ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι Σέλτικς ψάχνουν ρόλους

Boston Celtics guard Kyrie Irving reacts during the first quarter of a preseason basketball game against the Charlotte Hornets in Boston, Sunday, Sept. 30, 2018. (AP Photo/Charles Krupa)
AP Photo/Charles Krupa AP PHOTO/CHARLES KRUPA

Οι Σέλτικς ξεκίνησαν την σεζόν με την “ταμπέλα” του φαβορί στην Ανατολή. Ίσως και να είναι. Για να επιβεβαιώσουν όμως τα προγνωστικά πρέπει πρώτα να γίνουν ομάδα.

Οι Σέλτικς έχουν δώσει μέχρι στιγμής 4 αγώνες. Ο απολογισμός τους είναι 2 νίκες και 2 ήττες. Δεδομένου ότι έχουν ήδη κληθεί να αντιμετωπίσουν Ράπτορς και Σίξερς δεν είναι κακός. Δεν είναι το ρεκόρ τους όμως το θέμα, αλλά η εικόνα τους.

Υπό τις οδηγίες του Μπραντ Στίβενς η Βοστώνη ήταν πάντα μία ομάδα-πρότυπο. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε φέτος. Πριν ωστόσο φτάσουν σε αυτό το σημείο οι “Κέλτες”, πρέπει πρώτα να καταλάβουν οι ίδιοι τι θέλουν από το παρκέ και να βρουν ισορροπίες. Αυτό δεν έχει γίνει προς το παρόν και φάνηκε ξεκάθαρα και στην εντός έδρας ήττα από τους Μάτζικ.

Η ήττα δεν σημαίνει τίποτα. Όπως δεν σήμαινε τίποτα και ο θρίαμβος της πρεμιέρας κόντρα στους Σίξερς, ή η ήττα από τους Ράπτορς στο Τορόντο. Το κλίμα στην ομάδα είναι καλό. Όλοι θέλουν να ευχαριστήσουν τους πάντες και να ενωθούν στον κοινό σκοπό. Και ίσως αυτό να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα μέχρι στιγμής.

ΜΕΛΩΔΙΑ ΣΕ ΞΕΚΟΥΡΔΙΣΤΗ ΚΙΘΑΡΑ

Το μπάσκετ που έπαιξαν πέρυσι οι Σέλτικς του Μπραντ Στίβενς ήταν... μελωδικό. Τα προβλήματα και οι τραυματισμοί ένωσαν την ομάδα, οι νεαροί παίκτες βγήκαν μπροστά, οι ρόλοι ήταν ξεκάθαροι. Η επιστροφή ωστόσο των Γκόρντον Χέιγουορντ και Καϊρί Ίρβινγκ έχει φέρει μία – απολύτως λογική – ανακατωσούρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Σέλτικς να στηρίζονται περισσότερο σε ατομικές ενέργειες αντί να κάνουν τις γνωστές τους συνεργασίες, με αποτέλεσμα να μοιάζουν με ξεκούρδιστη κιθάρα.

Οι συγκυρίες τα έφεραν έτσι που οι Σέλτικς πιθανότατα το δεύτερο πιο ταλαντούχο ρόστερ στο ΝΒΑ μετά τους Ουόριορς και ίσως μεγαλύτερο βάθος ακόμα και από αυτούς. Στο δυναμικό της Βοστώνης υπάρχουν τρεις All Star (Χόρφορντ, Ίρβινγκ, Χέιγουορντ), τρεις ανερχόμενοι παίκτες με μπόλικο ταλέντο (Τέιτουμ, Μπράουν, Ροζίερ) και χρήσιμοι ρολίστες (Σμαρτ, Μόρις, Οτζελέγε, Μπέινς, Τάις, Γιαμπουσέλε, Ουαναμέικερ). Δεν υπάρχει προπονητής που να μην ήθελε να έχει στο ρόστερ του αυτό το υλικό. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι εύκολο να διαχειριστεί κάποιος τόσο ταλέντο χωρίς να είναι κανείς παραπονεμένος.

Οι Σέλτικς πρέπει να βρουν έναν τρόπο να δώσουν την μπαγκέτα στον Ίρβινγκ, να βάλουν στο σύστημα τον – τραυματία όλη την περσινή σεζόν – Χέιγουορντ δίνοντάς του επιθέσεις, να μην στερήσουν προσπάθειες από τον – πρώτο σκόρερ της ομάδας στα περσινά playoffs – Τέιτουμ, να βρουν σουτ για τον Μπράουν, να δώσουν χώρο και ελευθερίες στον Ροζίερ και να δώσουν αρκετές μπάλες στον Χόρφορντ. Και όλα αυτά χωρίς να μετράει κανείς το... κομμάτι στην πίτα που δικαιούνται οι Σμαρτ και Μόρις. Μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει γίνει. Και είναι λογικό επειδή χρειάζεται χρόνος για να μάθουν όλοι ξανά τα (νέα) όριά τους στο παρκέ.

ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΡΟΛΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΧΡΟΝΟ

Πρέπει να γίνει σαφές ότι το κλίμα στους Σέλτικς δεν είναι κακό. Δεν υπάρχουν ίντριγκες. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Βοστώνη δεν είναι ότι υπάρχουν παίκτες που θέλουν να φανούν περισσότερο και παίζουν ατομικά προσπαθώντας να φανούν. Το πρόβλημα είναι ότι όλοι προσπαθούν να μην μπουν στην... περιοχή του άλλου, για αυτό υπάρχει και αυτό το πρόβλημα συνοχής.

Η Βοστώνη έχει να διαχειριστεί πολλά πράγματα. Από τον χρόνο συμμετοχής του Χέιγουορντ (ο οποίος δεν μπορεί να αγωνιστεί περισσότερο από 25 λεπτά), μέχρι το ποιος θα παίρνει την σκυτάλη από τον Ίρβινγκ στο σκοράρισμα. Οι δύο τελευταίοι από την πλευρά τους πρέπει να προσπαθήσουν να ενταχθούν σε ένα νέο αμυντικό σύστημα, διαφορετικό από αυτό που είχαν συνηθίσει και να μην μπει ο ένας στα πόδια του άλλου, αφού αμφότεροι θέλουν την μπάλα στα χέρια για να παίξουν Pick and Roll, με όποιον δεν έχει την μπάλα στα χέρια να πρέπει να σταθεί στην γωνία. Όλα αυτά φαίνονται απλά, αλλά δεν είναι.

Είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή η Βοστώνη θα βρει ισορροπία. Κάποιοι παίκτες θα κάνουν σταδιακά ένα βήμα πίσω – πιθανότατα ένας ή περισσότεροι εκ των Τέιτουμ, Μπράουν ή Ροζίερ – κάποιοι θα πάρουν τον ρόλο που περιμένουν (Χέιγουορντ) και τα νήματα θα κινεί ο Ίρβινγκ. Μέχρι τότε, οι φίλοι των Σέλτικς πρέπει να κάνουν απλώς... υπομονή. Αποτελέσματα όπως αυτό με το Ορλαντο είναι πιθανό να επαναληφθούν, όπως και νίκες όπως αυτή επί των 76ερς όταν όλα τα γρανάζια θα μπαίνουν στην θέση τους. Αυτό που πρέπει να θυμούνται εξάλλου όλοι είναι ότι ο στόχος της ομάδας είναι να παρουσιαστεί έτοιμη στα playoffs.

AP Photo/Charles Krupa

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ