ΜΠΑΣΚΕΤ

Σέλτικς και Λέικερς σε "πόλεμο" για τον Άντονι Ντέιβις

New Orleans Pelicans forward Anthony Davis (23) in the first half of an NBA basketball game in New Orleans, Friday, Dec. 7, 2018. (AP Photo/Tyler Kaufman)
New Orleans Pelicans forward Anthony Davis (23) in the first half of an NBA basketball game in New Orleans, Friday, Dec. 7, 2018. (AP Photo/Tyler Kaufman) AP

Το μέλλον του Άντονι Ντέιβις είναι αβέβαιο, οι Πέλικανς θέλουν να τον κρατήσουν για πάντα στη Νέα Ορλεάνη, όμως οι Μπόστον Σέλτικς και οι Λος Άντζελες Λέικερς προετοιμάζονται να τον διεκδικήσουν σε μάχη μέχρι τελικής πτώσης.

Οι μεν έχουν κατακτήσει 17 πρωταθλήματα, οι δε 16. Μπόστον Σέλτικς και Λος Άντζελες Λέικερς συνθέτουν την κορυφαία rivalry στην ιστορία του ΝΒΑ, ακόμη και σήμερα οι μεταξύ τους μονομαχίες έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, τώρα όμως οι παράγοντες των δύο franchise ακονίζουν τα ξίφη τους για έναν νέο μεταξύ τους "πόλεμο" που ενδέχεται όχι μόνο να αλλάξει τις ισορροπίες στη Λίγκα, αλλά και το μέλλον τους, το status και τις φιλοδοξίες τους για την επόμενη δεκαετία.

Ο απόλυτος μεταγραφικός στόχος στο ΝΒΑ είναι αυτή την εποχή ο Άντονι Ντέιβις. Βέβαια, οι Πέλικανς δεν τον έχουν βγάλει και ούτε πρόκειται να τον βγάλουν στο... σφυρί τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Η μοναδική περίπτωση να μπει το όνομά του στο trading block, είναι να απορρίψει την πρόταση της ομάδας της Νέας Ορλεάνης η οποία θα αγγίζει τα 230.000.000 δολάρια για επέκταση πενταετούς διάρκειας αν φυσικά γίνει και φέτος All-Star -θεωρείται δεδομένο.

Αν ο Ντέιβις αποφασίσει πως το μέλλον του βρίσκεται μακριά από τους Πέλικανς, τότε οι παράγοντες της ομάδας θα μπουν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία για να βρουν το καλύτερο πακέτο με νεαρούς αθλητές και draft picks που θα τους βοηθήσουν να χτίσουν το ρόστερ σχεδόν από την αρχή. Οι Σέλτικς και οι Λέικερς είναι έτοιμοι γι' αυτόν τον "πόλεμο" που δεν μοιάζει και τόσο μακρινός, έχουν και οι δύο καλά "δολώματα" να προσφέρουν και είναι δεδομένο ότι από μια τέτοια ανταλλαγή κερδισμένοι θα είναι όλοι. Και η ομάδα που θα βάλει στο δυναμικό της τον κορυφαίο ψηλό της Λίγκας και οι Πέλικανς που δίνοντας τον σημαντικότερο αθλητή τους θα πάρουν πίσω καλή πρώτη ύλη για να μείνουν σε ανταγωνιστικό επίπεδο.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΣΕΛΤΙΚΣ

Αυτό που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος, είναι πως οι Σέλτικς ΔΕΝ μπορούν να πάρουν τον Ντέιβις στη διάρκεια της σεζόν που διανύουμε, διότι δεν μπορούν να έχουν στο ρόστερ τους δύο παίκτες που έχουν υπογράψει maximum συμβόλαια με τον "Rose Rule" (αθλητές που προέρχονται από το rookie συμβόλαιό τους και έχουν υπογράψει επέκταση για το 30% του μισθολογίου της ομάδας -αντί του 25%- επειδή έχουν κερδίσει είτε το βραβείο του MVP, είτε του κορυφαίου αμυντικού, είτε έχουν δύο συμμετοχές σε All-Star Games). Με απλά λόγια, θα πρέπει να μείνει ελεύθερος ο Ίρβινγκ ή να παραχωρηθεί στους Πέλικανς για να παίξει φέτος στο TD Garden o Ντέιβις. Αυτό δεν θα συμβεί, οπότε οι Κέλτες ελπίζουν πως οποιαδήποτε συζήτηση θα γίνει το καλοκαίρι, όταν ο βασικός τους πόιντ γκαρντ υπογράψει το νέο του συμβόλαιο για να μπει στο πλευρό του ο Ντέιβις.

" Οι Σέλτικς κοιτάζουν τον Άντονι Ντέιβις χρόνια τώρα. Πάντα ήλπιζαν ότι θα έχουν όλα τα ανταλλάγματα που χρειάζονται, είτε φέτος, είτε την επόμενη σεζόν, για να τον πάρουν στη Βοστώνη. Τώρα, όμως, προέκυψαν οι Λος Άντζελες Λέικερς. Αν δεν βρουν έναν σούπερσταρ στην Free Agency 2019, τότε θα δώσουν όλους τους νεαρούς τους παίκτες για να τον βάλουν στο ρόστερ" είπε ο Έιντριαν Βοϊναρόφσκι του ESPN, για να δώσει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον στην υπόθεση.

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Αν υποθέσουμε ότι ο Ντέιβις θα αρνηθεί να υπογράψει πρόωρη επέκταση 230.000.000 για πέντε χρόνια (θα ξεκινά τη σεζόν 2020/21 και θα ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2025), τότε οι Πέλικανς θα είναι αναγκασμένοι να τον δώσουν σε όποιον τους προσφέρει το καλύτερο πακέτο. Αυτό μπορεί να συμβεί το καλοκαίρι του 2019, το φθινόπωρο του έτους, ακόμη και στις αρχές του 2020, λίγο πριν εκπνεύσει η Trade Deadline. Δύσκολα, πάντως, θα φτάσουμε τόσο μακριά. Όλα δείχνουν πως η περίπτωσή του θα ξεκαθαρίσει στην offseason του 2019, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Οι μεν Σέλτικς θα έριχναν στο τραπέζι αρκετά draft picks πρώτων γύρων, τους Αλ Χόρφορντ, Μάρκους Σμαρτ, Τζέιλεν Μπράουν, Γκόρντον Χέιγουορντ, ίσως και τον Τζέισον Τέιτουμ τον οποίο θα προτιμούσαν να κρατήσουν. Οι Λέικερς, από την άλλη, θα έβαζαν στις διαπραγματεύσεις τον Λόνζο Μπολ, τον Μπράντον Ίνγκραμ, τον Κάιλ Κούζμα, τον Τζος Χαρτ και μερικά draft picks που όμως δεν είναι το ίδιο ελκυστικά με εκείνα των αιώνιων αντιπάλων τους.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι παράγοντες των δύο ομάδων, ο Ντάνι Έιντζ στη Βοστώνη κι ο Μάτζικ Τζόνσον στο Λος Άντζελες, προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να βγει ο Ντέιβις στο σφυρί. Ξέρουν ότι γύρω από αυτόν μπορούν να χτίσουν το μέλλον τους για τα επόμενα δέκα χρόνια, οι μεν Κέλτες έχουν ένα καλό ρόστερ για να του δώσουν το supporting cast που χρειάζεται, οι δε Λέικερς θέλουν να εκμεταλλευθούν τις τελευταίες καλές σεζόν του ΛεΜπρόν Τζέιμς και να διεκδικήσουν την επιστροφή τους στην elite του ΝΒΑ.

Ο Ντέιβις έχει φέτος 28 πόντους με 53% στα δίποντα, 32% στα τρίποντα και 82% στις βολές, 12.4 ριμπάουντ, 4.7 ασίστ, 1.7 κλεψίματα και 2.8 μπλοκ ανά 37 λεπτά συμμετοχής (πρώτος στη λίγκα σε χρόνο ανά αγώνα), ενώ σε 437 αγώνες στην καριέρα του έχει 23.7 πόντους με 53% στα δίποντα, 31% στα τρίποντα και 80% στις βολές, μαζί με 10.5 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1.4 κλεψίματα και 2.4 μπλοκ ανά 34.9 λεπτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ