ΗΠΑ

Μάγια Μουρ: More Than An Athlete

Minnesota Lynxs Maya Moore plays in the first quarter during Game 5 of the WNBA basketball finals against the Los Angeles Sparks Thursday, Oct. 20, 2016, in Minneapolis. (AP Photo/Jim Mone)
Minnesota Lynxs Maya Moore plays in the first quarter during Game 5 of the WNBA basketball finals against the Los Angeles Sparks Thursday, Oct. 20, 2016, in Minneapolis. (AP Photo/Jim Mone) AP

Η απίστευτη ιστορία της σούπερ σταρ του WNBA, Μάγια Μουρ, η οποία άφησε τα παρκέ, αφοσιώθηκε στη δικαιοσύνη και έδωσε τον σημαντικότερο αγώνα στη ζωή της, αθωώνοντας τον κατά 23 χρόνια άδικα κατηγορούμενο, Τζόναθαν Άιρονς, τον οποίο τελικά παντρεύτηκε.

Η σημαντικότερη νίκη που πέτυχε η Μάγια Μουρ δεν ήταν εντός παρκέ. Οι μεγαλύτερες μάχες άλλωστε, δεν είναι αυτές που δίνονται στα γήπεδα, αλλά έξω από αυτά, στην πραγματική ζωή, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Μία τέτοια μάχη έδωσε και εκείνη, μια πραγματική σούπερ σταρ που αγωνιζόταν για περίπου 15 χρόνια στα γήπεδα και ενώ βρισκόταν στην κορυφή της καριέρας της, αποφάσισε το 2019 να τα αφήσει όλα πίσω της για να μεταφέρει την αγωνιστική της δράση από τα γήπεδα στα δικαστήρια.

Η άλλοτε σούπερ σταρ του WNBA και πλέον δυναμική ακτιβίστρια, επικεντρώθηκε στην υπεράσπιση της μεταρρύθμισης του αμερικανικού δικαστικού συστήματος.

ΜΙΑ ΑΞΙΟΖΗΛΕΥΤΗ ΚΑΡΙΕΡΑ

Η Μάγια Μουρ δε θεωρείται τυχαία ως μια από τις κορυφαίες παίκτριες που πέρασαν από το μπάσκετ σε παγκόσμιο επίπεδο. Τη γνωρίσαμε τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια μέσα από το γυναικείο πρωτάθλημα μπάσκετ των ΗΠΑ, όταν το 2011 έγινε draft στο νούμερο 1 από τη Μινεσότα Λίνξ όπου και αγωνίστηκε μαζί με άλλες σπουδαίες παίκτριες, όπως η Σιμόν Ογκάστους, η Ρεμπέκα Μπράνσον και η Λίντσεϊ Γουόλεν.

Πρόκειται για μια All-Star που ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή της παρουσίας της στα γήπεδα. Ήταν από αυτές τις φορές που το ταλέντο δεν μπορούσε να κρυφτεί. Ακόμα και ο πιο άσχετος με το άθλημα ήταν σε θέση να εκτιμήσει το μεγαλείο της.

United States Maya Moore during the second half of a women's exhibition basketball game, Friday, July 29, 2016, in Bridgeport, Conn. (AP Photo/Jessica Hill)
United States Maya Moore during the second half of a women's exhibition basketball game, Friday, July 29, 2016, in Bridgeport, Conn. (AP Photo/Jessica Hill) AP



Από το 2011 και έκτοτε, η Μουρ πρόσθεσε δεκάδες τίτλους και βραβεία στο βιογραφικό της, είτε με τη Λινξ, είτε με άλλες ομάδες στην Ευρώπη και την Κίνα, καθώς αγωνίστηκε επίσης, με τη Ρος Καθάρες, τη Σαντσί Φλέιμ και την Εκατέρινγκμπουργκ. Η 31χρονη Αμερικανίδα έχει πανηγυρίσει με τη Μινεσότα Λίνξ τέσσερα πρωταθλήματα WNBA, ενώ το 2013 κέρδισε το βραβείο της πολυτιμότερης παίκτριας στους τελικούς του πρωταθλήματος, όπως και το 2014 που βγήκε επίσης, MVP της κανονικής περιόδου. Τη συλλογή αυτή έρχονται να ενισχύσουν τρια ακόμη MVP βραβεία για τα All-Star παιχνίδια του αμερικανικού πρωταθλήματος, δύο ολυμπιακά χρυσά μετάλια, ένας τίτλος WNBA scoring και το βραβείο της WNBA Rookie of the Year το 2011.

Το 2012 κατέκτησε τον τίτλο του ισπανικού πρωταθλήματος, είναι δύο φορές πρωταθλήτρια Ευρωλίγκας με επαγγελματικές ομάδες στην Ισπανία και τη Ρωσία, ενώ μετράει και τρία ακόμη κινεζικά πρωταθλήματα. Μάλιστα, το 2016 επιλέχθηκε στη λίστα με τις 20 καλύτερες παίκτριες του πρωταθλήματος για τον εορτασμού της εικοστής επετείου του WNBA, αποτελώντας τη μικρότερη σε ηλικία αυτού του group.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ Η ΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ 180 ΜΟΙΡΩΝ

Μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκας το 2018 με την Εκατέρινμπουργκ, η Μάγια Μουρ έκανε μία σημαντική και καθοριστική για τη ζωή της επιλογή. Αποφάσισε να διακόψει την καριέρα της στο WNBA και να μην εμφανιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, προκειμένου να υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση του αμερικανικού δικαστικού συστήματος και να πολεμήσει, ακολουθώντας το παράδειγμα των παππούδων της, για τη δικαιοσύνη.

Αν και ευγνώμων για όσα είχε πετύχει μέχρι τότε, η Μουρ ήξερε πως για εκείνη πλέον δεν είχαν σημασία οι τίτλοι, τα βραβεία και οι διακρίσεις, όση σημασία είχαν οι αγώνες για έναν πιο δίκαιο κόσμο. Η ίδια μάλιστα, μιλώντας για την πίστη της, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:

" Ακόμα κι αν έχω πολλά βραβεία και διακρίσεις, δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με το τι έχει κάνει ο Κύριος στην καρδιά μου και τι έχει κάνει για τον κόσμο. Είμαι ευγνώμων που έχω το βήμα μιας ελίτ μαθήτριας-αθλήτριας και επαγγελματία παίκτριας μπάσκετ, θέλω να κάνω τη θέλησή Του με τη ζωή μου".

Η Μουρ είναι αναμφίβολα μια από τις καλύτερες παίκτριες μπάσκετ όλων των εποχών και μεταξύ των πιο επιτυχημένων αθλητριών στην ιστορία των ΗΠΑ. Κανένας παίκτης με το "ανάστημά" της δεν έχει πάρει "άδεια" από την δράση για να υποστηρίξει μια κοινωνική μεταρρύθμιση. Στην πραγματικότητα, η απόφαση της Μουρ να αγωνιστεί για τον Τζόναθαν Άιρονς ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα αμερικανικά αθλήματα.

ΑΔΙΚΙΑ, 50 ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣΗ

Πριν μετακομίσει στην περιοχή της Ατλάντα και γίνει το αστέρι του γυμνασίου, η Μουρ γνώρισε μέσω των παππούδων της τον Τζόναθαν Άιρονς. Πιστή στις αξίες και τα πιστεύω της, η σούπερ σταρ του αμερικανικού μπάσκετ έδωσε πέρυσι έναν σημαντικό αγώνα κόντρα στην αδικία που υπέστη τα τελευταία χρόνια αυτός ο άνθρωπος. Ο Άιρονς κατηγορήθηκε το 1998, όντας σε ηλικία 16 ετών, για διάρρηξη και επίθεση με όπλο, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε 50 χρόνια φυλάκιση. Αν και το θύμα πυροβολήθηκε στο κεφάλι, επέζησε.

Ωστόσο, σκαλίζοντας την υπόθεση και διαπιστώνοντας ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία που να συνέδεαν τον Άιρονς με το έγκλημα, παρά τους ισχυρισμούς της Εισαγγελίας πως είχε ομολογήσει ότι εισέβαλε στο σπίτι του θύματος, η Μουρ αποφάσισε να αναλάβει την υπόθεσή του. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε, που το δικαστικό σύστημα της Αμερικής θα μεροληπτούσε απέναντι σε έναν Αφροαμερικανό πολίτη.

Σύμφωνα μάλιστα, με δηλώσεις της Μουρ στο περιοδικό TIME, υπήρχαν αναξιόπιστες μαρτυρίες, απουσίαζαν φυσικά στοιχεία, ίχνη, DNA και αίμα, ενώ βρέθηκαν άγνωστα δακτυλικά αποτυπώματα που δεν ανήκαν στον Άιρονς, χωρίς ωστόσο, να αναγνωρίζεται τίποτα από όλα αυτά στη δίκη.

Η ΛΥΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΙΡΟΝΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Ο Άιρονς αν και στερήθηκε άδικα την ελευθερία του, μόλις στα 16 του χρόνια, και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη φυλακή για ένα έγκλημα που δε διέπραξε, κατάφερε με την υποστήριξη της Μουρ να αθωωθεί σε ηλικία 40 χρόνων. Ύστερα από 23 χρόνια άδικης φυλάκισης, οι αγώνες της Μουρ καρποφόρησαν, με τον Άιρονς να βγαίνει από τη φυλακή στις 2 Ιουλίου του 2020. Την ίδια μέρα έκανε πρόταση γάμου στη γυναίκα που του άλλαξε τη ζωή, με την ίδια να την αποδέχεται.

Μάγια Μουρ: More Than An Athlete



Οι δύο τους παντρεύτηκαν πρόσφατα και δήλωσαν πως θα συνεχίσουν μαζί το έργο που άρχισε η Μουρ, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους. Οι Μουρ και Άιρονς επικεντρώνονται πλέον στη διάδοση των πληροφοριών σχετικά με τις τοπικές εκλογές, ώστε οι ψηφοφόροι να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στις κοινότητές τους μέσω της εκστρατείας Win With Justice "Get Out the Vote". Η ίδια δεν έχει αναφερθεί ακόμα, στο αν θα επιστρέψει ή όχι στο μπάσκετ.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΜΟΥΡ

" Οι αθλητές έχουμε τόσο μεγάλη επιρροή στον πολιτισμό μας. Νιώθουμε τόσο συγκινημένοι και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη φωνή που έχουμε για να προσπαθήσουμε να μιλήσουμε για τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα ζητήματα".

Αυτό είναι το μήνυμα της Μάγια Μουρ, μιας πραγματικής σταρ που πρεσβεύει όσο καμία το " more than an athlete".

TAGS ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ