ΜΠΑΣΚΕΤ

Χρόνια πολλά Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Χρόνια πολλά Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γίνεται σήμερα 24 χρονών και το Sport24.gr του εύχεται χρόνια πολλά με ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην καριέρα του.

Ήταν 6 Δεκεμβρίου 1994 όταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έβλεπε το πρώτο φως. 24 χρόνια αργότερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους σταρ του ΝΒΑ και πιθανότατα ο καλύτερος πρεσβευτής της χώρας μας στο εξωτερικό.

Η ιστορία του Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι γνωστή και χιλιοειπωμένη. Ξεκίνησε από (πολύ) χαμηλά, έγινε γνωστός στις ΗΠΑ πριν γίνει στην Ελλάδα, βρέθηκε από την Α2 και τον Φιλαθλητικό στο All Star Game του ΝΒΑ και πλέον είναι από τους βασικούς υποψηφίους για το βραβείο του MVP!

Η αλήθεια είναι πως μοιάζει δύσκολο έως αδύνατο να γράψεις κάτι για τον Γιάννη που δεν έχει γραφτεί ή ειπωθεί ήδη. Πόσο μάλλον όταν ώρες-ώρες ο Γιάννης σε κάνει να χάνεις τα λόγια σου με αυτά που κάνει εντός παρκέ. Το Sport24 λοιπόν αποφάσισε να μην γράψει πολλά, παρά να παρουσιάσει την πορεία του “Greek Freak” στο ΝΒΑ μέσα από 24 βήματα, όσα και τα χρόνια του.

1. With the 15th pick the Milwaukee Bucks select...

Ήταν 27 Ιουνίου 2013 όταν οι Μπακς αιφνιδίασαν τότε πολύ κόσμο, επιλέγοντας τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Νο15 του ΝΒΑ Draft. Εκείνη τη στιγμή ο άλλοτε παίκτης του Φιλαθλητικού γινόταν το ψηλότερο πικ Έλληνα παίκτη στην ιστορία του ΝΒΑ, ένα ρεκόρ που πλέον κατέχει από φέτος ο Γιώργος Παπαγιάννης.

2. Το πρώτο συμβόλαιο

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήξερε ότι το ΝΒΑ τον περίμενε. Πριν κάνει ωστόσο το μεγάλο άλμα είδε πρώτα τους Μπακς να πληρώνουν την ρήτρα που είχε στο συμβόλαιό του με την Ισπανική Σαραγόσα και ακολούθως πήρε μέρος με την Εθνική Ελλάδος στο Πανευρωπαϊκό Νέων Ανδρών, παρέα με παίκτες όπως ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ο Λευτέρης Μποχωρίδης και ο Δημήτρης Αγραβάνης. Όταν ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του επέστρεψε στις ΗΠΑ, με τους Μπακς να του προσφέρουν στις 30 Ιουλίου το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, διάρκειας 2+1+1 χρόνων όπως προβλεπόταν βάσει των κανονισμών του ΝΒΑ. Για τη πρώτη του χρονιά στην Λίγκα ο Έλληνας φόργουορντ θα εισέπραττε 1.493.800 δολάρια.

3. Το (ανεπίσημο) ντεμπούτο

Στις 8 Οκτωβρίου 2013 ο Γιάννης φόρεσε για πρώτη φορά την φανέλα των Μπακς, έστω και για φιλικό παιχνίδι στο πλαίσιο του Σάμερ Λιγκ, κόντρα στους Καβαλίερς. Πολλοί θα περίμεναν ότι θα είναι ψαρωμένος, αλλά ο ίδιος έδειξε να είναι μία χαρά, τελειώνοντας τον αγώνα με 14 πόντους, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα και 3 κοψίματα σε 29 λεπτά συμμετοχής! Είχε βέβαια και 5 λάθη και 5 φάουλ, αλλά αυτό ήταν το τελευταίο που ενδιέφερε εκείνη την στιγμή. Η αρχή είχε μόλις γίνει.

Ο Γιάννης θα αγωνιζόταν τελικά στα 5 από τα 6 φιλικά των Bucks, αριθμώντας 5.7 πόντους, 4.5 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1.7 κοψίματα μέσο όρο σε 21.5 λεπτά συμμετοχής. Ήδη άρχισαν να ακούγονται και τα πρώτα θετικά σχόλια από τους Αμερικανούς, με τα παρατσούκλια “Greek Freak” και "Alphabet" να δείχνουν να επικρατούν...

4. Το πρώτο highlight

14 Οκτωβρίου 2013, στο φιλικό με τους Bobcats (πλέον Hornets), ο Γιάννης είπε να συστηθεί στους φίλους του ΝΒΑ. Αυτή η φάση κοντεύει να γίνει σήμα-κατατεθέν του πλέον...

5. Το ντεμπούτο

Στις 30 Οκτωβρίου 2013 ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα λογιζόταν και επίσημα ως παίκτης του ΝΒΑ. Οι Μπακς ταξίδεψαν μέχρι τη Νέα Υόρκη για να αντιμετωπίσουν τους Νικς, όπου έχασαν με 90-83, αν και νωρίτερα είχαν ανατρέψει διαφορά 25 πόντων! Αυτό βέβαια που ενδιέφερε τους φίλους του ΝΒΑ στην Ελλάδα ήταν το γεγονός ότι ο Γιάννης έκανε το ντεμπούτο του σε αυτό το παιχνίδι, έχοντας 1 πόντο με 1/2 βολές και 1 λάθος σε τέσσερα λεπτά συμμετοχής. Το πρώτο βήμα είχε γίνει.

6. Το πρώτο καλάθι

Δύο ημέρες μετά το ντεμπούτο του, ο Γιάννης θα πετύχαινε και το πρώτο του καλάθι εντός πεδιάς. Θα το κατάφερνε την 1η Νοεμβρίου με αντιπάλους τους Σέλτικς, στη νίκη των Μπακς με 105-98, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 5 πόντους με 1/2 βολές, 2/4 δίποντα, 0/1 τρίποντο και 2 ριμπάουντ σε 12 λεπτά συμμετοχής.

7. Πρώτη φορά διψήφιος

Στις 12 Νοεμβρίου 2013 – και έπειτα από δύο συνεχόμενα DNP – έσπασε για πρώτη φορά στην καριέρα του το φράγμα των 10 πόντων. Το καλύτερο; Το κατάφερε κόντρα στους πανίσχυρους Μαϊάμι Χιτ του ΛεΜπρόν Τζέιμς, έχοντας 11 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3 λάθη σε 22 λεπτά συμμετοχής στην ήττα με 118-95 των Μπακς.

8. Στην κορυφή του Top-10

Βήμα-βήμα ο Γιάννης έκανε όλο και πιο γνωστό το όνομά του. Στις 30 Νοεμβρίου 2013, δε, θα έκανε ακόμα περισσότερο θόρυβο, γράφοντας παράλληλα ιστορία, αφού κατέκτησε την κορυφή του Top-10 της βραδιάς! Όπως είναι γνωστό βέβαια πλέον. Θα ακολουθούσαν πολλές τέτοιες στιγμές στο μέλλον.

9. Πρώτη φορά βασικός

Ο Γιάννης εμφανιζόταν καλύτερος από παιχνίδι σε παιχνίδι. Οι Μπακς από την πλευρά τους πήγαιναν από ήττα σε ήττα, οπότε δεν είχαν πρόβλημα να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Κάπως έτσι, όλα αυτά έφεραν την πρώτη του παρουσια στην βασική πεντάδα της ομάδας! Ήταν 18 Δεκεμβρίου 2013 όταν ο Γιάννης ονομάστηκε "starter" για πρώτη φορά, στον αγώνα με τους Νικς του Καρμέλο Άντονι. Ήταν το παιχνίδι που ο Αντετοκούνμπο έγινε άντρας, αφού βρέθηκε στο παρκέ για 42 λεπτά, έχοντας 10 πόντους, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα και 1 κόψιμο, ενώ αντάλλαξε και αρκετά... “γαλλικά” με τον Άντονι, δείχνοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει ποιόν έχει απέναντί του, στην ήττα των Μπακς με 107-101 έπειτα από δύο παρατάσεις.

10. Το πρώτο double-double

O Γιάννης συνέχιζε να ανεβαίνει. Ο χρόνος συμμετοχής του πλέον ήταν σταθερά πάνω από 30 λεπτά. Απολύτως λογικά, λοιπόν, ήρθε και το πρώτο double-double. Στος 27 Δεκεμβρίου 2013, στη νίκη των Μπακς με 104-93 επί των Νετς o "Greek Freak" είχε 16 πόντους και 10 ριμπάουντ, αλλά και 3 κοψίματα σε 34 λεπτά συμμετοχής. Ο ενθουσιασμός γύρω από το όνομά του όλο και αυξανόταν.

11. Στο All Star weekend!

Τον Φλεβάρη του 2014 ο Γιάννης θα έγραφε εκ νέου ιστορία. Ο λόγος φυσικά δεν ήταν άλλος από την παρουσία του στο All Star weekend, αρχικά με την συμμετοχή του στο Skills Challenge και ακολούθως με την συμμετοχή του στο “Rising Stars Challenge” όπου έδωσαν το παρόν οι κορυφαίοι ρούκι και οι δευτεροετείς της Λίγκας, έχοντας 9 πόντους, 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1 κόψιμο στη νίκη της ομάδας του με 142-136.

12. Το πρώτο παράσημο

Η σεζόν 2013/14 ολοκληρώθηκε ιδανικά για τον Γιάννη, που συνέχισε να εμφανίζεται βελτιωμένος σε κάθε παιχνίδι. Το τέλος της χρονιάς τον βρήκε να έχει 6.8 ποντους, 4.4 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ μέσο όρο σε 24.6 λεπτά συμμετοχής, επιδόσεις που του χάρισαν και το πρώτο του "παράσημο": Μία θέση στην δεύτερη καλύτερη πεντάδα των ρούκι! Ακόμα ένα βήμα προς την καταξίωση είχε μόλις γίνει.

13. Η πρώτη 20αρα

Έχοντας δείξει εξαιρετικά δείγματα στην ρούκι χρονιά του, ο Γιάννης ετοιμάστηκε για την σεζόν 2014/15 ξέροντας ότι θα έχει μεγαλύτερο ρόλο. Και αυτό φάνηκε από το Σάμερ Λιγκ κιόλας, όταν οι Μπακς τον χρησιμοποίησαν σε θέση πόιντ γκαρντ, τρελαίνοντας το ΝΒΑ! Τα πράγματα είχαν αρχίσει να παίρνουν τον δρόμο τους. Και στις 22 Νοεμβρίου 2014, σε έναν από τους πρώτους αγώνες της σεζόν, ο ανερχόμενος γκαρντ/φόργουορντ του Μιλγουόκι θα έκανε ένα ακόμα βήμα παραπάνω στην εξέλιξή του, σπάζοντας για πρώτη φορά το φράγμα των 20 πόντων στην ήττα με 111-100 από τους Γουίζαρντς, έχοντας 20 πόντους, 4 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 3 κλεψίματα σε 36 λεπτά συμμετοχής.

14. Με την ελληνική σημαία στον διαγωνισμό καρφωμάτων

Η εικόνα του στο παρκέ και ο θόρυβος που έκανε εντός και εκτός γηπέδου είχαν ως αποτέλεσμα ο Γιάννης να κερδίσει ακόμα ένα παράσημο: Κλήθηκε στον διαγωνισμό καρφωμάτων! Η εικόνα του να μπαίνει με την ελληνική σημαία στο γήπεδο προκάλεσε ανατριχίλα σε πολύ κόσμο, αφού πάλι διαφήμισε την Ελλάδα παγκοσμίως. Στον διαγωνισμό δεν τα πήγε καλά, αφού αγχώθηκε, με αποτέλεσμα να βγει τελευταίος, σε μια βραδιά που ξεχώρισε ο Ζακ ΛαΒίν. Αυτό όμως ήταν το τελευταίο που ενδιέφερε τον κόσμο εκείνη την στιγμή.

15. Postseason time!

Η σεζόν 2014/15 κύλησε ιδανικά για τον Γιάννη και τους Μπακς, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή της ομάδας στα playoffs, με τον Έλληνα γκαρντ/φόργουορντ να ολοκληρώνει την Κανονική περίοδο έχοντας 12.7 πόντους, 6.7 ριμπάουντ και 2.6 ασίστ μέσο όρο σε 31.4 λεπτά συμμετοχής.

16. Η πρώτη 30αρα. Κόντρα στον LeBron!

Η σεζόν 2015/16 ήταν αυτή που καθιέρωσε τον Γιάννη στις μνήμες του κόσμου ως έναν παίκτη κλάσης. Φρόντισε ο ίδιος για αυτό, αφού μόλις στον πρώτο του αγώνα είχε 27 πόντους και 9 ριμπάουντ στην ήττα από τους Γουίζαρντς στις 30 Οκτωβρίου 2015. Τα καλύτερα όμως ερχόντουσαν. Και δεν ήταν καν πολύ μακριά.

17. Το πρώτο triple-double

Η σεζόν 2015/16 κυλούσε εξαιρετικά, σε ατομικό επίπεδο, για τον Γιάννη, ο οποίος σημείωνε τη μία μεγάλη εμφάνιση μετά την άλλη. Η έκρηξη ωστόσο θα ερχόταν μετά το All Star Break, όταν ο προπονητής του, Τζέισον Κιντ, πήρε τη μεγάλη απόφαση να τον χρίσει βασικό πόιντ γκαρντ της ομάδας. Αυτή η κίνηση θα άλλαζε για τα καλά τα δεδομένα.

Ο ύψους 2.11 μέτρων Γιάννης έπαιζε πόιντ γκαρντ και το απολάμβανε! Πλέον αποτελούσε είδηση όταν δεν φλέρταρε με το triple-double παρά όταν το έκανε! Τα πράγματα έμοιαζαν και ήταν ιδανικά για τον Έλληνα γκαρντ/φόργουορντ, που βρήκε τον χώρο και τον χρόνο που έψαχνε και άνθισε μέσα στο παρκέ! Το τέλος της σεζόν τον βρήκε να έχει εκτοξεύσει τους αριθμούς του στους 16. πόντους, 7.7 ριμπάουντ, 2.9 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1.1 κοψίματα μέσο όρο, ενώ από το All Star Break κι έπειτα οι αριθμοί του έκοβαν την ανάσα: 18.8 πόντοι, 8.6 ριμπάουντ, 7.2 ασίστ, 1.4 κλεψίματα και 1.9 κοψίματα μέσο όρο! Αυτοί δεν είναι αριθμοί ενός φυσιολογικού παίκτη...

18. Το χρυσό συμβόλαιο

Το καλοκαίρι του 2016 ο Γιάννης είχε το δικαίωμα να υπογράψει πρόωρη επέκταση συμβολαίου. Θα μπορούσε να το κάνει την 1η Ιουλίου. Επέλεξε όμως να έρθει πρώτα στην Ευρώπη για να ενισχύσει την Εθνική Ανδρών, πριν επιστρέψει στις ΗΠΑ για να διαπραγματευτεί με τους Μπακς. Περίπου ένα μήνα πριν την έναρξη της σεζόν 2016/17, στις 19 Σεπτεμβρίου 2017 για την ακρίβεια, θα έσκαγε η "βόμβα": Ο Γιάννης είχε μόλις υπογράψει 4ετές συμβόλαιο αξίας 100 εκατ. δολαρίων! Όλοι ήξεραν ότι ερχόταν αυτή η στιγμή. Δεν γινόταν όμως να μην ενθουσιαστούν στο άκουσμα του μεγαλύτερου συμβολαίου έχει υπογράψει ποτέ Έλληνας παίκτης.

19. Η πρώτη 40αρα

Ο "Greek Freak" ξεκίνησε την σεζόν 2016/17 ως ο απόλυτος σταρ των Μπακς. Και φρόντισε αμέσως να επιβεβαιώσει αυτόν τον τίτλο μέσα στο παρκέ, παίζοντας το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του. Η μία μεγάλη εμφάνιση διαδεχόταν την άλλη. Και, στις 10 Φεβρουαρίου 2017, θα ερχόταν η απόλυτη έκρηξη. Παίζοντας με αντιπάλους τους Λέικερς, o Γιάννης έκανε τα πάντα στο παρκέ, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 41 πόντους, 8 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 2 κλεψίματα και 3 κοψίματα στην ήττα των Μπακς με 122-114! Η πρώτη 40αρα ήταν γεγονός!

20. All Star!

Όσο ο Γιάννης έδινε το ένα ρεσιτάλ μετά το άλλο στο παρκέ, οι Μπακς και όλη η Ελλάδα έκαναν την δική τους προσπάθεια έξω από αυτό, ξεκινώντας καμπάνια για να τον στείλουν στο All Star Game. Και τα κατάφεραν! Οι ψήφοι των Ελλήνων έφεραν τον Γιάννη στην βασική πεντάδα της Ανατολής και τον τοποθέτησαν στη μεγάλη γιορτή του ΝΒΑ, ανάμεσα στους κορυφαίους! Στις 19 Μαρτίου ο Γιάννης έγινε και επίσημα All Star. Και έδειξε αμέσως ότι δεν πήγε απλώς να παίξει τον ρόλο του κομπάρσου. Τουναντίον ήταν πρωταγωνιστής, σημειώνοντας 30 πόντους στο All Star Game.

21. Παίκτης του μήνα

Επιστρέφοντας στους Μπακς μετά το All Star Break ο Γιάννης ήταν σε... αποστολή. Ήθελε να βάλει τους Μπακς στα playoffs. Και για αυτό οδήγησε τους Bucks σε ρεκόρ 14-4 τον Μάρτιο του 2017, έχοντας σε αυτό το διάστημα 22.4 πόντους, 8.4 ριμπάουντ, 4.8 ασίστ, 1.3 κλεψίματα και 1.7 κοψίματα μέσο όρο, επιδόσεις που του έδωσαν το βραβείο του "Παίκτη του μήνα" στο ΝΒΑ για πρώτη φορά στην καριέρα του.

22. Πιο Βελτωμένος παίκτης στο ΝΒΑ!

Κατά πολλούς το βραβείο του "Πιο Βελτιωμένου παίκτη του ΝΒΑ" για την σεζόν 2016/17 είχε "κλειδώσει" από τον πρώτο μήνα της σεζόν. Η αγωνιστική εκτόξευση του Γιάννη ήταν αδιαμφισβήτητη, με τους αριθμούς του να πηγαίνουν από τους 16.9 πόντους, 7.7 ριμπάουντ, 4.3 ασίστ, 1.2 κλεψίματα και 1.4 κοψίματα την σεζόν 2015/16 στους 22.9 πόντους, 8.8 ριμπάουντ, 5.4 ασίστ, 1.6 κλεψίματα και 1.9 κοψίματα την σεζόν 2016/17!

23. Υποψήφιος MVP

H σεζόν 2017/18 βρήκε τις απαιτήσεις στο πρόσωπο του Γιάννη να εκτοξεύονται. Όλοι περίμεναν από αυτόν το βήμα παραπάνω. Και δεν τους απογοήτευσε. Για τέταρτη σερί χρονιά ο Γιάννης βελτίωσε τους αριθμούς του, κάνοντας μία ιστορική σεζόν, κατά την διάρκεια της οποίας είχε 26.9 πόντους, 10 ριμπάουντ, 4.8 ασίστ, 1.5 κλεψίματα και 1.4 κοψίματα μέσο όρο!

24. ΤΟ ΒΕ CONTINUED...

Η σεζόν 2018/19 έχει ξεκινήσει με τον Γιάννη – και τους Μπακς – στα... κόκκινα. Με τον Μάικ Μπούντενχολζερ στον πάγκο το Μιλγουόκι έχει νέα – πιο σύγχρονη – φιλοσοφία. Οι παίκτες που βρίσκονται στο παρκέ συμπληρώνουν τον Γιάννη και αυτός απολαμβάνει το μπάσκετ περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οδηγώντας μέχρι στιγμής τους Μπακς στην 2η θέση της Ανατολής, αριθμώντας 27 πόντους, 13 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 1.5 κλεψίματα και 1.3 κοψίματα μέσο όρο σε 33.8 λεπτά συμμετοχής, κερδίζοντας το βραβείο του παίκτη του μήνα !

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ