ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Τζέιμς Χάρντεν, τα... βήματα και ο άγραφος νόμος του ΝΒΑ

Houston Rockets guard James Harden reacts after making a three-point basket late in the second half of an NBA basketball game against the Utah Jazz, Monday, Dec. 17, 2018, in Houston. (AP Photo/Eric Christian Smith)
AP Photo/Eric Christian Smith AP PHOTO/ERIC CHRISTIAN SMITH

Η παράβαση των βημάτων που δεν χρεώθηκε ο Χάρντεν τον έκανε viral. Πολλοί γέλασαν. Για το ΝΒΑ όμως ήταν απλώς... Τρίτη. Γιατί; Επειδή έτσι έχουν επιλέξει στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Ο Τζέιμς Χάρντεν κατάφερε να γίνει θέμα σε όλο τον κόσμο όταν έκανε step back με... 5 βήματα (!) , τα οποία οι διαιτητές δεν του χρέωσαν ως παράβαση. Πολύς κόσμος στάθηκε στην παράβαση. Αρκετός κόσμος όμως στάθηκε στο τι έγινε πριν και μετά από αυτή τη φάση.

Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Σαφώς και η παράβαση του Χάρντεν ήταν εξόφθαλμη. Σαφώς και το VIDEO θα παίζει για καιρό στο ίντερνετ και θα προκαλεί γέλιο ή εκνευρισμό, ανάλογα με το πώς το βλέπει κανείς. Κάπου ανάμεσα στα 5 βήματα που έκανε ο Χάρντεν για να σκοράρει όμως, σχεδόν επισκιάστηκε ένα αρκετά σημαντικό γεγονός: Τελείωσε τον αγώνα με 47 πόντους, 6 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 5 κλεψίματα στη νίκη των Ρόκετς με 102-97 !

Στους τελευταίους 5 αγώνες των Ρόκετς ο Χάρντεν έχει 38.6 πόντους, 6.6 ριμπάουντ, 7.6 ασίστ και 2.2 κλεψίματα μέσο όρο με 50.9% στα σουτ, 37.5% στα τρίποντα και 90.3% στις βολές. Σε αυτό το διάστημα οι Ρόκετς μετράνε 4 σερί νίκες, κόντρα σε ομάδες με στόχο την είσοδο στα playoffs, αφού κατέβαλλαν κατά σειρά την αντίσταση των Μπλέιζερς, των Λέικερς, των Γκρίζλις και των Τζαζ. Καθόλου άσχημα θα έλεγε κάποιος.

Η ΕΥΝΟΙΑ ΤΩΝ ΣΤΑΡ, Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ “ΘΕΑΜΑΤΟΣ”

Ο Τζέιμς Χάρντεν υποπίπτει αρκετά συχνά σε παραβάσεις και πολλές φορές οι διαιτητές δεν τις καταλογίζουν. Δεν έχει βέβαια μονοπώλιο σε αυτό. Αυτό λίγο-πολύ ισχύει για όλους τους σταρ του ΝΒΑ, σε έναν άγραφο νόμο του ΝΒΑ. Αυτό που έχει ενδιαφέρον βέβαια είναι ότι υπάρχει μία λογική πίσω από τις παραβάσεις των σταρ που ο κόσμος το έχει υποτιμήσει: Υπάρχουν συγκεκριμένες παραβάσεις που τις κάνουν τόσο συχνά, που στο τέλος οι διαιτητές σχεδόν τις... συνηθίζουν και δεν τις καταλογίζουν με την συχνότητα που θα περίμενε κάποιος.

Τέτοιες παραβάσεις γίνονται σε κάθε παιχνίδι, είτε πρόκειται για ένα step back σουτ με... 4-5 βήματα, είτε με ένα euro step με 3-4 βήματα, είτε ένα κάρφωμα στον αιφνιδιασμό όπου ένας σταρ ξέφυγε λίγο παραπάνω και έκανε 1-2 βήματα περισσότερα, είτε ένα εξόφθαλμο φάουλ που δεν καταλογίστηκε ποτέ. Στα μάτια του μέσου φίλαθλου – ειδικά Ευρωπαίου – αυτό είναι άσχημο. Στο ΝΒΑ όμως όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι απλώς... Τρίτη, γιατί έτσι είναι η φιλοσοφία της λίγκας, η οποία ευνοεί το θέαμα. Το πρόβλημα ξεκινάει – και ενίοτε... γιγαντώνεται – όταν τέτοιες φάσεις μπορεί να κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα ενός αγώνα. Όταν η αμέλεια ενός διαιτητή οδηγεί σε ένα κρίσιμο καλάθι. Αλλά αυτό είναι κάτι που το ΝΒΑ έχει επιλέξει με τον τρόπο του να δεχθεί, “απορροφώντας” τους κραδασμούς μίας λάθος απόφασης. Είναι μία συνειδητή απόφαση και μέρος μίας κουλτούρας που έχει ως βασική φιλοσοφία ότι προέχει το θέαμα.

Ο - ΚΑΘΕ - ΧΑΡΝΤΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟΣ

Στα μάτια πολύ κόσμου ο Χάρντεν – ή ο ΛεΜπρόν Τζέιμς ή ο Στέφεν Κάρι ή ο Ράσελ Γουέστμπρουκ – έχουν μία εύνοια που δεν την χρειάζονται. Είναι έτσι κι αλλιώς ασταμάτητοι, οπότε το να έχουν ακόμα ένα πλεονέκτημα μοιάζει άδικο. Στην πραγματικότητα βέβαια σχεδόν όλοι οι παίκτες του ΝΒΑ κάποια στιγμή έχουν... γλιτώσει από μία παράβαση. Οι σταρ των ομάδων όμως έχουν την μπάλα στα χέρια τους περισσότερη ώρα και, μοιραία, ευνοούνται σε περισσότερες περιπτώσεις.

Ο Χάρντεν έκανε βήματα σε αυτή την φάση που δεν καταλογίστηκαν. Είναι σίγουρο ότι θα το ξανακάνει στο μέλλον – ίσως όχι τόσο εξόφθαλμα – και θα την γλιτώσει, όπως και αρκετοί σταρ πριν και μετά από αυτόν. Όλοι οι άλλοι σταρ του ΝΒΑ βέβαια δεν έχουν δει κοτζάμ ESPN να κάνει θέμα σχεδόν 3.000 λέξεων με θέμα “ Ο Χάρντεν κάνει θέατρο στην επίθεση για αυτό κερδίζει τόσα πολλά φάουλ” (!) κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί ο σταρ των Ρόκετς στο επίκεντρο και να εκτελέσει λιγότερες από 8 βολές στα 5 από τα επόμενα 6 παιχνίδια που ακολούθησαν αυτό το άρθρο, όταν φέτος εκτελεί κατά μέσο όρο 10 βολές ανά αγώνα! Αυτή βέβαια είναι μία άλλη ιστορία.

Ο Τζέιμς Χάρντεν είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο και ένας από τους 2-3 καλύτερους παίκτες σε κατάσταση ένας εναντίον ενός. Όπως όλοι οι σταρ του ΝΒΑ, στην καλή του βραδιά είναι ασταμάτητος. Οι 47 πόντοι που σημείωσε κόντρα στους Τζαζ είναι η τελευταία απόδειξη. Όσο για την παράβαση που δεν χρεώθηκε; Αυτή είναι η υπενθύμιση ότι οι σταρ θα έχουν πάντα τα προνόμιά τους ακόμα και στο ΝΒΑ. Το αν ο κόσμος θα σταθεί σε αυτή την φάση ή σε αυτά που έγιναν πριν και μετά είναι δικό του θέμα. Το ΝΒΑ πάντως είναι έτοιμο να δεχθεί τους κραδασμούς.

AP Photo/Eric Christian Smith

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ