NBA

Βενσάν Πουαριέ: Από οδοστρωτήρας στη EuroLeague, παγκίτης στη G-League

Boston Celtics' Vincent Poirier during the fourth quarter of an NBA basketball game against the Washington Wizards Wednesday, Nov. 13, 2019, in Boston. (AP Photo/Winslow Townson)
Boston Celtics' Vincent Poirier during the fourth quarter of an NBA basketball game against the Washington Wizards Wednesday, Nov. 13, 2019, in Boston. (AP Photo/Winslow Townson) AP

Οι Μπόστον Σέλτικς δεν έχουν πραγματικά καλό σέντερ, όμως δεν τον υπολογίζουν. Ο Βενσάν Πουαριέ βλέπει τη ρούκι σεζόν του να εξελίσσεται διαφορετικά απ' ότι θα περίμενε.

Στην πρώτη του σεζόν στη EuroLeague, την περίοδο 2017/18, είχε 8.2 πόντους από 57% στο δίποντο και 73% στις βολές μαζί με 5.2 ριμπάουντ, μία ασίστ, ένα μπλοκ και 11 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 17:51 συμμετοχής σε 34 αγώνες με τη Μπασκόνια. Ήταν αρκετά καλός για ρούκι, όμως στη δεύτερη χρονιά του (2018/19) εκτοξεύθηκε.

Ο Βενσάν Πουαριέ έκανε πέρυσι πράγματα και θαύματα, είχε 11.9 πόντους από 62% στο δίποντο και 73% στις βολές, είθχε 8.3 ριμπάουντ, μία ασίστ, ένα μπλοκ και 18 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 25:38 σε 34 αγώνες και ήταν μαζί με τον Νίκολα Μιλουτίνοβ οι κορυφαίοι σέντερ της διοργάνωσης.

Το καλοκαίρι του 2019 ο Γάλλος σέντερ βιάστηκε. Αποφάσισε να πάρει το διετές συμβόλαιο που του έδωσαν οι Μπόστον Σέλτικς , μετακόμισε στις ΗΠΑ για 5.125.000 δολάρια, όμως μέχρι στιγμής τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα περίμενε ή ίσως όπως του τα είχαν παρουσιάσει οι άνθρωποι της νέας του ομάδας. Τα ξημερώματα της Κυριακής (8/12) ο Πουαριέ "κατέβηκε" στη G-League, έπαιξε με τους Μέιν Ρεντ Κλόους και περιμένει υπομονετικά για τις ευκαιρίες του σε μια ομάδα που δεν έχει καλούς ψηλούς, αλλά προς το παρόν τουλάχιστον δεν τον εμπιστεύεται.

Ο Μπραντ Στίβενς έχει ανάγκη έναν καλό σέντερ, έχασε τον Αλ Χόρφορντ, παραχώρησε τον Άρον Μπέινς και φέτος παίζει με τον Ντάνιελ Τάις (6.6 πόντοι, 6.7 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ, 1.6 μπλοκ ανά 21.5 λεπτά), τον απογοητευτικό Ενές Καντέρ (7.4 πόντοι, 5.9 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ ανά 15.8 λεπτά), τον Ρόμπερτ Γουίλιαμς (3.9 πόντοι, 4.6 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ, 1.1 μπλοκ ανά 14.2 λεπτά) και περιμένει είτε ενίσχυση μέσω ανταλλαγής, είτε να ωριμάσει ένας εκ των Πουαριέ - Φολ που έως τώρα δεν υπολογίζονται.

Θα περίμενε κάποιος να δει τον Πουαριέ να παίρνει σταθερά λεπτά, να βοηθάει σε σκορ και ριμπάουντ, να δίνει σημαντικές λύσεις με την εμπειρία του από τη EuroLeague, όμως ο 25χρονος Γάλλος αποδεικνύει ότι είναι σύνθηκες φαινόμενο η αργή ωρίμανση αυτών των σέντερ.

Ο Στίβενς έχει χρησιμοποιήσει τον Πουαριέ οκτώ φορές. Με 1.4 πόντους και 1.3 ριμπάουντ ανά 4.4 λεπτά δεν μπορεί κάποιος να τον κρίνει αυστηρά, σίγουρα όμως οι Σέλτικς κάτι βλέπουν (ή κάτι... δεν βλέπουν) στις προπονήσεις, στην καθημερινότητα της ομάδας που δεν τους επιτρέπει να στηριχθούν περισσότερο σε εκείνον. Ο Πουαριέ έπαιξε τα ξημερώματα στην εντός έδρας ήττα των Κλόους από τους Ντέλαγουερ Κόουτς, αντιμετώπισε τον Κράιστ Κουμάτζε (16 πόντοι, 7/8 δίποντα, 1/1 βολή, 10 ριμπάουντ, 3 μπλοκ), είχε σημαντικό πρόβλημα αμυντικά, έκανε καλή δουλειά στην επίθεση με 18 πόντους από 5/9 δίποντα και 4/5 βολές, τέσσερα ριμπάουντ και τέσσερα μπλοκ σε 27 λεπτά.

Ίσως να βιάστηκε το καλοκαίρι του 2019 για να γίνει μέλος του ΝΒΑ. Ίσως να ξέρει και ο ίδιος ότι οι πρώτοι μήνες θα είναι κάτι σαν... φροντιστήριο ώστε να πάρει έναν σημαντικότερο ρόλο από τα μέσα της σεζόν κι έπειτα. Ίσως οι Σέλτικς απλά να τον προετοιμάζουν για τα πιο κρίσιμα που θα έρθουν. Προς το παρόν, πάντως, ο Βενσάν Πουαριέ δεν δικαιώνεται για την επιλογή του να αφήσει τη Μπασκόνια αν και το δίκαιο θα είναι να κριθεί στο φινάλε της σεζόν.

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ