ΚΙΝΑ

Σε θέση μάχης ο Μπουρούσης

Σε θέση μάχης ο Μπουρούσης

Το CBA κάνει πρεμιέρα, με τον Γιάννη Μπουρούση να είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο θα υπάρχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον για όσα θα γίνονται στην Κίνα το επόμενο εξάμηνο. Το Sport24.gr γράφει για το κινεζικό πρωτάθλημα, το οποίο θα έχει έντονο ελληνικό στοιχείο -κι εκτός παρκέ.

Η πιο μεγάλη (κινεζική) ώρα είναι τώρα για τον Γιάννη Μπουρούση, ο οποίος σε λίγες ώρες θα κάνει το -επίσημο- ντεμπούτο του με τη φανέλα των Zhejiang Lions. Ο 33χρονος σέντερ πήρε το καλοκαίρι τη μεγάλη απόφαση να απαρνηθεί την EuroLeague για πρώτη φορά στην καριέρα του και να κάνει το άλμα για την Κίνα, έναν προορισμό άγνωστο ως επί το πλείστον στο ελληνικό κοινό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού Superfoods θα είναι μόλις ο δεύτερος που θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο CBA, ένα χρόνο μετά την απόπειρα του Λουκά Μαυροκεφαλίδη, ο οποίος δοκίμασε για δύο μήνες με τη φανέλα των Qingdao Double Star Eagles , μετρώντας 20 πόντους, 9.1 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ και 1.6 κλεψίματα κατά μέσο όρο.

Αριθμούς που θέλει να "πιάσει" κι ο Γιάννης Μπουρούσης ως "λιοντάρι". Ο διεθνής σέντερ, που μόλις χθες (21/10) έμαθε πως είναι στη λίστα της Εθνικής Ανδρών που δηλώθηκε στη FIBA για τα προκριματικά , θα γνωρίσει έναν τελείως διαφορετικό κόσμο, σε σχέση με αυτά που είχε μάθει (και συνηθίσει) μέχρι πρότινος. Το CBA έχει άλλωστε τη φήμη ενός πρωταθλήματος που παίζεται σε πολύ υψηλό ρυθμό, με άμυνες σχεδόν αναιμικές και έμφαση σε όσα γίνονται στο μπροστινό μέρος του παρκέ.

Το πρώτο του (φιλικό) καλάθι στην Κίνα, πριν από ένα μήνα:

Πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει να επαναλάβει όσα έκανε με τα χρώματα της Μπασκόνια, η οποία είχε υιοθετήσει αντίστοιχο επιθετικό ρυθμό με αυτόν που συναντάται στην Κίνα. Το ότι με τα χρώματα της ισπανικής ομάδας έκανε τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του ίσως σημαίνει πως έχει τον τρόπο για να εγκλιματιστεί στα νέα δεδομένα, από την άλλη δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχει μια διαφορά δύο ετών ανάμεσα στις δύο περιόδους. Το πρώτο (φιλικό) δείγμα γραφής του πάντως ήταν εξαιρετικό, αφού στο "Super 8" που συμμετείχε η ομάδα του τον προηγούμενο μήνα, με πέντε αγώνες σε ισάριθμες μέρες, είχε 15.6 πόντους, 9.8 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα ανά 30.2 λεπτά συμμετοχής. Pas mal, δηλαδή.

Τα highlights του απέναντι στη Fubon:

Στο πλευρό του θα έχει, ως δεύτερο ξένο στην ομάδα, τον Κόρτνεϊ Φόρτσον. Έναν βραχύσωμο γκαρντ (μόλις 1μ80) με ευρωπαϊκή εμπειρία και βιογραφικό γεμάτη ομάδες από... την άγονη γραμμή. Ο 29χρονος παίκτης έχει περάσει από Ρουμανία, Ρωσία και Τουρκία, αλλά ενδιάμεσα έκανε πέρασμα επίσης από τη Δομινικανή Δημοκρατία και τη Βενεζουέλα. Ξέρει λοιπόν να προσαρμόζεται σε διαφορετικά μέρη, κουλτούρες και πρωταθλήματα. Αυτή θα είναι άλλωστε η δεύτερη χρονιά του στην Zhejiang, με την πρώτη του απόπειρα να συνδυάζεται από 29.1 πόντους (με 33.5% στα τρίποντα), 7.4 ριμπάουντ, 8.5 ασίστ, 2.6 κλεψίματα και 3.6 λάθη κατά μέσο όρο.

Παρεμπιπτόντως, τα ταξίδια των κινεζικών ομάδων δεν είναι σαν αυτά που γίνονται στην Ευρώπη. Από την άποψη της απόστασης και του χρόνου που απαιτείται γι αυτά. Για να καταλάβετε πόσο μεγάλες είναι οι αποστάσεις, οι Xinjiang Flying Tigers πρέπει να ταξιδέψουν 4.500 χιλιόμετρα για να φτάσουν για παράδειγμα στη Shenzen, 4.100 χιλιόμετρα για να πάνε στην Σαγκάη, 4.400 χιλιόμετρα για την Jilin. Το πιο... κοντινό ταξίδι της συγκεκριμένης ομάδας είναι 3.200 χιλιόμετρα. Την ίδια ώρα, τα μεγαλύτερα ταξίδια που καλούνταν να κάνει ως παίκτης του Παναθηναϊκού Superfoods ήταν αυτά σε Μόσχα (2.210 χιλιόμετρα) και Βιτόρια (2.300 χιλιόμετρα).

Σε θέση μάχης ο Μπουρούσης

Άαρον Τζάκσον (από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στους Beijing Ducks, ομάδα που έχει τους Γιάννη Χριστόπουλο και Χάρη Μαρκόπουλο στον πάγκο), Έντουιν Τζάκσον (από την Εστουδιάντες στους Guangdong Southern Tigers), Κάιλ Φογκ (από την Ουνικάχα Μάλαγα στους Guangzhou Long - Lions), Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (από την Αρμάνι Μιλάνο στους Jiangsu Dragons), Σόνι Ουίμς (από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στους Zhejiang Golden Bulls), Κιθ Λάνγκφορντ (από την Ούνικς Καζάν στους Shenzhen Leopards), Τζος Ακονιόν (από τη Λιέτουβος Ρίτας στους Shanghai Sharks) και Νικ Μίνεραθ (από την Άβτοντορ επίσης στους Shanghai Sharks).

Αναλυτικά η λίστα των ξένων που θα αγωνιστούν φέτος στο CBA:

Σε θέση μάχης ο Μπουρούσης

Τα συμβόλαια των παραπάνω παικτών, όπως επίσης όλων των ξένων που εισέρχονται στο CBA, περιλαμβάνει αρκετά μηδενικά. Το οικονομικό αποτελεί άλλωστε το μεγαλύτερο (αν όχι μοναδικό) κίνητρο για κάποιον προκειμένου να αγωνιστεί στην Κίνα, δεδομένου ότι η επιστροφή στην Ευρώπη και το ΝΒΑ (για μόνιμη επανεγκατάσταση) από εκεί και πέρα είναι αρκετά δύσκολη.

Από την άλλη, ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένο το πρωτάθλημα δίνει τη δυνατότητα για μία... έξτρα δουλειά στο φινάλε της αγωνιστικής περιόδου. Βλέπετε, η regular season του CBA ολοκληρώνεται στις 11 Φεβρουαρίου, πράγμα που σημαίνει πως όσοι παίκτες δεν καταφέρουν να βρουν μια θέση στα playoffs με την ομάδα τους, θα κοιτάξουν προς τα μέρη μας για ένα τρίμηνο συμβόλαιο. Όπως έκανε, για παράδειγμα, πέρσι ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης που ξαναφόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ, από την στιγμή που η Qingdao έμεινε εκτός της οκτάδας. Γι αυτό, κρατήστε στο πίσω μέρος του μυαλού σας κάποιους από τους προαναφερθέντες παίκτες με ευρωπαϊκή εμπειρία, για ενδεχόμενη μίνι - επιστροφή μετά τον Φεβρουάριο.

Η κινεζική περιπέτεια για τον Γιάννη Μπουρούση ξεκινά σε λίγες ώρες με το παιχνίδι απέναντι στους Fujian Sturgeons των Ρας Σμιθ (σ.σ.: έφυγε με επεισοδιακό τρόπο από τη Γαλατάσαραϊ πέρσι) και Κρίστιαν Γουντ. Το πρώτο -από τα πολλά- παιχνίδι που θα δώσει στην Κίνα, κυνηγώντας την αρχή για μια πορεία γεμάτη νίκες και -γιατί όχι;- τίτλο στο φινάλε της σεζόν.

Photo Credits: CBA China

TAGS ΚΙΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ