ΜΠΑΣΚΕΤ

Η Ντέλε Ντον έχει βρει το νόημα της ζωής

Washington Mystics' Elena Delle Donne heads up court against the Seattle Storm in the first half of Game 1 of the WNBA basketball finals Friday, Sept. 7, 2018, in Seattle. (AP Photo/Elaine Thompson)
AP Photo/Elaine Thompson AP PHOTO/ELAINE THOMPSON

Η Έλενα Ντέλε Ντον είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Η ευτυχία της όμως δεν πηγάζει από τις επιτυχίες της, αλλά από τη μεγαλύτερη αδελφή της, η οποία καθημερινά της δίνει μαθήματα ζωής.

Η Έλενα Ντέλε Ντον δεν είναι μία τυχαία παίκτρια. MVP του WNBA το 2015, χρυσή ολυμπιονίκης το 2016 και μία από τις καλύτερες παίκτριες του κόσμου, η ύψους 1.96 μέτρων γκαρντ/φόργουορντ δείχνει να τα έχει όλα. Είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Η ευτυχία της όμως δεν οφείλεται σε αυτό που φαντάζεται ο κόσμος.

Η Ντέλε Ντον – η οποία θα βρίσκεται στην 12αδα των ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Τενερίφης (22-30/9) – δεν ήταν ποτέ ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Δεδομένου ότι στην 1η γυμνασίου είχε ήδη ύψος 1.83 μέτρα και τελικά έφτασε το 1.96 μέτρα καταλαβαίνει κανείς τον λόγο. Όπως και γιατί επέλεξε το μπάσκετ. Το γεγονός ότι αγωνιζόταν στην περιφέρεια, κάτι αδιανότητο για γυναίκα με αυτό το ύψος, είναι που την έχει κάνει να ξεχωρίζει.

Όταν κάποιος βλέπει την Ντέλε Ντον βλέπει μία τρομερή παίκτρια. Βλέπει μία χαμογελαστή γυναίκα που μοιάζει να τα έχει όλα. Πράγματι, στο μυαλό της τα έχει όλα, Ο λόγος όμως που συμβαίνει αυτό είναι που την κάνει πραγματικά ξεχωριστή.

ΦΥΛΑΚΑΣ-ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΗΣ ΤΗΣ

Η Ντέλε Ντον είναι μία από τις καλύτερες παίκτριες στο WNBA. Παρόλα αυτά, αν και έχει δεχθεί δεκάδες προτάσεις, δεν έφυγε ποτέ από τις ΗΠΑ όταν ολοκληρωνόταν η σεζόν για να αγωνιστεί στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού όπως κάνουν τόσες παίκτριες. Ο λόγος που το κάνει αυτό έχει ονοματεπώνυμο: Λίζι Ντέλε Ντον. Η μεγαλύτερη αδελφή της.

Washington Mystics forward Elena Delle Donne watches form the bench during the second half of Game 3 of a WNBA semifinals basketball playoff game against the Atlanta Dream, Friday, Aug. 31, 2018, in Washington. The Dream won 81-76. (AP Photo/Nick Wass)
AP Photo/Nick Wass AP PHOTO/NICK WASS
AP Photo/Nick Wass

Η Λίζι είναι μία κοπέλα που πλέον είναι 30 χρονών. Γεννήθηκε τυφλή και κωφή, με προβλήματα στην κίνηση, ενώ είναι και αυτιστική. Είναι ο άνθρωπος τον οποίο αγαπάει περισσότερο από κάθε άλλον η Έλενα Ντέλε Ντον και ο άνθρωπος για τον οποίο θα έκανε τα πάντα. Ακόμα και να ρισκάρει την ίδια την καριέρα της.

Όταν η Αμερικανίδα γκαρντ/φόργουορντ αποφοιτούσε από το Γυμνάσιο, έχοντας οδηγήσει την ομάδα της σε 3 σερί πρωταθλήματα, είδε όλα τα Κολέγια να πέφτουν πάνω της. Επέλεξε το περίφημο Κολέγιο του Connecticut. Όταν πήγε όμως εκεί κάτι δεν της άρεσε. Δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι θα βρίσκεται μακριά από την αδελφή της. Μετά από μόλις 2 μέρες στο Κολέγιο έφυγε και γύρισε σπίτι της. Αποφάσσε τελικά να φοιτήσει στο Κολέγιο του Delaware, το οποίο απείχε 30 λεπτά με το αυτοκίνητο από το σπίτι της. Από την αδελφή της,την οποία δεν μπορούσε να αφήσει. Προκειμένου να συμβεί αυτό αποφάσισε για έναν χρόνο να παίξει βόλεϊ στο Κολέγιο (!) χωρίς υποτροφία. Αυτό βέβαια στην συνέχεια θα άλλαζε, αφού γρήγορα θα επέστρεφε στο μπάσκετ.

Είναι δύσκολο να είμαι μακριά της. Δεν μπορώ να μιλήσω μέσω skype μαζί της όταν λείπω. Δεν μπορώ να της στείλω μήνυμα, δεν μπορώ να την πάρω τηλέφωνο. Είναι δύσκολο. Πρέπει να είαι μαζί της για να καταλάβει ότι είμαι εκεί, ώστε να με αγγίξει, να με μυρίσει” έγραψε κάποια στιγμή σε ένα τρομερό κείμενο στο “theplayerstribune” περιγράφοντας την ζωή της. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν φεύγει από τις ΗΠΑ και παίζει στους Washington Mystics, αφού η Washington απέχει 30 λεπτά από το σπίτι που μεγάλωσε.

Η Ντέλε Ντον δεν ψάχνει για δικαιολογίες. Είναι ικανοποιημένη από τις επιλογές της. “ Η Λίζι μου δίνει προοπτική. Με κάνει καλύτερο άνθρωπο. Έχω τη νόσο του Λάιμ και συχνά είμαι εξαντλημένη, αλλά όποτε σκέφτομαι τη Λίζι καταλαβαίνω ότι δεν έχω κάτι σοβαρό. Τουλάχιστον έχω την υγεία μου Βλέπω ότι απλώς αν την φυσάει ο αέρας χαμογελάει. Αυτό βάζει τα πράγμτα στην θέση τους” έγραψε σε άλλο σημείο στο ίδιο κείμενο.

Η Αμερικανίδα γκαρντ/φόργουορντ είναι μία από τις καλύτερες παίκτριες του κόσμου. Είναι μία παίκτρια που βγαίνει μία φορά στα 10-20 χρόνια. Πάνω από όλα όμως είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος. Και αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία από κάθε μετάλλιο και κάθε προσωπική επιτυχία.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Elaine Thompson

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ