NBA

Τόνι Πάρκερ: Η ζωή του "μαέστρου" με το Νο.9

Τόνι Πάρκερ: Η ζωή του "μαέστρου" με το Νο.9
(AP PHOTO/ERIC GAY)

Έπαιξε 18 χρόνια στο ΝΒΑ. Κατέκτησε τα πάντα με τους Σαν Αντόνιο Σπερς. Έζησε μοναδικές στιγμές και με την Εθνική Γαλλίας. Πλέον, σε ηλικία 37 ετών, αποφάσισε να αφήσει τα παρκέ και να ασχοληθεί περισσότερο με την οικογένειά του. Αυτός είναι ο Τόνι Πάρκερ. Ο μαέστρος με το Νο. 9 στην πλάτη.

Η αρχή του τέλους ήταν όταν αποφάσισε να αποχωρήσει από τους Σαν Αντόνιο Σπερς. Το επίσημο τέλος ήρθε ένα χρόνο αργότερα. Στις 10 Ιουνίου του 2019 ο Τόνι Πάρκερ ανακοίνωσε ότι αποχωρήσει από την ενεργό δράση. Πρόκειται για το επίσημο τέλος μιας χρυσής εποχής για τους Σαν Αντόνιο Σπερς του Γκρεγκ Πόποβιτς, ο κύκλος της οποίας βέβαια έχει κλείσει από πέρυσι, όταν έφυγε από την ομάδα ο Γάλλος γκαρντ και ο Μανού Τζινόμπιλι κρέμασε τα παπούτσια του.

Ο Τόνι Πάρκερ, λοιπόν, αποφάσισε να βάλει τέλος στην καριέρα του. Μία καριέρα που ξεκίνησε το 1999 και ολοκληρώθηκε με τον Γάλλο γκαρντ να έχει πετύχει τα πάντα.

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΗΘΕΛΕ... ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Τόνι Πάρκερ γεννήθηκε στο Βέλγιο και συγκεκριμένα στη Μπριζ στις 17 Μαΐου του 1982. Το μικρόβιο του μπάσκετ το κόλλησε από τον πατέρα του, ο οποίος υπηρετούσε το άθλημα και συχνά έπαιρνε μαζί τα παιδιά του για να τον παρακολουθήσουν. Βέβαια, το ενδιαφέρον στην περίπτωση του Τόνι Πάρκερ είναι πως στην αρχή ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής. Εκείνος, όμως, που του άλλαξε τη γνώμη είναι ο Μάικλ Τζόρνταν. Ο Πάρκερ είδε τον Air να μεγαλουργεί κι έτσι αποφάσισε να παίξει μπάσκετ. Η πορεία του στο άθλημα ξεκίνησε από το INSEP στο Παρίσι, μαζί με παίκτες όπως ο Μπορίς Ντιαό και ο Ρόνι Τουριάφ. Ένα σχολείο που λειτουργεί σε πρότυπα Αμερικής και κατά καιρούς έχει βγάλει πολλά ταλέντα. Το ίδιο έγινε και με τον "TP", ο οποίος αμέσως ξεχώρισε με τις ικανότητες του στον χειρισμό της μπάλας, στην ταχύτητα και γενικότερα στο πόσο καλά έτρεχε τη θέση του point guard. Κάτι που είδαν όλοι τα επόμενα χρόνια.

Μετά την πολύ καλή εμφάνιση που πραγματοποίησε το καλοκαίρι του 2000 στο Nike Hoop Summit (20 πόντοι, 7 ασίστ, 4 ριμπάουντ) αρκετά κολέγια τον προσέγγισαν. Ο ίδιος, όμως, προτίμησε να μείνει στη Γαλλία και να παίξει μπάσκετ, πριν δηλώσει συμμετοχή στη διαδικασία του NBA draft το 2001. Εκεί που τον επέλεξαν οι Σαν Αντόνιο Σπερς στο Νο. 28. Αυτή ήταν η αρχή μιας σπουδαίας καριέρας στα παρκέ του "μαγικού κόσμου".

ΤΑ 4 ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΑ

Οι Σαν Αντόνιο Σπερς επένδυσαν στο ταλέντο του Τόνι Πάρκερ κι εκείνος ήταν από τους πρωταγωνιστές μιας χρυσής περιόδου για την ομάδα. Ο Γάλλος γκαρντ έφτασε στην κορυφή του πλανήτη τέσσερις φορές συνολικά. Η πρώτη το 2003, όταν ο Πάρκερ ήταν ακόμα νεαρός στην ηλικία, αλλά είχε ήδη παρουσιάσει το πλούσιο ταλέντο του, καθώς στην κανονική περίοδο μέτρησε 15.5 πόντους και 5.3 ασίστ κατά μέσο όρο. Και παρά το γεγονός ότι στα καθοριστικά ματς των playoffs ο Γκρεγκ Πόποβιτς έδειξε εμπιστοσύνη σε πιο έμπειρα γκαρντ όπως ο Στιβ Κερ, κανείς δεν αμφιβάλλει πως η παρουσία του "TP” ήταν καθοριστική για να έρθει η επιτυχία. Μάλιστα, μέσα στη διάρκεια της χρονιάς υπήρξαν σενάρια για πιθανή ανταλλαγή του Γάλλου, ο οποίος, όμως, έπεισε με τις εμφανίσεις του και παρέμεινε στο ρόστερ.

Το δεύτερο δαχτυλίδι ήρθε το 2005. Είναι γεγονός πως ο Τόνι Πάρκερ στη σειρά των τελικών δεν ήταν καλός. Βγήκαν, όμως, άλλοι μπροστά. Κι ο Γάλλος είχε ήδη κάνει καλά τη δουλειά του, καθώς στην κανονική περίοδο είχε βελτιώσει ακόμα περισσότερο τους αριθμούς του (16.6 πόντοι, 6.1 ασίστ).

Η κορυφαία, όμως, παρουσία του Τόνι Πάρκερ σε τελικούς ΝΒΑ ήρθε το 2007. Οι Σαν Αντόνιο Σπερς ξεπέρασαν το εμπόδιο των Κλίβελαντ Καβαλίερς με 4-0, με τον Γάλλο να έχει 24.5 πόντους ανά παιχνίδι, με 57.1% στα τρίποντα. Κοινώς, ήταν ασταμάτητος. Κι αναμενόμενα πήρε το βραβείο του MVP των τελικών, μαζί με το τρίτο του δαχτυλίδι. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που Ευρωπαίος κερδίζει το βραβείο του πολυτιμότερου σε τελικούς.

Κατόπιν, έπρεπε να περάσουν 7 χρόνια για να έρθει ακόμα ένα δαχτυλίδι. Τόσο ο Πάρκερ, όσο και συνολικά οι Σαν Αντόνιο Σπερς, είχαν περάσει σε μία φάση αμφισβήτησης. Το 2014, όμως, έκλεισε με την ομάδα του Γκρεγκ Πόποβιτς γι’ ακόμα μία φορά στην κορυφή. Πρωταγωνιστής τότε ήταν ο Καγουάι Λέοναρντ, ωστόσο η εμπειρία του Πάρκερ έκανε ξανά τη διαφορά, με τους Σπερς να "πληγώνουν" εκ νέου τον ΛεΜπρον Τζειμς. Ως παίκτη των Μαϊάμι Χιτ τότε.

ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Την πρώτη ημέρα του Αυγούστου του 2014, ο Πάρκερ υπογράφει επέκταση τριών ετών με τους Σπερς αντί 43.3 εκατομμυρίων δολαρίων. Τίποτα, όμως, δεν ήταν ίδιο πλέον. Οι αριθμοί του Γάλλου συνέχισαν να είναι υψηλοί, ωστόσο το Σαν Αντόνιο είχε περάσει σταδιακά στο φινάλε της χρυσής εποχής. Η σεζόν 2016-17 βρήκε τον Τόνι Πάρκερ δίχως τον Τιμ Ντάνκαν με τον οποίο είχαν μεγαλουργήσει στο παρελθόν, ενώ πλέον είχαν αρχίσει να εμφανίζονται και ορισμένα προβλήματα τραυματισμών.

Οι τελευταίες εμφανίσεις του Πάρκερ με τη φανέλα των Σαν Αντόνιο Σπερς έγιναν το 2018. Στη σειρά με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς για την πρώτη φάση των playoffs. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους ο Γάλλος μετακόμισε στους Σάρλοτ Χόρνετς, ενώ ο Τζινόμπιλι έβαλε τέλος στην καριέρα του και κάπως έτσι ο κύκλος αυτής της θρυλικής τριάδας ολοκληρώθηκε με κάθε επισημότητα.

Ο Γκρεγκ Πόποβιτς, είχε πει για τον Πάρκερ: "Είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος. Πάντα ένιωθα σαν δεύτερος πατέρας του κι εκείνος ήταν πάντα σαν παιδί μου. Θα είναι πάντα δικός μου άνθρωπος και πάντα θα τον νοιάζομαι και θα θέλω να είναι καλά".

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Οι Σπερς είναι το πιο σημαντικό κεφάλαιο της μπασκετικής ζωής του Τόνι Πάρκερ. Ένα εξίσου, όμως, σημαντικό κεφάλαιο είναι αυτό της Εθνικής Γαλλίας. Η πρώτη εμφάνιση του Πάρκερ έγινε το 1997 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U16, ενώ το 2000 οδήγησε την Εθνική U20 στην κορυφή της Ευρώπης, όντας MVP του τουρνουά με 14.4 πόντους μέσο όρο.

Το ταξίδι του με την Εθνική Ανδρών ξεκίνησε το 2001. Και συνολικά πήρε μέρος σε 7 Eurobasket. Το 2001, το 2003, το 2005 -όταν είδε τον Διαμαντίδη να τον αφήνει εκτός τελικού με το θρυλικό σουτ στον ημιτελικό-, το 2007, το 2009, το 2011 και το 2013. Ο Πάρκερ έκανε τα πάντα για να έρθουν επιτυχίες για την ομάδα του. Στο Eurobasket 2007 για παράδειγμα είχε κάτι παραπάνω από 20 πόντους κατά μέσο όρο. Έπρεπε, όμως, να περιμένει αρκετά για το χρυσό μετάλλιο. Το οποίο τελικά ήρθε το 2013, με τον Πάρκερ να αναδεικνύεται MVP, καθώς είχε 19 πόντους ανά παιχνίδι. Τίποτα, όμως, δεν μπορούσε να συγκριθεί με την χαρά του που επιτέλους είχε καταφέρει να οδηγήσει τη Γαλλία στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Ο Τόνι Πάρκερ έχει βάλει το όνομα του δίπλα σε θρύλους του μπάσκετ όπως ο Νίκος Γκάλης λόγω των εντυπωσιακών επιδόσεων του στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ωστόσο δεν έπαιξε ποτέ σε Παγκόσμιο. Σε Ολυμπιακούς Αγώνες πήρε μέρος δύο φορές. Μία το 2012 και μία το 2016. Το τουρνουά στο Ρίο της Βραζιλίας ήταν και το κύκνειο άσμα του με την Εθνική, καθώς το καλοκαίρι του 2016 ανακοίνωσε πως αποσύρεται.

ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΟΥ

Τη ρούκι σεζόν του (2001-02), ο Τόνι Πάρκερ είχε 9.2 πόντους και 4.3 ασίστ κατά μέσο όρο. Ακολούθησαν 15 σερί regular seasons με τον Γάλλο να έχει διψήφιο αριθμό πόντων κατά μέσο όρο. Μάλιστα, την αγωνιστική περίοδο 2008-09 και τη σεζόν 2012-13, έγραψε πάνω από 20 πόντους. Συγκεκριμένα, 22 τη μία χρονιά και 20.3 την άλλη. Η κορυφαία του σεζόν στη δημιουργία ήταν το 2011-12, όταν μοίραζε 7.7 τελικές πάσες ανά παιχνίδι.

Συνολικά, πήρε μέρος σε 1.254 παιχνίδια regular season, στα 1.151 εκ των οποίων ήταν βασικός. Μέτρησε 15.5 πόντους, 5.6 ασίστ και 2.7 ριμπάουντ σε 30.5 λεπτά κατά μέσο όρο, ενώ τελείωσε την καριέρα του με 32.4% στα τρίποντα.

Ο Τόνι Πάρκερ κατάφερε να πάρει μέρος και σε 17 postseason. Ήταν πάντα μέσα στους πρωταγωνιστές κι αυτό φαίνεται από το γεγονός πως μόνο μία χρονιά είχε μονοψήφιο αριθμό πόντων κατά μέσο όρο. Συνολικά έπαιξε σε 226 αναμετρήσεις (213 ως βασικός) με τους αριθμούς του να τον κατατάσσουν ανάμεσα στους κορυφαίους της ιστορίας, καθώς είχε 17.9 πόντους και 5.1 ασίστ ανά παιχνίδι!

Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Τόνι Πάρκερ δεν θα εμφανιστεί ξανά σε κάποια παρκέ του ΝΒΑ, αλλά μακριά από το μπάσκετ δεν μπορεί να μείνει. Πλέον, έχει περισσότερο χρόνο να ασχοληθεί περισσότερο με την οικογένειά του και στους γιους του, ωστόσο θα οργανώσει περισσότερο και την αγαπημένη του Βιλερμπάν. Το 2009, αγόρασε το 20% των μετοχών της ομάδας, ενώ το 2014 έγινε μεγαλομέτοχος. Μάλιστα, το 2011 έπαιξε εκεί όταν υπήρχε το lock out στο ΝΒΑ. Είναι πρόεδρος της Βιλερμπάν, η οποία είναι ομάδα με φιλοδοξίες κι από τη νέα αγωνιστική περίοδο θα αποτελεί κομμάτι της EuroLeague. Πέρα από τη Βιλερμπάν, ο Τόνισε Πάρκερ έγινε μεγαλομέτοχος και πρόεδρος και στη Λιόν, η οποία συμμετοχές στο γυναικείο πρωτάθλημα.

"Αποσύρομαι. Αποφάσισα ότι δεν μπορώ να συνεχίσω να παίζω μπάσκετ. Πολλοί παράγοντες με οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, όμως στο τέλος της ημέρας κατάλαβα πως αν δεν μπορω να είμαι ο Τόνι Πάρκερ πια, αν δεν μπορώ να παίζω για το πρωτάθλημα, τότε δεν θέλω να συνεχίσω στο μπάσκετ". Κάπως έτσι έγραψε το μπασκετικό του φινάλε ο Τόνι Πάρκερ.

(AP Photo/Eric Gay)

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ