BASKETBALL CH. LEAGUE

Κρίμα κι άδικο για την ΑΕΚ, την "σκότωσε" στα 2.7'' ο Ράιτ

Κρίμα κι άδικο για την ΑΕΚ, την "σκότωσε" στα 2.7'' ο Ράιτ

Παρά την εντυπωσιακή επιστροφή της στην τελευταία περίοδο, η ΑΕΚ δεν τα κατάφερε απέναντι στην Στρασμπούρ, γνωρίζοντας την ήττα (80-78). Ο Ζακ Ράιτ (πρώην του Παναθηναϊκού) την "σκότωσε" με καλάθι στα 2.7'' για το τέλος.

Παρότι έμοιαζε άδεια από την υπερπροσπάθεια της Κυριακής (5/11) απέναντι στον Παναθηναϊκό Superfoods για τριάντα λεπτά, η ΑΕΚ έκανε εντυπωσιακή ανατροπή στην τελευταία περίοδο του αγώνα με την Στρασμπούρ. Γύρισε από το -16 και έφτασε κοντά στη νίκη, αλλά της έλειψε μια καλή άμυνα. Ο Ζακ Ράιτ "χτύπησε" τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη στα πόδια και σκόραρε για να δώσει τη νίκη στη γαλλική ομάδα (80-78), σε ένα παιχνίδι που η ΑΕΚ άξιζε τη νίκη, βάσει της εικόνας και της εντυπωσιακής επιστροφής της στο φινάλε.

Η εικόνα της ομάδας του Σωτήρη Μανωλόπουλου για τριάντα λεπτά ήταν, περίπου, αυτή που περιμέναμε. Δηλαδή είχε ως βασικό συστατικό την έλλειψη ενέργειας, την κούραση και την αδυναμία να ακολουθήσουν οι "κιτρινόμαυροι" τον γρήγορο ρυθμό των γηπεδούχων. Με τον Ζακ Ράιτ να "χτυπάει" πολλές φορές στο ανοιχτό γήπεδο και τον Ντέιβιντ Λόγκαν να τιμωρεί από τα 6μ75 (4/7 τρίποντα), η Στρασμπούρ απέκτησε νωρίς διψήφιο προβάδισμα, το οποίο συντηρούσε δίχως ιδιαίτερα προβλήματα.

Η διαφορά έφτασε μέχρι το +16 στα μισά της γ' περιόδου, με τους γηπεδούχους να μοιάζουν ικανοί να "τελειώσουν" με συνοπτικές διαδικασίες την αναμέτρηση. Δεν υπολόγιζαν όμως στους παίκτες της ΑΕΚ. Μόλις άρχισε η τελευταία περίοδος, ήταν σαν να βλέπουμε άλλη ομάδα στο παρκέ. Οι μπαταρίες των "κιτρινόμαυρων" γέμισαν από το πουθενά, με τους Μάικλ Γκριν και Ντούσαν Σάκοτα να σκοράρουν κατά ριπάς από την περιφέρεια.

Με πέντε συνεχόμενα δικά τους τρίποντα, το παιχνίδι ήρθε... τούμπα, για να φτάσει το προβάδισμα σε ελληνικά χέρια στο 35ο λεπτό (67-68). Από εκεί και πέρα, οι δύο ομάδες πήγαιναν χέρι - χέρι, με τον αρχηγό της Ένωσης να βάζει το μεγαλύτερο σουτ (τρίποντο κιόλας) της βραδιάς από τα εννέα μέτρα (!) στα 20'' για το τέλος. Το παιχνίδι ήταν στο "Χ", έδειχνε πως θα πάει στο έξτρα πεντάλεπτο, αλλά η προσωπική φάση στην οποία πρωταγωνίστησε ο Ζακ Ράιτ, έκρινε το αποτέλεσμα.

Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού έπαιξε στα πόδια τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη, νίκησε τόσο τον 24χρονο γκαρντ όσο και τον Δημήτρη Μαυροειδή, για να σκοράρει με λέι απ στα 2.7''. Πήρε επίσης το φάουλ, πήγε στην γραμμή, αλλά αστόχησε κατόπιν σχετικής εντολής του Βενσάν Κολέ. Ορθώς, όπως αποδείχθηκε, αφού ο Ντούσαν Σάκοτα δεν κατάφερε να στείλει την μπάλα από τη μία πλευρά του γηπέδου στην άλλη, με τη νίκη να καταλήγει σε γαλλικά χέρια (80-78) εν μέσω αποθέωσης από τους περισσότερους από 5.000 φίλου της Στρασμπούρ που βρέθηκαν στο γήπεδο.

O MVP

Ο Ζακ Ράιτ ήταν ασταμάτητος, πήρε την ομάδα στις πλάτες του στην τελευταία περίοδο κι έγινε ο ήρωάς της, με το καλάθι που πέτυχε στα 2.7'' για το τέλος. Δικαιολογημένα αναδεικνύεται σε πολυτιμότερο παίκτη της αναμέτρησης, αφού στα 32'59'' που αγωνίστηκε, είχε 26 πόντους (με 10/15 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 6/7 βολές), 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 1 κλέψιμο.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Η ΑΕΚ είχε 2/13 τρίποντα μέχρι το 30ο λεπτό της αναμέτρησης, στην τελευταία περίοδο όμως το δίδυμο των Μάικλ Γκριν και Ντούσαν Σάκοτα... πήρε φωτιά. Οι δυο τους σημείωσαν εφτά (!) τρίποντα σε μία περίοδο, με τον δεύτερο να ισοφαρίζει με "βόμβα" από τα εννέα μέτρα στα 20'' για το τέλος. Συνολικά, οι "κιτρινόμαυροι" είχαν 7/9 τρίποντα στο τελευταίο δεκάλεπτο.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Μία φάση έκρινε ουσιαστικά την έκβαση του αγώνα, αυτή που είχε πρωταγωνιστή τον Ζακ Ράιτ. Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού "χτύπησε" τα αργά πόδια του Γιαννούλη Λαρεντζάκη και με ωραία κίνηση έβαλε το καλάθι της γαλλικής νίκης. Η αδυναμία της ΑΕΚ να αμυνθεί απέναντι στους κοντούς της Στρασμπούρ σε όλη τη διάρκεια του αγώνα ήταν εμφανής. Γι αυτό κιόλας, ένας άλλος γκαρντ ήταν ο δεύτερος σκόρερ της γαλλικής ομάδας, ο λόγος για τον -επίσης πρώην "πράσινο"- Ντέιβιντ Λόγκαν, των 20 πόντους με τα 6/11 σουτ και τις 4/6 βολές.

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: Οι 5.328 φίλοι της Στρασμπούρ δημιούργησαν πολύ όμορφη ατμόσφαιρα στη Rhenus Sport Arena.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Γιασεβίτσιους (Λιθουανία) - Καλατράβα (Ισπανία) - Κρέγιτς (Σλοβενία).

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 19-11, 39-29, 57-47, 80-78.

ΣΤΡΑΣΜΠΟΥΡ (Κολέ): Ράιτ 26 (10/15 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 6/7 βολές, 6 ριμπάουντ), Άτκινς 6 (2), Λαμπεϊρί 3 (10 ριμπάουντ), Λελούπ 3 (1), Σι 10 (2), Λόγκαν 20 (2/3 δίποντα, 4/8 τρίποντα, 4/6 βολές), Μπιλάν 12, Μπέιχερστ, Κορτάλ.

ΑΕΚ (Μανωλόπουλος): Ελόνου 1, Τζέιμς 6, Γκριν 18 (3/4 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 3/4 βολές), Χάρις 11 (3/11 σουτ, 5/6 βολές), Ξανθόπουλος 5 (1), Σάκοτα 19 (4/5 τρίποντα), Λαρεντζάκης 9 (1/6 τρίποντα), Μπάρλοου, Μαυροειδής 7 (7 ριμπάουντ), Σι 2.

Ομαδικά στατιστικά - Στρασμπούρ: 18/37 δίποντα, 9/18 τρίποντα, 17/24 βολές, 28 ριμπάουντ (23+5), 16 ασίστ, 9 λάθη, 5 κλεψίματα, 3 τάπες.

Ομαδικά στατιστικά - ΑΕΚ: 19/38 δίποντα, 9/22 τρίποντα, 13/17 βολές, 34 ριμπάουντ (26+8), 16 ασίστ, 10 λάθη, 4 κλεψίματα.

Οι επόμενες υποχρεώσεις των δύο ομάδων: Η ΑΕΚ επιστρέφει στο ΟΑΚΑ, υποδεχόμενη την Ολίμπια Λιουμπλιάνας (15/11), με την Στρασμπούρ να δοκιμάζεται εκτός έδρας από τη Ρόζα Ράντομ (15/11).

TAGS BASKETBALL CH. LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ