ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Ντόντσιτς έφερε πίσω το χαμόγελο στους Μάβερικς

Dallas Mavericks forward Luka Doncic is introduced before the first half of an NBA basketball game in Dallas Saturday, Nov. 24, 2018. The Mavericks beat the Celtics 113-104. (AP Photo/Andy Jacobsohn)
AP Photo/Andy Jacobsohn AP PHOTO/ANDY JACOBSOHN

Ο Λούκα Ντόντσιτς κάνει μαγικά πράγματα στην ρούκι σεζόν του στο ΝΒΑ. Παίζει με την ωριμότητα 30αρη. Το γεγονός όμως ότι χαίρεται το παιχνίδι σαν παιδί είναι που έχει φέρει πίσω τα χαμόγελα στους Μάβερικς.

Η τελευταία φορά που οι Μάβερικς προκρίθηκαν στα playoffs δεν είναι τόσο μακριά, αφού αυτό συνέβη την σεζόν 2015/16. Η τελευταία φορά που ο κόσμος ασχολήθηκε μαζί τους όμως ήταν την σεζόν 2010/11, όταν και κατέκτησαν το πρωτάθλημα. Φέτος αυτό έχει αλλάξει. Και οφείλεται στον Λούκα Ντόντσιτς.

Έχουν περάσει 7 χρόνια από εκείνο το πρωτάθλημα. Οι μαζεμένες λανθασμένες κινήσεις των Μάβερικς – με πρώτη την απόφαση να μην κρατήσουν έστω για έναν χρόνο την ομάδα που έφτασε μέχρι το πρωτάθλημα – τους έφερε στην ανυποληψία. Μία ομάδα στάσιμη, μία ομάδα μέτρια, στο λυκόφως της καριέρας του Ντιρκ Νοβίτζκι, που πήρε ρίσκα με παίκτες που ως επί το πλείστον δεν της βγήκαν.

Παίκτες όπως ο Μόντα Έλις, ο Ο Τζέι Μέιο, ο Τζαβέιλ ΜακΓκί, ο Τσάντλερ Πάρσονς ο Ντερόν Γουίλιαμς, ο Νέρλενς Νόελ, δεν έδωσαν τίποτα περισσότερο από μερικές καλές στιγμές. Ο Χάρισον Μπαρνς δεν έγινε ο σταρ που περίμεναν οι Μαβς. Ο Γουέστιλ Μάθιους ποτέ δεν ήταν. Ο Ντένις Σμιθ αποδείχθηκε – ακόμα βασικά αποδεικνύεται – ανέτοιμος, παρά τις θεαματικές στιγμές που προσφέρει. Ξαφνικά, όμως, στα χέρια των Μάβερικς έπεσε ο Λούκα Ντόντσιτς και όλα δείχνουν να αλλάζουν .

ΞΑΝΑΒΑΖΕΙ ΤΟ ΝΤΑΛΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Οι νεότεροι δεν το ξέρουν, αλλά οι Μάβερικς δεν έκαναν πάντα θόρυβο. Μπορεί την δεκαετία του 80' να είχαν κάποιες καλές πορείες στο ΝΒΑ, αλλά γενικά ήταν ο... φτωχός συγγενής του Τέξας πίσω από τους Σπερς και τους Ρόκετς. Ήταν μία ομάδα που δεν συνήθιζε να κάνει υπερβάσεις. Χρειάστηκε λοιπόν να κάνει μία άλλου είδους υπέρβαση για να επιστρέψει στον χάρτη, όταν έβαλε στις τάξεις της τον Ντίρκ Νοβίτζκι και τον έχρισε σταρ της. Ο σπουδαίος Γερμανός έγινε το ίδιο το Ντάλας και οι Μάβερικς έγιναν χάρη σε αυτόν μία ομάδα που άξιζε να παρακολουθείς. Όπως δηλαδή είναι και τώρα χάρη στον Ντόντσιτς, τον οποίο αξιοποιούν στο μέγιστο, χρησιμοποιώντας τον συχνά ως πάουερ φόργουορντ !

Ο Σλοβένος γκαρντ/φόργουορντ πήγε στο ΝΒΑ ως το “χρυσό παιδί” του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η λάμψη του κάλυψε τους Μάβερικς, αφού όλοι θέλουν να τον δουν να παίζει, είτε τον λατρεύουν, είτε... λατρεύουν να τον μισούν επειδή απλώς δεν μπορούν να δεχθούν ότι είναι τόσο καλός. Όπως και να έχει, ο Ντόντσιτς δεν μένει αδιάφορος. Το ταλέντο του, το παλμαρέ του και ο ώριμος τρόπος παιχνιδιού του απλώς τραβάνε τον κόσμο, που γοητεύεται στην σκέψη ότι θα δει κάτι απρόβλεπτο από αυτον.

Είτε αυτό είναι ένα buzzer-beater από το κέντρο...

στην άνετη νίκη των Μάβερικς μέσα στο Χιούστον με 128-108 επί των Ρόκετς . Μία νίκη που είχε την υπογραφή του Ντόντσιτς (20 πόντοι με 6/11 σουτ, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ) και ανέβασε τους Μάβερικς στην 8η θέση της Δύσης με ρεκόρ 10-9. Κάτι που, κακά τα ψέματα, λίγοι περίμεναν στις ΗΠΑ ότι θα συμβαίνει έπειτα από σχεδόν 20 αγώνες και τους Μαβς να φέρονται να έχουν ως στόχο το... επόμενο ΝΒΑ Draft. Όλοι αυτοί υπολόγισαν όμως χωρίς το άστρο του Ντόντσιτς και την σπάνια ικανότητα του Ρικ Καρλάιλ να παίρνει το βέλτιστο από κάθε ρόστερ.

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΤΟΥ...

Η ενέργεια, το ταλέντο και η ωριμότητα του Ντόντσιτς εντυπωσιάζουν. Το άστρο του και η αγωνία να τον δουν όλοι να παίζει είναι που έχει κάνει ξανά τους Μάβερικς μία ομάδα που θέλουν όλοι να βλέπουν. Αυτό όμως που κάνει τον Σλοβένο να ξεχωρίζει, αυτό που έχει αλλάξει τα πάντα στο Ντάλας είναι ότι αν και παίζει με την ωριμότητα ενός 30αρη, παραμένει ένα 19χρονο παιδί που χαίρεται το παιχνίδι.

Οι Μάβερικς έψαχναν χρόνια έναν παίκτη να τους εμπνεύσει πέραν του 40χρονου Νοβίτζκι. Έναν παίκτη που θα κάνει τους πάντες γύρω του καλύτερους και – κυρίως – πιο χαρούμενους. Αυτή η παιδικότητα που βγάζει ο Ντόντσιτς, αυτό το χαμόγελο έπειτα από κάθε υπέροχη φάση που προσφέρει, είναι που έχει δώσει άλλη ενέργεια στο Ντάλας. Σε μία ομάδα γεμάτη σκληρούς βετεράνους (Μπαρέα, Μάθιους, Χάρις, Μπαρνς), ρολίστες που έχουν ανάγκη από την ενέργεια του Ντόντσιτς (Τζόρνταν, Πάουελ, Φίνεϊ-Σμιθ) και έναν γκαρντ που ακόμα ψάχνεται (Σμιθ), ένας 19χρονος που παίζει σαν 30αρης και χαίρεται το μπάσκετ σαν παιδί αλλάζει όλη την ατμόσφαιρα.

Οι Μάβερικς βρήκε στο πρόσωπο του Ντόντσιτς τον επόμενο Ευρωπαίο παίκτη που θα βάλει ξανά την ομάδα στον μπασκετικό χάρτη. Έναν παίκτη που ήδη έγινε... τραγούδι . Πάνω από όλα όμως, βρήκε έναν παίκτη για να φέρει πίσω το χαμόγελο στην ομάδα. Το μόνο που έχουν να κάνουν από εδώ και πέρα οι Μαβς είναι να φροντίσουν να χτίσουν γύρω από τον Ντόντσιτς την ομάδα του μέλλοντος. Όλα τα άλλα θα έρθουν από μόνα τους.

AP Photo/Andy Jacobsohn

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ