ΜΠΑΣΚΕΤ

NCAA: Έφτασε η ώρα για το πρώτο τζάμπολ!

Villanova players celebrate after defeating Michigan 79-62 in the championship game of the Final Four NCAA college basketball tournament, Monday, April 2, 2018, in San Antonio. (AP Photo/Eric Gay)
AP Photo/Eric Gay AP PHOTO/ERIC GAY

To NCAA κάνει πρεμιέρα σήμερα (6/11) και οι φίλοι του Κολεγιακού πρωταθλήματος πανηγυρίζουν! Λίγες ώρες πριν το πρώτο τζάμπολ, διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το NCAA.

Η σεζόν 2018/19 του NCAA βρίσκεται πλέον προ των Πυλών. Σε μερικές ώρες θα έχουμε το πρώτο τζάμπολ του Κολεγιακού πρωταθλήματος, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει 29 αγώνες στην 1η κατηγορία.

Έπειτα από μία σεζόν όπου το Βιλανόβα κατέκτησε τον δεύτερο τίτλο του σε τρία χρόνια, το Κολεγιακό πρωτάθλημα αναμένεται για ακόμα μία σεζόν να προσφέρει πολλές συγκινήσεις. Πρόκειται εξάλλου για το πρωτάθλημα που είναι ο... αιμοδότης του ΝΒΑ μέσω του ΝΒΑ Draft, οπότε λογικό είναι να απασχολεί πολύ κόσμο, που θέλει να παρακολουθήσει τους επόμενους σταρ της κορυφαίας λίγκας του κόσμου.

Το Sport24.gr σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το φετινό πρωτάθλημα σε... τίτλους.

Η ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΟΛΟΙ

Το Ντιούκ κερδίζει αυτή τη μάχη... χωρίς αντίπαλο. Έχοντας στο ρόστερ τπθ τρεις πρωτοτείς που θεωρείται δεδομένο ότι θα καταλήξουν στην πρώτη 10αδα του ΝΒΑ Draft του 2019 ( Αρ Τζέι Μπάρετ , Ζάιον Γουίλιαμσον και Κάμερον Ρέντις) και έναν ακόμα πρωτοετή που στοχεύει στον πρώτο γύρο (Τρε Τζόουνς), όλοι θέλουν να δουν το Ντιουκ να παίζει. Κάποιοι θέλουν βέβαια να το δουν να αποτυγχάνει και άλλοι να τα... διαλύει όλα. Σίγουρα πάντως δε μένει αδιάφορο, με τους “Μπλου Ντέβιλς” να συμπεριλαμβάνονται στα φαβορί.

ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ... ΠΕΤΑΜΑ

Το Βιλανόβα είδε τρεις βασικούς παίκτες του να πηγαίνουν στο ΝΒΑ (Μίκαλ Μπρίτζες, Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο, Τζέιλεν Μπράνσον). Παρόλα αυτά, στις ΗΠΑ θεωρούν ότι εξακολουθούν να είναι ανάμεσα στα φαβορί για μία πορεία μέχρι το Final Four.

Προφανώς κάτι παραπάνω θα ξέρουν οι ειδικοί του NCAA, που στέκονται στο γεγονός ότι επιστρέφουν από την περσινή ομάδα οι πολύτιμοι Φιλ Μπουθ και Έρικ Πασκάλ, ενώ ποντάρουν πολλά και στον πρωτοετή Τζαβόν Κουίνερλι.

ΤΑ ΠΛΗΓΩΜΕΝΑ ΘΗΡΙΑ

Το Κολέγιο του Βιρτζίνια έγραψε ιστορία από την... ανάποδη πέρυσι, αφού έγινε το πρώτο Νο1 που αποκλείστηκε από το Νο16 στο τελικό τουρνουά του NCAA . Παρόλα αυτά, στα rankings του ESPN βρίσκονται στην κορυφή! Υπάρχει εξήγηση βέβαια για αυτό: Παρά το περσινό κάζο, το Βιρτζίνια παραμένει μία εξαιρετική ομάδα, η οποία έχει την τύχη να βλέπει όλους τους βασικούς της παίκτες να επιστρέφουν, κάτι που εγγυάται μία καλή πορεία.

Στην ίδια κατηγορία με το Βιρτζίνια μπαίνουν ακόμα ιστορικές ομάδες όπως το Κεντάκι, το Γκονζάγκα, το Νορθ Καρολάινα και το Νεβάντα που πέρυσι δεν έφτασαν καν μέχρι το Final Four, αλλά και το Κάνσας που κατέκτησε την 2η θέση, είτε γιατί διατήρησαν τον κορμό τους, είτε επειδή πρόσθεσαν στο ρόστερ τους ταλαντούχους πρωτοετείς.

Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Στους λάτρεις του ΝΒΑ των 90's, το όνομα του Πένι Χάρνταγουεϊ λέει πάρα πολλά. Στους μικρότερους όχι. Για όποιον δεν το ξέρει, ο Χάρνταγουεϊ ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 90' ένας από τους καλύτερους παίκτες του ΝΒΑ, ένας πόιντ γκαρντ με ύψος 2.01 μέτρα που σκόπευε να αλλάξει το άθλημα, μέχρι οι τραυματισμοί να τον σταματήσουν. Πλέον, το 2018, αποφάσισε να αλλάξει ρότα.

Η σεζόν 2018/19 βρίσκει τον αγαπημένο “Πένι” των φίλων του ΝΒΑ πίσω στη γενέτειρά του, το Μέμφις, όπου ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του τοπικού Κολεγίου. Το έργο του θα είναι δύσκολο. Το μόνο σίγουρο ωστόσο είναι πως ήδη έχει (ξανα)βάλει το Μέμφις στον χάρτη του NCAA, κάτι που είχε να συμβεί από τότε που την φανέλα της ομάδας φορούσε ο Ντέρικ Ρόουζ.

Ο Χάρνταγουεϊ είναι βέβαια μόνο ένας από τους άλλοτε σταρ του ΝΒΑ που πλέον κάθεται στον πάγκο κολεγιακής ομάδας και ούτε καν το πιο μεγάλο όνομα! Δεν πρέπει εξάλλου να ξεχνάμε ότι υπάρχουν ακόμα ο Πάτρικ Γιούιν (Τζόρτζταουν), ο Κρις Μάλιν (Σεντ Τζονς), ο Νταν Μάερλι (Γκραντ Κάνιον) και o Ντάνι Μάνινγκ (Γουέικ Φόρεστ).

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑΡ ΤΟΥ ΝΒΑ

Η λίστα είναι μεγάλη και δεν πρόκειται να τους χωρέσει όλους. Οι προβλέψεις επίσης μπορεί να μην βγουν αληθινές. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετοί παίκτες που σύμφωνα με τους ειδικούς θα μας απασχολούν για χρόνια, με κάποιους από αυτούς να πρόκειται να μας απασχολούν από την επόμενη σεζόν κιόλας στο ΝΒΑ.

Η τριάδα των Μπάρετ (1.98 μέτρα, σούτινγκ γκαρντ), Ζάιον Γουίλιαμσον (2.01 μέτρα, πάουερ φόργουορντ) και Κάμερον Ρέντις (2.00 μέτρα, σμολ φόργουορντ) του Ντιούκ έχει πάνω της όλα τα φώτα. Από κοντά ακολουθούν ο Νασίρ Λιτλ (1.98 μέτρα, γκαρντ/φόργουορντ) του Νορθ Καρολάινα, ο Ρομέο Λάνγκφορντ (1.98 μέτρα, σούτινγκ γκαρντ) του Ιντιάνα, ο Μπολ Μπολ (2.18 μέτρα, φόργουορντ/σέντερ) του Όρεγκον, ο Τσαρλς Μπέσεϊ (2.08 μέτρα, σέντερ) του Γουέστερν Κεντάκι και ο Ντάριους Γκάρλαντ (1.88 μέτρα, πόιντ γκαρντ) του Βάντερμπιλτ.

Παράλληλα, δεν πρέπει κανείς να αμελεί τους ξένους που αγωνίζονται στο NCAA και έχουν υψηλές βλέψεις, όπως ο Γάλλος Τζέιλεν Χόαρντ (2.04 μέτρα, φόργουορντ) του Γουέικ Φόρεστ, καθώς και ο Ιάπωνας Ρούι Χατσιμούρα (2.03 μέτρα, φόργουορντ) και ο Γάλλος Κίλιαν Τιγί (2.08 μέτρα, πάουερ φόργουορντ) του Γκονζάγκα.

Όπως και να έχει, με την σεζόν να ετοιμάζεται να ξεκινήσει, οι φίλοι του NCAA ξέρουν καλά ότι το τελευταίο που μπορούν να κάνουν είναι προβλέψεις. Παραδοσιακά αυτές εξάλλου βγαίνουν λανθασμένες. Ας απολαύσουν όλοι λοιπόν αυτό που έρχεται, με το ταμείο να αναμένεται να γίνει στο τέλος της σεζόν.

AP Photo/Eric Gay

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ