ΜΠΑΣΚΕΤ

Στον αστερισμό του Κέμπα Γουόκερ

Charlotte Hornets' Kemba Walker (15) reacts to his basket against the Miami Heat in the second half of an NBA basketball game in Charlotte, N.C., Tuesday, Oct. 30, 2018. (AP Photo/Chuck Burton)
AP Photo/Chuck Burton AP PHOTO/CHUCK BURTON

Ο Κέμπα Γουόκερ τρελαίνει κόσμο, αφού μετά την 60αρα κόντρα στους Σίξερς σημείωσε 43 πόντους κόντρα στους Σέλτικς. Όχι κι άσχημα για τον 112ο καλύτερα πληρωμένο παίκτη στο ΝΒΑ.

Στο φετινό ΝΒΑ υπάρχουν 111 παίκτες που αμείβονται καλύτερα από τον Κέμπα Γουόκερ. Από αυτούς, οι 5 είναι συμπαίκτες του. Κοιτώντας τι κάνει φέτος ο All Star γκαρντ, είναι μάλλον ασφαλές να υποστηρίξει κάποιος ότι αυτό δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

Ο Κέμπα Γουόκερ έχει βαλθεί να τρελάνει τους πάντες φέτος. Μερικές μόλις μέρες μετά την 60αρα που σημείωσε στην ήττα των Χόρνετς από τους Σίξερς αποφάσισε να δώσει νέο σόου κόντρα στους Σέλτικς. Με την ομάδα του σε δύσκολη θέση, ανέλαβε δράση στην 4η περίοδο σημειώνοντας 21 πόντους σε αυτό το διάστημα (όλοι ο Σέλτικς σημείωσαν 25!) οδηγώντας τους Χόρνετς στη νίκη με 117-112 .

Η τελική στατιστική του Γουόκερ έγραψε 43 πόντους με 7/11 δίποντα, 7/13 τρίποντα, 8/9 βολές, 4 ριμπάουντ και 5 ασίστ σε 39 λεπτά συμμετοχής. Ήταν ακόμα ένα σόου από έναν από τους καλύτερους γκαρντ στο ΝΒΑ. Βασικά, λάθος. Ήταν ένα σόου από έναν από τους καλύτερους παίκτες στο ΝΒΑ, του πιο “καυτού” παίκτη της Λίγκας και, ίσως, του καλύτερου γκαρντ στην Ανατολή πλέον. Ενός παίκτη που συνεχίζει να αψηφά τις πιθανότητες.

ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΡΟΝΞ ΚΑΙ ΤΟ “APOLLO” ΣΤΟ ΝΒΑ

Ο Κέμπα Γουόκερ έχει μία από τις πιο όμορφες ιστορίες του ΝΒΑ. Γεννημένος στο σαλόνι του σπιτιού του στο Μπρονξ – η μητέρα του δεν πρόλαβε καν να πάει στο μαιευτήριο! – έδειξε από νωρίς ότι βιαζόταν να βγει στον κόσμο. Όταν ήταν ακόμα παιδί έδειξε και ότι δεν φοβάται τα λαμπερά φώτα, αφού μαζί με κάτι φίλους του χόρεψε τρεις φορές στο περίφημο “Apollo Theater” του Χάρλεμ!

Ο μικρός Κέμπα ήταν ξεχωριστός. Το μπάσκετ πάντως άρχισε να το παίρνει σοβαρά γύρω στα 17 του χρόνια, όταν τον κάλεσαν στο περίφημο “McDonald's All-American”, τον αγώνα δηλαδή που συμμετέχουν οι καλύτεροι παίκτες των Γυμνασίων από τις ΗΠΑ. Παίζοντας κόντρα σε παίκτες όπως ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν, ο Ταϊρίκ Έβανς, ο Τζρου Χόλιντεϊ και ο Μπράντον Τζένινγκς, ο Γουόκερ κατάλαβε ότι μπορεί να παίξει μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο και κυρίως “ να σπουδάσω δωρεάν αν πάρω υποτροφία” όπως δήλωσε σε ανύποπτη στιγμή.

Έπειτα από μία πετυχημένη πορεία στο Γυμνάσιο ο Γουόκερ επέλεξε το Κολέγιο του Κονέκτικατ. Εκεί έμεινε για 3 χρόνια και την τελευταία του σεζόν (2010/11) οδήγησε την ομάδα του στο πρωτάθλημα, έχοντας 23.5 πόντους, 5.4 ριμπάουντ και 4.5 ασίστ μέσο όρο, κερδίζοντας το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη του Final-Four. Το ΝΒΑ ήταν η αμέσως επόμενη επιλογή και τα πράγματα ετοιμαζόντουσαν να πάρουν τον δρόμο τους. Περίπου.

ΑΠΟ ΚΟΝΤΟΣ ΚΑΙ... ΑΣΟΥΤΟΣ, ALL STAR

Ο Γουόκερ δηλώνεται 1.85 μέτρα. Στην πραγματικότητα είναι οριακά 1.80 μέτρα. Το χαμηλό του ύψος ήταν και αυτό με το οποίο τον έκριναν όλοι από την στιγμή που δήλωσε διαθεσιμότητα στο ΝΒΑ Draft. Ο πολυτιμότερος παίκτης του Final Four του NCAA έβλεπε τις μετοχές του να πέφτουν λόγω ύψους, μέχρι που τελικά τον επέλεξαν οι Χόρνετς στο Νο9 του ΝΒΑ Draft του 2011.

Στην Σάρλοτ κατάλαβαν νωρίς τι είχαν στα χέρια τους. Σταδιακά λοιπόν του έδωσαν τα ηνία της ομάδας, βλέποντάς τον να ανεβάζει σταθερά τους αριθμούς του και από τους 12.1 πόντους και 4.4 ασίστ μέσο όρο που είχε ως ρούκι έφτασε πέρυσι να έχει 22.1 πόντους και 5.6 ριμπάουντ μέσο όρο. Στο μεσοδιάστημα οδήγησε την ομάδα του δύο φορές στα playoffs, μεταβλήθηκε από... άσουτο σε έναν από τους καλύτερους σουτέρ μετά από ντρίμπλα στο ΝΒΑ και τον κάλεσαν σε δύο All Star Game. Στην κουβέντα για τους κορυφαίους παίκτες της Λίγκας όμως δεν έμπαινε ποτέ. Αυτή είναι η μοίρα παικτών που έχουν καλούς αριθμούς σε μη εμπορικές ομάδες. Αυτό όμως άλλαξε φέτος.

Από το ξεκίνημα της σεζόν ο Γουόκερ – του οποίου το συμβόλαιο λήγει το καλοκαίρι – κάνει μυθικά πράγματα. Μετά και τις τελευταίες εμφανίσεις του αριθμεί αυτή τη στιγμή 29.6 πόντους με 46.5% στα σουτ, 38.9% στα τρίποντα και 86% στις βολές, έχοντας ακόμα 4.4 ριμπάουντ, 6.6 ασίστ και 1.1 κλέψιμο μέσο όρο σε 35.3 λεπτά συμμετοχής, όντας ο πρώτος σκόρερ και ο 15ος πασέρ στο ΝΒΑ! Ο Γουόκερ είναι... δολοφόνος, σκοράρει όπως και όποτε θέλει και έχει βαλθεί να βάλει... μόνος του τους Χόρνετς στα playoffs, έχοντάς τους αυτή τη στιγμή στην 8η θέση στην Ανατολή με ρεκόρ 8-8. Κάνει χρονιά καριέρας και περιμένει την αντίστοιχη... ανταμοιβή το καλοκαίρι που μένει ελεύθερος, αφού θα απαιτήσει μάξιμουμ συμβόλαιο, ήτοι 5ετες με συνολικές αποδοχές 189 εκατ. δολάρια που μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 221 εκατ. δολάρια αν συμπεριληφθεί φέτος σε μία από τις 3 καλύτερες πεντάδες του ΝΒΑ!

Τα λεφτά είναι πάρα πολλά. Αρκετοί είχαν υποστηρίξει ότι ο Γουόκερ δεν τα αξίζει, επειδή δεν είναι παίκτης αυτού του επιπέδου. Όλοι αυτοί βέβαια κάποτε έλεγαν ότι είναι πολύ κοντός για να έχει σταθερό ρόλο, αργότερα ότι δεν έχει αρκετά καλό σουτ για να είναι βασικός και ακολούθως ότι δεν είναι αρκετά καλός για να γίνει All Star. Τώρα βλέπουν τον Γουόκερ να εξελίσσεται σε έναν από τους καλύτερους παίκτες του ΝΒΑ. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Κι ας υπάρχουν αυτή τη στιγμή 111 παίκτες που αμείβονται καλύτερα από αυτόν στο ΝΒΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ