NBA

Ζάιον Γουίλιαμσον, ο εκλεκτός

Ζάιον Γουίλιαμσον, ο εκλεκτός
AP Photo/Gerald Herbert AP PHOTO/GERALD HERBERT

Με όλο το ΝΒΑ να τον παρακολουθεί, ο Ζάιον Γουίλιαμσον έκανε το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο του και ήταν σπουδαίος. Επιβεβαίωσε ότι είναι ο... εκλεκτός. Έστω όχι αποκλειστικά για αγωνιστικούς λόγους.

Το ντεμπούτο του Ζάιον Γουίλιαμσον δεν υπήρχε περίπτωση να είναι σαν όλα τα άλλα. Ο πιο διαφημισμένος παίκτης που έχει βγει από Κολέγιο τα τελευταία 20 χρόνια δεν γινόταν να περάσει απαρατήρητος.

Όλο το ΝΒΑ περίμενε το Νο1 του ΝΒΑ Draft 2019 να κάνει το ντεμπούτο του κόντρα στους Σπερς ( νίκη του Σαν Αντόνιο με 121-117). Το ESPN ζήτησε να αλλάξει η ώρα του αγώνα και να πάει σε prime time για να το δείξει σε παναμερικανική μετάδοση. Το σάιτ του ESPN είχε έναν ρεπόρτερ ή μία κάμερα πάνω στον ρούκι των Πέλικανς από την στιγμή που εμφανίστηκε στο γήπεδο των Πέλικανς, περίπου δύο ώρες πριν από τον αγώνα. Το γήπεδο γέμισε, οι φίλοι των Πέλικανς φώναζαν ρυθμικά το όνομά του.

Όλος ο κόσμος, με πρώτο τον Γουίλιαμσον, περίμεναν τρεις μήνες για να ζήσουν αυτή τη στιγμή, από τότε δηλαδή που υποβλήθηκε σε επέμβαση στο γόνατο στις 23 Οκτωβρίου 2019. Οι Πέλικανς τον έβλεπαν να ακολουθεί με ευλάβεια την αποθεραπεία του, να μαθαίνει ακόμα και νέο βάδισμα και να χάνει τα πρώτα 44 παιχνίδια της σεζόν. Η ανυπομονησία είχε φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη για τον Γουίλιαμσον, μέχρι να ανακοινωθεί ότι θα αγωνιζόταν κόντρα στους Σπερς.

ΟΙ ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΓΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Στη Νέα Ορλεάνη είχαν πει ότι δεν θα υπήρχε περιορισμός στον χρόνο συμμετοχής του Γουίλιαμσον. Αποδείχθηκε ότι έκαναν λάθος, αφού το ιατρικό επιτελείο ήταν ξεκάθαρο: Ο απόφοιτος του Κολεγίου του Ντιούκ δεν έπρεπε να μείνει στο παρκέ για περισσότερο από 3-4 συνεχόμενα λεπτά. Στο διάστημα που θα ήταν εκτός γηπέδου, θα έπρεπε να κάνει ποδήλατο για να κρατάει ζεστό το γόνατό του. Κάπως έτσι, το ξεκίνημα του Γουίλιαμσον ήταν απογοητευτικό.

Ο Γουίλιαμσον ήταν εμφανώς μαγκωμένος στην αρχή. Έκανε λάθη, ήταν χαμένος στην άμυνα. Το γεγονός ότι έμενε στο παρκέ μόνο για 3-4 λεπτά στο ξεκίνημα κάθε περιόδου δεν τον άφηνε να βρει ρυθμό. Αυτό το αργό ξεκίνημα σε συνδυασμό με το -12 στο τέλος της τρίτης περιόδου είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι φίλοι των Πέλικανς (όχι πολύ φανατικοί προφανώς) να αρχίσουν να αποχωρούν. Όπως αποδείχθηκε, πήραν μία κακή απόφαση.

ΕΝΑ ΤΡΙΛΕΠΤΟ ΒΓΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΟΝΕΙΡΟ

Ο Γουίλιαμσον χρειάστηκε να περιμένει 3 μήνες για να πατήσει παρκέ. Και χρειάστηκε κάτι παραπάνω από 3 λεπτά για να τρελάνει τον κόσμο. Για την ακρίβεια, χρειάστηκε 212 δευτερόλεπτα στην τέταρτη περίοδο (από το 8.55 για το τέλος της τέταρτης περιόδου, μέχρι το 5:23 για το φινάλε), όταν έμοιαζε με τον Σούπερμαν!

Με την ομάδα του να είναι πίσω στο σκορ, ο Γουίλιαμσον σημείωσε 17 συνεχόμενους πόντους με 4/4 τρίποντα (που θεωρείται το αδύνατό του σημείο). Η αλληλουχία των φάσεων είχε ως εξής: Τρίποντο, alley oop λέι-απ, τρίποντο, παιχνίδι με πλάτη και δίποντο με διπλή προσπάθεια, τρίποντο, τρίποντο και 1/2 βολές, με τον κόσμο να τρελαίνεται!

Σε αυτά τα 212 δευτερόλεπτα που ο Γουίλιαμσον έμοιαζε βγαλμένος από όνειρο, στον πάγκο των Πέλικανς γινόταν... μάχη. Το ιατρικό επιτελείο της ομάδας ζητούσε από τον προπονητή της Νέας Ορλεάνης, Άλβιν Τζέντρι, να βγάλει τον παίκτη του αλλαγή, αφού είχε περάσει το 4λεπτο που είχε τεθεί ως όριο. Στο διάστημα αυτό, με το παιχνίδι να μην διακόπτεται παρά μόνο μία φορά, ο Τζέντρι σήκωσε αρχικά τον Νικόλο Μέλι για να τον περάσει στο παρκέ, στέλνοντάς τον πίσω όταν ο Γουίλιαμσον σημείωσε το δεύτερο τρίποντό του, φτάνοντας τους 8 σερί πόντους. Λίγο αργότερα σήκωσε τον Ντέρικ Φέιβορς, αλλά τον ξανάστειλε πίσω όταν ο Γουίλιαμσον έφτασε τους 16 σερί πόντους! Στο τέλος όμως δεν είχε άλλη επιλογή. Με το ιατρικό επιτελείο να τον πιέζει, ζήτησε τάιμ-άουτ για να αποσύρει τον Γουίλιαμσον στον πάγκο.

ΟΛΟ ΤΟ ΝΒΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ

Ο Γουίλιαμσον θεωρείται ο εκλεκτός από την εποχή που ακόμα αγωνιζόταν στο Γυμνάσιο. Το ΝΒΑ έχει την ανάγκη να στηρίξει πάνω στους νεανικούς ώμους του ρούκι των Πέλικανς μέλλον του. Σίγουρα όλοι ενθουσιάζονται με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Λούκα Ντόντσιτς, με το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου να είναι πιο... παγκόσμιο από ποτέ. Στο ΝΒΑ όμως έχουν την ανάγκη να δουν ένα δικό τους προϊόν, έναν Αμερικανό δηλαδή, να παίρνει την σκυτάλη.

Ζάιον Γουίλιαμσον, ο εκλεκτός
AP Photo/Tyler Kaufman AP PHOTO/TYLER KAUFMAN

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς έχει φτάσει πλέον 35 χρονών και δεν γίνεται να οδηγεί το ΝΒΑ για πάντα. O Κέβιν Ντουράντ είναι μεν 31 χρονών, αλλά θα χάσει όλη την φετινή σεζόν και κανείς δεν ξέρει σε τι κατάσταση θα είναι μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στον αχίλλειο τένοντα. O 29χρονος Κουάι Λέοναρντ παραείναι σιωπηλός για σταρ. Ο Στεφ Κάρι οδεύει προς τα 32 του χρόνια. Ο 30χρονος Τζέιμς Χάρντεν εντυπωσιάζει, αλλά δεν τον συμπαθούν όλοι. Ο 28χρονος Καϊρί Ίρβινγκ έχει κάνει βήματα πίσω μετά την περσινή καταστροφική σεζόν στους Σέλτικς. Κάπως έτσι έχει μείνει πρακτικά μόνο ο 27χρονος Άντονι Ντέιβις, αλλά ακόμα και η δική του φήμη δέχθηκε πλήγμα μετά την απαίτησή του να πάει στους Λέικερς.

Μπορεί να μοιάζει κυνικό όλο αυτό, αλλά είναι αλήθεια. Πράγματι, όλοι χαίρονται που ο Γουίλιαμσον πάτησε παρκέ και εντυπωσίασε. Η εικόνα ενός 19χρονου παιδιού – γιατί μπορεί ο κόσμος να το ξεχνάει, αλλά ο Γουίλιαμσον είναι παιδί – να μπαίνει στο παρκέ, να κάνει αυτό που αγαπάει και να αποθεώνεται ήταν μαγική. Όλοι χαμογέλασαν. Υπάρχει όμως και μία άλλη ιστορία πίσω από αυτή την σπουδαία εμφάνιση: Ο Γουίλιαμσον δεν έχει δικαίωμα να αποτύχει. Το ΝΒΑ δεν έχει δικαίωμα να αποτύχει στην περίπτωσή του. Ο ρούκι των Πέλικανς είναι ο εκλεκτός. Η πραγματική πίεση μόλις ξεκίνησε.

AP Photo/Gerald Herbert, Tyler Kaufman

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ