NBA

Ο Ντόντσιτς κουβαλάει μια ομάδα γεμάτη παγκίτες

Ο Ντόντσιτς κουβαλάει μια ομάδα γεμάτη παγκίτες
AP Photo/Rebecca Blackwell AP PHOTO/REBECCA BLACKWELL

Ο Λούκα Ντόντσιτς κάνει απίστευτα πράγματα. Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι έχει το Ντάλας στην 3η θέση της Δύσης έχοντας στο πλευρό του μία σειρά από παίκτες που σε άλλες ομάδες θα ήταν παγκίτες.

Ο Λούκα Ντόντσιτς έδωσε ακόμα ένα σόου. Κόντρα στους Πίστονς σημείωσε το 7ο φετινό του triple-double – και το δεύτερο με 40αρα – έχοντας 41 πόντους, 12 ριμπάουντ και 11 ασίστ και οδήγησε το Ντάλας στη νίκη με 122-111. Με αυτή τη νίκη οι Μαβς ανέβηκαν στην 3η θέση της Δύσης με ρεκόρ 17-7. Το θέμα όμως δεν θα έπρεπε να είναι απλώς αυτό.

Το θέμα στην προκειμένη περίπτωση θα έπρεπε να είναι ποιους παίκτες έχει στο πλευρό του όλο αυτό το διάστημα ο Ντόντσιτς. Παίκτες που ταιριάζουν απολύτως στα δυνατά (και τα αδύνατα) σημεία του, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία αυτών θα ερχόταν από τον πάγκο σε πάνω από 20 από τις υπόλοιπες ομάδες της λίγκας, γεγονός που για κάποιο λόγο έχει περάσει στα... ψιλά.

Το μεγαλείο του Ντόντσιτς μοιάζει να έχει κρύψει ένα γεγονός που δεν θα έπρεπε όμως να περάσει έτσι: Χωρίς τον Σλοβένο οι Μάβερικς δεν θα ήταν απλώς μέτριοι. Είναι αμφίβολο πόσο ανταγωνιστικοί θα μπορούσαν να φανούν κι ας έχουν στον πάγκο τους έναν από τους καλύτερους προπονητές στο ΝΒΑ, τον Ρικ Καρλάιλ.

ΕΝΑ ΡΟΣΤΕΡ ΓΕΜΑΤΟ... ΕΚΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΒΔΟΜΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

Μία ματιά στο ρόστερ των Μάβερικς αρκεί για να καταλάβει κανείς τι ισχύει: Αν αφαιρέσει λοιπόν κάποιος από την εξίσωση τον ταλαντούχο Κρίσταπς Πορζίνγκις – ο οποίος πάντως διανύει μία μάλλον μέτρια σεζόν με βάση τις απαιτήσεις που υπάρχουν από αυτόν έχοντας 16.6 πόντους και 8.7 ριμπάουντ μέσο όρο – οι υπόλοιποι παίκτες της ομάδας είναι στην καλύτερη περίπτωση ρολίστες πολυτελείας.

Στις θέσεις της περιφέρειας οι Μάβερικς έχουν τους: Σεθ Κάρι, Ντελόν Ράιτ, Τζέιλεν Μπράνσον, Τιμ Χάρνταγουεϊ, Κούρτνεϊ Λι, Τζάστιν Τζάκσον,Ράιαν Μπρόκχοφ, Τζέι Τζέι Μπαρέα

Στις θέσεις των ψηλών οι Μαβς έχουν τους: Κρίσταπς Πορζίνγκις, Ντόριαν Φίνεϊ-Σμιθ, Ντουάιτ Πάουελ, Μάξι Κλέμπερ, Μπόμπαν Μαριάνοβιτς.

Παρατηρώντας λοιπόν κάποιος τους αριθμούς των φετινών συμπαικτών του Ντόντσιτς μπορεί ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο: Με εξαίρεση τους Πορζίνγκις και Λι, όλοι οι υπόλοιποι παίκτες των Μαβς έχουν περισσότερες συμμετοχές ως παγκίτες παρά ως βασικοί στην διάρκεια της καριέρας τους! Δεδομένου μάλιστα ότι ο Λι έχει αγωνιστεί φέτος μόλις σε 7 αγώνες και έχει 8.9 λεπτά μέσο όρο, αυτό σημαίνει ότι με εξαίρεση τον Πορζίνγκις όλοι οι άλλοι παίκτες που έχει στο πλευρό του ο Ντόντσιτς ήταν μονίμως παγκίτες στην πορεία τους στο ΝΒΑ!

Είναι σαφές πως οι συμπαίκτες του Σλοβένου έχουν αποδείξει ότι αξίζουν να βρίσκονται στο ΝΒΑ. Όλοι προσφέρουν κάτι διαφορετικό για αυτό και έχουν δουλειά. Αυτό δεν αλλάζει όμως ότι οι περισσότεροι από αυτούς θεωρούνται “παγκίτες” ή στην καλύτερη περίπτωση θα ήταν απλώς το 5ο μέλος μίας ομάδας στο ΝΒΑ. Κι όμως, το Ντάλας έχει ένα ροτέισον 11 παικτών που παίζουν σταθερά τουλάχιστον 14 λεπτά (Ντόντσιτς, Πορζίνγκις, Φίνεϊ-Σμιθ, Πάουελ, Χάρνταγουεϊ, Κλέμπερ, Κάρι, Ράιτ, Μπράνσον, Τζάκσον) και έχει ως 11ο τον Μαριάνοβιτς και 12ο τον Λι και παρόλα αυτά καταφέρνει να βρίσκεται στην 3η θέση της ίσως πιο ανταγωνιστικής Δύσης των τελευταίων χρόνων!

ΧΗΜΕΙΑ, ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ ΚΑΙ ΚΑΡΛΑΪΛ

Το μπάσκετ συνήθως είναι απλό. Αυτό ακριβώς έχουν σκεφτεί και οι Μάβερικς, οι οποίοι αποφάσισαν να χτίσουν την ομάδα γύρω από τον Ντόντσιτς, βάζοντας στο πλάι του συγκεκριμένα μπασκετικά υλικά. Δεν είχε σημασία για αυτούς ποια ήταν η άποψη του κόσμου για αυτούς τους παίκτες στο παρελθόν, αν ήταν βασικοί ή παγκίτες. Αυτό που είχε σημασία ήταν να μπουν όλα το κομμάτια στην θέση τους. Αν έχει αποδειχθεί εξάλλου κάτι, αυτό είναι ότι ο κάθε ρολίστας μπορεί να αποδώσει αρκεί να βρεθεί στο σωστό περιβάλλον. Αυτό ακριβώς το περιβάλλον προσφέρει το Ντάλας.

Ο Ρικ Καρλάιλ έχει χτίσει ένα σύνολο που βασίζεται στην μπασκετική ευφυΐα του Ντόντιστς και από εκεί και πέρα ποντάρει στα δυνατά σημεία των υπολοίπων. Την ικανότητα του Πορζίνγκις να ανοίγει στο γήπεδο και να σκεπάζει το καλάθι. Τα δυνατά ρολαρίσματα του Πάουελ μετά από σκριν. Τα Πικ εν Ποπ του Κλέμπερ. Το σουτ των Χάρνταγουεϊ, Κάρι και Τζάκσον. Την ικανότητα στην δημιουργία των Ράιτ και Μπράνσον. Την αμυντική προσήλωση του Φίνεϊ-Σμιθ. Τα ποσταρίσματα του Μαριάνοβιτς. Όλα τα άλλα είναι απλώς... λεπτομέρειες. Βασικά, για όλα τα υπόλοιπα αναλαμβάνει ο Ντόντσιτς, ο οποίος παίζει από το ξεκίνημα της σεζόν σαν MVP.

AP Photo/Rebecca Blackwell

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ