NCAA

Ο "Κώδικας Τιμής" του Γιαμούκη

Ο "Κώδικας Τιμής" του Γιαμούκη

Ο Μανούσος Γιαμούκης γράφει στο blog του στο Sport24 για όσα ζει στο Davidson, παρουσιάζοντας τον κώδικα τιμής που υπάρχει στο κολέγιο, αλλά και τα όσα πρέπει να κάνει ένας μαθητής/αθλητής.

Το Sport24.gr συνεχίζει να σας παρουσιάζει τη ζωή των "δικών μας παιδιών" στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τον Μανούσο Γιαμούκη να παίρνει σειρά. Ο δευτεροετής γκαρντ του Davidson γράφει στο blog του για την καθημερινότητα ενός μαθητή/αθλητή των "Wildcats", αποκαλύπτοντας τα "πρέπει" και τα "μη" που υπάρχουν στο κολέγιο, με βάση τον "Κώδικα Τιμής".

" Χαίρετε,

το Davidson φέτος αναδείχθηκε ως το καλύτερο κολέγιο του Νότου, μιας και το ακαδημαϊκό του πρόγραμμα είναι πολύ εντατικό. Πολλοί μπορεί να πουν πως έτσι είναι παντού, αλλά -πιστέψτε με- δεν έχουν δει πως είναι εδώ τα πράγματα. Οι απαιτήσεις είναι μεγάλες και η καθημερινή ενασχόληση με τα μαθήματα απαραίτητη.

Μιλάμε για ένα πολύ αγχωτικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο πρέπει να είσαι συνεπής τόσο ως μαθητής όσο και ως αθλητής. Ο σωστός προγραμματισμός έχει ζωτική σημασία για έναν αθλητή/μαθητή του Davidson, εφόσον θέλει να είναι επιτυχημένος στους δύο αυτούς κλάδους.

Ευτυχώς, οι καθηγητές δείχνουν κατανόηση στους αθλητές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως υπάρχει... έκπτωση στις απαιτήσεις που υπάρχουν. Είναι όμως διαθέσιμοι να μας βοηθήσουν, όπως μπορούν.

Για παράδειγμα, θα συναντηθούν μαζί μας, εάν χάσουμε ένα μάθημα λόγω αγώνα, για να σιγουρευτούν πως είμαστε στο ίδιο επίπεδο με την υπόλοιπη τάξη. Θα μας επιτρέψουν να γράψουμε ένα τεστ νωρίτερα ή αργότερα, ώστε να είμαστε "εντάξει" με τις αθλητικές μας υποχρεώσεις κλπ.

Βεβαίως, κι εμείς με τη σειρά μας, οφείλουμε να είμαστε συνεπείς και να εκμεταλλευόμαστε τον χρόνο που έχουμε στα ταξίδια, προκειμένου να διαβάσουμε.

Το Davidson έχει τον λεγόμενο "Κώδικα Τιμής" (Honor Code). Κάτι το οποίο το ξεχωρίζει από τα περισσότερα κολέγια των ΗΠΑ. Τον "Κώδικα Τιμής" τον υπογράφουν όλοι οι μαθητές στην αρχή του πρώτου έτους και επιβάλλεται να τον ακολουθούν πιστά.

Με απλά λόγια, σύμφωνα με τον "Κώδικα Τιμής", δεν επιτρέπεται να αντιγράφεις (ή γενικά να παρουσιάζεις τη δουλειά κάποιου άλλου ως δική σου), να κλέβεις και να λες ψέματα. Όμως, μας επιτρέπει να γράφουμε τεστ χωρίς την επίβλεψη του καθηγητή ή ακόμη και να παίρνουμε κάποιο τεστ στο δωμάτιό μας ή όπου αλλού θέλουμε και να το συμπληρώνουμε εκεί -καθώς ζούμε σύμφωνα με τον "Κώδικα Τιμής".

Έτσι, ο καθένας μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που του προσφέρει το Davidson και να προοδεύσει. Χωρίς φυσικά να ανησυχεί για θέματα ασφάλειας.

Όσον αφορά την ομάδα, οι στόχοι μας για φέτος είναι να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο ψηλά μπορούμε και να γινόμαστε καλύτεροι μέρα με τη μέρα. Οι "ειδικοί" έχουν προβλέψει ότι θα είμαστε στις τελευταίες θέσεις της περιφέρειάς μας (Α10) φέτος, αν και είμαι... σίγουρος πως θα διαψευστούν.

Έχουμε ήδη παίξει με ένα κολέγιο μεγάλου βεληνεκούς (North Carolina) και ανεξαρτήτως αποτελέσματος, δείξαμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε σπουδαία πράγματα τη φετινή σεζόν. Προπονούμαστε πιο σκληρά και έξυπνα από την πλειοψηφία των ομάδων και δεν βλέπω κάποιον λόγο για τον οποίο δεν μπορούμε να προκριθούμε στη March Madness, και να βρεθούμε μεταξύ των κορυφαίων ομάδων των ΗΠΑ.

Το φετινό πρωτάθλημα κρύβει βέβαια πολλές εκπλήξεις για όλους μας. Υπάρχουν πολλές ομάδες που αξίζουν να βρίσκονται στη March Madness και όλα είναι πιθανά. Είμαι σίγουρος πως θα γίνουν πολλοί εντυπωσιακοί αγώνες και θα είναι μια υπέροχη χρονιά για όλους μας.

Αν έπρεπε να κάνω μία σύγκριση, θα έλεγα πως η βασική διαφορά ανάμεσα στο ελληνικό μπάσκετ και το κολεγιακό είναι η ταχύτητα του παιχνιδιού και η οργάνωση που υπάρχει. Τα set plays είναι λιγότερα αφού δεσπόζει το transition. Επιπλέον, οι ίδιοι οι παίκτες είναι πιο γρήγοροι και αθλητικοί, καθώς οι υποδομές εδώ είναι πιο ανεπτυγμένες, δίνοντας τη δυνατότητα στους παίκτες να δουλέψουν αποτελεσματικά από νεαρή ηλικία.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να πω πως πρόκειται για... άπιαστους παίκτες. Απλά εδώ έχουν όλοι τη δυνατότητα της ποιοτικής και σκληρής προπόνησης.

Το ευχάριστο είναι πως τα τελευταία χρόνια το ελληνικό στοιχείο δυναμώνει όλο και περισσότερο. Αυτό δείχνει ότι στην Ελλάδα έχουμε πολλά ταλαντούχα παιδιά, που τραβούν το βλέμμα των κολεγιακών προπονητών. Επομένως, πρέπει να αφυπνήτούν οι αρμόδιοι, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στις υποδομές και την οργάνωση του ελληνικού μπάσκετ".

TAGS NCAA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ