NBA

"Η Αφρική είναι η επόμενη"

"Η Αφρική είναι η επόμενη"

To "2018 Μπάσκετ Χωρίς Σύνορα — Αφρική" διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία και η FIBA, το NBA και οι συμμετέχοντες έστειλαν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα.

Η FIBA και το ΝΒΑ για ακόμη μία φορά ένωσαν τις δυνάμεις τους και το αποτέλεσμα της σύμπραξής τους ήταν επιτυχημένο. Το "2018 Basketball Without Borders Africa" ή αν προτιμάτε το "2018 Μπάσκετ Χωρίς Σύνορα — Αφρική" διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία και μεταξύ άλλων το "παρών" στο camp που έγινε στο Γιοχάνεσμπουργκ (1-4/8), έδωσαν οι Άνταμ Σίλβερ, Πάτρικ Μπάουμαν, Μαρκ Τέιτουμ, Χαμάνε Νιανγκ, Αλφόνς Μπίλε, Ντικέμπε Μουτόμπο, Σερτζ Ιμπάκα και Λούολ Ντενγκ.

Το δελτίο Τύπου της FIBA αναφέρει:

"Η Αφρική είναι η επόμενη" ήταν το μήνυμα που βγήκε δυνατά και ξεκάθαρα από τη διοργάνωση του "2018 Μπάσκετ Χωρίς Σύνορα — Αφρική", που φιλοξένησε η FIBA ​​και το ΝΒΑ στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής στο διάστημα 1-4 Αυγούστου.

Η αφρικανική ήπειρος έχει πληθώρα νέων μπασκετικών ταλέντων και τα πάντα πρέπει να δρομολογηθούν σε όλα τα επίπεδα -Ηπειρωτικά, Περιφερειακά, Εθνικά και Τοπικά - έτσι ώστε οι πιο πολλά υποσχόμενοι παίκτες να μπορούν να αναμετρηθούν με τους καλύτερους στον κόσμο, να αγωνιστούν σε κορυφαία πρωταθλήματα και να διακριθούν, ούτως ώστε οι εθνικές ομάδες από την Αφρική να μπορούν τακτικά να αγωνίζονται και να είναι ανταγωνιστικές στις μεγαλύτερες παγκόσμιες μπασκετικές σκηνές, συμπεριλαμβανομένων των Παγκοσμίων Κυπέλλων της FIBA ​​και των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αυτό ειπώθηκε και υποστηρίχθηκε από τον Γενικό Γραμματέα της FIBA ​​και μέλος της Παγκόσμιας Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Πάτρικ Μπάουμαν, από τον Κομισάριο του NBA, Ανταμ Σίλβερ, και τον Αναπληρωτή Κομισάριο του NBA και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIBA, ​​Μαρκ Τέιτουμ, που ήταν παρόντες στο Αμερικανικό Διεθνές Σχολείο του Γιοχάνεσμπουργκ (AISJ) που φιλοξένησε την 16η αφρικανική έκδοση του παγκόσμιου προγράμματος ανάπτυξης του NBA και της FIBA ​​για το μπάσκετ και το πρόγραμμα κοινωνικής εμβέλειας.

Παρόντες, εκπροσωπώντας την οικογένεια της FIBA, ήταν ο Πρόεδρος της FIBA ​​Africa και Αντιπρόεδρος της FIBA, Χαμάνε Νιανγκ, και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της FIBA, Africa Αλφόνς Μπίλε.

"Είμαστε εξαιρετικά ευχαριστημένοι για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε αυτό το καμπ του Μπάσκετ Χωρίς Σύνορα", δήλωσε ο Μπάουμαν. "Η συνεργασία μεταξύ της FIBA ​​και του NBA γίνεται ολοένα και πιο δυναμική σε κάθε ένα από αυτά τα καμπ και είναι ένα προνόμιο που επηρεάσει θετικά τη ζωή των νέων, υποσχόμενων παικτών από όλη την αφρικανική ήπειρο, τόσο μέσα στο γήπεδο, όσο κι έξω από αυτό. Αναλαμβάνουμε αυτή την ευθύνη με πολύ μεγάλη σοβαρότητα. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που, χάρη σε μια συνεχώς αυξανόμενη γκάμα δραστηριοτήτων, μπορούμε να συμβάλουμε στην υποστήριξη του Γιοχάνεσμπουργκ, της Νότιας Αφρικής και της αφρικανικής ηπείρου".

"Η Αφρική είναι η επόμενη"

Ο Σϊλβερ μοιράστηκε μία από τις αγαπημένες του στιγμές κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Γιοχάνεσμπουργκ.

"Το “Μπάσκετ Χωρίς Σύνορα" ήταν θαυμάσιο. Είχα την ευκαιρία, μαζί με τον Πάτρικ, να απευθυνθώ στους νεαρούς συμμετέχοντες στο καμπ και αυτό ήταν πολύ σπουδαίο για μένα. Οι συνομιλίες με τους νέους είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά κομμάτια της δουλειάς μου. Μπορούσες να αισθανθείς τον ενθουσιασμό στα μάτια τους, τη στιγμή που τους απευθυνόμασταν εμείς, οι άλλοι θρυλικοί προπονητές και παίκτες".

Συνολικά 78 παιδιά - 53 αγόρια και 25 κορίτσια - από 30 αφρικανικές χώρες τέθηκαν αντιμέτωποι με τα όριά τους από σημερινούς ή πρώην παίκτες του NBA, του WNBA και της FIBA, όπως και προπονητές. Η έμφαση δόθηκε στην αποτελεσματικότητα των κινήσεων, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάλογα με τη θέση του καθενός, στο σουτ, στους αγώνες δεξιοτήτων και στο παιχνίδι 5 εναντίον 5. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών, οι συμμετέχοντες διδάχθηκαν επίσης πολύτιμα μαθήματα που ήταν σχετικά με τη ζωή έξω από το γήπεδο, σε σεμινάρια καθημερινής ικανότητας ζωής που εστιάζουν στην υγεία, την ηγεσία και την επικοινωνία.

"Η Αφρική είναι η επόμενη"

Το καμπ παρείχε επίσης ευκαιρίες για τη FIBA και το ΝΒΑ να συνεργαστούν για να μεταβιβάσουν τις εκτεταμένες γνώσεις και την εμπειρία τους στους τοπικούς φορείς του παιχνιδιού, χάρη σε μια σειρά από σεμινάρια προπονητών και στο πρώτο καμπ που έγινε ποτέ για διαιτητές.

Μετά την πρώτη μέρα που αφορούσε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και σγώνων αξιολόγησης, οι παίκτες χωρίστηκαν σε έξι ομάδες αγοριών και τρεις ομάδες κοριτσιών, οι οποίες στη συνέχεια έπαιξαν παιχνίδια πριν καταλήξει η δράση στη νοκ άουτ φάση. Οι San Antonio Spurs νίκησαν τους Celtics 23-11 για να κατακτήσουν τα τουρνουά των αγοριών, ενώ οι Atlanta Dream επικράτησε των Chicago Sky 24-18 για να πάρει την πρώτη θέση στο τουρνουά των κοριτσιών.

Το Σάββατο 4 Αυγούστου έγινε το All-Star τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια, με την ομάδα Grey / East να νικά την ομάδα Black / West και στους δύο αγώνες. Τα αγόρια νίκησαν 31-28 και τα κορίτσια 25-23.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΙΩΝ

Grit award: Σάμουελ Αριγίμπι (Νιγηρία)

High Flyer award: Ιμπου Μπάτζι (Σενεγάλη)

Three-point contest winner: Πολ Βίκτορ Τάκο (Νότιο Σουδάν)

Boys All-Star Game MVP: Κερτ Κάρι Βεγκσάιντερ (Κεντροαφρικανική Δημοκρατία)

Boys Camp MVP: Αμάρ Σιλά (Σενεγάλη)

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ

Grit award: Ντζεσιρά Ντιαβαρά (Μάλι)

Sportsmanship award: Μεριέμ Μουαλέκ (Αλγερία)

Three-point contest winner: Φατού Τιάμ (Σενεγάλη)

All-Star Game MVP: Ιφουνάνια Γκλόρι Νουατσούκου (Νιγηρία)

Camp MVP: Τσάνα Μαρία Πασίσε (Μοζαμβίκη)

Εξω από το γήπεδο, οι παίκτες, οι προπονητές, οι legends, τα στελέχη και οι φιλοξενούμενοι του NBA, του WNBA και της FIBA, επέδρασαν στην κοινότητα μέσω δραστηριοτήτων που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του NBA Cares - του παγκόσμιου προγράμματος κοινωνικής ευθύνης του ΝΒΑ- και σε πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το NBPA. Αυτό περιλάμβανε τη βοήθεια για την κατασκευή 10 κατοικιών στον δήμο του Λόλεϊ στο Γιοχάνεσμπουργκ με το πρόγραμμα Habitat for Humanity South Africa.

Ο Μπάουμαν και ο Σίλβερ συμμετείχαν στη δεύτερη διάσκεψη κορυφής με τίτλο NBA Africa Innovation, η οποία συγκέντρωσε ηγέτες από τον επιχειρηματικό κόσμο, την ψυχαγωγία, την φιλανθρωπία, τον αθλητισμό, την κοινωνική επιχειρηματικότητα, την τεχνολογία και την ανάπτυξη της νεολαίας για να μοιραστούν και να συζητήσουν καινοτόμους τρόπους ενίσχυσης και έμπνευσης της νεολαίας στην Αφρική.

Ο παγκόσμιος πρέσβης του NBA, Ντικέμπε Μουτόμπο και ο Σερτζ Ιμπάκα των Τορόντο Ράπτορς μοιράστηκαν τις εμπνευσμένες ιστορίες τους και συζήτησαν τη δύναμη που έχουν τα όνειρα και η πειθαρχία για να τους ακολουθήσουν ο τρεις φορές ολυμπιονίκης, Καρμέλο Αντονι και ο Σουδανός, Λούολ Ντενγκ. Αυτοί μίλησαν για την επένδυση σε ανθρώπους και την ελπίδα στις κοινωνίες.

"Η Αφρική είναι η επόμενη"

"Ακούσαμε από τους επιχειρηματικούς ηγέτες, τους παίκτες NBA, όπως ο Λούολ Ντενγκ και ο Σερτζ Ιμπάκα οι οποίοι φυσικά προέρχονται από την Αφρική, αλλά και από τον Carmelo Anthony, ο οποίος μίλησε για επενδύσεις που πραγματοποιεί, όχι μόνο στη Νότια Αφρική αλλά σε ολόκληρη την ήπειρο" είπε ο Ανταμ Σίλβερ.

Μετά την ολοκλήρωση του καμπ, η προσοχή μετατοπίστηκε στο NBA Africa Game 2018, που έγινε στο Sun Arena στην Time Square της Πρετόρια στη Νότια Αφρική.

Προς τιμήν της συμπλήρωσης των 100 ετών από τη γέννηση του αείμνηστου Νέλσον Μαντέλα, προέδρου της Νοτίου Αφρικής στο διάστημα 1994-1999, η τρίτη έκδοση του αγώνα διεξήχθη με στόχο την υποστήριξη του Ιδρύματος Νέλσον Μαντέλα.

Η Παγκόσμια ομάδα επικράτησε με 96-92 και ο Ντανίλο Γκαλινάρι - που συμμετείχε στο Μπάσκετ Χωρίς Σύνορα-Ευρώπη, το 2003 - ονομάστηκε MVP του παιχνιδιού".

Photo credits: FIBA

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ