NBA

Ο Νοβίτσκι άλλαξε το μπάσκετ

Ο Νοβίτσκι άλλαξε το μπάσκετ
AP Photo/Michael Ainsworth AP PHOTO/MICHAEL AINSWORTH

Ο Ντιρκ Νοβίτσκι είναι πλέον ο έκτος σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ. Βασικά όμως είναι πολλά περισσότερα: Είναι ένας παίκτης που άλλαξε το ίδιο το μπάσκετ.

Ο αγώνας των Μάβερικς με τους Πέλικανς βρισκόταν στο 4ο λεπτό όταν ο Ντιρκ Νοβίτσκι πήρε την μπάλα στην κορυφή της ρακέτας με τον Κέντρικ Γουίλιαμς να τον μαρκάρει. Αφού “ζύγισε” τον κοντύτερο αντίπαλό του, στην συνέχεια απλώς σούταρε πάνω από τα απλωμένα του χέρια και έκανε το σκορ 12-8. Ο κόσμος πανηγύρισε το καλάθι σαν buzzer-beater.

ανέβηκε στην 6η θέση των σκόρερ όλων του ΝΒΑ, ξεπερνώντας τον Γουίλτ Τσάμπερλεϊν. Η συγκεκριμένη θέση βέβαια δεν είναι.. καινούρια για αυτόν. Σε αυτή την θέση βρισκόταν στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν, μέχρι να τον ξεπεράσει ο ΛεΜπρόν Τζέιμς και τον ρίξει στην 7η. Αρκετούς μήνες αργότερα, ο Τζέιμς έχει ανέβει πλέον στην 4η θέση . Και ο Ντιρκ κατάφερε να επιστρέψει σε... γνώριμα λημέρια.

Στα 41 του χρόνια, ο Νοβίτσκι δεν είναι ο παίκτης που κάποτε προκαλούσε τρόμο όποτε σούταρε. Ανέκαθεν ήταν μέτριος αθλητής και πλέον κουβαλάει και 21 χρόνια στο ΝΒΑ στην πλάτη του. Η άμυνά του ήταν πάντα... ύποπτη και πλέον είναι ανύπαρκτη. Αυτό δεν αλλάζει όμως το γεγονός ότι ο Νοβίτσκι δεν άλλαξε απλώς την ιστορία των Μάβερικς όταν έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος Franchise παίκτης στο ΝΒΑ. Άλλαξε το ίδιο το ΝΒΑ.

ΕΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ

Ο Νοβίτσκι αποτέλεσε τον μεγάλο έρωτα του θρυλικού Ντον Νέλσον, ο οποίος τον είχε βάλει στο μάτι από όταν ακόμα ο Γερμανός ήταν 18 χρονών και αγωνιζόταν στην Α2 Γερμανίας. Για χάρη του δεν δίστασε να φέρει τα πάνω-κάτω στο ΝΒΑ Draft του 1998, στέλνοντας το Νο6 (Ρόμπερτ Τρέιλορ) στους Μπακς προκειμένου να επιλέξουν για χάρη του Ντάλας τον άγουρο Γερμανό στο Νο9. Τότε όλοι κοίταξαν τον εκκεντρικό Νέλσον με... μισό μάτι. Ο Νέλσον ωστόσο ήξερε τι είχε στα χέρια του.

Στην πραγματικότητα αυτό που ο κόσμος άργησε μερικά χρόνια να καταλάβει ήταν πως ο Νοβίτσκι δεν ήταν απλώς ένας τύπος με ύψος 2.13 μέτρα που του άρεσε να σουτάρει τρίποντα, επειδή “έτσι κάνουν στην Ευρώπη”. Ο Νοβίτσκι ήταν παίκτης από διαφορετικό υλικό. Τα σουτ που επιχειρούσε υπό περίεργες γωνίες, τα περίφημα ποσταρίσματά του στην κορυφή της ρακέτας όταν είχε κοντύτερο αντίπαλο, το γνωστό fade away σουτ του στο ένα πόδι τον βοήθησαν να γράψει την δική του ιστορία. Βασικά, τον βοήθησαν να αλλάξει την ιστορία του ΝΒΑ και να υποχρεώσει τους Αμερικανούς να ψάχνουν σε όλο τον κόσμο για παίκτες με ύψος 2.10 μέτρα που μπορούσαν να σουτάρουν. Υποχρέωσε τους ίδιους τους Αμερικανούς να βάζουν τα δικά τους ψηλά παιδιά να μάθουν να σουτάρουν. Όλοι ήθελαν αυτό που είχε ο Νοβίτσκι.

ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Οι Μάβερικς έγιναν η πρώτη ομάδα στην ιστορία του ΝΒΑ που αποφάσισε να χρίσει απόλυτο σταρ της έναν Ευρωπαίο. Ο Νοβίτσκι ήταν αυτός που άνοιξε τον δρόμο για τους Πάου Γκασόλ, Γιάννη Αντετοκούνμπο και Νίκολα Γιόκιτς. Ήταν οι δικές του επιδόσεις που έκαναν τις ομάδες του ΝΒΑ να ξεπεράσουν μία και καλή τα στερεότυπα και να μην διστάσουν να κοιτάξουν πέρα από τον Ατλαντικό. Μπορεί οι Ντράζεν Πέτροβιτς, Βλάντε Ντίβατς, Σαρούνας Μαρτσιουλιόνις και Τόνι Κούκοτς να άνοιξαν τον δρόμο για τους Ευρωπαίους στο ΝΒΑ, αλλά ο Νοβίτσκι ήταν αυτός που άνοιξε τα μάτια των ομάδων του ΝΒΑ και τις έκανε να πιστέψουν ότι μπορούν να χτίσουν μία ομάδα γύρω από έναν Ευρωπαίο.

Στα 41 του χρόνια ο Νοβίτσκι σκέφτεται να αποσυρθεί από τα παρκέ στο τέλος της χρονιάς. Δειλά-δειλά εξάλλου εκφράζει αντίστοιχες σκέψεις από το 2016. Ίσως αγωνιστεί ακόμα έναν χρόνο. Ίσως και όχι. Ό,τι και να αποφασίσει όμως, είναι δεδομένο ότι έχει βάλει ήδη την δική του σφραγίδα στο ΝΒΑ. Είναι ο έκτος σκόρερ όλων των εποχών. Είναι ο άνθρωπος που άνοιξε τον δρόμο σε 100αδες παίκτες για να ζήσουν το όνειρό τους. Είναι ο καλύτερος Ευρωπαίος παίκτης όλων των εποχών. Βασικά, είναι κάτι παραπάνω από αυτό: Είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών.

AP Photo/Michael Ainsworth

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ