BASKETBALL CH. LEAGUE

Η ΑΕΚ ήταν... 10 στιγμές

CHAMPIONS LEAGUE / FINAL-4 / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΜΟΝΑΚΟ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / FINAL-4 / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΜΟΝΑΚΟ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το Sport24.gr παρουσιάζει την πορεία της ΑΕΚ μέχρι την κατάκτηση του τίτλου του BCL μέσα από 10 στιγμές που έμειναν χαραμένες στον κόσμο. Από το τρίποντο του Πάντερ με τη Νίμπουρκ μέχρι τον... Μπουφόν Λαρεντζάκη.

Η φετινή σεζόν έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής κάθε προσδοκία για την ΑΕΚ. Η “Ένωση” έχει βιώσει μία χρονιά γεμάτη έντονα συναισθήματα και στιγμές που θα μείνουν χαραγμένες στο μυαλό του κόσμου.

Σε δέκα, είκοσι, πενήντα χρόνια από τώρα, όταν κάποιοι κοιτάζουν την πορεία της φετινής ΑΕΚ μέχρι την κατάκτηση του Basketball Champions League είναι μάλλον αδύνατο να τα θυμούνται όλα. Υπάρχουν όμως κάποια γεγονότα που συνέβησαν κάποιες φάσεις, που δύσκολα θα τις ξεχάσουν. Γιατί; Επειδή θα είναι η κληρονομιά αυτής της ομάδας. Θα είναι οι φάσεις που θα μνημονεύονται πάντα.

Το Sport24.gr προσπάθησε να ξεχωρίσει τις 10 στιγμές, φάσεις, γεγονότα που ξεχώρισαν στην φετινή πορεία της “Ένωσης” μέχρι την κατάκτηση του τίτλου και σας τα παρουσιάζει με χρονολογική σειρά. Στιγμές που έκαναν αυτή την πορεία ακόμα πιο μαγική από ότι ήταν.

TO ΚΑΡΦΩΜΑ ΤΟΥ ΤΖΕΙΜΣ ΜΕ ΤΗ ΒΕΝΕΤΣΙΑ

Η ΑΕΚ ήταν... 10 στιγμές


Ο ΡΑΙΤ ΕΚΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΑΕΚ

Κάθε πορεία έχει τις καλές και τις κακές στιγμές της. Μία από αυτές τις κακές στιγμές ήταν για την ΑΕΚ η ήττα της 7ης Νοεμβρίου στην Γαλλία με 80-78 από την Στρασμπούρ. Η “Ένωση” έχει κάνει μία απίστευτη ανατροπή και με τρίποντο του Ντούσαν Σάκοτα έχει φέρει το ματς στα ίσα με 78-78. Η τελευταία επίθεση όμως ανήκει στην Στρασμπούρ, με τον Ζακ Ράιτ να σημειώνει καλάθι και φάουλ (αστόχησε στην βολή) και να δίνει τη νίκη στην ομάδα του.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η ΑΕΚ ολοκληρώνει τον πρώτο γύρο με ρεκόρ 3-4 μετά την ήττα της από την Μπαϊρόιτ με 80-73. Τα πράγματα μοιάζουν δύσκολα και ο Μάκης Αγγελόπουλος παίρνει τη μεγάλη απόφαση: Απολύει τον Σωτήρη Μανωλόπουλο και δίνει τα ηνία της ομάδας στον Ντράγκαν Σάκοτα. Ο άνθρωπος που είχε οδηγήσει την ομάδα στον τελευταίο της τίτλο (το πρωτάθλημα του 2002) καλείται να την κάνει ξανά “Βασίλισσα”. Σωστό ή λάθος, στην “Ένωση” θα το μάθαιναν αυτό στην συνέχεια.

“ΖΩΝΤΑΝΗ” ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Είναι από τα παιχνίδια-σταθμούς της ΑΕΚ. Πηγαίνοντας στην Ισπανία με νέο (παλιό) προπονητή τον Σάκοτα, ήθελε να δείξει κόντρα στην Εστουδιάντες ότι έχει σφυγμό. Αυτό ακριβώς έκανε λοιπόν, κέρδισε με 85-78 και φώναξε “παρούσα” στα μεγάλα ραντεβού της. Ήταν “ζωντανή” στο παιχνίδι της πρόκρισης και είχε σχεδόν έναν γύρο για να πλασαριστεί όσο ψηλότερα γινόταν.

ΑΚΥΡΟ ΠΗΔΗΜΑ

Η στιγμή που πιθανότατα πολλοί στην ΑΕΚ πίστεψαν πως όλα τελείωσαν. Κόντρα στην Στρασμπούρ στο ΟΑΚΑ η “Ένωση” έπαιζε ένα από τα τελευταία της χαρτιά για πρόκριση. Το παιχνίδι είναι στην κόψη του ξυραφιού, η Στρασμπούρ αποδεικνύεται σκληρή. Με κάποιον τρόπο όμως η ΑΕΚ βρίσκεται ξαφνικά με την τύχη στα χέρια της, αφού με το σκορ στο 87-88 έχει την τελευταία επίθεση. Και τότε... έπεσε σκοτάδι. Η μπάλα έφτασε στα χέρια του Κέλσι Μπάρλοου, ο οποίος έκανε... άκυρο πήδημα. Τα πράγματα έδειχναν χαμένα.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ...ΠΑΓΚΟ!

Όλοι θυμούνται ότι ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος είχε πετύχει ένα τεράστιο τρίποντο στον τελευταίο αγώνα της φάσης των Ομίλων κόντρα στην Μπαϊρόιτ. Πόσοι όμως θυμούνται ότι κανονικά δεν θα έπρεπε καν να βρίσκεται στο παρκέ ; Κι όμως είναι αλήθεια!

Με τον Ντράγκαν Σάκοτα να έχει προγραμματίσει να περάσει τον Βασιλόπουλο για την άμυνα της ΑΕΚ, ένα κερδισμένο φάουλ του Μάνι Χάρις σταμάτησε τον χρόνο. Με την “Ένωση” όμως να μην έχει δικαίωμα για βολές και την αλλαγή να έχει δηλωθεί, κάποιος έπρεπε να βγει. Αυτό ο κάποιος ήταν τελικά ο Ντιλρόι Τζέιμς, ο οποίος έτρεξε προς τον πάγκο πριν γίνει η... ζημιά. Η συνέχεια γνωστή: Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος ευστόχησε σε τρίποντο μειώνοντας σε 80-81, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επόμενη μεγάλη στιγμή της ΑΕΚ.


Ο ΣΑΚΟΤΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΗΝ ΑΕΚ ΣΤΟΥΣ 16

Το σκορ ανάμεσα στην ΑΕΚ και την Μπαϊρόιτ είναι 80-81. Η “Ένωση” έχει την επόμενη επίθεση. Οι μνήμες από την φάση με τον Μπάρλοου έχουν αρχίσει να ξυπνούν. Αυτή τη φορά όμως η μπάλα πήγε στα σωστά χέρια: Αυτά του Ντούσαν Σάκοτα. Μία απλή kick out πάσα του Χάρις στον αρχηγό της ΑΕΚ είναι αρκετή για να “οπλίσει” ο Σάκοτα, ο οποίος με τρίποντο κάνει το 83-81 μέσα σε αποθέωση. Με την βοήθεια και των Βενέτσια και Στρασμπούρ (που κέρδισαν Εστουδιάντες και Μπάνβιτ αντίστοιχα) η ΑΕΚ ήταν στους 16 της διοργάνωσης!


ΠΑΝΤΕΡ FOR THE WIN!

Η φάση που πιθανότατα έχει παίξει περισσότερο στο... repeat από κάθε άλλη στην φετινή πορεία της ΑΕΚ. Η “Ένωση” πήγε στην Τσεχία για να αντιμετωπίσει τη Νίμπουρκ κυνηγώντας ένα θαύμα, αφού είχε ηττηθεί με 10 πόντους διαφορά στο ΟΑΚΑ στον πρώτο αγώνα. Τα πράγματα δείχνουν άσχημα για τρεις περιόδους. Στην τέταρτη περίοδο όμως όλα αλλάζουν. Η ΑΕΚ φέρνει τούμπα το ματς και προηγείται με 8 πόντους, έχοντας και την τελευταία επίθεση. Η μπάλα φτάνει στα χέρια του Κέβιν Πάντερ, η μεταγραφή του οποίου από την Ρόζα Ράντομ άλλαξε όλη την εικόνα και - όπως αποδείχθηκε την ιστορία - της φετινής ΑΕΚ. Όσο για την συνέχεια; Για όποιον δεν την ξέρει, ιδού:


Ο ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗΣ “ΝΤΥΝΕΤΑΙ” ΜΠΟΥΦΟΝ!

Το ποδόσφαιρο συναντά το μπάσκετ. Ίσως καμία άλλη στιγμή της φετινής πορείας της ΑΕΚ να μην μπορούσε να δείξει με καλύτερο τρόπο το πάθος και την αυταπάρνηση αυτής της ομάδας. Και ήρθε από τον πιθανότατα πιο παθιασμένο παίκτη της, τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη.

Στον πρώτο αγώνα της σειράς των προημιτελικών με την Στρασμπούρ (νίκη με 78-69 για την ΑΕΚ) ο Λαρεντζάκης άφησε για λίγο στην άκρη το μπάσκετ και πρόσφερα στον κόσμο μία από τις πιο τρελές φάσεις της σεζόν. Βλέποντας τον Ντέιβιντ Λόγκαν να ετοιμάζεται να πασάρει, ο γκαρντ από την Κύθνο έκανε μία βουτιά που θύμισε τερματοφύλακα, κλέβοντας την μπάλα! Αμέσως ο Λαρεντζάκης έγινε... viral, αφού αυτή την εκτίναξη την είδε όλος ο κόσμος, σε σημείο που την σχολίασε ακόμα και ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν !


ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ, ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΞΑΝΑ

Κέρδισε γιατί δεν μπορούσε να χάσει. Η ΑΕΚ διοργάνωσε το Final Four του Basketball Champions League μέσα σε 20 μέρες. Δεν ήταν το φαβορί. Αυτό ήταν η Μονακό. Οι 18.000 φίλαθλοι που βρέθηκαν στο γήπεδο όμως φρόντισαν να αλλάξουν τα δεδομένα, βοηθώντας την να κατακτήσει τον τρίτο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας της.

Υπάρχουν πολλές στιγμές από αυτό το τριήμερο που θα έχουν να θυμούνται οι φίλοι της ομάδας. Τα τρίποντα του Πάντερ και του Σάκοτα, τα καρφώματα του Χάντερ, τα κρίσιμα καλάθια του Γκριν, το μυαλωμένο παιχνίδι του Ξανθόπουλου, την άμυνα του Λαρεντζάκη, τα ποσταρίσματα του Μαυρειδή, τους κρίσιμους πόντους του Χάρις, το μέσα έξω παιχνίδι του Τζέιμς, το πάθος του Βασιλόπουλου. Ο καθένας μπορεί να διαλέξει όποια στιγμή θέλει. Γιατί, στο τέλος της ημέρας, η φετινή ΑΕΚ είναι στιγμές. Στιγμές που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό του κόσμου.

TAGS BASKETBALL CH. LEAGUE ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ