NBA

Χόρφορντ, ο κρυπτονίτης του Γιάννη

Χόρφορντ, ο κρυπτονίτης του Γιάννη
AP Photo/Morry Gash AP PHOTO/MORRY GASH

Οι Σέλτικς βρήκαν τον τρόπο να σταματήσουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τους Μπακς στο Game 1. Ο καθοριστικός Χόρφορντ, ο υποτιμημένος Μπέινς και η κρυμμένη αδυναμία των παικτών Μπακς που εκτέθηκε.

Οι Σέλτικς έκαναν... πάρτι στο Game 1 κόντρα στους Μπακς. Η Βοστώνη έκανε ό,τι ήθελε στο παρκέ σε άμυνα και επίθεση, εξέθεσε το Μιλγουόκι και πήρε μία δίκαιη νίκη με 112-90 , δείχνοντας ότι θα πουλήσει ακριβά το τομάρι της.

Ο Μπραντ Στίβενς είχε διαβάσει το παιχνίδι. Έφτιαξε ένα πλάνο – το οποίο δεν αποκλείεται να ετοίμαζε εδώ και... δύο μήνες, αφού είχε φανεί ότι οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο – και οι παίκτες του το εφάρμοσαν στην εντέλεια. Κάθε αδυναμία των Μπακς εκτέθηκε, κάθε δυνατό σημείο των Σέλτικς υπερτονίστηκε και το Μιλγουόκι δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει.

Οι “Κέλτες” ήθελαν να βγάλουν το Μιλγουόκι από το παιχνίδι του και το έκαναν. Όλα ξεκίνησαν από τον περιορισμό της δράσης του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ωστόσο – σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύουν κάποιοι – σημαίνοντα ρόλο σε αυτή την άνετη νίκη έπαιξε το πώς μάρκαραν οι Σέλτικς τους συμπαίκτες του Γιάννη, χτυπώντας σε μία αδυναμία που όλη την σεζόν είχε περάσει στα... ψιλά. Τι ήταν όμως αυτό που έκανε διαφορετικά η Βοστώνη;

Ο ΠΡΟΦΑΝΗΣ ΧΟΡΦΟΡΝΤ ΚΑΙ Ο... ΑΦΑΝΗΣ ΜΠΕΙΝΣ

Όποιος είδε το Game 1 κατάλαβε πως όλα στην άμυνα των Σέλτικς πάνω στον Γιάννη ξεκινούσαν από τον Αλ Χόρφορντ. Ο Δομινικανός φόργουορντ/σέντερ έπαιξε άμυνα για σεμινάριο στον σταρ των Μπακς, δείχνοντας τον δρόμο στους συμπαίκτες του. Ο Χόρφορντ θεωρητικά δεν έκανε πολλά πράγματα διαφορετικά σε σχέση με τους αντιπάλους του Γιάννη. Του έδωσε το σουτ, έκανε ένα-δύο βήματα πίσω και προσπάθησε να παίξει με το μυαλό του “Greek Freak”. Αυτό ακούγεται απλό. Το θέμα είναι όμως πως ο λόγος που ο Χόρφορντ μπόρεσε να το κάνει αυτό είναι επειδή μπορεί παράλληλα να κάνει.. αυτό:

Αν ο Χόρφορντ ήταν αυτός που πήρε όλη την δόξα, δεν γίνεται να μην αναφερθεί και ο ρόλος του Άρον Μπέινς, ο οποίος μάρκαρε τον Γιάννη όποτε ο Χόρφορντ βρισκόταν στον πάγκο. Ο Αυστραλός σέντερ έχει παρόμοιο μέγεθος (2.08 μέτρα, άνοιγμα χεριών 2.15 μέτρα και βάρος 118 κιλά), ακολουθώντας την ίδια λογική με τον συμπαίκτη του. Σαφώς και το αποτέλεσμα δεν ήταν ίδιο, ωστόσο έπαιξε και αυτός ρόλο στο να κουραστεί ο Γιάννης.

ΤΟ ΓΕΜΑΤΟ “ΖΩΓΡΑΦΙΣΤΟ” ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΒΙΖΑΝ

Ένας παίκτης μόνος του δεν ήταν δυνατόν να σταματήσει τον Γιάννη και να μπερδέψει τους Μπακς. Χρειάστηκε ομαδική προσπάθεια, με την φιλοσοφία των Σέλτικς να είναι ξεκάθαρη: Για κανέναν λόγο δεν έπρεπε ο σταρ των Μπακς να νιώσει άνετα πηγαίνοντας στο “ζωγραφιστό” και να σκοράρει με ευκολία. Οι παίκτες των “Κελτών” έδιναν συνεχώς βοήθεια με δύο ή και τρεις παίκτες στον Γιάννη, ακόμα και αν βρισκόντουσαν μία πάσα μακριά. Υπήρχαν φάσεις που όλη η πεντάδα των Σέλτικς βρισκόταν στο ορθογώνιο του “ζωγραφιστού” για να μη βρει χώρους ο Γιάννης.

Αξίζει βέβαια να αναφερθεί πως όταν στο παρκέ βρισκόντουσαν οι λεγόμενοι "βασικοί", οι Σέλτικς είχαν επιλέξει να αφήνουν ελεύθερο τον Στέρλινγκ Μπράουν (1/3 τρίποντα) και να δώσουν ένα βήμα περισσότερο στον Έρικ Μπλέντσο (0/4 τρίποντα). Ήταν μία συνειδητή επιλογή, αφού οι δύο γκαρντ των Μπακς δεν είναι σταθεροί σουτέρ.

ΤΟ ΨΕΓΑΔΙ ΤΩΝ ΡΟΛΙΣΤΩΝ ΤΩΝ ΜΠΑΚΣ

Η αλήθεια βέβαια είναι πως υπάρχει ένας ακόμα λόγος που οι Μπακς είχαν πρόβλημα και εκτέθηκαν: Με τον Μάλκολμ Μπρόγκντον εκτός δράσης, δεν έχουν αρκετούς παίκτες να βάλουν την μπάλα στο παρκέ και να επιτεθούν στην επιθετική close out άμυνα των Σέλτικς.

Χόρφορντ, ο κρυπτονίτης του Γιάννη
AP PHOTO/MIKE ROEMER

Ο ρόλος του Μπρόγκντον σε αυτό το Μιλγουόκι είναι πιο σημαντικός από ότι φαίνεται. Ο τριτοετής γκαρντ είναι ο ισορροπιστής των Μπακς, ο παίκτης που μπορεί τόσο να εκτελέσει από την περιφέρεια, όσο και να βάλει την μπάλα στο παρκέ, να δημιουργήσει για τον εαυτό του και τους συμπαίκτες του. Αυτό είναι κάτι που ο αντικαταστάτης του στην βασική πεντάδα (Στέρλινγκ) δεν μπορεί να το κάνει, ακόμα τουλάχιστον.

ΕΞΕΘΕΣΑΝ ΤΟ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ

Οι Σέλτικς πήραν τη νίκη μέσα από την άμυνά τους, ωστόσο την ίδια στιγμή δεν γίνεται να μην αναφερθεί η θαυμαστή ισορροπία τους στην επίθεση, που δημιούργησε προβλήματα στο Μιλγουόκι. Εκεί όπου όλα ξεκίνησαν – πάλι – από τον Αλ Χόρφορντ, που έβαλε σε μπελάδες το Μιλγουόκι, για να αναλάβουν δράση μετά και οι συμπαίκτες του χάρη στους διαδρόμους που βρήκαν.

Οι Μπακς προσπάθησαν να προσαρμοστούν, πέρασαν νωρίτερα από ότι συνήθως τον Γιάννη σε θέση σέντερ για να κυνηγάει τον Χόρφορντ, έχοντας τον Λόπεζ στον πάγκο. Η απειλή όμως του μακρινού σουτ του Δομινικανού συνέχισε να υπάρχει, με το Μιλγουόκι να μην έχει πλέον κανέναν μπλοκέρ κοντά στο καλάθι, αφού ο Γιάννης μάρκαρε τον ψηλό των Σέλτικς. Οι χώροι παρέμειναν ανοιχτοί, οι παίκτες των Σέλτικς συνέχισαν να επιτίθεται συνεχώς. Οι Ίρβινγκ και Χέιγουορντ είτε σκόραραν, είτε δημιουργούσαν για τους συμπαίκτες τους, ο Μπράουν εξέθετε τον κοντύτερο Μπλέντσο. Το πλάνο είχε μπει σε εφαρμογή.

ΟΙ ΜΠΑΚΣ ΘΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΝ

Το Game 2 θα είναι διαφορετικό. Οι Μπακς σίγουρα θα βρουν άλλους τρόπους για να είναι πιο παραγωγικοί στην επίθεση και θα δουλέψουν διαφορετικά τις καλύψεις τους στην άμυνα. Αυτό είναι κανόνας στα playoffs στο ΝΒΑ και δεν γίνεται να αποτελέσει εξαίρεση το Μιλγουόκι.

Χόρφορντ, ο κρυπτονίτης του Γιάννη
AP Photo/Michael Dwyer AP PHOTO/MICHAEL DWYER

Στις ΗΠΑ λένε ότι μία σειρά playoffs ξεκινάει όταν σπάει μία έδρα. Στην σειρά των Σέλτικς με τους Μπακς η έδρα έσπασε μόλις στο Game 1. Πλέον οι Μπακς καλούνται να απαντήσουν. Οι Σέλτικς πάντως θα είναι έτοιμοι. Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον.

AP Photo/Michael Dwyer, Morry Gash

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ