NBA

Τορόντο Ράπτορς: Η επόμενη μέρα

Toronto Raptors forward Kawhi Leonard, left, talks with teammate Toronto Raptors forward Pascal Siakam during the first quarter of an NBA basketball game against the Sacramento Kings, Wednesday, Nov. 7, 2018, in Sacramento, Calif. (AP Photo/Rich Pedroncelli)
AP Photo/Rich Pedroncelli AP PHOTO/RICH PEDRONCELLI

Οι Ράπτορς πανηγύρισαν το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους. Τώρα καλούνται να διαχειριστούν το θέμα του Καγουάι Λέοναρντ, ελπίζοντας ότι θα πείσουν τον ηγέτη τους να ανανεώσει το συμβόλαιό του.

Οι Ράπτορς τα έπαιξαν όλα για όλα το περασμένο καλοκαίρι με την απόκτηση του Καγουάι Λέοναρντ . Πήραν ένα τεράστιο ρίσκο και δικαιώθηκαν, κατακτώντας το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους . Τώρα θα πρέπει να διαχειριστούν και την πίεση που θα έχουν να διατηρήσουν στο ρόστερ τους τον MVP των τελικών του ΝΒΑ .

Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα απλώς δεν θα μπορούσαν να πάνε καλύτερα για το Τορόντο . Οι Καναδοί ήλπιζαν ότι με τον Λέοναρντ θα γινόντουσαν διεκδικητές του τίτλου, ίσως να έφταναν και μέχρι τους τελικούς του ΝΒΑ και πως αυτό θα ήταν αρκετό για να πειστεί στο τέλος της σεζόν ο All Star φόργουορντ να υπογράψει νέο συμβόλαιο. Τελικά, έφτασαν μέχρι το τέλος του δρόμου και μπορούν να πουν πως έχουν κάνει τα... πάντα για να τον πείσουν.

Όπως και να έχει, πρακτικά οι Ράπτορς πρέπει να είναι έτοιμοι για δύο σενάρια: Αυτό που ο Λέοναρντ θα μείνει στην ομάδα και αυτό που θα αποχωρήσει.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΟ: Ο ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΜΕΝΕΙ

Το Τορόντο διαχειρίστηκε εξαιρετικά τον Λέοναρντ. Το ιατρικό επιτελείο της ομάδας φρόντισε να τον ξεκουράζει όποτε χρειαζόταν. Η διοίκηση προχώρησε στις απαραίτητες κινήσεις για να ανέβει επίπεδο η ομάδα, με αποκορύφωμα την απόκτηση μέσω ανταλλαγής του Μαρκ Γκασόλ . Ο Νικ Νερς έδειξε ότι μπορεί να εξελίξει παίκτες, μετατρέποντας σε εν δυνάμει σταρ τον Πασκάλ Σιάκαμ . Όλα αυτά είναι που έχουν κάνει τους Καναδούς να πιστεύουν ότι βρίσκονται σε θέση ισχύος ενόψει των συζητήσεων με τον ταλαντούχο φόργουορντ.

Τορόντο Ράπτορς: Η επόμενη μέρα
AP Photo/Tony Avelar AP PHOTO/TONY AVELAR

Προτιμώ να έχω μία ολόκληρη σεζόν για να τον πείσω, παρά μία συνάντηση μίας ώρας” είχε δηλώσει κάποια στιγμή σε συνέντευξή του στο ESPN ο Πρόεδρος της ομάδας, Μασάι Ουτζίρι, όταν έλεγε γιατί πήρε αυτό το ρίσκο πριν από έναν χρόνο. Και αποδείχθηκε ότι είχε απόλυτο δίκιο. Τώρα, μπορεί να προσφέρει στον Λέοναρντ 5ετές συμβόλαιο αξίας 190 εκατ. δολαρίων, όταν οι άλλες ομάδες μπορούν να του προσφέρουν τετραετές συμβόλαιο αξίας 140 εκατ. δολαρίων.

Μαζί με τα 50 εκατ. δολάρια παραπάνω, μπορεί βέβαια να του προσφέρει και κάτι άλλο: Ένα εξαιρετικό περιβάλλον, μία ολόκληρη χώρα να τον λατρεύει, αλλά και μία ομάδα που στοχεύει στο πρωτάθλημα χωρίς ερωτηματικά, αφού θα έχει τον ίδιο κορμό με φέτος. Το τελευταίο είναι εξίσου σημαντικό, αφού από το βασικό ροτέισον των Καναδών (Λάουρι, Γκριν, Λέοναρντ, Σιάκαμ, Γκασόλ, Ιμπάκα, ΒανΒλίτ, Πάουελ, Ανουνόμπι), ο μόνος άλλος παίκτης που δεν έχει συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν είναι ο Ντάνι Γκριν, ενώ player option έχει ο Μαρκ Γκασόλ, την οποία λογικά θα ενεργοποιήσει.

Αν ο Λέοναρντ δεχθεί την πρόταση των Ράπτορς, τότε η μοναδική εκκρεμότητα των Καναδών – πάντα λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Γκασόλ θα κάνει opt in στο συμβόλαιό του – θα είναι το συμβόλαιο του Γκριν. Η λογική λέει ότι το Τορόντο θα θέλει να διατηρήσει στις τάξεις του τον Γκριν, αν και αυτό θα έρθει με ένα μεγάλο τίμημα. Ο λόγος είναι ότι με τους Ράπτορς να έχουν ξεπεράσει το όριο του σάλαρι καπ, η παραμονή του Γκριν με ένα συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές ύψους π.χ 12 εκατ. δολαρίων σημαίνει ότι οι Καναδοί θα πρέπει να δώσουν άλλα 40 εκατ. δολάρια σε φόρους! Δεδομένου πάντως ότι ο Γκριν ήταν πολύτιμος φέτος, αλλά είναι και ο καλύτερος φίλος του Λέοναρντ, ίσως να μην έχουν ακριβώς επιλογή.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: Ο ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΦΕΥΓΕΙ

Αν τώρα ο Λέοναρντ αποφασίσει να αποχωρήσει – πιθανότατα με προορισμό τους Κλίπερς, αν και ποτέ δεν μπορεί να ξέρει κανείς τι γίνεται – οι Ράπτορς θα βρεθούν σε ένα δίλημμα: Να κρατήσουν τον κορμό τους έχοντας ως στόχο απλώς την είσοδο στα playoffs ή να τα... διαλύσουν όλα και να χτίσουν την ομάδα του μέλλοντος γύρω από τον Πασκάλ Σιάκαμ, ξέροντας ότι δεν έχουν χώρο στο σάλαρι καπ για να αντικαταστήσουν τον Λέοναρντ;

Τορόντο Ράπτορς: Η επόμενη μέρα
AP Photo/Rob Ferguson AP PHOTO/ROB FERGUSON

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι μοιάζει ακραίο το σενάριο να ανακοινώσουν οι Ράπτορς ότι τα... διαλύουν όλα σε περίπτωση που ο Λέοναρντ αποχωρήσει. Ακόμα και χωρίς αυτόν εξάλλου το Τορόντο μπορεί να είναι ανταγωνιστικό, έστω και αν δεν θεωρείται διεκδικητής του τίτλου. Στα μάτια πολύ κόσμου αυτό μπορεί να μοιάζει με παρηγοριά στον άρρωστο, αλλά δεν είναι. Το Τορόντο βρίσκεται σε μία μικρή αγορά και το να είναι ανταγωνιστικό έχει σημασία. Οι Ράπτορς δεν έχουν την πολυτέλεια ομάδων όπως οι Λέικερς και οι Νικς, οι οποίοι έχουν εξασφαλισμένα έσοδα και γεμάτο γήπεδο είτε διεκδικούν τον τίτλο είτε... δεν βλέπονται, απλώς επειδή εδρεύουν σε Λος Άντζελες και Νέα Υόρκη αντίστοιχα.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ

Οι Ράπτορς έπαιξαν τα ρέστα τους φέτος. Ρίσκαραν εκεί που άλλοι φοβήθηκαν και δικαιώθηκαν. Έγραψαν ιστορία και πλέον μπορούν να υποστηρίξουν πως δε μετανιώνουν για τίποτα. Ό,τι και αν αποφασίσει ο Λέοναρντ, οι Καναδοί ξέρουν πως έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν. Αν μία πορεία σαν την φετινή, που ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, δεν πείσει τον Λέοναρντ να μείνει, τότε τίποτα άλλο δεν θα μπορούσε να τον πείσει.

Τορόντο Ράπτορς: Η επόμενη μέρα
AP Photo/Rich Pedroncelli AP PHOTO/RICH PEDRONCELLI

AP Photo/Rich Pedroncelli, Tony Avelar, Rob Ferguson

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ