NCAA

Σπύρος Γκόντας και Γιάννης Φούφης στο NCAA

Σπύρος Γκόντας και Γιάννης Φούφης στο NCAA

Ο Σπύρος Γκόντας και ο Γιάννης Φούφης, δύο σπουδαίοι Ελληνες διαιτητές μπάσκετ, συμμετείχαν σε camp επιλογής του NCAA

Η ελληνική διαιτησία πέρασε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, με άξιους πρεσβευτές της τον Σπύρο Γκόντα και τον Γιάννη Φούφη. Οι δύο σπουδαίοι Ελληνες διαιτητές, που σφυρίζουν στην EuroLeague, συμμετείχαν πριν από λίγες ημέρες σε camp επιλογής του NCAA!

Πρόκειται για τη διαδικασία που γίνεται από το Κολεγιακό Πρωτάθλημα προκειμένου να επιλεγούν οι διαιτητές της επόμενης σεζόν. Το camp πραγματοποιήθηκε στην πόλη Emerson της Τζόρτζια και έγινε ταυτόχρονα με τους τελικούς του Εθνικού Πρωταθλήματος των ΗΠΑ για τις ηλικίες 15, 16 και 17 ετών στα αγόρια (τελικοί των High School δηλαδή).

Συμμετείχαν συνολικά 56 διαιτητές από όλες τις ΗΠΑ, μαζί με τους δυο Έλληνες. Οι Γκόντας και Φούφης ήταν οι μοναδικοί που μετείχαν από την Ευρώπη μετά από σχετική πρόσκληση και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία, που Έλληνες διαιτητές μετέχουν σε τέτοιο camp.

Προηγουμένως (για να συμμετάσχουν σε αυτή την διαδικασία) οι δύο διαιτητές χρειάσθηκε να περάσουν από δυο στάδια επιλογής.

Σπύρος Γκόντας και Γιάννης Φούφης στο NCAA

Ο Σπύρος Γκόντας με τον Πάτρικ Γιούιν

Κάθε ημέρα ο καθένας έπαιρνε μέρος σε ένα σεμινάριο 120 λεπτών και σε δύο τουλάχιστον αγώνες, με την παρουσία δύο παρατηρητών οι οποίοι και συζητούσαν με τους διαιτητές για όσα έγιναν στο ματς, στο ημίχρονο αλλά και μετά το τέλος. Οι παρατηρητές αυτοί είναι σήμερα ενεργοί διαιτητές στο NCAA, οι κορυφαίοι του.

Η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί κατά την διάρκεια και της αγωνιστικής σεζόν 2017-18, καθώς στους Έλληνες διαιτητές δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθούν ηλεκτρονικά μέσω υπολογιστή (μαζί με τους διαιτητές του NCAA) όλο το εκπαιδευτικό και όχι μόνο υλικό της πλατφόρμας των διαιτητών του NCAA. Το καμπ έγινε σε εκπληκτικές εγκαταστάσεις που περιλάμβαναν εκτός των άλλων και 12 γήπεδα μπάσκετ Ολυμπιακών διαστάσεων κάτω από το ίδιο στέγαστρο.

Ο Σπύρος Γκόντας και ο Γιάννης Φούφης άνοιξαν, λοιπόν, την πόρτα του NCAA και ίσως μελλοντικά να τους δούμε και να σφυρίζουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Προς το παρόν δεν πρόκειται να μετακομίσουν, άλλωστε το NCAA δεν δίνει εγγυημένα συμβόλαια, αλλά ορίζει τους διαθέσιμους διαιτητές ανά περίσταση. Και είναι δύσκολο για τους δύο Ελληνες να μετακομίσουν μόνιμα στις ΗΠΑ, μόνο και μόνο στην προοπτική να παίξουν κάποια ματς. Ισως όμως τα επόμενα χρόνια, να το... τολμήσουν.

Σπύρος Γκόντας και Γιάννης Φούφης στο NCAA

Ο Γιάννης Φούφης με τον Πάτρικ Γιούιν

TAGS NCAA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ