NBA

Στιβ Σάνουολντ: Ο Μάικλ Τζόρνταν του marketing των Σικάγο Μπουλς

Chicago Bulls executive vice-president of business operations Steve Schanwald poses for photographers after winning the NBA draft lottery, giving the Bulls the number one pick in the upcoming draft, Tuesday, May 20, 2008, in Secaucus, N.J.  (AP Photo/Bill Kostroun)
Chicago Bulls executive vice-president of business operations Steve Schanwald poses for photographers after winning the NBA draft lottery, giving the Bulls the number one pick in the upcoming draft, Tuesday, May 20, 2008, in Secaucus, N.J. (AP Photo/Bill Kostroun) ASSOCIATED PRESS

Ο Στιβ Σάνουολντ ήταν ο άνθρωπος που επί τρεις δεκαετίες "έτρεχε" όλο το εμπορικό κομμάτι των Σικάγο Μπουλς, αυτός που -με τις κινήσεις και τις αποφάσεις του- καθόρισε την... απογείωση του οργανισμού ακόμη κι όταν ο Μάικλ Τζόρνταν είπε το "αντίο". Ο Executive Vice President of Business Operations των "Ταύρων" μίλησε στο Sport24.gr για το "Jordan Effect".

Το " The Last Dance" έδωσε την ευκαιρία σε όλο τον κόσμο (παλιούς και νέους) να δουν με μια άλλη ματιά το μεγαλείο του Μάικλ Τζόρνταν. Ο παίκτης που καθόρισε τα δεδομένα και τις εξελίξεις στο ΝΒΑ για το διάστημα που βρέθηκε σε αυτό, ο παίκτης που μετέτρεψε έναν ολόκληρο οργανισμό από το... τίποτα σε μια ομάδα έξι πρωταθλημάτων, ο παίκτης που "κουβάλησε" μια ολόκληρη πόλη και την διαφήμισε σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Για τις εντός του παρκέ εξελίξεις, υπεύθυνος ήταν ο Τζέρι Κράουζ, ο GM που βρέθηκε στο "στόχαστρο" για την απόφασή του να γράψει τον επίλογο στη Δυναστεία των Σικάγο Μπουλς με το rebuilding που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1998. Για οτιδήποτε αφορούσε τα εκτός παρκέ, τις εμπορικές συμφωνίες και την "εκμετάλλευση" της τεράστιας δημοφιλίας του οργανισμού υπεύθυνος ήταν ο Στιβ Σάνουολντ.

Ο Executive Vice President of Business Operations των Σικάγο Μπουλς "έτρεχε" για οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κάποιος κι είχε να κάνει με τη διαφήμιση ολόκληρου του οργανισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, τις χορηγικές και εμπορικές συμφωνίες, τα εισιτήρια, το marketing και άλλα πολλά. Ήταν αυτός που επιφορτίστηκε με τον στρατηγικό σχεδιασμό για την αύξηση των εσόδων των Σικάγο Μπουλς, αυτός που ήταν ο αποκλειστικός υπεύθυνος για το branding της ομάδας.

Επί σχεδόν τρεις δεκαετίες, ο Στιβ Σάνουολντ αποφάσιζε για μια σειρά από θέματα, βοήθησε καταλυτικά προκειμένου τα έσοδα να παρουσιάσουν κατακόρυφη αύξηση, φυσικά πάντα σε συνάρτηση της παρουσίας του Μάικλ Τζόρνταν σε αυτή. Το μείζον όμως είναι η δουλειά που έγινε από εκείνον και το επιτελείο του προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα (σε επίπεδο εισροών), η οποία υπάρχει μέχρι και σήμερα. Μπορεί εκείνος να αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω το καλοκαίρι του 2015 και να αποσυρθεί από την δράση, τα αποτελέσματα της δουλειάς του όμως φαίνονται μέχρι σήμερα. Κάτι για το οποίο δηλώνει απόλυτα υπερήφανος.

Ο "Μάικλ Τζόρνταν του marketing των Σικάγο Μπουλς", όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, μίλησε στο Sport24.gr για την εμπορική πραγματικότητα της παρουσίας του "Air" στο ΝΒΑ, την κίνηση - ματ με το United Center, την κορυφή στα εισιτήρια για σερί σεζόν μετά τον... τελευταίο χορό του 1997/98, αλλά και τις δάφνες που δρέπουν όλοι στον οργανισμό από την "χρυσή εποχή" του μέχρι και σήμερα.

Αναλυτικά όσα είπε ο Στιβ Σάνουολντ στο Sport24.gr:

- Πόσο επηρέασε ο Μάικλ Τζόρνταν το κομμάτι που αφορά τη δική σας δουλειά;

"Η παρουσία του σήμαινε πολλά, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αποτελούσε τη βάση της επιτυχίας που είχαμε σε εμπορικό επίπεδο. Φυσικά, όλο αυτό βοήθησε επίσης να έρθουν κι άλλοι σπουδαίοι παίκτες στην ομάδα που έπαιξαν δίπλα του, και όλοι μαζί έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε όλο το οικοδόμημα των Σικάγο Μπουλς, τόσο όσον αφορά το αγωνιστικό όσο και το εμπορικό κομμάτι. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα ο οργανισμός, παρότι ο Μάικλ Τζόρνταν έπαιξε τελευταία φορά γι αυτόν το 1998, συνεχίζεται να δρέπει τις δάφνες από την παρουσία ενός παίκτη σαν αυτού. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα γι αυτό: οι Σικάγο Μπουλς "χρησιμοποίησαν" την παρουσία του και τη δημοφιλία που τον ακολουθούσε προκειμένου να χτίσουν το United Center, το οποίο αποτελεί έδρα τους μέχρι σήμερα. Η κατασκευή του συγκεκριμένου γηπέδου ξεκίνησε, αν θυμάμαι καλά το 1991, και ολοκληρώθηκε τρία χρόνια μετά, το 1994. Πριν από εκείνη την περίοδο, ήμασταν ένοικοι στο Chicago Stadium. Ήμασταν επί της ουσίας φιλοξενούμενοι εκεί γιατί πληρώναμε νοίκι για να χρησιμοποιούμε το γήπεδο, συν το γεγονός πως δεν μπορούσαμε να "εκμεταλλευτούμε" εμπορικά τίποτα απ' όσα το συνόδευαν, όπως το parking. Ήμασταν λοιπόν σε θέση να "χρησιμοποιήσουμε" τη δική του παρουσία προκειμένου να είμαστε σε θέση να έχουμε το 50% της ιδιοκτησίας ενός ολοκαίνουργιου -τότε- γηπέδου, το οποίο είχε αξία 190.000.000 δολάρια εκείνη την εποχή. Πλέον, η αξία αυτού του γηπέδου φτάνει ή και ξεπερνάει ενδεχομένως τα 500.000.000 δολάρια.

Οι Σικάγο Μπουλς καταφέραμε να ξεχρεώσουμε τα έξοδα κατασκευής του γηπέδου μέσα σε λιγότερα από έξι χρόνια και να αντλούμε συνέχεια έσοδα από τις χρήσεις του, δεδομένου ότι το χρησιμοποιούσαν επίσης ως έδρα οι Σικάγο Μπλάκχοκς, ομάδα του NHL. Από εκεί που πληρώναμε οι ίδιοι, ως οργανισμός, νοίκι για να παίζουμε σε ένα γήπεδο, φτάσαμε στο σημείο να εισπράττουμε χρήματα για την παραχώρηση του σε διαφόρων ειδών εκδηλώσεις (αθλητικές ή μη) και θεάματα, όπως συναυλίες κ.ά.. Τα έσοδα λοιπόν αυξήθηκαν σημαντικά και αποτέλεσαν μια σημαντική οικονομική βάση για τον οργανισμό, μία βάση που με το προηγούμενο καθεστώς του γηπέδου δεν υπήρχε. Ο Μάικλ Τζόρνταν φυσικά επηρέασε σημαντικά κομμάτια, όπως τα εισιτήρια, οι διαφημίσεις και τα χρήματα από την τηλεόραση. Μετά τη φυγή του όμως, συνεχίσαμε να έχουμε υψηλά νούμερα σε αυτές τις κατηγορίες και να βλέπουμε κι άλλα οφέλη, από την στιγμή που είχαμε στη ιδιοκτησία μας το 50% εντός τέτοιου γηπέδου".

Chicago Bulls executive vice-president of business operations Steve Schanwald reacts when the Bulls move up into one of the top three picks in the NBA draft lottery, Tuesday, May 20, 2008, in Secaucus, N.J. The Bulls eventually won the lottery, giving them the number one pick in the upcoming draft. (AP Photo/Bill Kostroun)
Chicago Bulls executive vice-president of business operations Steve Schanwald reacts when the Bulls move up into one of the top three picks in the NBA draft lottery, Tuesday, May 20, 2008, in Secaucus, N.J. The Bulls eventually won the lottery, giving them the number one pick in the upcoming draft. (AP Photo/Bill Kostroun) AP

- Η παρουσία του Μάικλ Τζόρνταν έπαιξε ρόλο στην απόφαση να χτιστεί το νέο γήπεδο ή ήταν κάτι που ούτως ή άλλως ήταν προγραμματισμένο να γίνει;

"Αυτό θα συνέβαινε όπως και να έχει. Στο τέλος της δεκαετίας του '80 και τις αρχές της δεκαετίας του '90 κατασκευάστηκαν πολλά νέα γήπεδα στις ΗΠΑ, όχι μόνο το δικό μας. Καμία όμως δεν είχε τον Μάικλ Τζόρνταν στη σύνθεσή της, όπως εμείς. Το νέο γήπεδο θα κατασκευαζόταν, απλά η παρουσία του μας έδωσε την αυτοπεποίθηση να προχωρήσουμε και να νιώθουμε μια σιγουριά. Βοήθησε προκειμένου να ξεπληρώσουμε γρήγορα το ποσό που χρειαζόταν για την κατασκευή του".

- Κι η τύχη, μετά την ανακοίνωση της πρώτης αποχώρησής του από την δράση, τα έφερε έτσι ώστε να μην είναι παρών στο πρώτο παιχνίδι στο United Center.

"Ναι, έτσι είναι. Ο Μάικλ Τζόρνταν έχασε την τελευταία σεζόν που παίξαμε στο Chicago Stadium και τα 3/4 της πρώτης μας χρονιάς στο United Center, στο οποίο δώσαμε το πρώτο μας παιχνίδι τον Οκτώβριο του 1994. Εκείνος επέστρεψε στην ομάδα περίπου οκτώ μήνες μετά".

Έμαθα για την πρώτη αποχώρησή του ενώ ήμουν σε σαφάρι στην Κένυα

- Όταν αποχώρησε από τους Σικάγο Μπουλς το 1998, ποιες ήταν οι οικονομικές συνέπειες για τον οργανισμό;

"Αρχικά θα σκεφτεί κάποιος πως έφευγε από πάνω τους το τεράστιο συμβόλαιο των 33.000.000 δολαρίων που είχε το 1997/98. Στην πράξη όμως, ήταν διαφορετικά. Είχαμε την προνοητικότητα όσο ακόμη έπαιζε για τον οργανισμό να υπογράψουμε πολυετή εμπορικά συμβόλαια, που αφορούσαν την χρήση του γηπέδου και τις διαφημίσεις σε αυτό. Είμαι χαρούμενος γιατί στα έξι πρώτα χρόνια μετά την οριστική αποχώρησή του από το Σικάγο (από το 1998/99 έως το 2003/04), ήμασταν οι πρώτοι σε προσέλευση φιλάθλων στο γήπεδο. Κάθε χρόνο. Παρά το γεγονός πως πλέον η ομάδα έκανε περισσότερες ήττες από πριν. Είμαι περήφανος γι αυτό το κατόρθωμά μας. Στη διάρκεια της παρουσίας του Μάικλ Τζόρνταν, η βασική μας επιδίωξη ήταν να διασφαλίσουμε πως οι Σικάγο Μπουλς θα παραμείνουν ένας επικερδής οργανισμός που δεν θα έχει ζημίες, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία να "ξαναχτίσει" την ομάδα, όταν εκείνος θα έφευγε -γιατί είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτό θα συνέβαινε, καθώς μεγάλωνε πλέον".

- Όταν ανακοίνωσε την πρώτη του αποχώρηση από την δράση, το 1993, φοβηθήκατε πως ίσως το πλάνο δεν εξελιχθεί όπως υπολογίζατε; Γιατί ακόμη τότε, δεν ήξερε κανείς ότι θα επιστρέψει και θα κερδίσει ακόμη τρία πρωταθλήματα.

"Θα σου πω μια ιστορία πάνω σε αυτό. Την ημέρα που ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι αποσύρεται από την δράση, ήμουν στην Κένυα για σαφάρι. Μαζί με τη μητέρα του και την παρέα. Δεν είχαμε ιδέα τι γινόταν, γιατί τότε δεν υπήρχαν ούτε τα κινητά τηλέφωνα ούτε το ίντερνετ προκειμένου να μαθαίνουμε αμέσως τις εξελίξεις. Η πρώτη φορά που έμαθα τα νέα λοιπόν ήταν όταν επιβιβαστήκαμε σε ένα λεωφορείο μαζί με όλο το γκρουπ των τουριστών στο Ναϊρόμπι και είδα τον οδηγό να διαβάζει μια εφημερίδα, τη "Daily Kenya", που έγραφε στο πρωτοσέλιδο πως ο Μάικλ Τζόρνταν αποσύρθηκε από την δράση. Εξεπλάγην από αυτό που είδα και πλησίασα τη μητέρα του για να τη ρωτήσω αν το ήξερε αυτό. Της λέω "κ. Τζόρνταν, ξέρατε ότι ο γιος σας αποσύρθηκε από την δράση;". Με κοίταξε με έκπληξη και μου είπε "όντως;". Εκείνη την στιγμή είδα όλη μου την καριέρα να περνάει μπροστά από τα μάτια μου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Ανησυχούσα αρκετά για όλο αυτό, γιατί δεν ξέραμε ότι θα επιστρέψει. Ευτυχώς γύρισε γιατί τα επόμενα τρία χρόνια μετά την επιστροφή του ήταν πολύ ξεχωριστά".

Το 45% του εμπορεύματος του ΝΒΑ που πωλήθηκε τη δεκαετία του '90 αφορούσε σε υλικό των Σικάγο Μπουλς

- Ενώ εργαζόσασταν στους Σικάγο Μπουλς τη δεκαετία του '90, είχατε αντιληφθεί πως βρίσκεστε στην πιο διάσημη ομάδα του παγκόσμιου αθλητισμού;

"Ναι, όλοι το ξέραμε αυτό. Θα σου πω πάνω σε αυτό πως το 45% του εμπορεύματος που πωλούνταν κι αφορούσε στις ομάδες του ΝΒΑ στη δεκαετία του '90 είχε πάνω το σήμα των Σικάγο Μπουλς. Ξέρω ότι ήμασταν σε έναν οργανισμό, τον οποίο αναγνώριζε ολόκληρος ο πλανήτης. Μιλούσα με κόσμο από παντού, που ταξίδευε για να έρθει στο Σικάγο και να δει έστω ένα παιχνίδι. Μου έλεγαν ιστορίες από τον αντίκτυπο και τη δημοφιλία των Σικάγο Μπουλς σε παγκόσμιο επίπεδο, από την Κίνα και την Ελλάδα, μέχρι τη Γαλλία και την Αυστραλία. Έβλεπες παντού τον κόσμο να φοράει ρούχα με το σήμα των Σικάγο Μπουλς, είτε μιλάμε για μια φανέλα, είτε για ένα καπέλο, ένα σορτσάκι, ένα φούτερ. Τα πάντα. Ακόμη κι όταν ήμουν στην Κένυα για το σαφάρι που σου είπα, μπορούσες να δεις τον κόσμο να κυκλοφορεί με ρούχα της ομάδας. Ήταν πολύ εντυπωσιακό. Οπότε ναι, ήξερα ότι βρισκόμουν σε έναν οργανισμό που ήταν γνωστός σε όλο τον πλανήτη και βρισκόταν στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητικού ενδιαφέροντος εκείνη την εποχή. Ήμασταν όλοι περήφανοι γι αυτό".

- Μετά την εποχή του Μάικλ Τζόρνταν, αυτή του Ντέρικ Ρόουζ ήταν η καλύτερη για τον οργανισμό ή όχι;

"Δεν έφτασε ποτέ στα επίπεδα της δημοφιλίας που είχαμε στα 90s με τον Μάικλ Τζόρνταν, τον Σκότι Πίπεν και τον Ντένις Ρόντμαν, αλλά ναι ο Ντέρικ Ρόουζ ήταν ακόμη ένας σούπερ σταρ γύρω από τον οποίο μπορούσαμε να "χτίσουμε" τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε εμπορικό επίπεδο. Στεναχωρήθηκα πολύ όταν τραυματίστηκε σοβαρά και αυτό επηρέασε τις ικανότητές του. Αν δεν προέκυπτε αυτός ο τραυματισμός, πιστεύω ότι ο οργανισμός θα κατακτούσε τουλάχιστον ακόμη ένα πρωτάθλημα. Στο πέρασμα των ετών, οι Σικάγο Μπουλς παραμένουν ένας πολύ γνωστός αθλητικός οργανισμός, ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους παγκοσμίως, παρότι έχουν περάσει τόσα χρόνια από την τελευταία φορά που ο Μάικλ Τζόρνταν φόρεσε τη φανέλα τους. Η επίδραση που είχαν οι Σικάγο Μπουλς στα 90s ήταν τόσο ισχυρή, που συνεπήρε πάρα πολλά πράγματα μαζί της. Πλέον, όταν ο κόσμος ακούει για το Σικάγο, σκέφτεται αυτόματα αυτή την ομάδα. Κι αυτό αφορά όλο τον πλανήτη".

Είμαι περήφανος για τα αποτελέσματα της δουλειάς που έκαναν όλοι στους Σικάγο Μπουλς

- Πώς καταφέρατε να διαχειριστείτε το γεγονός πως οι φίλαθλοι μπορεί να γυρνούσαν την πλάτη στον οργανισμό και να στρέφονταν στις άλλες ομάδες της πόλης στο MLB και το NHL, όταν ανακοίνωσε την αποχώρησή του. Φοβηθήκατε ότι θα υπάρξει ραγδαία μείωση στα έσοδα και το εν γένει ενδιαφέρον;

"Φυσικά κι ανησυχούσαμε. Γι αυτό εγώ και όλο το επιτελείο μου, το οποίο στην τελευταία μου χρονιά απαριθμούσε ογδόντα άτομα, είχαμε βάλει όλες μας τις δυνάμεις για να διασφαλίσουμε ότι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε γεμάτο το γήπεδο, ότι ο τροχός θα συνεχίσει να γυρίζει και οι πωλήσεις των εισιτηρίων θα παραμένουν υψηλές. Κι αυτό για να δώσουμε στο Basketball Department τον χρόνο και τη δυνατότητα να προχωρήσει στο rebuilding εκείνα τα πρώτα χρόνια, έχοντας τις απαραίτητες εισφορές. Ήδη από την εποχή που ο Μάικλ Τζόρνταν αγωνιζόταν, είχαμε καταρτίσει ολόκληρο πλάνο για την επόμενη μέρα και το πώς θα είμαστε ακόμη ένας επιτυχημένος οργανισμός. Κάποια στιγμή ο Μάικλ Τζόρνταν θα έφευγε από την ομάδα άλλωστε, είτε αυτό γινόταν το 1998 είτε αργότερα επειδή θα αποφάσιζε να γράψει τους τίτλους τέλους στην καριέρα του λόγω ηλικίας. Οπότε η δουλειά που έπρεπε να γίνει από εμάς ήταν εξαρχής γνωστή. Απλά άλλαξε ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησής της. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για μας. Είμαι λοιπόν περήφανος που όλη αυτή η δουλειά που κάναμε κατάφερε να αποδώσει και να φέρει αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια μετά την αποχώρησή του, το καλοκαίρι του 1998".

Chicago Bulls executive vice president of business operations Steve Schanwald reacts as the Bulls win the NBA basketball draft lottery, giving them the top pick in the June 26 draft, Tuesday night, May 20, 2008, in Secaucus, N.J.  (AP Photo/Bill Kostroun)
Chicago Bulls executive vice president of business operations Steve Schanwald reacts as the Bulls win the NBA basketball draft lottery, giving them the top pick in the June 26 draft, Tuesday night, May 20, 2008, in Secaucus, N.J. (AP Photo/Bill Kostroun) AP

- Τι σας λείπει περισσότερο από τη δική σας αποχώρηση από το ΝΒΑ και το να είστε μέλος ενός τόσο μοναδικού οργανισμού;

"Για να είμαι ειλικρινής δεν μου λείπει τόσο πολύ (γελάει). Πέρασα σχεδόν τριάντα χρόνια εκεί, έχω τόσες σπουδαίες αναμνήσεις, πανηγύρισα την κατάκτηση έξι πρωταθλημάτων, είδα από κοντά και συνεργάστηκα ως ένα βαθμό με τον σπουδαιότερο παίκτη που έχει υπάρξει ποτέ. Είχα την τύχη να είμαι κομμάτι μιας σπουδαίας περιόδου για τον αθλητισμό και τους Σικάγο Μπουλς. Λάτρεψα το γεγονός πως ήμουν κομμάτι ενός τόσο μεγάλου οργανισμού που ήταν το επίκεντρο μιας ολόκληρης κοινωνίας. Όλοι μιλούσαν για τους Σικάγο Μπουλς, καθημερινά για δώδεκα μήνες, για πόσα χρόνια. Κι αυτό ήταν πραγματικά μεγάλο. Αυτό που αγάπησα επίσης είναι το πώς βοήθησα τους ανθρώπους να ανέβουν στην σκάλα του εργασιακού περιβάλλοντος και να εξελιχθούν επαγγελματικά και προσωπικά. Για το αν μου λείπει, θα σου πω ότι μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια σε αυτή τη θέση, κατάλαβα πως είχε φτάσει κι η δική μου ώρα να κάνω ένα βήμα πίσω και να απολαύσω κάποια άλλα πράγματα στη ζωή, όπως τα ταξίδια. Τώρα έχω την ευκαιρία να ζω μεταξύ Φλόριντα και Σικάγο, να ταξιδεύω συνέχεια σε όλο τον πλανήτη. Πέρσι ήμουν μάλιστα στην Ελλάδα για κρουαζιέρα στα νησιά, κι ήταν κάτι πολύ όμορφο. Έχουμε μόνο μια ζωή και πρέπει να την απολαμβάνουμε. Οπότε κι εγώ σκέφτηκα ότι ήρθε η ώρα να κάνω άλλα πράγματα".

- Έχετε ακόμη επικοινωνία με τη διοίκηση των Σικάγο Μπουλς, για να δίνετε συμβουλές ή να λέτε την γνώμη σας για κάποια πράγματα;

"Κοίτα, βλέπω τον Τζέρι Ράινσντορφ αρκετά συχνά, κατά βάση σε αγώνες. Τελευταία φορά βρεθήκαμε στο μνημόσυνο του Ντέιβιντ Στερν τον Ιανουάριο, στη Νέα Υόρκη. Δεν χρειάζεται να λέω εγώ κάτι για τη δουλειά που γίνεται, συνεχίζουν άλλοι σε διάφορα πόστα. Πλέον ο γιος του Τζέρι είναι αυτός που "τρέχει" τον οργανισμό και η ομάδα που έχει γύρω του κάνει εξαιρετική δουλειά, αυτό μπορώ να στο πω με σιγουριά".

Η κληρονομιά που άφησε στους Σικάγο Μπουλς ήταν τεράστια και μπορεί να συγκριθεί με αυτή του Μάικλ Τζόρνταν, σε ό,τι είχε να κάνει με το εμπορικό κομμάτι. Αυτό που ο πολύς κόσμος αγνοεί στη συντριπτική πλειοψηφία του, δεν παύει όμως να αποτελεί τον... κινητήριο μοχλό για οποιονδήποτε αθλητικό οργανισμό του πλανήτη.

Πλέον, ο Στιβ Σάνουολντ απολαμβάνει τη ζωή ως... συνταξιούχος, περνώντας τον ελεύθερο χρόνο του ανάμεσα σε Φλόριντα (χειμώνα) και Σικάγο (καλοκαίρι). Δηλώνει λάτρης των ταξιδιών ανά τον κόσμο, με τον ίδιο να έχει βάλει "τικ" δίπλα στην Ελλάδα, την οποία επισκέφτηκε πέρσι, μέσω κρουαζιέρας στα νησιά του Αιγαίου. Πέραν αυτού, υπάρχει κάτι ακόμη που τον δένει με τη χώρα μας. Ένα από τα αγαπημένα του εστιατόρια στο Σικάγο έχει ελληνική κουζίνα, την οποία αγαπάει.

AP Photo/Bill Kostroun

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ