ΜΠΑΣΚΕΤ

Basketball Africa League, η νέα Λίγκα που αξίζει να παρακολουθήσεις

Basketball Africa League, η νέα Λίγκα που αξίζει να παρακολουθήσεις

Ποιες ομάδες συμμετέχουν στην BAL; Ποιο είναι το σύστημα διεξαγωγής της; Γιατί το ΝΒΑ και η FIBA ανέλαβαν τη διοργάνωσή της; Το Sport24.gr παρουσιάζει το νέο παναφρικανικό πρωτάθλημα συλλόγων.

Δεν είναι -και ούτε πρόκειται να γίνει- η πιο... εμπορική Λίγκα του κόσμου, σίγουρα όμως θα μας απασχολήσει αρκετά τα επόμενα χρόνια. Η BAL, η Basketball Africa League, ξεκίνησε σε κάθε γωνιά της ηπείρου, με το ΝΒΑ και τη FIBA να έχουν αναλάβει τη διοργάνωσή της και τις Jordan Brand - Pepsi τη χορηγία της. Βέβαια, αυτές τις μέρες διεξάγεται η προκριματική και όχι η τελική φάση, με 32 ομάδες να παλεύουν για να βρεθούν στην regular season των 12 συλλόγων, από τους οποίους γνωρίζουμε ήδη τους επτά.

Στον προκριματικό γύρο που ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου, συμμετέχουν 32 ομάδες χωρισμένες σε έξι γκρουπ. Οι 16 από αυτές θα προκριθούν στον δεύτερο γύρο (οι δύο πρώτες κάθε ομίλου δηλαδή), στον οποίο η FIBA έχει ήδη στείλει τέσσερις ομάδες με wild cards. Ο πρώτος προκριματικός γύρος θα ολοκληρωθεί στις 3 Νοεμβρίου.

Στο GROUP A (Μπαμάκο, Μάλι) συμμετέχουν οι: Πετρολιέρς (Αλγερία), Αλ Νασέρ (Λιβύη), Πολίς (Μάλι), Σεϊντού Λέγκασι Αθλέτικ Κλαμπ (Γουϊνέα).

Στο Group B (θα ανακοινωθεί προσεχώς το μέρος διεξαγωγής των αγώνων που θα γίνουν από τις 29/10 έως τις 3/11) συμμετέχουν οι: Αμπιτζάν BC (Ακτή Ελεφαντοστού), ΑΣΠΑΚ (Μπενίν), Μπρέιβς (Γκάνα), Νιγκελέκ (Νίγηρας), Πάιθονς (Λιβερία).

Στο Group C (Λιμπρεβίλ, Γκαμπόν) συμμετέχουν οι: Μάνγκα (Γκαμπόν), ΦΑΠ (Καμερούν), Βίργκεν Μαρία ντε Άφρικα (Ισημερινή Γουινέα), Μαζέμπε (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό).

Στο Group D (Νταρ ες Σαλάμ, Τανζανία) συμμετέχουν οι: JKT (Τανζανία), Πάτριοτς (Ρουάντα), Ντάιναμο (Μπουρουντί), Χαουάσα Σίτι (Αιθιοπία), Σίτι Όιλερς (Ουγκάντα).

Στο Group Ε (Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική) συμμετέχουν οι: Φεροβιάριο (Μοζαμβίκη), Γιόζι Νάγκετς (Νότια Αφρική), Μερσενάρις (Ζιμπάμπουε), ΟΥΝΖΑ Πέισερς (Ζάμπια), Ντόλφινς (Μποτσουάνα), Λάιονς Κλαμπ (Ναμίμπια).

Στο Group F (Ανταναναρίβο, Μαδαγασκάρη) συμμετέχουν οι: KPA (Κένυα), Γκενταρμερί Νασιονάλε Μπάσκετμπολ Κλαμπ (Μαδαγασκαρη), Μπο Βαλόν Χιτ (Σεϋχέλλες), ομάδα από τις Κομόρες, ομάδα από τον Μαυρίκιο.

Από αυτούς τους έξι ομίλους θα προκύψουν 12 ομάδες που θα συνεχίσουν στην ELITE-16 φάση, στην οποία όπως προείπαμε η FIBA θα βάλει ακόμη τέσσερις συλλόγους. Πεντε πόλεις (Μπαμάκο - Μάλιο, Κοτονού - Μπενίν, Λιμπρεβίλ - Γκαμπόν, Ντας ες Σαλάμ - Τανζανία και Ανταναναρίβο - Μαδαγασκάρη) θα διοργανώσουν τους αγώνες της φάσης των 16, ενώ ακόμα μία θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.

Οι έξι πρώτες ομάδες αυτού του πρωταθλήματος θα προκριθούν στην κανονική περίοδο, στην οποία θα συμμετάσχουν 12 σύλλογοι. Από αυτούς γνωρίζουμε την Πέτρο ντε Λουάντα της Αγκόλα, την Μοναστίρ της Τυνησίας, την Ζάμαλεκ της Αιγύπτου και την Σπορτίβ Σαλέ του Μαρόκο, ενώ περιμένουμε να μάθουμε την πρωταθλήτρια της Νιγηρίας και την πρωταθλήτρια της Σενεγάλης.

Στην regular season οι 12 ομάδες θα χωριστούν σε δύο περιφέρειες των έξι. Κάθε ομάδα θα δώσει πέντε αγώνες, ενώ οι τρεις πρώτες κάθε περιφέρειας θα προκριθεί στην SUPER-6 φάση. Εκεί όλοι θα παίξουν με όλους και οι τέσσερις πρώτοι θα πάρουν το εισιτήριο για το Final Four, το οποίο θα διεξαχθεί στην Kigali Arena της Ρουάντα, ένα εκπληκτικό γήπεδο που άνοιξε τις θύρες του πριν από μερικούς μήνες και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 12000 θεατές.

Στόχος του ΝΒΑ και της FIBA, που συνεργάστηκαν ώστε να γίνει πράξη ένα όραμα πολλών ετών, είναι η διαφήμιση του μπάσκετ σε κάθε γωνιά της Αφρικής και η παραγωγή νέων ταλέντων από αυτή τη διαδικασία. Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις υποστηρίζουν ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα δούμε πολλούς παίκτες να μετακομίζουν στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρώπης και του ΝΒΑ μέσα από την Αφρικανική Λίγκα, η οποία προσφέρει μια νέα εμπειρία στους φίλους του μπάσκετ σε όλο τον κόσμο.

Οι αγώνες μεταδίδονται από τη σελίδα της διοργάνωσης στο Facebook .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ