BASKETBALL CH. LEAGUE

Ήττα και αποκλεισμός για την ΑΕΚ από τη Μονακό

Ήττα και αποκλεισμός για την ΑΕΚ από τη Μονακό

Η ΑΕΚ πάλεψε στο Μόντε Κάρλο κόντρα στη Μονακό στον 2ο αγώνα της φάσης των 16 του Basketball Champions League, αλλά γνώρισε την ήττα με 95-87 και τελικά τον αποκλεισμό. Άλλαξε τα δεδομένα η αποβολή του μαινόμενου Γιούρι Ζντοβτς.

Η ΑΕΚ πήγε στο Μόντε Κάρλο για να παίξει τα ρέστα της κόντρα στη Μονακό μετά τη νίκη με έναν πόντο στο ΟΑΚΑ στον πρώτο αγώνα της σειράς της φάσης των 16 του Basketball Champions League. Τα έδωσε όλα, πάλεψε, αλλά στο τέλος... έπεσε μαχόμενη.

Η Μονακό ήταν πιο γρήγορη, πιο αθλητική και πιο ψύχραιμη, παίρνοντας μία δίκαιη νίκη, αφού είχε τον έλεγχο σχεδόν σε όλη την διάρκεια του αγώνα, προηγούμενη κάποια στιγμή ακόμα και με 17 πόντους διαφορά. Όσο για την ΑΕΚ; Αν και ακολούθησε πιστά το πλάνο της στην επίθεση, εντούτοις πλήρωσε τις συνέπειες της κακής άμυνάς της, αλλά και το γεγονός ότι άφησε τους Γάλλους να παίξουν με το μυαλό της, με πρώτο αυτό του Γιούρι Ζντοβτς, η αποβολή του οποίου στο 27' επειδή μπήκε στο παρκέ και ούρλιαζε στους διαιτητές, με το σκορ στο 61-51, άλλαξε τα δεδομένα του αγώνα.

O MVP

Η φράση “η νίκη έχει πολλούς πατεράδες” έχει φτιαχθεί για παιχνίδια σαν αυτό της Μονακό με την ΑΕΚ. Οι Μονεγάσκοι είχαν πολλούς διακριθέντες, με κάθε έναν να αναλαμβάνει δράση σε διαφορετικό δεκάλεπτο. Ο Σούλερ στην αρχή, ο Μποστ και ο Γκλάντιρ στο ενδιάμεσο και ο Κάρεν-Μέντλεϊ στο φινάλε. Ο τίτλος του Πολυτιμότερου παίκτη ωστόσο πηγαίνει έστω και οριακά στον Σούλερ, που έδωσε το σύνθημα στην αρχή σημειώνοντας συνεχόμενους πόντους και έβαλε κάποια κρίσιμα καλάθια προς το φινάλε, ολοκληρώνοντας τελικά τον αγώνα με 20 πόντους και 6 ριμπαόυντ.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Στην αποβολή του Γιούρι Ζντοβτς στο 27'. Την στιγμή εκείνη το σκορ ήταν 61-51 και το μομέντουμ ευννοούσε την ΑΕΚ. Κι ας χρεώθηκε με ανύπαρκτο επιθετικό φάουλ ο Ελόνου. Η αποβολή του Σλοβένου ωστόσο δημιούργησε εκνευρισμό και σε ένα σερί 7-0 των γηπεδούχων που ξέφυγαν με 68-51, υποχρεώνοντας την ΑΕΚ να κυνηγάει... χίμαιρες από εκείνο το σημείο κι έπειτα.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Η Μονακό ξεκίνησε τον αγώνα με 20/20 βολές (!) και τελικά ολοκλήρωσε τον αγώνα με 28/34, ενώ σούταρε με το τρομερό 51.1 % στα δίποντα. Με τέτοια ποσοστά δεν γινόταν να χάσει.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Το παιχνίδι ξεκίνησε με την ΑΕΚ να κάνει αυτά που έπρεπε στην επίθεση, περνώντας τη μπάλα κοντά στο καλάθι και να μένει κοντά στο σκορ στην αρχή. Το πρόβλημα ωστόσο βρισκόταν στην άλλη πλευρά του παρκέ, όπου οι περιφερειακοί της Μονακό έβρισκαν χώρους και “χτυπούσαν” την “Ένωση” είτε σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός είτε στην πλάτη της άμυνας, με αποτέλεσμα να μετατρέψουν γρήγορα το 10-9 υπέρ τους σε 23-15 αρχικά και τελικά σε 30-19 στο φινάλε της πρώτης περιόδου.

Στην δεύτερη περίοδο η ΑΕΚ θα αντιδρούσε. Με την τριάδα των ΜακΓκράθ, Ντίξον και Λαρεντζάκη να βγάζει ενέργεια στην άμυνα και να δίνει λύσεις στην επίθεση στον Μαυροκεφαλίδη, οι “Κιτρινόμαυροι” άρχισαν σιγά-σιγά να “ροκανίζουν” την διαφορά, μειώνοντας αρχικά σε 32-27 και 34-31, ενώ κάποια στιγμή ισοφάρισαν σε 36-36. Κάπου εκεί το πέρασμα των Λαρεντζάκη, Ντίξον και Μαυροκεφαλιδη στον πάγκο για να πάρουν ανάσες είχε ως αποτέλεσμα να χάσει λίγο τον προσανατολισμό της η ΑΕΚ, κάτι που εκμεταλλεύτηκε η Μονακό και χάρη σε ένα επιμέρους σκορ 11-4 πήγε στα αποδυτήρια προηγούμενη με 47-40, έχοντας σε αυτό το διάστημα 18/18 βολές!

Η τρίτη περίοδος ξεκίνησε με τη Μονακό να ξεφεύγει με 51-40 και την ΑΕΚ να μειώνει σε 51-44 και 61-51. Σε εκείνο το σημείο ωστόσο ένα ανύπαρκτο επιθετικό φάουλ πάνω σε σκριν που χρεώθηκε στον Ελόνου εκνεύρισε τον Γιούρι Ζντοβτς, που αποβλήθηκε με διπλή τεχνική ποινή, με τη Μονακό να εκμεταλλεύεται την αναμπουμπούλα και να ξεφεύγει με 68-51. Κι αν ο Βασιλειάδης μείωσε με συνεχόμενα καλάθια σε 68-57, η Μονακό βρήκε τον τρόπο να κλείσει την τρίτη περίοδο προηγούμενη με 75-61.

Στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου η ΑΕΚ μείωσε σε 75-66, δείχνοντας απειλητική. Η Μονακό ωστόσο απάντησε τότε με ένα επιμέρους σκορ 8-2 και ξέφυγε ξανά με 83-68. Το παιχνίδι είχε πλέον κριθεί, αφού η ΑΕΚ δεν κατάφερε ξανά να κατεβάσει την διαφορά κάτω από τους 10 πόντους παρά μόνο όταν είχαν όλα κριθεί.

Τα δεκάλεπτα: 30-19,47-40, 75-61, 95-87

MONAKO: Ντέιβις 8, Μποστ 18 (2), Ράιτ 9 (6 ασ.), Σι 12, Γκλαντιρ 11 (1), Αμπούντου 2, Φοφανά 2, Κάρεν-Μέντλεϊ 10, Σούλερ 20 (3), Ουατάρα 3 (1)

ΑΕΚ: Ούκιτς 6, ΜακΓκράθ, Ελόνου 10, Σάκοτα 9 (1), Βασιλειάδης 15 (3), Ντίξον 14 (2), Λαρεντζάκης 5 (1), Νιούλεϊ, Μαυροειδής 10, Μαυροκεφαλίδης 18 (12 ρ.)

TAGS BASKETBALL CH. LEAGUE ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ