NBA

Ο Ντιρκ Νοβίτσκι ήταν πάντα über alles

Ο Ντιρκ Νοβίτσκι ήταν πάντα über alles
AP Photo/Tony Gutierrez AP PHOTO/TONY GUTIERREZ

Ο Ντιρκ Νοβίτσκι αποφάσισε στα 41 του χρόνια να πει “αντίο” στα παρκέ, ρίχνοντας τίτλους τέλους σε μία μυθική καριέρα, το φινάλε της οποίας τον βρίσκει ανάμεσα στους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών.

Ο Ντιρκ Νοβίτσκι το πήρε απόφαση: Στα 41 του χρόνια αποφάσισε να αποσυρθεί από τα παρκέ. Πλήρης (μπασκετικών) ημερών, έπειτα από 21 χρόνια στο ΝΒΑ με την ίδια φανέλα, αυτής των Ντάλας Μάβερικς, ο Γερμανός κοιτάζει ήδη την ζωή μετά την... σύνταξη.

Όλος ο κόσμος περίμενε αυτή τη στιγμή. Οι Μάβερικς οργάνωσαν για χάρη του την απόλυτη βραδιά αποθέωσης . Όλοι περίμεναν από αυτόν να πει ότι αποσύρεται κι ας φώναζαν οι φίλοι των Μαβς “One more year”. Ο Νοβίτσκι είχε πάρει όμως πια την απόφασή του.

τις τελευταίες ημέρες αποφάσισα ότι δεν θα άντεχα να παίξω ακόμα μία σεζόν”. Κάπως έτσι, είπε με τον δικό του τρόπο και τους δικούς του όρους “αντίο”. Πάντα εξάλλου έκανε τα πράγματα με τον δικό του τρόπο σε όλα τα επίπεδα. Αν δεν το έκανε, δεν θα γινόταν ποτέ ο παίκτης που έγινε. Δεν θα είχε την δυνατότητα να αλλάξει ακόμα και το ίδιο το μπάσκετ .

Η ΟΝΕΙΡΩΞΗ ΤΟΥ ΝΤΟΝ ΝΕΛΣΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ

Η ιστορία του Ντιρκ Νοβίτσκι είναι λίγο-πολύ γνωστή. Ξεκίνησε την καριέρα του από ομάδα της Α2 Γερμανίας (Βούρτσμπουργκ), εντυπωσίασε σε μικρή ηλικία κυριαρχώντας στο περίφημο Nike Hoop Summit τον Μάρτιο του 1998 στον αγώνα “ΗΠΑ – Υπόλοιπος κόσμος” όπου σημείωσε 33 πόντους και μπήκε στα μπλοκάκια των σκάουτ. Μερικούς μήνες αργότερα, οι Μπακς τον επέλεξαν στο Νο9 του ΝΒΑ Draft 1998 και τον έστειλαν στο Ντάλας για τον Ρόμπερτ Τρέιλορ. O δρόμος προς την κορυφή είχε ξεκινήσει. Θα ήταν όμως γεμάτος εμπόδια.

Ο σπουδαίος τεχνικός έμεινε στον πάγκο των Μαβς μέχρι τα μέσα της σεζόν 2004/05. Στο διάστημα αυτό, ο Νοβίτσκι μεταβλήθηκε σταδιακά από έναν άγουρο πιτσιρικά με καλό σουτ, σε έναν All Star και καλύτερο παίκτη της ομάδας του! Μέχρι το 2004 είχε κληθεί σε 3 All Star Game (θα ακολουθούσαν άλλες 11 κλήσεις) και είχε συμπεριληφθεί από δύο φορές στην 2η καλύτερη και την 3η καλύτερη πεντάδα του ΝΒΑ. Το επόμενο βήμα ωστόσο θα το έκανε με έναν άλλο προπονητή.

Ο λόγος για τον Έιβερι Τζόνσον, ο οποίος διαδέχθηκε τον Νέλσον στα μέσα της σεζόν 2004/05 και έμελλε να πάει το παιχνίδι του Νοβίτσκι σε άλλα επίπεδα. Ο Τζόνσον έδωσε εναλλακτικές στον Γερμανό, τον μετέτρεψε από σταρ σε σούπερ σταρ. Με αυτόν στην θέση του ηγέτη, οι Μάβερικς έφτασαν μέχρι τους Τελικούς του 2006, όπου ηττήθηκαν με 4-2 από τους Χιτ των Γουέιντ/Ο'Νιλ, αν και προηγήθηκαν με 4-2. Την επόμενη σεζόν (2006/07) ο Γερμανός αναδείχθηκε MVP του ΝΒΑ, αλλά αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο από τους Γουόριορς του... Νέλσον. Η κοινή του πορεία με τον Τζόνσον θα ολοκληρωνόταν το 2008. Η πραγματική εκτόξευση όμως ήταν μπροστά του.

ΣΤΗΝ ΕΛΙΤ ΤΟΥ ΝΒΑ

Ο Νοβίτσκι είχε φτάσει 30 χρονών και είχε συμπληρώσει 10 σεζόν στο ΝΒΑ. Πολλοί τον θαύμαζαν, αρκετοί όμως τον έκριναν και αυστηρά. Οι επικριτές του επέμεναν ότι δεν γίνεται μία ομάδα να κατακτήσει τον τίτλο με αυτόν ως καλύτερο παίκτη. Οι Τελικοί του 2006 έμοιαζαν με το βασικότερο επιχείρημα. Οι αποτυχίες των Μαβς έκτοτε ήταν η νέα απόδειξη. Ο σπουδαίος Γερμανός όμως δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα. Θα την έλεγε την σεζόν 2010/11.

Το τέλος της σεζόν βρήκε τον Νοβίτσκι πρωταθλητή του ΝΒΑ και MVP των Τελικών. Ακόμα και ο τελευταίος επικριτής του δεν μπορούσε πλέον να κάνει τίποτα άλλο από το να υποκλιθεί στην τεράστια κλάση του. Τα οχτώ χρόνια που ακολούθησαν εκείνο τον τίτλο, οι Μαβς δεν ξεπέρασαν ποτέ το εμπόδιο του πρώτου γύρου, αφού το ρόστερ τους δεν το επέτρεψε. Τα τρία τελευταία δεν μπήκαν στα playoffs. Αυτό όμως δεν είχε καμία σημασία για τον Νοβίτσκι, ο οποίος πήρε ίσως το πιο μάγκικο πρωτάθλημα των τελευταίων χρόνων, όντας ο απόλυτος ηγέτης της ομάδας του.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

41. 21. 1. Με αυτούς τους τρεις αριθμούς έχουν επιλέξει οι Μαβς να αποχαιρετήσουν τον Νοβίτσκι. Το 41 συμβολίζει τον αριθμό που φορούσε, το 21 τις σεζόν που πέρασε στο Ντάλας, το 1 το γεγονός ότι αγωνίστηκε μόνο σε μία ομάδα, γράφοντας ιστορία, αφού κανένας παίκτης δεν έχει περάσει ποτέ περισσότερες σεζόν σε μία ομάδα στο ΝΒΑ. Ο Ντιρκ το κατάφερε αυτό, όπως και πολλά άλλα στον δρόμο του προς την κορυφή.

Ο Νοβίτσκι δεν ήταν απλώς ένας σπουδαίος παίκτης. Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος, ένας τύπος που δεν δίσταζε να παίξει τραυματίας, να κάνει (πολλές) εκπτώσεις στις απολαβές του για να έχει καλύτερους συμπαίκτες στην προσπάθειά του να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα – υπολογίζεται ότι έχασε πάνω από 100 εκατ. δολάρια από αυτές τις εκπτώσεις – ένας ηγέτης που δεν φοβήθηκε να κάνει ένα βήμα πίσω στα μπασκετικά γεράματα για να βγουν στο προσκήνιο οι νεαρότεροι συμπαίκτες του. Ήταν ένα παράδειγμα προς μίμηση.

Η γερμανική φράση “über alles”, που αποτελεί σύμβολο για τους Γερμανούς, σημαίνει σε ελεύθερα ελληνικά “πάνω από όλα”. Ο Νοβίτσκι την ξέρει αυτή την φράση, αλλά ποτέ δεν την έκανε πράξη. Σε όλη του την καριέρα ήταν ταπεινός, ένας πιστός στρατιώτης, που έβαζε πάντα το καλό της ομάδας του πάνω από το δικό του. Αυτός όμως ήταν ο λόγος που ο ίδιος ήταν πάντα “über alles”. Η απουσία του από τα παρκέ δεν θα καλυφθεί ποτέ. Ο τελευταίος ρομαντικός του ΝΒΑ έριξε τίτλους τέλους στην καριέρα του. Το παγκόσμιο μπάσκετ τον ευχαριστεί θερμά. Για όλα.

AP Photo/Tony Gutierrez

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ