ΜΠΑΣΚΕΤ

Το ΝΒΑ... τρελάθηκε!

Το ΝΒΑ... τρελάθηκε!
AP Photo/Jack Dempsey AP PHOTO/JACK DEMPSEY

Η σεζόν 2018/19 του ΝΒΑ έχει ξεκινήσει με τις ομάδες στα... κόκκινα. Τα σκορ είναι πιο ψηλά από ποτέ και οι άμυνες έχουν τον δεύτερο ρόλο, ο κόσμος πανηγυρίζει. Γιατί όμως υπάρχει τέτοια αλλαγή; Το Sport24.gr αναλύει.

Το ΝΒΑ δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει πιο εντυπωσιακά. Όποιος έχει παρακολουθήσει τι έχει συμβεί την πρώτη εβδομάδα της σεζόν δεν γίνεται παρά να συμφωνήσει. Απλώς θα δυσκολευτεί με μία πρώτη ματιά να το εξηγήσει.

Αν κάποιος παρατηρήσει τα σκορ των αγώνων θα νομίζει ότι βρίσκεται σε κάποιο παράλληλο, ονειρεμένο σύμπαν. Οι αριθμοί πραγματικά προκαλούν τουλάχιστον δέος, έστω και αν το δείγμα είναι μετά βίας μίας εβδομάδας. Όπως και να έχει όμως, δεν γίνεται να μην παραξενευτεί κάποιος με αυτά που βλέπει, ειδικά αν τα συγκρίνει με όσα έγιναν την περασμένη σεζόν.

Έπειτα από 10 ημέρες λοιπόν, οι ομάδες σημειώνουν 112.9 πόντους μέσο όρο όταν πέρυσι σημείωναν 106.3. Οι 20 από τις 30 ομάδες της λίγκας σημειώνουν τουλάχιστον 110 πόντους ανά αγώνα (!) και 5 εξ αυτών σημειώνουν πάνω από 120 πόντους ανά αγώνα, ενώ 18 ομάδες δέχονται περισσότερους από 110 πόντους ανά αγώνα! Σκορ όπως 120-115 (χωρίς παράταση) μοιάζουν συνηθισμένα, ενώ υπήρξε και αγώνας που μία ομάδα σημείωσε 149 πόντους χωρίς παράταση ( Οι Πέλικανς κόντρα στους Κινγκς στις 19 Οκτωβρίου ).

Ο κόσμος είναι λογικό να αναρωτιέται τι συνέβη. Έγιναν ξαφνικά όλοι καλύτεροι επιθετικά ή χειρότεροι αμυντικά; Μήπως μεγάλωσε η στεφάνη; Η απάντηση: Τίποτα από τα δύο. Απλώς μία σειρά από συγκυρίες έχουν οδηγήσει σε διαστημικά σκορ, τα οποία είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουν να υφίστανται. Το Sport24.gr προσπαθεί να εξηγήσει πώς έφτασε το ΝΒΑ να θυμίζει... βιντεοπαιχνίδι.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΓΙΝΕ (ΠΟΛΥ) ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΟ

Ξεκινάμε από τα βασικά: Οι ομάδες δεν ξέχασαν να παίζουν άμυνα, ούτε ξαφνικά όλοι άρχισαν να σκοράρουν από παντού. Απλώς πλέον οι ομάδες έχουν περισσότερες ευκαιρίες να σκοράρουν. Γιατί; Επειδή τρέχουν (πολύ) περισσότερο.

Los Angeles Lakers guard Josh Hart and forward LeBron James point during free throws by the Sacramento Kings during the first half of an NBA preseason basketball game in Los Angeles, Thursday, Oct. 4, 2018. (AP Photo/Kelvin Kuo)
AP Photo/Kelvin Kuo AP PHOTO/KELVIN KUO
AP Photo/Kelvin Kuo

Ένας από τους κυριότερους λόγους που τα σκορ έχουν εκτιναχθεί είναι ότι το τέμπο του ΝΒΑ είναι απίστευτα γρήγορο, με τις επιθέσεις να εκδηλώνονται όλο και πιο γρήγορα. Η πλέον ξεκάθαρη απόδειξη για αυτό είναι μία σύγκριση σε σχέση με την περσινή σεζόν που λίγο πολύ τα λέει όλα.

Την σεζόν 2017/18 λοιπόν η ομάδα που έπαιζε στο πιο γρήγορο τέμπο στην λίγκα ήταν οι Πέλικανς, στων οποίων τα παιχνίδια υπήρχαν περίπου 101.6 κατοχές ανά αγώνα για κάθε ομάδα. Την φετινή σεζόν, λοιπόν, αυτές οι 101.6 κατοχές ανά αγώνα που φαινόντουσαν τόσο πολλές θα τους έβρισκαν στην... 21η θέση στο ΝΒΑ σε επίπεδο τέμπο! Κι όμως. Όσο και αν φαίνεται τρελό, την φετινή σεζόν υπάρχουν 20 ομάδες που παίζουν πιο γρήγορα από ότι η πιο γρήγορη ομάδα της περσινής σεζόν, με την κορυφή να ανήκει στους Λέικερς με 108.7 κατοχές ανά παιχνίδι!

ΤΡΙΠΟΝΤΑ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι Μαϊάμι Χιτ την τετραετία 2010-2014 και την τελευταία 4ετία οι Ουόριορς άλλαξαν τα δεδομένα του ΝΒΑ όταν έδειξαν ότι τα χαμηλά σχήματα (small ball) μπορούν να δώσουν νίκες και κατ' επέκταση πρωταθλήματα. Αυτό συνήθως σήμαινε ευελιξία στην άμυνα, με πολλές αλλαγές, αλλά – κυρίως – καλύτερες αποστάσεις στην επίθεση, αφού πολύ συχνά υπάρχουν ακόμα και 5 σουτέρ στο παρκέ. Αργά αλλά σταθερά το υπόλοιπο ΝΒΑ ακολούθησε αυτή την συνταγή και πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει.

Περισσότεροι σουτέρ στο παρκέ σημαίνει καλύτερες αποστάσεις και συνεργασίες. Το γεγονός ότι οι παίκτες πλέον “υποχρεώνονται” να σουτάρουν και μάλιστα γρήγορα για να μην προσαρμοστεί η αντίπαλη άμυνα πάνω τους, αλλά και ότι οι ομάδες προτιμούν να αστοχήσουν σε ένα τρίποντο παρά σε ένα μακρινό δίποντο έχει παίξει επίσης τον ρόλο του. Πού έχει οδηγήσει όμως αυτό; Σε μπαράζ τριπόντων!

Την φετινή σεζόν λοιπόν οι ομάδες ευστοχούν κατά μέσο όρο σε 11.4 τρίποντα/31.7 προσπάθειες, όταν πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 10.5 τρίποντα/29 προσπάθειες. Για την ακρίβεια, υπάρχουν 19 ομάδες που επιχειρούν τουλάχιστον 30 τρίποντα ανά αγώνα, όταν πέρυσι ήταν 11, και 3 πάνω από 40 (Μάβερικς, Ρόκετς και Μπακς) όταν πέρυσι τόσα σουτ πίσω από τα 7.25 μέτρα επιχειρούσαν μόνο οι Ρόκετς! Με σχεδόν ένα εύστοχο τρίποντο για κάθε ομάδα ανά αγώνα, όσο και αν αυτό το στατιστικό μοιάζει ασήμαντο, είναι λογικό να ανεβαίνουν και τα σκορ.

Το ενδιαφέρον αυτής της έρευνας βέβαια είναι άλλο: Οι Ουόριορς των Κάρι, Τόμπσον, Ντουράντ επιχειρούσαν λιγότερα από 30 τρίποντα ανά αγώνα πέρυσι (28.9) και το ίδιο κάνουν και φέτος (27.8)! Τι μας δείχνει αυτό; Ότι προφανώς για αυτούς το τρίποντο δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά απλώς ένα βασικό όπλο στην φαρέτρα τους.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Ο τρίτος λόγος που τα σκορ εκτοξεύτηκαν έχει παίξει και αυτός πολύ βασικό ρόλο στην εκτόξευση των σκορ κι ας έχει περάσει στα ψηλά. Πρόκειται για τις αλλαγές στους κανονισμούς, οι οποίοι προσαρμόστηκαν στην λογική του πιο γρήγορου παιχνιδιού.

Houston Rockets' James Harden (13) drives around San Antonio Spurs' Rudy Gay during the first half of an NBA preseason basketball game, Sunday, Oct. 7, 2018, in San Antonio. (AP Photo/Darren Abate)
AP Photo/Darren Abate AP PHOTO/DARREN ABATE
AP Photo/Darren Abate

Ο πρώτος κανονισμός προς αυτή την κατεύθυνση αφορούσε την προσαρμογή του χρονομέτρου στα 14 δευτερόλεπτα έναντι των 24 έπειτα από επιθετικό ριμπάουντ (αλλά και φάουλ αντίπαλης ομάδας), όπως ισχύει στην Ευρώπη. Το γεγονός αυτό υποχρεώνει πλέον τις ομάδες να μην καθυστερούν και να εκδηλώνουν πιο γρήγορα τις επιθέσεις τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο δεύτερος κανονισμός που άλλαξε τα δεδομένα – αν και βασικά πρόκειται περισσότερο για οδηγία – είναι αυτός που αφορά το hand checking, το οποίο θεωρητικά από το 1996 απαγορευόταν, αλλά τώρα... πραγματικά απαγορεύεται. Οι διαιτητές είναι πιο αυστηροί από ποτέ, σφυρίζοντας κάθε επαφή, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί με τον πλέον απλό τρόπο: Την φετινή σεζόν οι ομάδες επιχειρούν κατά μέσο όρο 24.8 ελεύθερες βολές ανά αγώνα, όταν πέρυσι επιχειρούσαν 21.7 και ευστοχούν σε 18.8 έναντι 16.6 πέρυσι. Αυτοί είναι – έστω και... μπακαλίστικα – 4 παραπάνω πόντοι ανά αγώνα από βολές, 2 για κάθε ομάδα. Αν προσθέσει κάποιος και τους 6 περισσότερους πόντους ανά αγώνα από τα τρίποντα (3 για κάθε ομάδα) καταλαβαίνει γιατί τα σκορ πάνε προς τα πάνω.

Έχει γίνει κάτι παραπάνω από σαφές ότι το μπάσκετ... ξανάλλαξε στο ΝΒΑ. Το τέμπο είναι πιο γρήγορο, οι αμυνόμενοι είναι... δέσμιοι των νέων κανονισμών, οι ομάδες σουτάρουν περισσότερο – και καλύτερα – από την γραμμή του τριπόντου και τα χαμηλά σχήματα δίνουν πολλές επιλογές. Αυτό δείχνει να αρέσει στον κόσμο, που βλέπει θέαμα. Είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα επέλθει μία επιστροφή στην κανονικότητα. Το θέμα είναι ποια θα είναι βέβαια η κανονικότητα από εδώ και πέρα στο νέο ΝΒΑ.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Jack Dempsey

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ