BASKETBALL CH. LEAGUE

Basketball Champions League: Ένα βήμα μπροστά από το EuroCup

Basketball Champions League: Ένα βήμα μπροστά από το EuroCup

Το Basketball Champions League έχει καταφέρει μέσα σε μία τετραετία να κοντράρει (ή ακόμη και να υπερέχει) το EuroCup. Η επιβεβαίωση πως είναι πλέον ένα βήμα μπροστά και το παράδειγμα από Ισπανία και Τουρκία.

Από πολύ νωρίς το φετινό καλοκαίρι, το Basketball Champions League έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο την πρόθεσή του: να "πνίξει" το EuroCup. Το κατάφερε με γοργούς ρυθμούς, καταφέρνοντας να αποκτήσει ομάδες με... βαρύτητα και ιστορία. Η Ρίτας Βίλνιους, η Γαλατάσαραϊ, η Νταρουσάφακα και η Μπιλμπάο είναι οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ομάδων που άφησαν στην άκρη τη διοργάνωση της EuroLeague για χάρη αυτής της FIBΑ. Ο λόγος προφανής: η διαρκής εξέλιξη της δεύτερης την καθιστά πλέον πόλο έλξης.

Ο τρόπος με τον οποίο άλλωστε η EuroLeague διαχειρίζεται την κατάσταση σε ό,τι έχει να κάνει με τα... παράθυρα εισόδου σε αυτή, περιορίζει τους τρόπους διείσδυσης κάποιων ομάδων σε αυτή. Κι αυτό γιατί οι ανοιχτές θέσεις από τα εθνικά πρωταθλήματα μετατράπηκαν σε wild card, με βασικό υπόβαθρο το οικονομικό και όχι το αγωνιστικό. Κάτι που διαφοροποιεί τα (όποια) κριτήρια για την παρουσία ενός συλλόγου σε αυτή, από αγωνιστικά σε εμπορικά.

Η ανακοίνωση του Basketball Champions League το πρωί της Παρασκευής 3 Ιουλίου για τις ομάδες που θα βρίσκονται απευθείας στη φάση των ομίλων ουσιαστικά επιβεβαίωσε πως πλέον πρόκειται για την πλέον... αξιοκρατική ευρωπαϊκή διοργάνωση.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα έρχονται από την Ισπανία και την Τουρκία, τις δύο από τις τρεις -κατά τεκμήριο- πιο ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές λίγκες (μαζί με τη VTB League). Η πρώτη έχει τέσσερις ομάδες κι η δεύτερη έχει πέντε στη φάση των ομίλων (ουδεμία ομάδα από τις δύο χώρες δεν βρίσκεται στα προκριματικά). Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η συντριπτική πλειονότητα βρισκόταν στα υψηλά βαθμολογικά στρώματα, πριν από τη διακοπή της σεζόν λόγω του κορονοϊού.

Από τη Liga Endesa, η οποία βέβαια πήγε σε μορφή ειδικού πρωταθλήματος στο φινάλε, οι τρεις από τις τέσσερις συμμετέχουσες ομάδες βρίσκονταν στην πεντάδα πίσω από την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ η τέταρτη (Μπούργος) ήταν μεν δέκατη, αλλά σε ισοβαθμία με την -έβδομη στην κατάταξη- Βαλένθια. Ταυτόχρονα, από τη Basketbol Super Ligi οι τέσσερις από τις πέντε ομάδες ήταν στην πρώτη εξάδα, την οποία συμπλήρωναν η Αναντολού Εφές και η Φενέρμπαχτσε. Η μοναδική που... απουσίαζε από την οκτάδα ήταν η Τουρκ Τέλεκομ (ένατη), η οποία βέβαια θα διεκδικήσει το τρόπαιο για το 2019/20 στο Final Eight που θα διοργανώσει το Basketball Champions League λίγο πριν από την αρχή της νέας αγωνιστικής περιόδου το φθινόπωρο.

Όσο για τις συγκρίσεις στις δύο χώρες; Είναι σαφές πως οι ομάδες του EuroCup βρέθηκαν πιο χαμηλά στην κατάταξη, με την Τουρκία να αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της... αναξιοκρατίας στον τρόπο επιλογής των ομάδων. Η γειτονική χώρα μοιάζει να αποτελεί τη δεδομένη χρονική στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα της EuroLeague Basketball, αφού έχασε από αυτή τη Γαλατάσαραϊ και την Νταρουσάφακα που παραδοσιακά ήταν "δικές" της, όπως επίσης την Τόφας. Έτσι, προκειμένου να μην μείνει δίχως παρουσία στη χώρα, το EuroCup αποτάθηκε στην Μπούρσασπορ και την Μπαχτσεσεχίρ. Ομάδες που αφενός δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές που μετακόμισαν στο Basketball Champions League, αφετέρου ήταν μακριά από τα playoffs της Basketbol Super Ligi, όταν αυτή διεκόπη οριστικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η Μπούρσασπορ ήταν δέκατη και η Μπαχτσεσεχίρ βρισκόταν... τρίτη από το τέλος!

ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

Η FIBA δεν μπορεί να "χτυπήσει" ακόμη την EuroLeague, κάτι που δεδομένα δεν μπορεί να κάνει για ακόμη έξι χρόνια, έως ότου ολοκληρωθεί το δεκαετές συμβόλαιο με την IMG. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως μέχρι τότε το Basketball Champions League δεν μπορεί να εδραιωθεί ως η δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση σε επίπεδο ονόματος και εμπορικότητας των ομάδων της. Για την ακρίβεια, τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκεται ήδη ένα βήμα μπροστά από το EuroCup.

Από τη μία χάρη στην ποιότητα των ομάδων που διαθέτει και την παρουσία τους στην κατάταξη της σεζόν που ολοκληρώθηκε, από την άλλη δεδομένου ότι διαθέτει δεκατέσσερις (14) πρωταθλητές στην "αγκαλιά" της έναντι μόλις τριών (3) της διοργάνωσης της EuroLeague Basketball -ως "πρωταθλητής" ορίζεται είτε η ομάδα που πήρε τον τίτλο (βλ. Λιθουανία) με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, είτε αυτή που ήταν στην πρώτη θέση της κατάταξης πριν από την οριστική διακοπή.

Κι όλα αυτά τα έχει καταφέρει το Basketball Champions League παρότι μετράει μόλις τέσσερις σεζόν παρουσίας στο ευρωπαϊκό στερέωμα.

Photo Credits: FIBA

TAGS BASKETBALL CH. LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ