NCAA

NCAA: Απεβίωσε ο Τζον Τόμπσον

Patrick Ewing, basketball player for Georgetown University, with coach John Thompson on March 9, 1985. Location unknown. (AP Photo)
Patrick Ewing, basketball player for Georgetown University, with coach John Thompson on March 9, 1985. Location unknown. (AP Photo) ASSOCIATED PRESS

Ο Τζον Τόμπσον, μια θρυλική μορφή των πάγκων του NCAA, απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών. Ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός προπονητής που κατέκτησε τον τίτλο στο NCAA.

Λίγες μέρες μετά τον Λουτ Όλσον, ακόμη ένας θρύλος των πάγκων του κολεγιακού πρωταθλήματος άφησε την τελευταία του πνοή. Ο λόγος για τον Τζον Τόμπσον, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών, δίχως να έχουν γίνει όμως γνωστά τα αίτια του θανάτου του.

Πρόκειται για μία από τις πλέον εμβληματικές φιγούρες των πάγκων στο NCAA, δεδομένου ότι ηγήθηκε του Georgetown από το 1972 έως το 1999, οπότε κι αποσύρθηκε από την δράση. Στη διάρκεια της προπονητικής του διαδρομής κατέκτησε τον τίτλο στο NCAA (1984), γράφοντας ιστορία ως ο πρώτος Αφροαμερικανός που πετυχαίνει κάτι τέτοιο. Εξάλλου, ως ο παίκτης των Μπόστον Σέλτικς (έπαιξε από το 1964 έως το 1966) κατέκτησε δύο φορές το δαχτυλίδι του πρωταθλητή, αποτελώντας την αλλαγή του Μπιλ Ράσελ στους Κέλτες, μετρώντας 3.5 πόντους και 3.5 ριμπάουντ. Σε νεαρή ηλικία όμως, προτίμησε την προπονητική από μια καριέρα στο ΝΒΑ.

Επί των ημερών του, το Georgetown έγινε διάσημο για το πρόγραμμα εξέλιξης ψηλών παικτών, με τον Πάτρικ Γιούινγκ, τον Αλόνζο Μούρνινγκ και τον Ντικέμε Μουτόμπο να αποτελούν τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού. Προπόνησε επίσης έναν από τους διασημότερους και πιο χαρισματικούς κοντούς στην ιστορία του αθλήματος, τον Άλεν Άιβερσον.

Συνολικά 26 παίκτες του επελέγησαν στο NBA Draft, το πλέον σημαντικό όμως είναι πως το 97% των παικτών του ολοκλήρωσε την ακαδημαϊκή τετραετία και πήρε πτυχίο.

Στην τεράστια διαδρομή του ως head coach του Georgetown είχε 596 νίκες και 239 ήττες, ενώ διετέλεσε ακόμη head coach των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988, στην τελευταία φορά που η χώρα κατέβασε κολεγιόπαιδα.

AP Photo

TAGS NCAA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ