ΜΠΑΣΚΕΤ

Ολίμπια Λουμπλιάνας: Θέλει να (ξανα)γίνει... φυτώριο για ΝΒΑερς

Ολίμπια Λουμπλιάνας: Θέλει να (ξανα)γίνει... φυτώριο για ΝΒΑερς
EUROKINISSI

Στην Ολίμπια Λουμπλιάνας, αντίπαλο του Προμηθέα στο Basketball Champions League, πήραν μία μεγάλη απόφαση το περασμένο καλοκαίρι: Θα γίνουν... εργοστάσιο παραγωγής ΝΒΑερς.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία γνωρίζουν ότι κάποτε η Ολίμπια Λουμπλιάνας ήταν υπολογίσιμη δύναμη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ήταν μία ομάδα που σέβονταν όλοι.

Οι λίγο νεότεροι θα την θυμούνται από την παρουσία της στο Final Four του 1997 στην Ρώμη. Στους ακόμα νεότερους όμως το όνομά της δεν λέει πολλά. Αυτό όμως είναι κάτι που φιλοδοξούν να αλλάξουν στην σλοβενική ομάδα.

Ο περισσότερος κόσμος δεν το ξέρει, αλλά η Ολίμπια – την οποία θα υποδεχθεί σήμερα (17/10) ο Προμηθέας για την 2η αγωνιστική του Basketball Champions League – είναι βουτηγμένη στα χρέη. Οι λάθος χειρισμοί την “χρυσή” δεκαετία του 90', όταν έπαιρναν με την πλάτη της κυβέρνησης δάνεια για να αποκτήσουν παίκτες και δεν τα πλήρωσαν ποτέ, έφερε την ομάδα σε δύσκολη θέση. Άργησε να σηκώσει κεφάλι. Έχοντας αυτό στο μυαλό τους, στην σλοβενική ομάδα πήραν μία μεγάλη απόφαση στα μέσα της περσινής σεζόν και έκαναν ουσιαστικά πράξη το καλοκαίρι: Θα γίνουν... φυτώριο για μελλοντικούς ΝΒΑερς!

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ

Η Ολίμπια ήταν κάποτε πασίγνωστη για το αναπτυξιακό της πρόγραμμα. Την φανέλα τους φόρεσαν μεταξύ άλλων σε νεαρή ηλικία παίκτες όπως ο Γκόραν Ντράγκιτς, ο Μπένο Ούντριχ, ο Πρίμοζ Μπρέζετς, ο Βλαντιμίρ Στεπάνια, ο Μπόστιαν Νάχμπαρ, ο Μάρκο Μίλιτς και ο Ράσο Νεστέροβιτς! Παίκτες δηλαδή που έχουν φτάσει κάποια στιγμή να αγωνιστούν στο ΝΒΑ, ή – στην περίπτωση του Ντράγκιτς – να εξακολουθούν να το κάνουν. Κάπου στον δρόμο η ομάδα έχασε την ταυτότητά της.

Ολίμπια Λουμπλιάνας: Θέλει να (ξανα)γίνει... φυτώριο για ΝΒΑερς
EUROKINISSI

Η αρχή προς αυτή την κατεύθυνση έγινε για την Ολίμπια με την απόκτηση του Ισούφ Σάνον (19 χρονών, 1.94 μέτρα, γκαρντ) στα μέσα της περσινής σεζόν. Ποιος είναι ο κύριος; Ένας Ουκρανός γκαρντ που έκανε θόρυβο στο Eurobasket U18 το καλοκαίρι του 2017. Ο πιτσιρικάς ήρθε... ξαφνικά στην ομάδα, πήρε χρόνο συμμετοχής και το αποτέλεσμα ήταν να επιλεγεί στο Νο44 του φετινού ΝΒΑ Draft από τους Ουίζαρντς! Δεν πήγε βέβαια στο ΝΒΑ, έμεινε στην Ολίμπια, ωστόσο όταν αποφασίσει να το κάνει αυτό, η Ολίμπια θα καρπωθεί κάτι.

Με τον Σάνον να δίνει το παράδειγμα, το καλοκαίρι ήρθαν οι δύο μεγάλες κινήσεις της Ολίμπια. Η πρώτη ήταν αυτή που έκανε και τον μεγαλύτερο θόρυβο, αφού στις 31 Μαϊου η Ολίμπια ανακοίνωσε την συμφωνία με τον Λούκα Σάμανιτς (18 χρονών, 2.08 μέτρα, πάουερ φόργουορντ) από την Μπαρτσελόνα. Ο νεαρός Κροάτης θεωρείται από πολλούς ως ο δεύτερος καλύτερος παίκτης στην ηλικία του στην Ευρώπη μετά τον Γάλλο Σέκου Ντουμπούγια, με τις προβλέψεις να τον θέλουν να καταλήγει ακόμα και στην πρώτη 10αδα του ΝΒΑ Draft του 2019! Σχεδόν τρεις εβδομάδες αργότερα ήρθε και η τρίτη... βόμβα από τους Σλοβένους, που συμφώνησαν με τον Μαυροβούνιο Μάρκο Σιμόνοβιτς (19 χρονών, 2.10 μέτρα, φόργουορντ/σέντερ) από την Σιένα, έναν από τους καλύτερους ψηλούς της γενιάς του στην Ευρώπη, ο οποίος θα ενσωματωθεί στην ομάδα τον Δεκέμβριο, αφού πρώτα χρειάζεται να πάρει μέρος σε 14 αγώνες στο ιταλικό πρωτάθλημα για να αποκτήσει ιταλική υπηκοότητα.

Για κερασάκι στην τούρτα, έπεισαν τον Σλοβένο Μπλαζ Μέσιτσεκ (21 χρονών, 1.97 μέτρα γκαρντ) να επαναπατριστεί ενόψει του ΝΒΑ Draft του 2019 και, κάπως έτσι, βρέθηκαν με 4 παίκτες που φιλοδοξούν να πάνε στο ΝΒΑ στο ρόστερ τους!

ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΚΑΟΥΤ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ

Το σκηνικό που έχει στήσει η Ολίμπια το παρακολουθούν πλέον με ενδιαφέρον όλοι οι μάνατζερ, αλλά και πολλές ομάδες του ΝΒΑ. Το γεγονός ότι η σλοβενική ομάδα έχει τάξει χρόνο συμμετοχής σε μελλοντικούς ΝΒΑερς και συμμετέχει σε δύο ανταγωνιστικές λίγκες (Αδριατική Λίγκα και Basketball Champions League) κάνει ακόμα καλύτερα – και πιο εύκολα – τα πράγματα για τους σκάουτ, οι οποίοι ήδη έχουν αρχίσει και συρρέουν στο γήπεδο της ομάδας.

Στην Ολίμπια πήραν ένα υπολογισμένο ρίσκο. Έβαλαν κάτω τα δεδομένα, είδαν ότι με τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι πέρυσι δεν είχαν ελπίδα να βγουν από το σκοτάδι που μπήκαν και αποφάσισαν να δείξουν ευελιξία. Τα πρώτα σημάδια δείχνουν ήδη θετικά. Το πώς θα εξελιχθεί βέβαια αυτό το πείραμα είναι κάτι που θα φανεί τα επόμενα χρόνια. Οι βάσεις πάντως έχουν ήδη μπει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ