ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Τζίμι Μπάτλερ σε αποστολή, οι Σίξερς... ψάχνονται

Philadelphia 76ers' Jimmy Butler, center, celebrates with JJ Redick, left, and Joel Embiid, right, of Cameroon, during the second half of an NBA basketball game against the Utah Jazz, Friday, Nov. 16, 2018, in Philadelphia(AP (AP Photo/Chris Szagola)
AP Photo/Chris Szagola AP PHOTO/CHRIS SZAGOLA

Με την απόκτηση του Τζίμι Μπάτλερ οι Σίξερς ήλπιζαν ότι στο πρόσωπό του βρήκαν τον ηγέτη τους. Δύο νικητήρια καλάθια αργότερα τα ερωτηματικά παραμένουν. Κανείς δεν αμφισβητεί όμως ότι βρήκαν τον ηγέτη τους.

Ο Τζίμι Μπάτλερ ζει για τις μεγάλες στιγμές. Για τα τελευταία δευτερόλεπτα ενός αγώνα, όταν παίρνει την μπάλα με τη μοίρα ενός αγώνα στα χέρια του και εκτελεί. Το απέδειξε 2 φορές σε 8 ημέρες, δίνοντας στους Σίξερς ισάριθμες νίκες.

Κόντρα στους Χόρνετς και τους Νετς ο Μπάτλερ έκανε αυτό για το οποίο αποκτήθηκε: Την διαφορά. Είναι τέτοια η προσωπικότητά του, τέτοιος ο τρόπος σκέψης του, που απλώς αρνείται να χάσει. Αυτό το χαρακτηριστικό ήταν που έλειπε από τους Σίξερς, οι οποίοι πριν από μερικές εβδομάδες έκαναν την μεγάλη κίνηση και τον απέκτησαν από τους Γουλβς.

Η απόφαση της Φιλαντέλφεια έμοιαζε θεωρητικά εύκολη. Οποιαδήποτε στιγμή μία ομάδα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει έναν από τους 10-20 καλύτερους παίκτες στο ΝΒΑ (ανάλογα πόσο συμπαθεί κάποιος στον Μπάτλερ) με αντάλλαγμα τρεις ρολίστες (Κόβινγκτον, Σάριτς και Μπέιλες στην προκειμένη περίπτωση) πρέπει να κάνει την κίνηση. Ακόμα και αν στον βωμό αυτής της κίνησης θα εμφανιστούν αστερίσκοι, είτε αγωνιστικοί (ξαφνικά οι Σίξερς βρέθηκαν με μοναδικό σουτέρ τον Ρέντικ), είτε εξωαγωνιστικοί (το συμβόλαιο που λήγει το καλοκαίρι, το... χαμό που άφησε φεύγοντας από Μπουλς και Γουλβς). Οι Σίξερς τα ήξεραν όλα αυτά, αλλά πήραν το ρίσκο. Και τώρα περιμένουν να κάνουν... ταμείο.

ΣΚΑΜΠΑΝΕΒΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ... ΠΕΡΙΕΡΓΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Οι πρώτοι 7 αγώνες των Σίξερς με τον Μπάτλερ στο ρόστερ τους έχουν κυλήσει αναμενόμενα... αλλοπρόσαλλα. Η Φιλαντέλφεια έχει ρεκόρ 5-2 σε αυτό το διάστημα. Οι δύο καλύτερες νίκες της έχουν έρθει κόντρα στους Πέλικανς και τους ντεφορμαρισμένους Τζαζ, ενώ χρειάστηκαν τα ηρωϊκά σουτ του Μπάτλερ κόντρα στους μέτριους Χόρνετς και Νετς. Την ίδια στιγμή ηττήθηκαν από τους Μάτζικ και τους μετριότατους Καβαλίερς.

Είναι ξεκάθαρο ότι ακόμα οι Σίξερς ψάχνονται. Παρά την ισχυρή του προσωπικότητα, ο Μπάτλερ προσέχει προς το παρόν να μην μπλεχτεί στα πόδια των Τζοέλ Εμπίντ και Μπεν Σίμονς στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, πριν αναλάβει δράση στην 4η περίοδο. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει, οι Σίξερς προσπαθούν να βρουν πατήματα και οι αριθμοί προκαλούν... εντύπωση, κυρίως επειδή είναι παράδοξοι.

Μεγαλύτερη απόδειξη για αυτό είναι οι επιδόσεις των Σίξερς στους τομείς του offensive rating (πόντοι που σημειώνουν ανά 100 κατοχές) και του defensive rating (πόντοι που δέχονται ανά 100 κατοχές), αφού στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται στην 5η θέση του ΝΒΑ σε αυτούς τους 7 αγώνες και στην δεύτερη κατηγορία στην... 27η! Το δείγμα σαφώς και είναι πολύ μικρό, ωστόσο προκαλεί σίγουρα εντύπωση το γεγονός ότι – βάσει αριθμών τουλάχιστον – η επίθεση της ομάδας είναι ήδη τόσο καλή, την ίδια στιγμή που η άμυνα – που θα έπρεπε να βελτιωθεί με τον Μπάτλερ – είναι τόσο κακή. Αμφότεροι οι αριθμοί είναι πλασματικοί αυτή τη στιγμή και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες – όπως το τρομερό 38% που έχουν στα τρίποντα σε αυτό το διάστημα οι Σίξερς, αλλά τα προβλήματα συνοχής στην άμυνα – ωστόσο σίγουρα προκαλούν εντύπωση.

ΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΕΜΑΤΟΣ ΕΜΠΟΔΙΑ

Η απόφαση των Σίξερς να αποκτήσουν τον Μπάτλερ ήταν η ενδεδειγμένη. Αυτό όμως δεν σημαίνει όμως ότι δεν πήραν και ένα μεγάλο ρίσκο, όντες πλέον αναγκασμένοι να ζήσουν με αυτό. Κάθε κίνηση εξάλλου έχει τα θετικά της και τα αρνητικά της και όπως η Φιλαντέλφεια καρπώνεται τα πρώτα, πρέπει να ζήσει με τα δεύτερα.

Η τριάδα των Εμπίντ-Μπάτλερ-Σίμονς είναι από τις καλύτερες στην Ανατολή. Το γεγονός βέβαια ότι ο καλύτερος σουτέρ των τριών είναι ο (σέντερ) Εμπίντ είναι που έχει κάνει πιο απαραίτητους από ποτέ τον Ρέντικ και τον – επιρρεπή σε τραυματισμούς – Γουίλσον Τσάντλερ, ο οποίος ξαφνικά χρίστηκε βασικός ενώ μόλις επέστρεψε από τραυματισμό. Παίκτες όπως ο μετρίων δυνατοτήτων Μάικ Μουσκάλα, ο ρούκι Λάντρι Σάμετ (Νο26 στο φετινό ΝΒΑ Draft), ο ασταθής Φουρκάν Κορκμάζ και οι ρολίστες Αμίρ Τζόνσον και Τι Τζέι ΜακΚόνελ πρέπει να βγουν μπροστά για να πετύχει το εγχείρημα, το οποίο δέχθηκε ακόμα ένα πλήγμα με το νέο επεισόδιο στο δράμα με τον Μαρκέλ Φουλτζ , που πρακτικά είναι ακόμα εκτός ομάδας.

Το ροτέισον είναι μικρό και η σεζόν μεγάλη. Οι... ηρωίσμοί του Μπάτλερ μπορεί να είναι γοητευτικοί, αλλά δεν θα φτάνουν πάντα και δεν πρέπει να χαραμιστούν σε παιχνίδια με μέτριες ομάδες όπως οι Χόρνετς και οι Νετς. Οι Σίξερς δεν πήραν τον Μπάτλερ για να κερδίζουν με το ζόρι αυτές τις ομάδες, αλλά έχοντας στο μυαλό τους μία πορεία μέχρι τους Τελικούς της Ανατολής και, γιατί ότι, του ΝΒΑ. Οι απαιτήσεις έχουν ανέβει κατακόρυφα και το ξέρουν.

Οι Σίξερς έχουν μπροστά τους έναν δρόμο γεμάτο εμπόδια. Η απόκτηση του Μπάτλερ τους έβαλε ακόμα πιο έντονα στην κουβέντα για τους διεκδικητές του τίτλου. Πρέπει να κερδίσουν τώρα, διαφορετικά η πίεση θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη, ειδικά με τον Μπάτλερ να μένει ελεύθερος το καλοκαίρι. Η περίοδος που η Φιλαντέλφεια “ερχόταν” πέρασε. Τώρα η Φιλαδέλφεια πρέπει να αποδείξει ότι “ήρθε”. Ο Μπάτλερ σκοπεύει να κάνει την διαφορά. Είναι ένας παίκτης σε αποστολή. Ο ηγέτης που έψαχναν. Οι Σίξερς όμως είναι ένας διεκδικητής του τίτλου υπό... διαμόρφωση. Οι ισορροπίες είναι λεπτές. Θα αντέξουν;

AP Photo/Chris Szagola

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ