ΗΠΑ

Αρ Τζέι Μπάρετ: Ο επόμενος σταρ του ΝΒΑ

Αρ Τζέι Μπάρετ: Ο επόμενος σταρ του ΝΒΑ

Τον Αρ Τζέι Μπάρετ δεν τον ξέρουν πολλοί στην Ελλάδα. Ήρθε όμως η ώρα να τον μάθουν. Γιατί; Επειδή αυτός ο τύπος θεωρείται αυτή τη στιγμή ο καλύτερος 17χρονος μπασκετμπολίστας στον κόσμο.

Εξι χρόνια. Τόσος καιρός πέρασε από την τελευταία ήττα των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε διοργάνωση (ανεξαρτήτως ηλικίας) σε αγώνα μπάσκετ. Οι Αμερικανοί κυριαρχούσαν σε όλα τα επίπεδα. Αυτό το αήττητο σερί όμως έσπασε χθες (8/7) στο Μουντομπάσκετ U19 του Κάιρο . Και υπεύθυνος για αυτό ήταν ένας 17χρονος!

Αυτός ο 17χρονος βέβαια δεν είναι όποιος κι όποιος. Είναι ο Αρ Τζέι Μπάρετ. Ένα παιδί που έκλεισε τα 17 του χρόνια τον Ιούνιο και εδώ και μερικές ημέρες ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ στο Κάιρο παίζοντας κόντρα σε παίκτες που είναι δύο χρόνια μεγαλύτεροί του! Όχι δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος: Ο Μπάρετ παίζει κόντρα σε παίκτες που είναι δύο χρόνια μεγαλύτεροι του και κυριαρχεί, έχοντας 23.2 πόντους, 7.7 ριμπάουντ, 4.7 ασίστ και 1.8 κλεψίματα μέσο όρο στην διοργάνωση!

Την καλύτερη εμφάνισή του βέβαια την “φύλαγε” για τον ημιτελικό της διοργάνωσης κόντρα στους πανίσχυρους Αμερικανούς. Τι έκανε; Τελείωσε τον αγώνα με 38 πόντους (!), 13 ριμπάουντ, 5 ασίστ και μόλις 1 λάθος σε 33 λεπτά συμμετοχής στον θρίαμβο της ομάδας του με 99-87 ! Κοινώς, τα... έκανε όλα, δείχνοντας σε όλους γιατί θεωρείται αυτή τη στιγμή ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο στην ηλικία του, με το ESPN να τον θεωρεί τον καλύτερο παίκτη των Γυμνασίων στις ΗΠΑ στην ¨φουρνιά” του και φαβορί για το Νο1 του ντραφτ του 2020! Ναι, τόσο καλός είναι ο Μπάρετ!

Η ελπίδα του Καναδά, ο νονός Νας και το “Ελληνικό” παρελθόν

Αρ Τζέι Μπάρετ: Ο επόμενος σταρ του ΝΒΑ


Στους μεγαλύτερους σε ηλικία το επίθετο του πιτσιρικά σίγουρα κάτι τους θυμίζει. Και δεν κάνουν λάθος. Ο Αρ Τζέι Μπάρετ είναι ο γιος του Ρόουαν Μπάρετ, του διεθνή Καναδού γκαρντ που αγωνίστηκε μία σεζόν στην χώρα μας (2001/02) με την φανέλα της Δάφνης! Μερικούς μήνες πριν έρθει στην χώρα μας λοιπόν ο Μπάρετ είδε τον γιο του να έρχεται στον κόσμο. Και σίγουρα δεν φανταζόταν ότι 17 χρόνια αργότερα ο γιος του θα θεωρείτο η μεγάλη ελπίδα του Καναδά! Κι όμως, είναι αλήθεια.

Από τα 14 του χρόνια ο Μπάρετ έχει δει να γράφονται διθύραμβοι για αυτόν. Κάτι λογικό αν σκεφτεί κανείς πως όταν ήταν σε αυτή την ηλικία οδήγησε την χώρα του στο αργυρό μετάλλιο στους Παναμερικανικούς αγώνες της FIBA όπου συμμετείχαν... 16χρονοι. Αυτός, δε, που πιστεύει ακόμα περισσότερο ότι ο Μπάρετ θα αλλάξει το μπάσκετ στον Καναδά είναι ο νονός του. Γιατί έχει σημασία αυτό; Επειδή αυτός είναι ο θρύλος του ΝΒΑ, Στιβ Νας, ο οποίος αυτή την στιγμή έχει τον ρόλο του γενικού διευθυντή στην Μπασκετική Ομοσπονδία του Καναδά! Κοινώς, ο Μπάρετ δεν είχε ακριβώς επιλογή όταν επέλεγε άθλημα. Αποφάσισε η ίδια η φύση για αυτόν! Μία φύση που τον προίκισε με σπάνια προσόντα.

Το ΝΒΑ τον περιμένει...

Αρ Τζέι Μπάρετ: Ο επόμενος σταρ του ΝΒΑ


Ο Μπάρετ έχει ύψος 2.01 μέτρα και αγωνίζεται ως σούτινγκ γκαρντ και σμολ φόργουορντ. Είναι αριστερόχειρας και τρομερά εκρηκτικός αλλά και σπουδαίος αθλητής. Έχει σπάνια επαφή με το καλάθι, ενώ μπορεί να σκοράρει με κάθε πιθανό τρόπο, ενώ – απολύτως λογικά – είναι καταπληκτικός στο ανοιχτό γήπεδο.

Το σημαντικότερο προσόν του είναι ότι είναι ήδη καλός πασέρ και μοιάζει διατεθειμένος να ψάξει για τους συμπαίκτες του, κάτι που μάλλον πρέπει να πιστωθεί στο... νονό του. Δεν είναι εγωιστής δηλαδή. Δεν πιέζει καταστάσεις. Αφήνει το παιχνίδι να έρθει σε αυτόν, κάτι σπάνιο για 17χρονο. Την ίδια στιγμή δεν “κλέβει” στην άμυνα. Πιέζει τη μπάλα, βοηθάει όπως μπορεί την ομάδα του.

Δεν είναι και τέλειος βέβαια. Ακόμα δεν θεωρείται σταθερός σουτέρ. Έχει την τάση να πηγαίνει αριστερά. Πρέπει να μάθει να τελειώνει καλύτερα τις φάσεις κοντά στο καλάθι. Δουλεύει όμως καθημερινά και κάθε φορά που εμφανίζεται μπροστά στους σκάουτερ δείχνει να έχει προσθέσει και κάτι καινούριο στο παιχνίδι του. Και αυτό δείχνει πολλά για τον χαρακτήρα του.

Ο νεαρός γκαρντ/φόργουορντ έχει καταφέρει ήδη να κάνει θόρυβο. Στις ΗΠΑ τον ξέρουν εδώ και χρόνια. Ο υπόλοιπος κόσμος άρχισε να τον μαθαίνει πέρυσι, όταν πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις στο Μουντομπάσκετ U17 της Σαραγόσα ως 16χρονος. Μετά τα χθεσινά του... όργια, δε, είναι δεδομένο ότι σιγά-σιγά όλο και περισσότεροι φίλαθλοι θα μάθουν το όνομά του. Και, αν όλα πάνε καλά, τότε σε τρία χρόνια είναι πολύ πιθανό να τον δουν όλοι να επιλέγεται πολύ ψηλά στο ντραφτ του ΝΒΑ. Ίσως ακόμα και στο Νο1.

Twitter @steflong85

TAGS ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ