NCAA

Η "March Madness" με 17 αριθμούς

Η "March Madness" με 17 αριθμούς

Από σήμερα και μέχρι τις 3 Απριλίου 64 ομάδες θα διεκδικήσουν τον τίτλο του NCAA. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει το Τελικό Τουρνουά του 2017 μέσα από 17 αριθμούς.

Η “Selection Sunday” καθόρισε τις 68 ομάδες που θα συγκροτήσουν το Τελικό Τουρνουά του NCAA. Οι “First Four” (αγώνες) έκαναν το τελευταίο ξεσκαρτάρισμα, αφήνοντας 64 ομάδες στο ταμπλό. Η March Madness, λοιπόν, είναι έτοιμη να αρχίσει! Ένα από τα πιο σημαντικά αθλητικά γεγονότα του πλανήτη, το τελικό τουρνουά του κολεγιακού πρωταθλήματος των ΗΠΑ, είναι προ των πυλών.

Αρχής γενομένης της αναμέτρησης μεταξύ του Notre Dame και του Princeton (απόψε στις 19:15), τις επόμενες 18 ημέρες θα διεξαχθούν συνολικά 63 αγώνες μέχρι να φτάσουμε στον μεγάλο τελικό της 3ης Απριλίου. Ένας αγώνας που θα γίνει φέτος στο Phoenix και συγκεκριμένα στο “σπίτι” των Arizona Cardinals (ομάδας του NFL), ένα στάδιο πολλαπλών χρήσεων που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 72.200 θεατές.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του τελικού τουρνουά, το Sport24.gr σας παρουσιάζει 17 αριθμούς γύρω από την ιστορία και το παρόν του Τελικού Τουρνουά του NCAA, του μεγάλου χορού όπως συνηθίζεται να αποκαλείται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

1/9.223.372.036.854.775.808

Αυτές είναι οι πιθανότητες να προβλέψει κάποιος σωστά όλα τα αποτελέσματα του τελικού τουρνουά, σύμφωνα με έναν καθηγητή του DePaul. Μία στα 9 πεντάκις εκατομμύρια και... κάτι ψιλά. Οι πιθανότητες να πιάσει κανείς το τζόκερ είναι... μόνο μία στα 24,4 εκατομμύρια.

1982

Εκείνη τη χρονιά ακούστηκε για πρώτη φορά ο χαρακτηρισμός “March Madness” για το Τελικό Τουρνουά. Αποτέλεσε έμπνευση του sportscaster Brent Musburger.

407

Οι περισσότεροι πόντοι που έχει πετύχει ένας παίκτης στην καριέρα του σε τελικό τουρνουά. Το ρεκόρ ανήκει στον Christian Laettner (Duke). Τον καλύτερο μέσο όρο πάντως τον έχει ο Austin Carr (41,3 ανά αγώνα).

Η "March Madness" με 17 αριθμούς

149

Το ρεκόρ πόντων από μία ομάδα. Αντέχει από το 1990, όταν το Loyola Marymount σημείωσε 149 κόντρα στο Michigan, σε αγώνα δεύτερου γύρου.

75,3%

Το καλύτερο ποσοστό νικών σε τελικό τουρνουά ανήκει στο Duke. Έχει συνολικά 107 νίκες και 35 ήττες.

61

Το ρεκόρ πόντων σε έναν αγώνα τελικού τουρνουά. Ανήκει στον Austin Carr από τον αγώνα του Notre Dame με το Ohio το 1970.

34

Τα περισσότερα ριμπάουντ που έχει μαζέψει ένας παίκτης σε έναν αγώνα του τελικού τουρνουά. Ήταν ο Fred Cohen με τα 34 που μάζεψε στο ματς Temple-Connecticut του 1956.

33

Ο Mike Krzyzewski (του Duke) ξεπερνάει φέτος τον Jim Boeheim (του Syracuse) στη λίστα των προπονητών με τις περισσότερες παρουσίες σε τελικό τουρνουά. Ο “Coach K” έχει επίσης και τους περισσότερους τίτλους (5) μεταξύ των εν ενεργεία προπονητών και είναι δεύτερος στη συνολική λίστα, πίσω μόνο από τον John Wooden του UCLA. Μετράει επίσης και τις περισσότερες νίκες από κάθε άλλον (90).

Η "March Madness" με 17 αριθμούς

32

Τόσες είναι οι περισσότερες νίκες που πέτυχε μία ομάδα μέσα στη σεζόν που διανύουμε. Το Gonzaga συγκεκριμένα, ένα από τα τέσσερα Νο. 1 του Final Tournament.

28

Το Kansas έχει το μεγαλύτερο σερί εμφανίσεων στο τελικό τουρνουά. Η καταμέτρηση έφτασε τα 28 με το φετινό.

11

Τόσοι είναι οι τίτλοι που έχει κατακτήσει το UCLA, τους περισσότερους από κάθε άλλο πανεπιστήμιο. Ο τελευταίος, πάντως, ήταν πριν από 22 χρόνια, το 1995. Έπεται το Kentucky με 8 κατακτήσεις και το Duke, το North Carolina και η Indiana με 5. Συνολικά 35 διαφορετικά κολέγια έχουν κατακτήσει τον τίτλο στο NCAA.

9

Τόσες είναι οι ομάδες που έχει στείλει στο φετινό τουρνουά η Atlantic Coast, περισσότερες από κάθε άλλη περιφέρεια του NCAA. Ακολουθούν η Big East και η Big Ten με 7. Το ρεκόρ των περισσότερων ομάδων από μία περιφέρεια είναι οι 11 που είχε η Big East το 2011.

8

Η Villanova ήταν Νο. 8 στο bracket όταν κατέκτησε τον τίτλο το 1985. Ποτέ ξανά δεν έχει στεφθεί πρωταθλήτρια ομάδα με χαμηλότερη κατάταξη σε ένα τουρνουά.

5

Τόσες είναι οι πρωτοεμφανιζόμενες ομάδες στο φετινό τουρνουά. Αυτές είναι το Northwestern, το North Dakota, το Northern Kentucky, το Jacksonville State και το UC Davis. Τόσες είναι επίσης και οι ομάδες με το παρατσούκλι “αγριόγατες” (Wildcats) που συμμετέχουν σε αυτό! Πρόκειται για το Kentucky, τη Villanova, την Arizona, το Northwestern και το Kansas State.

Η "March Madness" με 17 αριθμούς

3

Τόσοι είναι αυτοί που κατέκτησαν τον κολεγιακό τίτλο τόσο ως παίκτες, όσο και ως προπονητές. Ο λόγος για τους Joe B. Hall, Bob Knight και Dean Smith.

1

Μόνο μία φορά στην 79χρονη ιστορία του Final Tournament έχουν συναντηθεί δύο συνεχόμενες χρονιές οι ίδιες ομάδες. Συνέβη το 1961 και το 1962, όταν το Cincinnati νίκησε δύο φορές το Ohio State. Οι ομάδες που έφτασαν μέχρι τον περσινό τελικό (Villanova και North Carolina) θεωρούνται τα μεγάλα φαβορί να το ξανακάνουν και φέτος.

0

Από το 1985 (όταν εφαρμόστηκε το τουρνουά των 64 ομάδων) μέχρι σήμερα ποτέ δεν έχει ηττηθεί ένα Νο. 1 από ένα Νο. 16. Το συνολικό ρεκόρ είναι 128-0. Οκτώ φορές, πάντως, έχει ηττηθεί ένα Νο. 2 από ένα Νο. 15.

TAGS NCAA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ