ΗΠΑ

Απόφαση-σταθμός στην Καλιφόρνια για τους παίκτες των Κολεγίων

Απόφαση-σταθμός στην Καλιφόρνια για τους παίκτες των Κολεγίων
AP Photo/David J. Phillip AP PHOTO/DAVID J. PHILLIP

Σε μία απόφαση που ενδέχεται να φέρει κοσμογονικές αλλαγές αν εφαρμοστεί προχώρησε η Πολιτεία της Καλιφόρνια, αφού έδωσε το δικαίωμα στους παίκτες Κολεγίων να βγάλουν έσοδα εκμεταλλευόμενοι την εικόνα τους! Αντιδρά το NCAA.

Η έννοια του Κολεγιακού αθλητισμού όπως την ξέρουν στις ΗΠΑ ενδέχεται να άλλαξε μία για πάντα. Υπεύθυνη για αυτό είναι η Πολιτεία της Καλιφόρνια, αφού πέρασε νομοσχέδιο με το οποίο δίνει το δικαίωμα στους παίκτες των Κολεγίων να έχουν έσοδα εκμεταλλευόμενοι το όνομά τους και την εικόνα τους!

Σε μία απόφαση που ήδη θεωρείται πρωτοποριακή, η Γερουσία της Πολιτείας ενέκρινε με ψήφους 39-0 το σχετικό νομοσχέδιο, την ίδια στιγμή που η Συνέλευση το ενέκρινε με ψήφους 73-0, δείχνοντας ενδεχομένως τον δρόμο και για άλλες Πολιτείες. Γιατί όμως αυτή η απόφαση - αν τελικά εφαρμοστεί - αλλάζει τα δεδομένα στον Κολεγιακό αθλητισμό; Η απάντηση, εν συντομία, έχει ως εξής:

Στις ΗΠΑ, ένας παίκτης που αγωνίζεται σε Κολέγιο θεωρείται ερασιτέχνης και δεν έχει το δικαίωμα να πληρώνεται και κατ' επέκταση να υπογράψει εμπορικές συμφωνίες. Την δε εικόνα του και το όνομά του εκμεταλλεύεται για εμπορικούς σκοπούς το NCAA, το οποίο κατ' επέκταση καρπώνεται όλα τα έσοδα. Πλέον ωστόσο, στην Πολιτεία της Καλιφόρνια ένας παίκτης θα μπορεί να κερδίσει λεφτά από την εικόνα του χωρίς να χάνει το δικαίωμα να θεωρείται ερασιτέχνης. Όπως καταλαβαίνει βέβαια κάποιος, με αυτό τον τρόπο τα Κολέγια της περιοχής της Καλιφόρνια αποκτούν τεράστιο πλεονέκτημα, αφού όποιος απόφοιτος Γυμνασίου επιλέξει κάποιο από αυτά, ξέρει ότι μπορεί να κερδίσει κάποια χρήματα.

Το γεγονός αυτό, ότι δημιουργείται κατά κάποιον τρόπο αθέμιτος ανταγωνισμός, είναι και αυτό που δημιούργησε θόρυβο στις ΗΠΑ. Το NCAA μάλιστα εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο ως "αντισυνταγματικό" και "επιβλαβές". Σε ένα άλλο σημείο της ανακοίνωσης μάλιστα αναφέρεται: " Αν το νομοσχέδιο γίνει νόμος, τα 58 Κολέγια της Καλιφόρνια θα είναι υποχρεωμένα να αφήσουν τους παίκτες/αθλητές να εκμεταλλευτούν το όνομα και την εικόνα τους, κάτι που θα εξαλείψει την διαφορά ανάμεσα στον κολεγιακό και τον επαγγελματικό αθλητισμό, επειδή θα δώσει ένα άδικο πλεονέκτημα στα Κολέγια και σε βάθος χρόνου αυτά δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στις διοργανώσεις του NCAA". Για όποιον δεν το κατάλαβε, πρακτικά το NCAA απειλεί ότι θα αποβάλλει τα Κολέγια της Καλιφόρνια!

Στην Πολιτεία της Καλιφόρνια ξεκαθαρίζουν ότι το νομοσχέδιό τους δεν είναι αντισυνταγματικό, καθώς και ότι δεν παραβαίνουν κάποιον κανονισμό του NCAA, αφού οι παίκτες δεν θα παίρνουν χρήματα από τα Κολέγια (κάτι που απαγορεύεται), αλλά από την εκμετάλλευση της εικόνας τους, κάτι που είναι συνταγματικό τους δικαίωμα! " Ξεχάστε τις συμφωνίες με εταιρίες παπουτσιών και video games. Οι παίκτες του NCAA δεν μπορούν να βγάλουν χρήματα ούτε καν σε καλοκαιρινά καμπ που διδάσκουν παιδιά και δε μπορούν να διαφημίσουν αυτό που κάνουν στα social mediia. Δεν μπορούν καν να δεχθούν βοήθεια για το ενοίκιο" δήλωσε το μέλος της Συνέλευσης της Καλιφόρνια, Κέβιν Κίλεϊ, θέλοντας να βάλει τα πράγματα στην θέση τους.

Όπως και να έχει, η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον, με την κόντρα να φτάνει πλέον σε άλλα επίπεδα και η εξέλιξη της υπόθεσης ενδέχεται να αλλάξει μία για πάντα την έννοια του Κολεγιακού αθλητισμού στις ΗΠΑ.

AP Photo/David J. Phillip

TAGS ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ