NBA

Τρελό triple-double από τον Γκίλγκεους-Αλεξάντερ

Τρελό triple-double από τον Γκίλγκεους-Αλεξάντερ
AP Photo/Kathy Willens AP PHOTO/KATHY WILLENS

Ο Σάι Γκίλγκεους-Αλεξάντερ των Θάντερ έκανε απίστευτα πράγματα κόντρα στους Γουλβς και έγινε μόλις ο δεύτερος γκαρντ τα τελευταία 30 χρόνια που σημείωσε triple-double με +20 πόντους και +20 ριμπάουντ!

Ο Σάι Γκίλγκεους-Αλεξάντερ τρέλανε κόσμο στον αγώνα των Θάντερ με τους Γουλβς ( νίκη με 117-104 για τους Θάντερ), καταγράφοντας μία επίδοση που συναντά σπάνια κάποιος από γκαρντ. Βασικά η λέξη “σπάνια” δεν περιγράφει ακριβώς την κατάσταση.

Ο δευτεροετής γκαρντ πήρε από το χέρι τους Θάντερ στον αγώνα με τους Γουλβς, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 20 πόντους, 10 ριμπάουντ και 10 ασίστ σε 36 λεπτά συμμετοχής! Σε ηλικία 21 ετών και 185 ημερών λοιπόν, έγινε ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που ολοκλήρωσε αγώνα με +20 πόντους, +20 ριμπάουντ και +10 ασίστ, σπάζοντας το ρεκόρ του Σακίλ Ο'Νιλ που κρατούσε από την σεζόν 1993/93, όταν ως παίκτης των Μάτζικ είχε κάνει κάτι αντίστοιχο σε ηλικία 21 ετών και 259 ημερών!

Αυτή όμως ήταν μόνο η αρχή των επιτευγμάτων του νεαρού γκαρντ, ο οποίος έγινε μεταξύ άλλων ο δεύτερος γκαρντ τα τελευταία 30 χρόνια που έκανε triple-double με +20 πόντους και +20 ριμπάουντ. Ο προηγούμενος ήταν ο... προκάτοχός του στους Θάντερ, Ράσελ Γουέστμπρουκ, ο οποίος στο φινάλε της περσινής σεζόν είχε 20 πόντους, 20 ριμπάουντ και 21 ασίστ στη νίκη των Θάντερ επί των Λέικερς με 119-103.

ΣΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΤΟΥ ΓΟΥΕΣΤΜΠΡΟΥΚ

O Γκίλγκεους-Αλεξάντερ βρέθηκε στους Θάντερ ως μέρος της ανταλλαγής που έστειλε τον Πολ Τζορτζ στους Κλίπερς. Την στιγμή που ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή, όλοι ήξεραν ότι η Οκλαχόμα Σίτι πρακτικά ετοίμαζε το έδαφος για την αποχώρηση του Ράσελ Γουέστμπρουκ (ο οποίος τότε ανήκε ακόμα στους Θάντερ). Λίγο αργότερα, ο σταρ της ομάδας παραχωρήθηκε στους Ρόκετς για χάρη του Κρις Πολ. Και ο Γκίλγκεους-Αλεξάντερ ετοιμάστηκε για τη (νέα) μεγάλη πρόκληση της καριέρας του.

Έπειτα από μία πολλά υποσχόμενη ρούκι σεζόν με τους Κλίπερς – όπου αριθμούσε 10.8 πόντους, 2.8 ριμπάουντ, 3.3 ασίστ και 1.2 κλεψίματα μέσο όρο σε 26.5 λεπτά συμμετοχής – ο απόφοιτος του Κολεγίου του Κεντάκι χρειάστηκε να αλλάξει στυλ και από ρολίστας να γίνει πρωταγωνιστής. Αρκετοί αναρωτήθηκαν αν θα ήταν έτοιμος. Αυτό που δεν ήξεραν όλοι αυτοί ήταν πως ο Γκίλγκεους-Αλεξάντερ ήταν πάντα έτοιμος για έναν μεγαλύτερο ρόλο. Γιατί μπορεί ο κόσμος να έβλεπε απλώς έναν ταλαντούχο ψηλό γκαρντ (1.96 μέτρα) με μακριά χέρια που είναι καλός οργανωτής, αλλά όσοι τον είχαν παρακολουθήσει στο Γυμνάσιο και στο Κολέγιο του Κεντάκι ήξεραν ότι στο παρελθόν υπήρξε σκόρερ.

Στην Οκλαχόμα Σίτι ο Γκίλγκεους-Αλεξάντερ αγωνίζεται ως σούτινγκ γκαρντ στο πλευρό του Πολ. Ενίοτε είναι και σμολ φόργουορντ, αφού στην ίδια πεντάδα μπαίνει και ο Ντένις Σρούντερ. Όλα αυτά όμως δεν έχουν καμία σημασία για τον ίδιο, που απλώς... παίζει μπάσκετ, χωρίς να τον ενδιαφέρει η θέση. Έχοντας αυτή τη φιλοσοφία, έχει εκτοξεύσει τους αριθμούς του στους 19.9 πόντους, 5.3 ριμπάουντ, 2.7 ασίστ και 1.2 κλεψίματα μέσο όρο σε 35 λεπτά συμμετοχής και είναι ένα από τα φαβορί για το βραβείο του “Πιο Βελτιωμένου παίκτη της σεζόν”. Ακόμα πιο σημαντικό ωστόσο για τον ίδιο είναι ότι με αυτόν σε ηγετικό ρόλο οι Θάντερ βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην 7η θέση στην Δύση με ρεκόρ 23-17.

Ο Γκίλγκεους-Αλεξάντερ δεν θα μπορούσε να διαφέρει περισσότερο ως παίκτης από τον Γουέστμπρουκ. Ο άλλοτε σταρ των Θάντερ είναι ένα αθλητικό τέρας, παίζει πάντα στα κόκκινα. Ο Γκίλγκεους-Αλεξάντερ είναι ψηλότερος, μέτριος αθλητής και μοιάζει να παίζει σε αργή κίνηση. Με κάποιο τρόπο όμως, φαίνεται να έχει μπει στα παπούτσια του πιθανότατα σημαντικότερου παίκτη που έχει περάσει από τους Θάντερ. Παίζοντας μπάσκετ με το δικό του στυλ. Ένα στυλ που τον έχει βοηθήσει να κερδίζει όλο και περισσότερους πόντους στην εκτίμηση του κόσμου και να θεωρείται ένας από τους επόμενους σταρ της λίγκας.

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ