BASKETBALL CH. LEAGUE

Βιλερμπάν: Η ομάδα του Τόνι Πάρκερ

Βιλερμπάν: Η ομάδα του Τόνι Πάρκερ

Ανάλυση της πολυφυλετικής Βιλερμπάν, της πρωταθλήτριας Γαλλίας που ανήκει στον Τόνι Πάρκερ και θα βρει απέναντι του ο Αρης στη φάση των "16" του Basketball Champions League (VIDEOS).

Η Βιλερμπάν απέχει πολύ από το να αναβιώσει τα "χρυσά" χρόνια του μακρινού παρελθόντος (από τα 60s έως τα 80s), όταν κυριαρχούσε στο γαλλικό πρωτάθλημα και παράλληλα έκανε καλές πορείες στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Πάντως, από τότε που ανέλαβε τα ηνία της ομάδας ο Τόνι Πάρκερ (ως πρόεδρος), η ASVEL κάνει μικρά αλλά σταθερά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Πέρυσι κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα από το 2009. Φέτος προκρίθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στους "16" μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Ποιά είναι όμως η πολυφυλετική ομάδα του Τζέι Ντι Τζάκσον (έχει παίκτες από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τις Παρθένους Νήσους, την Τζαμάικα και τη Σερβία), που θα βρει απέναντι του ο Αρης την επόμενη εβδομάδα για τους "16" του Basketball Champions League; Διαβάστε στις παρακάτω γραμμές ποια είναι τα δυνατά σημεία της Βιλερμπάν, ποιοι είναι οι παίκτες που ξεχωρίζουν, καθώς και τι έχει κάνει μέχρι στιγμής στο Basketball Champions League και στο γαλλικό πρωτάθλημα.

Τι κάνει στη Γαλλία

Πέρυσι κατέκτησε το 18ο πρωτάθλημα της ιστορίας της (κερδίζοντας μάλιστα τους Τελικούς με τη Στρασμπούρ με 3-2, παρότι έχασε τα πρώτα δύο παιχνίδια), ωστόσο φέτος δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά στην Pro A της Γαλλίας. Έπειτα από 19 αγωνιστικές η ομάδα του Τζέι Ντι Τζάκσον (που έχει βοηθό στον πάγκο τον Τι Τζέι Πάρκερ, μικρότερο αδερφό του Τόνι) βρίσκεται στην 7η θέση της βαθμολογίας με απολογισμό 10 νίκες και 9 ήττες (5-5 εντός έδρας και 5-4 εκτός), ενώ έχει χάσει τους τελευταίους δύο αγώνες.

Τι έχει κάνει στο Champions League

Έκανε εξαιρετικό πρώτο γύρο, καθώς τερμάτισε στην πρώτη θέση του 3ου ομίλου με 10 νίκες και 4 ήττες (7-0 εντός έδρας και 3-4 εκτός), έχοντας κερδίσει μάλιστα δύο φορές τον ΠΑΟΚ. Στη φάση των ομίλων μόνο δύο ομάδες έκαναν λιγότερα λάθη από τη Βιλερμπάν (είχε 12 κατά μέσο όρο), η οποία ήταν επίσης 5η στην κατηγορία των ασίστ (18,9 κατά μέσο όρο).

Το αγωνιστικό της προφίλ

Μία τυπική γαλλική ομάδα. Αθλητική και γρήγορη, με πολλούς παίκτες που μπορούν να παίξουν σε περισσότερες από μία θέσεις και χωρίς τον μεγάλο σταρ ή τον παίκτη από τον οποίον εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι της. Αμύνεται καλά, βασίζεται πολύ στην κυκλοφορία της μπάλας και έχει ικανοποιητική ισορροπία στην επίθεση. Δεν σουτάρει πάντως πολύ καλά από τη γραμμή των ελευθέρων βολών (έχει 69,7% στο Basketball Champions League).

Ο Ντι Τζέι Τζάκσον χρησιμοποιεί σχετικά "κλειστό" rotation (με οκτώ παίκτες να παίζουν 20-27 λεπτά κατά μέσο όρο), το οποίο πάντως αναμένεται να διαφοροποιηθεί μετά την επιστροφή του Σαρλ Καουντί. Ο μοναδικός διεθνής Γάλλος της Βιλερμπάν έχει παίξει μόνο σε τρεις αγώνες φέτος, αλλά επέστρεψε πρόσφατα στη δράση μετά το σοβαρό διάστρεμμα που τον άφησε εκτός γηπέδων για πάνω από τέσσερις μήνες συνολικά.

Ο σταρ

Ο Γουόλτερ Χοτζ είναι ο παίκτης που ξεχωρίζει στην επίθεση, όντας ο καλύτερος σκόρερ (13,3 πόντοι μ.ό.) και δημιουργός (5,6 ασίστ μ.ό.) της Βιλερμπάν, αλλά και αυτός με το καλύτερο απολογισμό στο δείκτη αξιολόγησης (13,5). Ο αριστερόχειρας πόιντ γκαρντ από τις Παρθένους Νήσους είναι ακόμα η κύρια απειλή πίσω από τη γραμμή των 6,75μ., αφού σουτάρει σχεδόν πέντε τρίποντα ανά αγώνα.

Η Βιλερμπάν... σχηματικά

Τα κουκιά είναι λίγο έως πολύ μετρημένα στη Βιλερμπάν. Η γαλλική ομάδα βασίζεται σε 8-9 παίκτες, χωρίς πάντως να υπάρχει κάποιος παίκτης με στάνταρ ρόλο -πέρα από τον Χοτζ, που μπορεί όμως να παίξει και στις δύο θέσεις της περιφέρειας, αφήνοντας το κουμαντάρισμα στον Μίτσαμ. Πολύ σημαντικός παίκτης για το παιχνίδι της γαλλικής ομάδας είναι ο Σέρβος Νίκολα Ντράγκοβιτς (PF, 10,7π.,26/61τρ.), ο οποίος παίζει στις θέσεις "4" και "5", σουτάρει πολύ καλά από την περιφέρεια και ανοίγει γενικά το γήπεδο όποτε βρίσκεται στο παρκέ.

Σημαντικό ρόλο έχει ακόμα ο τέως παίκτης του Παναθηναϊκού, ΝτεΜάρκους Νέλσον (PG, 10,4π.,13,8rank,4,7ασ., 4,5ρ., 1,4κλ.), που παίζει στις θέσεις "2" και "3" και συνήθως έρχεται από τον πάγκο σε ρόλο έκτου παίκτη, αν και τελευταία ξεκινάει στην αρχική πεντάδα. Το rotation της Βιλερμπάν περιλαμβάνει ακόμα το... πολυεργαλείο Σαρλ Καουντί, τον καλό μακρινό σουτέρ Νικολά Λαν (10,7π.), τον αθλητικό Μπάντζα Σι (F, 8,9π.), ενώ κάτω από τα καλάθια υπάρχουν ο Ντάριλ Γουάτκινς(C, 7,8π.,6,2ρ., 12,4rank) και ο Τζαμαϊκανός Έιντριαν Ούτερ(C, 8,6π.). Ρόλο στην ομάδα έχει ακόμα ο 20χρονος -και μεγάλο ταλέντο - Αμίνε Νουά.

Οι ημερομηνίες των αγώνων με τον Αρη: 1 Μαρτίου (Αλεξάνδρειο) και 8 Μαρτίου (Αστρομπάλ).

TAGS BASKETBALL CH. LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ