BASKETBALL CH. LEAGUE

Μπενίτε: "Στα δικά μας μάτια, δεν ήμασταν χειρότεροι από την Ελλάδα"

Μπενίτε: "Στα δικά μας μάτια, δεν ήμασταν χειρότεροι από την Ελλάδα"
FIBA

Λίγες ώρες πριν από το παιχνίδι της Μπούργος με την ΑΕΚ, ο Βίτορ Μπενίτε μίλησε στο Sport24.gr για τον τρόπο με τον οποίο θα μεταφερθεί η πίεση στην Ένωση, τον διακόπτη που πρέπει να γυρίσει, το -επιδερμικό- φλερτ με τους κιτρινόμαυρους στο παρελθόν, αλλά και τη μεγάλη νίκη της Βραζιλίας επί της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Με πέντε σερί ήττες (σε Liga Endesa και Basketball Champions League), η Μπούργος δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Στο ΟΑΚΑ ευελπιστεί πως θα βάλει τέλος σε αυτή τη... δύσκολη περίοδο, αφού μία νίκη επί της ΑΕΚ μπορεί να γυρίσει άμεσα τον διακόπτη, όπως εξήγησε κι ο Βίτορ Μπενίτε. Ο 29χρονος γκαρντ της ισπανικής ομάδας δεν βρίσκεται για πρώτη φορά στα μέρη μας, αφού πριν από ενάμιση χρόνο είχε αντιμετωπίσει την Ένωση στον ημιτελικό του Final Four του BCL ως παίκτης της Μούρθια. Τότε είχε ηττηθεί, αυτή τη φορά θέλει να γράψει διαφορετικά την ιστορία.

"Είμαστε σε μια διαφορετική κατάσταση από την ΑΕΚ αυτή την στιγμή, θα έλεγα πως τα έχουμε πάει ανάποδα σε σχέση με εκείνη. Ξεκινήσαμε καλά τη σεζόν, αλλά τώρα είμαστε σε σερί ηττών (σ.σ.: η Μπούργος έχει χάσει τα έξι από τα επτά τελευταία παιχνίδια της) και ψάχνουμε μια μεγάλη νίκη για να ξαναβρούμε τον ρυθμό μας. Όλοι στην ομάδα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα μπροστά σε αυτό το παιχνίδι, να παίξουμε πιο σκληρά και με περισσότερη ένταση στην άμυνα, να μην αφήσουμε την ΑΕΚ να νιώσει άνετα στο παιχνίδι. Είναι μια καλή ευκαιρία για εμάς ο συγκεκριμένος αγώνας γιατί απέναντί μας βρίσκεται ένα σπουδαίο σύνολο, με μεγάλα ονόματα και έμπειρους παίκτες. Θέλουμε να δείξουμε ότι δεν είμαστε κακή ομάδα, ότι είμαστε πολύ καλύτερη από αυτό που δείχνουμε τον τελευταίο καιρό" ήταν οι πρώτες κουβέντες του Βίτορ Μπενίτε στο Sport24.gr λίγες ώρες πριν από το συναπάντημα με την ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου στο ΟΑΚΑ.

Μπενίτε: "Στα δικά μας μάτια, δεν ήμασταν χειρότεροι από την Ελλάδα"

Ίσως δεν θέλουν κιόλας να δουν τον Τζοάν Πενιαρόγια σε κατάσταση αντίστοιχη με αυτή από το εκτός έδρας παιχνίδι με την Ανδόρα, πριν από περίπου ένα μήνα:

(γελάει) "Είναι κι αυτό, έχεις δίκιο. Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο καιρό, έτσι όπως παίζουμε, έχει πολλές αφορμές για να αρχίσει να φωνάζει. Δεν τον αδικώ, έχει απόλυτο δίκιο. Έχουμε κάνει πολλές ήττες τον τελευταίο καιρό, κι αυτό ενοχλεί τους πάντες. Ο κόουτς ξέρει ότι δεν είμαστε αυτή η ομάδα, ότι μπορούμε να παίζουμε καλύτερα και να κερδίζουμε".

- Έχεις βρεθεί ποτέ κοντά ή έστω να διαπραγματευτείς με ελληνική ομάδα;

"Πριν από μερικά χρόνια, είχα κάποιες επαφές με την ΑΕΚ. Εννοώ, όχι κάτι επίσημο ή κάτι, απλά μου είχε μεταφερθεί ένα ενδιαφέρον μέσω του εκπροσώπου μου. Το οποίο βέβαια δεν προχώρησε. Θα ήταν τρομερό να παίξω στην Ελλάδα, μου αρέσει η κουλτούρα σας και η ατμόσφαιρα που υπάρχει εδώ. Εντάξει, σήμερα ο καιρός δεν βοηθάει, αλλά έχετε ωραίο κλίμα και ανθρώπους".

Ακολούθως η συζήτηση μεταφέρθηκε όσα έγιναν πριν από δύο μήνες, στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Στην Κίνα αυτός και οι συμπαίκτες του στην Βραζιλία πλήγωσαν την ελληνική ομάδα, σε ένα παιχνίδι που θα μνημονεύεται για χρόνια ως αυτό που έβγαλε τη "γαλανόλευκη" από τον δρόμο προς τα μετάλλια. Η ήττα από τη "σελεσάο" διαφοροποίησε αρκετά το πλάνο, υποχρέωσε σε κυνήγι μιας νίκης με +12 απέναντι στην Τσεχία κι εν τέλει στοίχισε την πρόκριση στην οκτάδα της διοργάνωσης.

"Πολύς κόσμος πριν από το παιχνίδι, κοιτώντας τις δύο ομάδες έλεγε ίσως ότι η Ελλάδα θα έχει εύκολο έργο. Στα χαρτιά όντως η Ελλάδα μπορεί να ήταν καλύτερη, αλλά στα δικά μας μάτια δεν ήταν έτσι. Δεν σκεφτόμασταν ότι είμαστε χειρότεροι, σε καμία περίπτωση. Έχουμε πολλά έμπειρα παιδιά, με ταλέντο. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι ήμασταν απόλυτα προσηλωμένοι και συγκεντρωμένοι στο έργο μας, κάναμε στο 100% όσα έπρεπε να κάνουμε καλά και για αυτό κερδίσαμε. Είχαμε διαβάσει πολύ καλά το παιχνίδι της Ελλάδας, στο πώς θα μαρκάρουμε τον Γιάννη, σε ποιους παίκτες θα δώσουμε τα σουτ και πού θα κάνουμε περισσότερες περιστροφές στην άμυνα. Το ένα είναι αυτό, το αγωνιστικό. Το άλλο είναι το θέμα του εγωισμού και του χαρακτήρα. Όλος ο πλανήτης μιλούσε μόνο για την Ελλάδα, δικαιολογημένα ίσως από την στιγμή που υπήρχε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Εμείς το βλέπαμε αλλιώς όμως, δεν θέλαμε να είμαστε... περαστικοί. Εκνευρίζεσαι κάπως όταν οι άλλοι δεν σε υπολογίζουν, έχεις έξτρα κίνητρο και θες να αποδείξεις ποιος είσαι" ανέφερε χαρακτηριστικά.

- Το έβλεπαν όλοι σαν μια μάχη του Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ.

"Ακριβώς αυτό! Έτσι ήταν, εμείς όμως δεν νιώθαμε ότι είμαστε ο Δαυίδ στην προκειμένη περίπτωση, ούτε ότι η Ελλάδα ήταν ο Γολιάθ. Βλέπαμε μια ομάδα απέναντί μας, που πιστεύαμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε. Μην παρεξηγηθώ, υπάρχει μεγάλος σεβασμός για την ελληνική ομάδα και την ποιότητα των παικτών της, έχει τόσους σπουδαίους παίκτες. Απλά εμείς, από τη μεριά μας, δεν σκεφτήκαμε ποτέ ότι είμαστε χειρότεροι από εκείνους. Το παιχνίδι άλλαξε προς το τέλος της δεύτερης περιόδου, μόλις αρχίσαμε να βάζουμε κάποια σουτ και να βελτιώνουμε την άμυνά μας. Κι ακολούθως, η πίεση άρχισε να μεταφέρεται στην πλευρά της Ελλάδας, είναι λογικό αυτό. Έτσι γίνεται".

Μπενίτε: "Στα δικά μας μάτια, δεν ήμασταν χειρότεροι από την Ελλάδα"

- Σας βοήθησε ότι είχατε στον πάγκο έναν άνθρωπο που ξέρει πολύ καλά την ελληνική νοοτροπία και φιλοσοφία, έναν προπονητή από τα Βαλκάνια, τον Άτσο Πέτροβιτς;

"Ήταν μεγάλο κομμάτι αυτής της νίκης, μας προετοίμασε εξαιρετικά. Στο τέλος κάναμε σπουδαία δουλειά. Εκμεταλλευτήκαμε το γεγονός πως ο Γιάννης δεν έχει συνηθίσει να παίζει με τους κανονισμούς της FIBA, περιορίσαμε τους χώρους που θα έβρισκε. Όλοι, κι οι δώδεκα παίκτες της ομάδας, κάναμε εξαιρετική δουλειά".

- Κι ύστερα ήρθε η βαριά ήττα από την Τσεχία. Νιώθεις ότι την υποτιμήσατε κάπως ως αντίπαλο;

"Φυσικά, έτσι είναι. Το παιχνίδι με την Ελλάδα μάς έκανε μεγάλο καλό εκείνη την στιγμή που κερδίσαμε, αλλά αποδείχθηκε πρόβλημα για την πορεία μας στη διοργάνωση. Σαν να χαλαρώσαμε μετά από αυτό και το πληρώσαμε στο παιχνίδι με την Τσεχία. Δεν πιστεύαμε ότι θα είναι εύκολος αγώνας, απλά δεν περιμέναμε να είναι τόσο σκληροί και να πηγαίνουν τόσο πολύ στην επαφή. Έκαναν τρομερή δουλειά, άξιζαν απόλυτα τη νίκη. Αποδείχθηκε τόσο σε αυτό το παιχνίδι όσο και σε αυτό με την Ελλάδα, ότι δεν έχει σημασία ποια ονόματα έχεις, αλλά τι ομάδα είσαι. Το καταλάβαμε κι από την καλή, κι από την ανάποδη".

- Συνολικά, νιώθεις ότι πήγατε καλύτερα ή χειρότερα από αυτό που μπορούσατε;

"Στην αρχή πήγαμε καλύτερα απ ότι περίμεναν πολλοί, αλλά μετά την πρώτη φάση σίγουρα θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Οπότε θα έλεγα πως παίξαμε κάτω από τις δυνατότητές μας και το πληρώσαμε αυτό. Στο τέλος, ένα κακό παιχνίδι, αυτό με την Τσεχία τα άλλαξε όλα. Σε γενικές γραμμές πάντως, είχαμε καλή εικόνα στη διοργάνωση".

- Ακολουθεί το Προολυμπιακό Τουρνουά. Ξέρετε αν θα παίξουν ο Άντερσον Βαρεζάο και ο Άλεξ Γκαρσία;

"Ο Άντερσον (Βαρεζάο) δεν έχει η ομάδα τώρα, αλλά έχουμε μιλήσει και θέλει να πάρει την καλύτερη απόφαση για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Ο Άλεξ (Γκαρσία) είναι ένα τέρας σωματικά, μπορεί να παίζει για δέκα ακόμη χρόνια αν το θέλει. Αντέχει το κορμί του. Ελπίζω και εύχομαι να είναι κι οι δύο μαζί στo Προολυμπιακό Τουρνουά, μαζί μας".

Photo Credits: FIBA

TAGS BASKETBALL CH. LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ