NBA

Ο τραυματισμός του Άιζακ προσγείωσε ανώμαλα το ΝΒΑ

Ο τραυματισμός του Άιζακ προσγείωσε ανώμαλα το ΝΒΑ
Kim Klement/Pool Photo via AP KIM KLEMENT/POOL PHOTO VIA AP

O Τζόναθαν Άιζακ έγινε ο πρώτος ΝΒΑερ που τραυματίστηκε σοβαρά στην “φούσκα”. Ο τραυματισμός του ίσως του στοιχίσει εκατομμύρια, ενώ ο προγραμματισμός των Μάτζικ πήγε έναν χρόνο πίσω. Η προσγείωση στην πραγματικότητα είναι γεγονός.

Απέμεναν σχεδόν 9.5 λεπτά για την λήξη του αγώνα των Μάτζικ με τους Κινγκς ( νίκη με 132-116 για τους πρώτους). Το Ορλάντο προηγείτο με 114-86, ο τελικός νικητής είχε κριθεί. Όλοι περίμεναν απλώς να τελειώσει το παιχνίδι. Τότε όμως συνέβη η φάση που πάγωσε τους πάντες.

Ο Τζόναθαν Άιζακ - ο οποίος στην πρεμιέρα των Μάτζικ τράβηξε την προσοχή του κόσμου επειδή δεν γονάτισε στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ - πήρε τη μπάλα και προσπάθησε να διεισδύσει προς το καλάθι. Στην προσπάθειά του όμως να πατήσει δυνατά, το αριστερό του γόνατο τον πρόδωσε, με αποτέλεσμα να στραβοπατήσει και να πέσει άτσαλα στο παρκέ. Οι φωνές του ακούστηκαν σε όλο το γήπεδο. Όλοι πάγωσαν. Και όλοι ήξεραν τι είχε συμβεί.

Λίγες ώρες μετά, ο Έντριαν Βοναρόφσκι επιβεβαίωσε αυτό που υποψιάζονταν και φοβόντουσαν όλοι: Ο Άιζακ είχε υποστεί ρήξη χιαστού στο αριστερό γόνατο. Η ζημιά είναι μεγάλη σε πάρα πολλά επίπεδα, αφού τόσο ο 23χρονος φόργουορντ όσο και οι Μάτζικ θα υποχρεωθούν να πάνε τον προγραμματισμό τους τουλάχιστον έναν χρόνο πίσω.

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΓΩΝΙΖΟΤΑΝ

Ο Τζόναθαν Άιζακ θεωρείται το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο των Μάτζικ. Ένας σύγχρονος combo φόργουορντ με ύψος 2.11 μέτρα, οποίος στην τρίτη του χρονιά στο ΝΒΑ έδειξε επιτέλους να βρίσκει πατήματα, αφού καθιερώθηκε στη μνήμη του κόσμου ως ένας από τους πλέον εξελίξιμους παίκτες της λίγκας και παράλληλα ένας από τους καλύτερους αμυντικούς του πρωταθλήματος.

Ο τραυματισμός του Άιζακ προσγείωσε ανώμαλα το ΝΒΑ
Kim Klement/Pool Photo via AP KIM KLEMENT/POOL PHOTO VIA AP

Την φετινή σεζόν ο Άιζακ αριθμούσε 12.1 πόντους, 6.9 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ, 1.5 κλεψίματα και 2.4 κοψίματα μέσο όρο σε 29 λεπτά συμμετοχής. Μέχρι την στιγμή του τραυματισμού του στο αριστερό γόνατο την 1η Ιανουαρίου. σε έναν αγώνα με τους Γουίζαρντς, ήταν η ραχοκοκαλιά της ομάδας, αυτός που ένωνε την άμυνα με την επίθεση. Και κάπου εδώ είναι που προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα.

Όταν ο Άιζακ τραυματίστηκε την 1η Ιανουαρίου, οι Μάτζικ τον έθεσαν εκτός για το υπόλοιπο της σεζόν. Ξεκαθάρισαν ότι τους ενδιαφέρει το μέλλον. Με την σεζόν μάλιστα να διακόπτεται για τέσσερις μήνες λόγω του κορονοϊού και τελικά να αποφασίζεται να επανεκκινήσει στις 30 Ιουλίου, το Ορλάντο σκεφτόταν να μην τον χρησιμοποιήσει προκειμένου να τον αφήσει να εστιάσει στην αποθεραπεία του. Τελικά όμως η ομάδα αποφάσισε να τον αφήσει να αγωνιστεί για να τον ανταμείψει για την προσπάθειά του, αλλά και να τον βοηθήσει να βρει σταδιακά ρυθμό ενόψει της επόμενης σεζόν. Δυστυχώς όμως για όλους, εκτυλίχθηκε στα μάτια όλων το χειρότερο δυνατό σενάριο.

ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΕ; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ;

Την στιγμή που ο Άιζακ αποφάσισε να αγωνιστεί στην “φούσκα” φορώντας ένα τεράστιο προστατευτικό στο αριστερό γόνατο ήξερε ότι ρίσκαρε πολλά. Ήξερε ότι στο τέλος της σεζόν θα ήταν βάσει κανονισμών διαθέσιμος για πρόωρη επέκταση συμβολαίου. Είναι όμως 23 χρονών. Για την ακρίβεια θα γίνει 23 χρονών στις 3 Οκτωβρίου. Το μόνο που ήθελε ήταν να κάνει αυτό που αγαπάει, να παίξει μπάσκετ. Δε μπορούσε να υπολογίσει όμως αυτό που έγινε.

Την στιγμή που έγινε γνωστή η σοβαρότητα του τραυματισμού προέκυψαν και τα αντίστοιχα ερωτήματα: Για ποιον λόγο είχαν οι Μάτζικ στην τέταρτη περίοδο ενός αδιάφορου αγώνα 30 πόντων το σημαντικότερο περιουσιακό τους στοιχείο όταν αυτό προερχόταν από σοβαρό τραυματισμό που τον άφησε πάνω από δύο μήνες εκτός δράσης και λόγω κορονοϊού δεν αγωνίστηκε για άλλους 3.5 μήνες; Γιατί δεν τον προστάτεψαν; Γιατί δεν έθεσαν κάποια όρια όπως αντίστοιχα οι Πέλικανς που δεν άφησαν τον Ζάιον Γουίλιαμσον να αγωνιστεί περισσότερα από 15 λεπτά στα δύο πρώτα παιχνίδια του στην επανεκκίνηση της σεζόν;

Την ίδια στιγμή βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος: Γιατί να μην έχουν οι Μάτζικ στο παρκέ έναν υγιή παίκτη; Από την στιγμή που ο Άιζακ αγωνιζόταν, σημαίνει ότι είχε πάρει την έγκριση του ιατρικού και προπονητικού επιτελείου της ομάδας. Αυτοί οι αγώνες υποτίθεται ότι θα έπρεπε να τον βοηθήσουν να βρει πατήματα. Στο φινάλε, αν και είχε τραυματιστεί στο ίδιο γόνατο την 1η Ιανουαρίου είχε αποφασιστεί να μην υποβληθεί σε χειρουργείο, δείγμα ότι ο τραυματισμός του δεν θεωρήθηκε τόσο σημαντικός και ας τον άφησε εκτός δράσης για πάνω από δύο μήνες.

Σαφώς και κάθε επιλογή κρίνεται από το αποτέλεσμα. Σαφώς και είναι εύκολο να (κατα)κρίνει κάποιος τους Μάτζικ για την επιλογή τους κατόπιν εορτής. Την ίδια στιγμή όμως δεν γίνεται κάποιος να μην αναφέρει ότι στο Ορλάντο έπρεπε να έχουν υπόψη ότι ο Άιζακ έχει δείξει από την ρούκι χρονιά του – όταν και αγωνίστηκε σε μόλις 27 παιχνίδια λόγω διάφορων τραυματισμών στο αριστερό πόδι – ότι έχει μία ευπάθεια στους τραυματισμούς και να τον προστατέψουν ανάλογα.

ΜΙΑ ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ, ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Με βάση τον δρόμο αποθεραπείας που επιλέγουν τα τελευταία χρόνια οι ομάδες του ΝΒΑ για τους παίκτες που παθαίνουν ρήξη χιαστού – όπου συνήθως επιλέγουν να τους αφήσουν εκτός δράσης για 12 μήνες – είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό ο Άιζακ να χάσει όλη την επόμενη σεζόν. Μία σεζόν που θα μπορούσε να εξελιχθεί και να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο και να ανεβάσει την αξία του.

Ο τραυματισμός του Άιζακ προσγείωσε ανώμαλα το ΝΒΑ
AP Photo/Matt Slocum AP PHOTO/MATT SLOCUM

Την ίδια στιγμή οι Μάτζικ χάνουν τον καλύτερο αμυντικό τους και το – με διαφορά – πιο σημαντικό περιουσιακό τους στοιχείο. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι δεν θα του προτείνουν φέτος πρόωρη ανανέωση συμβολαίου, κάτι που θα τον μετατρέψει αυτόματα σε restricted free agent το καλοκαίρι του 2021. Κοινώς, ο Άιζακ θα κλείνει έναν χρόνο εκτός παρκέ, με τους Μάτζικ και τις άλλες ομάδες να πρέπει να σκεφτούν πόσα λεφτά αξίζει στην αγορά ένας παίκτης με τεράστια προοπτική και ένα μεγάλο ερωτηματικό λόγω του ιατρικού ιστορικού του.

Ο τραυματισμός του Άιζακ δεν προσγείωσε όμως απλώς τους Μάτζικ και τον ίδιο. Προσγείωσε τους πάντες: Τους παίκτες που στο τέλος της σεζόν θα είναι free agents. Τις ομάδες που έχουν νεαρούς παίκτες στους οποίους ποντάρουν και κουβαλούν κάποιους μικροτραυματισμούς. Το ίδιο το ΝΒΑ που είδε έναν ανερχόμενο σταρ του να τραυματίζεται σοβαρά και να αναρωτιέται ποιος θα ακολουθήσει.

Η αλήθεια είναι ότι δε μπορεί να προβλέψει κανείς τι θα γίνει. Ο Άιζακ θα μπορούσε να τραυματιστεί οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Στην θέση του θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος, ίσως ένας σταρ της λίγκας. Όπως όμως σχεδόν τα πάντα στην ζωή, όλα είναι θέμα timing. Και ο τραυματισμός του Άιζακ ήρθε πιθανότατα στο χειρότερο δυνατό timing για όλους, υπενθυμίζοντας πόσο εύθραυστα μπορεί να είναι τα πράγματα ακόμα και στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Photo Credits: Kim Klement/Pool Photo via AP, Kim Klement/Pool Photo via AP, Matt Slocum

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ