NCAA

Τι March Madness, τι Basket League ΣΚΡΑΤΣ

Τι March Madness, τι Basket League ΣΚΡΑΤΣ

Η March Madness "εισβάλλει" στη ζωή μας για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, με το ερώτημα που γεννάται να αφορά... την Basket League ΣΚΡΑΤΣ. Τελικά, μήπως οι δυο τους μοιάζουν περισσότερο απ όσο νομίζουμε; Το Sport24.gr απαντά στο ερώτημα με στοιχεία και παραδείγματα.

Αφήστε κατά μέρους το αγωνιστικό κομμάτι, τους μνηστήρες του τίτλου και τα στοιχεία που θα οδηγήσουν μια ομάδα μέχρι το τέλος του δρόμου στη March Madness. Αυτό το κείμενο είναι αφιερωμένο σε κάτι άλλο, πιο ισχυρό από την ένταση του αγώνα και το πάθος των παικτών. Τις αναμνήσεις!

Το Sport24.gr ξεχωρίζει δέκα περιπτώσεις παικτών της Basket League ΣΚΡΑΤΣ που "σημαδεύτηκαν" στην κολεγιακή τους καριέρα, με όσα έκαναν. Είτε αυτά έφεραν μία επιτυχία, είτε όχι. Τι συνδέει τον Τζέιμς Γκιστ με τον Ντι Τζέι Στρόμπερι; Πόσο καλά γνωρίζονται ο Οθέλο Χάντερ με τον Κώστα Κουφό; Πόσο... κοντά βρέθηκαν στο να συνυπάρξουν ο Τορίν Γκριν με τον Νικ Καλάθη; Τι κοινό έχουν ο Χακίμ Ουόρικ με τον Λασάν Κρομά και τον Ρόσκο Σμιθ; Αυτά κι άλλα, πολλά, ερωτήματα βρίσκουν απάντηση.

Ο "πρόγονος" του Ντόρσεϊ

Προφανώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζετε (ή σας διαφεύγει, τέλος πάντων) πως ο Μαλίκ Χέρστον έχει φορέσει τη φανέλα του Oregon στα κολεγιακά του χρόνια. Τέσσερα χρόνια έμεινε στο NCAA, για να γευτεί τη χαρά της συμμετοχής στη March Madness εις διπλούν (2007 & 2008), πριν πάρει την απόφαση να ασχοληθεί επαγγελματικά με το μπάσκετ και καταλήξει στην Ευρώπη. Ως μέλος των "Ducks" δεν έκανε βέβαια τόσο αισθητή την παρουσία του ώστε να καθιερωθεί στο ΝΒΑ. Ή αν προτιμάτε, δεν κατάφερε να κερδίσει μια θέση στον "μαγικό κόσμο", παρότι είχε τη (διετή) ευκαιρία αγωνιζόμενος στους San Antonio Spurs. Όπως αποδείχθηκε πάντως, η Ευρώπη του ταιριάζει πολύ περισσότερο με το πέρασμά του από τη Σιένα να είναι -μέχρι σήμερα- ό,τι καλύτερο έχει να θυμάται.

Τι March Madness, τι Basket League ΣΚΡΑΤΣ

Τον Μαλίκ Χέρστον είναι εύκολο να τον αναγνωρίσετε. Τον κάπως... στρουμπουλό παίκτη που τον μαρκάρει, τον καταλάβατε; Κι όμως, πρόκειται για τον Ντερόν Ουίλιαμς!

Σε διπλό ταμπλό

Ο Τόνι Γουντς του Απόλλωνα Πατρών δεν είναι αυτό που λέμε "φόβητρο" κάτω από τη ρακέτα. Ναι μεν είναι από τους πιο αξιόπιστους ψηλούς στις ομάδες της "β' ταχύτητας", ήτοι αυτές που παλεύουν για την είσοδό τους στα πλέι οφ, αλλά δεν έχει καταφέρει να κάνει το ξεπέταγμά του. Τι κι αν φοίτησε σε δύο εκ των πλέων ιστορικών κολεγίων (Wake Forest & Oregon), τι κι αν συμμετείχε δις στη March Madness (2010 & 2013), δεν είχε την αναμενόμενη εξέλιξη. Παρεμπιπτόντως, παρατηρήσατε ότι έχει φορέσει τη φανέλα δύο ομάδων που φέτος έχουν "δικά μας" παιδιά στο ρόστερ τους, έτσι; Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πέραν του Τάιλερ Ντόρσεϊ, που βρίσκεται στο Oregon, έντονη παρουσία έχει κι ο Κωνσταντίνος Μήτογλου, ως μέλος των "Demon Deacons".

Τι March Madness, τι Basket League ΣΚΡΑΤΣ

Ο διπλός πράκτωρ, κ. Τόνι Γουντς, με τις δύο κολεγιακές φανέλες που φόρεσε

Ο "μυρμηγκοφάγος" από την Καλιφόρνια

Ο Ουίλ Ντέιβις κάνει τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα στη χώρα μας με τη φανέλα του Κολοσσού. Κι αν νομίζετε πως δεν ήξερε που βρίσκεται η Ρόδος όταν έφτασε στα χέρια του η πρόταση των "θαλασσί", κάνετε λάθος. Γιατί; Επειδή την τελευταία διετία υπήρξε συμπαίκτης του Γιάννη Δημακόπουλου. Ο πρώην σέντερ του Παναθηναϊκού ήταν αυτός που του εξήγησε τα κατατόπια, αλλά κι εκείνος που πανηγύρισε μαζί του την πρόκριση στην περσινή March Madness. Όχι, οι "μυρμηγκοφάγοι", όπως είναι το παρατσούκλι τους, του UC Irvine δεν έκαναν κάτι αξιομνημόνευτο στο τουρνουά, αλλά η παρουσία τους και μόνο σε αυτό δεν παύει να είναι διάκριση μείζονος σημασίας για ένα mid-major (μεσαίου επιπέδου) κολεγίου.

Τι March Madness, τι Basket League ΣΚΡΑΤΣ

Η άμυνα είναι πάνω απ όλα, μοιάζει να λέει ο Ουίλ Ντέιβις ΙΙ, με την απαραίτητη βοήθεια του Γιάννη Δημακόπουλου

Ο πιο διάσημος απ όλους

Αν ψάχνετε στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ για τον παίκτη με το καλύτερο όνομα στην κολεγιακή πιάτσα, αυτός δεν είναι άλλος από τον Χακίμ Ουόρικ. Όχι, δεν έκανε ακριβώς... παπάδες με τη φανέλα του Syracuse. Πως να κάνει άλλωστε όταν βρισκόταν διαρκώς στη σκιά των διάσημων συμπαικτών του, με πρώτο και καλύτερο τον Καρμέλο Άντονι. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν είχε τη δυνατότητα να "γράψει ιστορία" και να γίνει παγκοσμίως γνωστός χάρη στην τάπα που έκανε στον τελικό του 2003. Ένα μπλοκ που ακόμη και σήμερα τον κατατάσσει σε έναν από τους διακριθέντες στην ιστορία των τελικών της March Madness, για να χαρίσει στους "Orange" του Τζιμ Μπόχαϊμ τον μοναδικό τίτλο της ιστορίας τους.

Τι March Madness, τι Basket League ΣΚΡΑΤΣ

Κάπως έτσι "έκλεψε" μέρος της δόξας του Καρμέλο Άντονι στο Syracuse

Ένα σουτ μακριά από την "Τρέλα"

Εν αντιθέσει με τον πάουερ φόργουορντ του Ολυμπιακού, υπάρχει κάποιος που έγινε πρωταγωνιστής από την ανάποδη. Ο λόγος για τον Τζέιμς Φελντέιν που είχε την ευκαιρία να στείλει το Quinnipiac στη March Madness του 2010. Αστόχησε όμως στο πιο κρίσιμο σουτ του τελικού πρόκρισης απέναντι στο Robert Morris, με αποτέλεσμα οι "Colonials" να "κλέψουν" το εισιτήριο για την "Τρέλα". Αποτέλεσμα αυτού ήταν να ξεσπάσει σε κλάματα και να χαθεί στην αγκαλιά του, σε μια σκηνή που τον έχει σημαδέψει. Ήθελε άλλωστε όσο τίποτε άλλο να οδηγήσει τους "Bobcats" σε μια ιστορική -από κάθε άποψη- πρόκριση.

Τι March Madness, τι Basket League ΣΚΡΑΤΣ

Η στιγμή που τον έχει στιγματίσει όσο καμία άλλη στην καριέρα του

Μέλος των "Hungry Huskies"

Μία από τις πιο ωραίες ιστορίες της March Madness είναι αυτή του Connecticut του 2014. Με τον Κέβιν Όλι να έχει πάρει τη σκυτάλη από τον Τζιμ Καλχούν και την ομάδα να προέρχεται από μια χρονιά αποχής από τον "Μεγάλο Χορό" λόγω τιμωρίας, οι "Huskies" κάνουν τη μία υπέρβαση μετά την άλλη, φτάνοντας μέχρι το Final Four. Ούτε εκεί όμως θα βρουν αντίσταση, αφού θα κάνουν (σχεδόν) τα πάντα σωστά, με αποτέλεσμα να κατακτήσουν τον τίτλο του πρωταθλητή. Ποιος να το περίμενε. Μεταξύ των παικτών που έβαλαν το καπελάκι και έκοψαν το διχτάκι του "AT&T Stadium" του Τέξας ήταν κι ο γκαρντ της Καβάλας, Λασάν Κρομά. Με 6.1 πόντους, 2.7 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ ανά παιχνίδι ήταν από αυτούς που βοήθησαν αρκετά για να γίνει η υπέρβαση. Ποιος να του το έλεγε ότι τρία χρόνια μετά θα πάλευε για την αποφυγή του υποβιβασμού στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ με τη φανέλα της Καβάλας. Παρεμπιπτόντως, τρία χρόνια νωρίτερα το ίδιο είχε πετύχει κι ο Ρόσκο Σμιθ της Κηφισιάς, υπό τις οδηγίες του Τζιμ Καλχούν βεβαίως.

Τι March Madness, τι Basket League ΣΚΡΑΤΣ

Δεν το άφηνε από τα χέρια του -και με το δίκιο του- το τρόπαιο ο Λασάν Κρομά το 2014

Συμπαίκτης με έναν δικό μας

Ο νεαρός με το Νο31 και αυτός με το Νο45 σάς λένε κάτι; Θέλετε να το σκεφτείτε μήπως; Για όσους δυσκολεύτηκαν ή δεν βρήκαν ακόμη την απάντηση, θα σας πούμε πως πρόκειται για τους Κώστα Κουφό και Οθέλο Χάντερ. Ναι, τους γνωστούς. Ο διεθνής σέντερ κι ο παίκτης του Ολυμπιακού βρέθηκαν μαζί στο Ohio State για μία χρονιά (τη μοναδική του Κώστα Κουφού στο κολέγιο) στους "Buckeyes" του Θαντ Μάτα, δίχως όμως να καταφέρουν να οδηγήσουν την ομάδα τους στη March Madness. Η συνέχειά τους είναι λίγο πολύ γνωστή. Αυτή τη στιγμή ο ένας βρίσκεται στους Σακραμέντο Κινγκς κι ο άλλος στον Ολυμπιακό.

Τι March Madness, τι Basket League ΣΚΡΑΤΣ

Ομαδική υπόθεση το ριμπάουντ, με τους Οθέλο Χάντερ και Κώστα Κουφό να παίρνουν θέση για το μπλοκ άουτ

Ο τύπος που "πίκρανε" τον Μάικ Σιζέφσκι

Η ιστορία του Έλιοτ Ουίλιαμς βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής το 2009. Ο γκαρντ/φόργουορντ του Παναθηναϊκού μόλις ολοκλήρωνε την πρώτη του χρονιά στο NCAA ως ένας εκ των κορυφαίων παικτών του Duke του Μάικ Σιζέφσκι, που είχε ως στόχο να κατακτήσει έναν ακόμη τίτλο. Δεν θα έμενε όμως για πολύ ακόμη μαζί με τους "Blue Devils" αφού λόγοι ανωτέρας βίας τον καλούσαν πίσω στο Memphis. Η μητέρα του είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας, ο πρωτοετής τότε παίκτης ζήτησε να φύγει για να βρίσκεται κοντά της και κάπως έτσι γράφτηκε ο επίλογος μιας συνεργασίας που ο Μάικ Σιζέφσκι ήθελε πολύ να συνεχιστεί για τρία ακόμη χρόνια.

Τι March Madness, τι Basket League ΣΚΡΑΤΣ

Έμεινε μόλις ένα χρόνο στο Duke, αλλά έγινε ένας από τους πλέον αγαπημένους παίκτες του Μάικ Σιζέφσκι

Από συμπαίκτες κατέληξαν "αιώνιοι" αντίπαλοι

Να και κάτι που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος. Ο Ντι Τζέι Στρόμπερι κι ο Τζέιμς Γκιστ πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος των κολεγιακών τους χρόνων στην ίδια ομάδα. Στο Maryland. Ο γκαρντ/φόργουορντ του Ολυμπιακού κι ο φόργουορντ/σέντερ του Παναθηναϊκού ήταν δύο από τα βασικά στελέχη των "Terrapins" από το 2004 έως το 2007, πανηγυρίζοντας μάλιστα τη συμμετοχή τους στη March Madness στην πρώτη χρονιά της συνύπαρξής τους. Απόδειξη; Η σχετική φωτογραφία που υπάρχει για να θυμίζει σε εκείνους τα (ωραία) κολεγιακά τους χρόνια και να αποδείξει πως κάθε φορά που βρίσκονται στο παρκέ, αυτά που τους ενώνουν είναι πολλά περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

Τι March Madness, τι Basket League ΣΚΡΑΤΣ

Από τα νιάτα τους, ξεχείλιζε το πάθος σε κάθε αγώνα

Ξέρει από κούπες

Ο Τορίν Γκριν επέστρεψε στην ΑΕΚ πριν από περίπου ένα μήνα, με στόχο να έχει καλύτερη παρουσία σε σχέση με το πρώτο του πέρασμα από τη χώρα μας. Μαζί, θέλει να αποδείξει πως μπορεί πλέον να "κουμαντάρει" ένα τόσο μεγάλο καράβι, όπως η "Ένωση". Ο Αμερικανός πλεϊμέικερ ξέρει άλλωστε τι θα πει "μεγάλο καράβι". Το έζησε στα κολεγιακά του χρόνια, όταν στέφθηκε δύο φορές (back to back, μάλιστα) πρωταθλητής με τη φανέλα των "Gators" του Florida. Ναι, της ίδιας ομάδας τη φανέλα της οποίας φόρεσε ο Νικ Καλάθης. Για όσους αναρωτιούνται αν οι δυο τους συνυπήρξαν στο σύνολο του Μπίλι Ντόνοβαν, η απάντηση είναι αρνητική αφού το καλοκαίρι που ο ομογενής πόιντ γκαρντ έφτασε στη Florida το ίδιο καλοκαίρι που αποχώρησε ο νυν παίκτης της ΑΕΚ.

Τι March Madness, τι Basket League ΣΚΡΑΤΣ

Συμπαίκτης με τους Αλ Χόρφορντ, Κόρεϊ Μπρούερ και Γιοακίμ Νοά, στην καλύτερη φουρνιά στην ιστορία του Florida

TAGS NCAA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ