ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι Λέικερς του ΛεΜπρόν έχουν... δρόμο

Los Angeles Lakers guard Josh Hart and forward LeBron James point during free throws by the Sacramento Kings during the first half of an NBA preseason basketball game in Los Angeles, Thursday, Oct. 4, 2018. (AP Photo/Kelvin Kuo)
AP Photo/Kelvin Kuo AP PHOTO/KELVIN KUO

Οι Μπλέιζερς έδειξαν στην 1η εμφάνιση του ΛεΜπρόν Τζέιμς με τους Λέικερς ότι η νέα του ομάδα έχει σίγουρα ενδιαφέρον, αλλά έχει (πολύ) δρόμο μπροστά της.

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς ήξερε ότι τα πράγματα στους Λέικερς δεν θα ήταν εύκολα όταν αποφάσισε να φέρει τα πάνω-κάτω στο ΝΒΑ υπογράφοντας μαζί τους. Στην ανταγωνιστική Δύση δεν υπάρχουν... ρεπό και εύκολες βραδιές όπως στην Ανατολή. Ειδικά όταν στο πλευρό σου έχεις κυρίως νεαρούς παίκτες. Κόντρα στους Μπλέιζερς ήρθε και η πρώτη επιβεβαίωση .

Το Πόρτλαντ δεν είναι καμία τυχαία ομάδα. Την περσινή σεζόν κατέκτησε την 3η θέση στην Δύση πριν καταρρεύσει στον 1ο γύρο των playoffs και αποκλειστεί με “sweep” από τους Πέλικανς. Είναι μία ομάδα που κράτησε 9 παίκτες του κορμού της. Ξέρει τα κατατόπια της Δύσης. Έπαιζε εκτός έδρας. Καλός ο ενθουσιασμός των Λέικερς, τρομερός ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, αλλά οι Μπλέιζερς απλώς ήταν πιο έτοιμοι αυτή την περίοδο.

Σε ένα παιχνίδι το οποίο είχε τρελό τέμπο από την αρχή, με πιο ξεκάθαρη απόδειξη την ανταλλαγή καρφωμάτων του ΛεΜπρόν με τον Ντάμιαν Λίλαρντ στην πρώτη περίοδο , το Πόρτλαντ αποδείχθηκε ότι είχε περισσότερες λύσεις, βρήκε στο πρόσωπο του Νικ Στάουσκας (26 πόντοι) τον... ήρωα από το πουθενά και κέρδισε δίκαια. Η αλήθεια πάντως είναι ότι αυτό που έδειξαν στο παρκέ οι Λέικερς είχε σίγουρα το δικό του ενδιαφέρον.

ΤΡΕΞΙΜΟ, SMALL BALL, ΚΑΡΦΩΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ...

Όταν οι Λέικερς έχτιζαν το καλοκαιρινό τους ρόστερ, αποκτώντας μετά τον ΛεΜπρόν τους Λανς Στέφενσον, Τζαβέιλ ΜακΓκί, Ρατζόν Ρόντο και Μάικλ Μπίσλεϊ, υπήρχαν δύο απορίες: 1. Πώς θα ταιριάξουν όλοι αυτοί οι ετερόκλητοι χαρακτήρες με τον Τζέιμς; 2. Πόσο καλές αποστάσεις θα έχουν οι Λέικερς όταν οι μόνοι παίκτες με ικανότητα στο μακρινό σουτ είναι οι Τζος Χαρτ, Κεντάβιους Κάλντουελ-Πόουπ και Κάιλ Κούζμα;

Οι Λέικερς θεωρούσαν ότι είχαν τις απαντήσεις. Αρχικά υποστήριξαν ότι η πρώτη ερώτηση ήταν αχρείαστη, καθώς ο κοινός στόχος θα έβαζε τους πάντες στην ευθεία. Όσο για την δεύτερη ερώτηση; Απαντούσαν ότι θα παίξουν το δικό τους μπάσκετ, ένα μπάσκετ που θα χαρακτηριζόταν από ευελιξία, ταχύτητα και λιγότερους σουτέρ, οι οποίοι όμως μπορούν να είναι επιθετικοί προς το καλάθι.

Στην πρεμιέρα τους για την σεζόν 2018/19, οι Λέικερς αποδείχθηκε ότι έχουν ένα πλάνο στο μυαλό τους, ωστόσο την ίδια στιγμή δείχνουν να μην έχουν βρει απάντηση στο δεύτερο ερώτημα που τέθηκε. Η χημεία του ΛεΜπρόν με τους Ρόντο/ΜακΓκί/Στέφενσον/Μπίσλεϊ πράγματι ήταν καλή, όπως και με τους νεαρούς παίκτες της ομάδας. Οι Λέικερς έπαιξαν επιθετικό μπάσκετ, έτρεξαν πάρα πολύ, επιτέθηκαν στο “ζωγραφιστό” με... μανία, σημειώνοντας τους 70 από τους 119 πόντους τους μέσα στην ρακέτα (!), και για 26 από τα 48 αγωνιστικά λεπτά δεν είχαν σέντερ στο παρκέ, με αυτή την θέση να μοιράζονται... εκ περιτροπής οι ΛεΜπρόν, Κούζμα και Μπίσλεϊ. Στο τέλος όμως αποδείχθηκε ότι η αδυναμία τους να σκοράρουν από την περιφέρεια – τελείωσαν τον αγώνα με 7/30 τρίποντα – τους πλήγωσε, ειδικά κόντρα σε μία ομάδα με τόσους καλούς σουτέρ όσο οι Μπλέιζερς, που από την πλευρά τους είχαν 13/37 τρίποντα.

Παράλληλα, το γεγονός ότι το Πόρτλαντ δεν παρασύρθηκε από τα χαμηλά σχήματα των Λέικερς και είχε σχεδόν σε όλο τον αγώνα έναν σέντερ στο παρκέ (Νούρκιτς ή Κόλινς και για λίγο το 4αρο5αρι Λέοναρντ) στοίχισε στον τομέα των ριμπάουντ, με αποτέλεσμα να έρθει μοιραία η πρώτη ήττα της σεζόν.

ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΡΥΘΜΟ, ΑΛΛΑ Η ΔΥΣΗ ΔΕΝ ΑΣΤΕΙΕΥΕΤΑΙ

Τηρουμένων των αναλογιών η εικόνα των Λέικερς δεν ήταν κακή, δεδομένου ότι αντιμετώπιζαν μία ομάδα που έχει υψηλές βλέψεις στην Δύση. Ήταν σίγουρο ότι οι Μπλέιζερς θα χτυπούσαν τους Λέικερς στις αδυναμίες τους και στα, λογικά, προβλήματα συνοχής που έχουν ακόμα. Αυτό ακριβώς έκαναν, δείχνοντας παράλληλα στον Τζέιμς ότι στην Δύση δεν γίνονται χάρες.

Η λογική λέει ότι όσο περνάει ο καιρός οι Λέικερς θα βελτιώνονται. Οι παίκτες θα συνηθίσουν να παίζουν παρέα με τον Τζέιμς, οι Ίνγκραμ και Κούζμα δεν θα έχουν παρέα κάθε βράδυ 1/11 τρίποντα και η άμυνα κάποια στιγμή θα βελτιωθεί. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν πράγματι όλα αυτά θα είναι αρκετά στην ίσως πιο ανταγωνιστική Δύση των τελευταίων χρόνων.

Ο ΛεΜπρόν ξέρει ότι πιθανότατα η απόφαση να υπογράψει με τους Λέικερς τον έφερε μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του. Στην Δύση δεν είναι το απόλυτο αφεντικό όπως στην Ανατολή. Δεν ξεκινάει από την θέση του φαβορί. Πρέπει να προσπαθήσει να ανεβάσει την ομάδα του βήμα-βήμα. Οι Μπλέιζερς του έδειξαν ότι τα εμπόδια που θα βρει μπροστά του σε αυτή την διαδρομή θα είναι πολλά. Θα τα ξεπεράσει; Έχει 81 αγώνες ακόμα για να το διαπιστώσει.

AP Photo/Kelvin Kuo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ