περίμενα ότι θα ζούσα κάτι ανάλογο, αλλά έγινε τελικά. Νομίζω κανείς δεν το φανταζόταν γιατί όταν πήγα στην ομάδα εκείνη βρισκόταν στην Β-Γ ΕΣΚΑ. Έζησα πολύ σημαντικές στιγμές για τη ζωή μου στον Πανερυθραϊκό. Η γέννηση των παιδιών μου για παράδειγμα που είναι το πιο σημαντικό πράγμα στην ζωή μου. Όταν πήγα στον σύλλογο δεν είχα κανένα πρόβλημα και το πράγμα έδειχνε από την αρχή πώς θα πάει πολύ μακριά. Ο Χουχουλής μαζί με τη διοίκηση το πίστευαν και υπήρχε εξαιρετική οργάνωση, με αποτέλεσμα να γινόμαστε όλο και καλύτεροι και να πηγαίνουμε όλο και ψηλότερα. Κάθε χρόνο υπήρχε στόχος. Όταν από την Α2 Ανδρών πέσαμε την Β' Εθνική ήταν υποχρέωση μου να στηρίξω την ομάδα. Αυτό που σου λέω έγινε τη σεζόν 2007-08 από τότε δεν ήμουν μικρός (σ.σ.γέλια)".

Ερωτηθείς για την... αγαπημένη του χρονιά, ο Στέλιος Κοντούδης ανέφερε: " Η χρονιά που μου άρεσε εμένα ήταν η σεζόν 2006-07 αν δεν κάνω λάθος. Ήμουν σε μεγάλη μπασκετική ηλικία, αλλά πέρασα πάρα πολύ καλά και δούλεψα πολύ. Θυμάμαι τα ντέρμπι με το Περιστέρι εκείνη τη χρονιά, όταν ανεβήκαμε και οι δύο. Επίσης και η προηγούμενη σεζόν. Η ομάδα στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής είχε δώσει κρίσιμα ματς με τον Αργοναύρη. Ανέβαινε μόνο ένας και είχαμε δώσει όλοι τον καλύτερο μας εαυτό".

Δεν θα μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε για το αν υπήρχαν προτάσεις να αποχωρήσει από την ομάδα, όλα αυτά τα χρόνια με τη φανέλα του Πανερυθραϊκού ή και παλαιότερα. " Είχα μία πρόταση από τον Κολοσσό Ρόδου. Ήταν τη χρονιά που πήγα στον Πανερυθραϊκό. Από τη Γ' Εθνική να πάω στη Β' Εθνική. Τότε είχε ανέβει και ο Δούκας. Πήγα τελικά στην Ερυθραία. Από εκεί και πέρα, τα επόμενα χρόνια δεν υπήρχε πρόταση ουσιαστική που θα με κάνει να φύγω. Μόνο σε φιλολογικό επίπεδο", δήλωσε και συμπλήρωσε, όσον αφορά τις απολαβές του:

" Δεν ήμουν άνθρωπος ιδιαίτερων οικονομικών απαιτήσεων. Ήθελα, όμως τα χρήματα που συμφωνούσα να τα έπαιρνα, διότι είμαι οικογενειάρχης και τα λεφτά αυτά τα υπολόγιζα. Ο Πανερυθραϊκός πάντα είναι εντάξει στις συμφωνίες του. Πράγμα πολύ σημαντικό για όλους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για ένα σύλλογο και οι αθλητές το βλέπουν αυτό".

"Εγώ στο τέλος και εσύ στην αρχή..."
"Εγώ στο τέλος και εσύ στην αρχή..."

Για το ποιους θα ήθελε να ευχαριστήσει μετά από όλα αυτά τα χρόνια καριέρας είπε: " Τον Δημήτρη Χουχουλή πάνω από όλα. Είμαστε πολύ καλοί φίλοι, όμως οι ρόλοι στο γήπεδο ήταν διακριτοί. Στο παρκέ ήταν εκείνος προπονητής και εγώ παίκτης. Τέρμα. Δεν υπήρχε τίποτα. Έξω από το γήπεδο μπορεί, μέσα στο γήπεδο ήμουν ο παίκτης και εκείνος ο προπονητής και το εννοώ αυτό. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον κύριο Μανωλόπουλο τον πρόεδρο, έχουμε πολύ καλή σχέση. Τον Σπύρο Γριβέα και άλλους. Όπως και τον Παναγιώτη Χατζή τον δεύτερο προπονητή και τον γυμναστή. Για να συντηρηθούν οι σχέσεις μέσα στο πέρασμα του χρόνου είτε μιλάμε για προσωπικές, είτε για επαγγελματικές θα πρέπει να υπάρχει ειλικρίνεια σε ό,τι λέμε και ό,τι κάνουμε. Να υπάρχουν ξεκάθαροι ρόλο για το τι θέλουμε και το πώς θα το υλοποιήσουμε. Όπως επίσης και κοινοί στόχοι και όνειρα".

Δεν θα μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε και για την στιγμή της αλλαγής με τον γιο του. Αυτό το... highlight, άλλωστε ήταν και η αφορμή της κουβέντας μας. Μία ξεχωριστή στιγμή, από έναν άνθρωπο, έναν αθλητή, έναν οικογενειάρχη... " Ήταν έντονη συναισθηματικά στιγμή για εμένα. Πολύ έντονη. Το φανταζόμουν λίγο αργότερα που πραγματικά θα ήταν σε κατάσταση να παίξει. Πέρασε στο παρκέ γιατί ήταν το τελευταίο μου ματς και ο κόουτς τον έβαλε μέσα στο τέλος", ανέφερε αρχικά και συμπλήρωσε:

" Αναλογικά με εμένα είναι πολύ καλύτερος ο μικρός από ότι εγώ στην ηλικία του. Το επίπεδο του είναι υψηλό (σ.σ. γέλια). Την ώρα της αλλαγής τον αγκάλιασα και τον φίλησα και του είπα καλή αρχή. Εγώ ήμουν στο τέλος και εκείνος στην αρχή... Οπότε καλή αρχή, κάπως έτσι (σ.σ. παύση για μερικά δευτερόλεπτα). Ξέρεις αυτό δεν περιγράφεται με λόγια. Είναι έντονη στιγμή. Για το ότι θα σταματήσω να αγωνίζομαι το σκεφτόμουν αρκετά χρόνια, αλλά δεν το είχα προγραμματίσει. Μερικές εβδομάδες πριν είπα πώς στο τέλος της σεζόν σταματάω. Δεν το πίστεψε ούτε η οικογένεια μου την αρχή. Ο μικρός μου έλεγε να συνεχίσω. Ήταν δίπλα στην ομάδα και εκείνος από μικρός. Ερχόταν στις αποστολές, στις προπονήσεις και του φαίνεται λίγο περίεργο. Να δούμε πώς θα περνάνε τα Σαββατοκύριακα...".

"Εγώ στο τέλος και εσύ στην αρχή..."

* Οι φωτογραφίες είναι από το Facebook του Στέλιου Κοντούδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ