ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Στέφεν Κάρι είναι από άλλο γαλαξία

Golden State Warriors guard Stephen Curry gestures during final minutes of the second half of an NBA basketball game against the New York Knicks, Friday, Oct. 26, 2018, at Madison Square Garden in New York. The Warriors won 128-100. (AP Photo/Mary Altaffer)
AP Photo/Mary Altaffer AP PHOTO/MARY ALTAFFER

Ο Στέφεν Κάρι συνεχίζει να τρελαίνει κόσμο. Στα 30 του χρόνια μοιάζει καλύτερος από ποτέ. Αυτό όμως δεν οφείλεται μόνο στο ταλέντο του, αλλά στον τρόπο που δουλεύει.

Ο Στέφεν Κάρι έχει βαλθεί να τρελάνει κόσμο φέτος. Η σεζόν 2018/19 βρίσκεται ακόμα σε... βρεφικό στάδιο και πολλά μπορούν να αλλάξουν. Αυτά που κάνει όμως ο σταρ των Ουόριορς στους πρώτους 7 αγώνες έχουν ως αποτέλεσμα να δίνει την εντύπωση ότι είναι... εξωγήινος.

Ο σταρ των Ουόριορς σταμάτησε στους 35 πόντους στην τελευταία νίκη της ομάδας του ( κόντρα στους Νετς με 120-114 ). Συμπλήρωσε έτσι μία 7αδα αγώνων που αριθμεί 33.9 πόντους, 5 ριμπάουντ, 5.6 ασίστ και 1 κλέψιμο μέσο όρο, με το μυθικό 51.7% στα τρίποντα, αφού ανά αγώνα έχει 6.6/12.7 προσπάθειες από την γραμμή του τριπόντου! Παράλληλα, έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που σημείωσε +5 τρίποντα σε 7 σερί αγώνες!

Ο Κάρι κάνει αυτή τη στιγμή πράγματα που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί ούτε από τις... νεαρότερες εκδοχές του. Στα 30 του χρόνια, μοιάζει για κάποιο λόγο πιο γρήγορος, πιο εκρηκτικός, πιο... δολοφονικός από ποτέ. Πώς τα έχει καταφέρει όμως; Για να βρει κάποιος την απάντηση σε αυτό το ερώτημα πρέπει να γυρίσει τον χρόνο πίσω 6 χρόνια και σε ό,τι ακολούθησε από τότε μέχρι και το φετινό καλοκαίρι.

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΨΕ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΣ

Είναι η σεζόν 2011/12. Ο Στέφεν Κάρι βρίσκεται στην χειρότερη ψυχολογική κατάσταση της ζωής του. Όχι της καριέρας του. Της ζωής του. Όντας στην τρίτη σεζόν του στο ΝΒΑ, ο (τότε) εκκολαπτόμενος σταρ των Ουόριορς βλέπει το σώμα του να τον προδίδει διαρκώς. Οι αστράγαλοί του δεν αντέχουν τους ρυθμούς του ΝΒΑ, ο ένας τραυματισμός διαδέχεται τον άλλο, το νοσοκομείο γίνεται δεύτερο σπίτι του. Εκείνη την σεζόν πήρε μέρος μόλις σε 26 αγώνες και είχε 14.7 πόντους μέσο όρο. Ήξερε ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει.

Ο Κάρι βρέθηκε σε μία θέση που δεν θέλει κανείς να βρεθεί. Με όλους να τον έχουν ξεγράψει, ο απόφοιτος του Κολεγίου του Davidson αποφάσισε να ξεκινήσει από το μηδέν. Έχοντας το κατάλληλο επιτελείο γιατρών, γυμναστών και φυσιοθεραπευτών, πάρθηκε μία μεγάλη απόφαση: Ο Κάρι θα έπρεπε να μάθει να... περπατάει από την αρχή. Δεν επρόκειτο για αστείο, αλλά για μία πραγματικότητα. Στα 24 του χρόνια θα έπρεπε να αλλάξει τον τρόπο που μετατοπίζει το βάρος του και να ενεργοποιεί διαφορετικούς μύες προκειμένου να υπάρχει η λιγότερη δυνατή επιβάρυνση στους ευπαθείς αστραγάλους του.

Ο Κάρι ξεκίνησε να βάζει περισσότερο βάρος στου γοφούς του όταν άλλαζε απότομα κατεύθυνση στο παρκέ, αλλά και στον κορμό του, εστιάζοντας σε κοιλιακούς και ραχιαίους. Κάθε κίνηση ήταν μελετημένη. Η κινησιολογία ωστόσο ήταν μόνο το πρώτο μέρος. Το άλλο ήταν η εκγύμναση όλου του σώματος. Μπορεί να μην του φαίνεται, αλλά ο Κάρι είναι απίστευτα γυμνασμένος. Πόσο γυμνασμένος; Τόσο που έφτασε να κάνει άρσεις θανάτου – την πλέον απαιτητική άσκηση δηλαδή – με 180 κιλά (!) όταν ζυγίζει 90 κιλά. Κι όλα αυτά χωρίς να επηρεαστεί νευρομυϊκά, χωρίς να χαλάσει τη μηχανική του σουτ του. Το πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση είχε ήδη γίνει και τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν.

Με εξαίρεση την περσινή σεζόν – όταν λόγω διάφορων τραυματισμών πήρε μέρος μόλις σε 51 αγώνες – ο Κάρι αγωνίστηκε σταθερά σε τουλάχιστον 78 αγώνες τα χρόνια που ακολούθησαν την εφιαλτική σεζόν 2011/12. Σε αυτό το διάστημα έγινε σούπερ σταρ, αναδείχθηκε 2 φορές MVP του ΝΒΑ και κατέκτησε τρία πρωταθλήματα. Έχοντας λοιπόν ήδη χτίσει ένα μυθικό βιογραφικό, αποφάσισε το φετινό καλοκαίρι να πάρει την προπόνησή του σε άλλο επίπεδο.

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΝΟΗ

Ο προσωπικός γυμναστής του Στέφεν Κάρι είχε αποκαλύψει από την περασμένη σεζόν ακόμα ότι σκόπευε να δοκιμάσει κάτι καινούριο στην προπόνηση του σταρ των Ουόριορς: Θα τον έβαζε εκτός από την καθιερωμένη προπόνησή του – ο όγκος της οποίας μειώθηκε αισθητά – να έχει μία 10λεπτη ρουτίνα όπου θα βρισκόταν σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας για να βελτιώσει την περιφερειακή του όραση, αλλά και το σουτ του! Σε βάθος χρόνου ο στόχος ήταν να έχει ένα τρίλεπτο διάστημα πριν από κάθε αγώνα που θα δούλευε με τέτοιο τρόπο προκειμένου να είναι πιο συγκεντρωμένος, Αυτό το πλάνο μπήκε λοιπόν πράγματι σε εφαρμογή και έγινε... viral. Δεν ήταν όμως το μόνο που έκανε ο All Star γκαρντ το καλοκαίρι.

Την ίδια στιγμή που όλος ο κόσμος εντυπωσιαζόταν από τα νέα επίπεδα που έχει φτάσει η τεχνολογία και τον τρόπο δουλειάς του Κάρι, το ESPN αποκάλυψε ότι αυτός έβρισκε τον τρόπο να βελτιωθεί με έναν τρόπο που δεν θα γινόταν ποτέ viral. Αλλάζοντας τον τρόπο που έπαιρνε αναπνοή. Ναι, ακριβώς, στα 30 του χρόνια ο Κάρι έμαθε να αναπνέει διαφορετικά για να κουράζεται πιο δύσκολα, κάτι που κατάφερε με έναν τρόπο της... παλιάς σχολής: Κατά την διάρκεια των προπονήσεών του ξάπλωνε στο έδαφος έχοντας ένα σακί με άμμο βάρους 4 κιλών στο διάφραγμά του. Ο στόχος ήταν να μάθει να ανασαίνει μέσα από το διάφραγμα και όχι με το στήθος!

Όλες αυτές οι νέες τεχνικές που δοκίμασε ο Κάρι δεν πήγαν πίσω το μπασκετικό μέρος βέβαια. Ο Κάρι αποκάλυψε ότι το καλοκαίρι δούλευε 6 φορές την εβδομάδα, για 3 ώρες τη μέρα. Σε αντίθεση με το παρελθόν όμως δεν έκανε διπλές προπονήσεις για να μην επιβαρύνει το κορμί του. Η υπερπροπόνηση εξάλλου δεν γίνεται ποτέ να είναι η λύση, κάτι που στο παρελθόν έχουν μάθει με τον άσχημο τρόπο πολλοί παίκτες.

ΣΕ ΥΨΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

Παραχωρώντας πρόσφατα συνέντευξη στο ESPN ο Κάρι δήλωσε ότι θέλει να αψηφήσει την μπασκετική λογική. Αυτή δηλαδή που αναφέρει ότι όταν ένας παίκτης – και ειδικά πόιντ γκαρντ – 30αρίζει αρχίζει μία κάθετη πτώση. “ Θέλω να παίξω στο ίδιο επίπεδο για 6-7 χρόνια ακόμα” δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως “ έχω μάθει ότι μπορώ να έχω τον απόλυτο έλεγχο όσων μπορώ να ελέγξω. Πιστεύω ότι μπορώ πράγματι να είμαι στο ίδιο επίπεδο για 6-7 χρόνια”.

Οι σκέψεις του σταρ των Ουόριορς σίγουρα... τρομάζουν τους αντιπάλους του και ενθουσιάζουν τους θαυμαστές του. Σε περίπτωση που ο All Star γκαρντ καταφέρει να κάνει πράξη τα λεγόμενά του και να βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο για 6-7 χρόνια ακόμα, τότε όταν η κουβέντα πηγαίνει στο όνομά του δεν θα σταματάει απλώς στο ότι ήταν ένας τεράστιος παίκτης και ο καλύτερος σουτέρ στην ιστορία του ΝΒΑ. Πολλοί θα αναρωτιούνται μήπως είναι ο καλύτερος πόιντ γκαρντ όλων των εποχών, αφού θα έχει φτάσει σε ύψη που δεν έχει φτάσει ποτέ κανείς.

Ο Κάρι βρίσκεται αυτή την στιγμή στην κορυφή του κόσμου. Όλοι λατρεύουν να τον βλέπουν να τρέχει το γήπεδο και να ευστοχεί στο ένα τρελό σουτ μετά το άλλο. Την ίδια στιγμή όμως που όλοι μένουν στο χαμόγελό του και την ικανότητά του να κυριαρχεί σε ένα άθλημα για ψηλούς χάρη στο φονικό του σουτ, ο ίδιος ξέρει ότι έφτασε μέχρι εδώ με πολύ πόνο και ιδρώτα, μαθαίνοντας να περπατάει και να ανασαίνει από την αρχή. Αυτό είναι που δίνει και μεγαλύτερη αξία στο ταξίδι του.

AP Photo/Mary Altaffer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ