NBA

Ο Μπογκντάνοβιτς ανθίζει σε ρόλο δημιουργού

Ο Μπογκντάνοβιτς ανθίζει σε ρόλο δημιουργού
AP Photo/Rich Pedroncelli AP PHOTO/RICH PEDRONCELLI

Ο τραυματισμός του Ντι'Αρον Φοξ υποχρέωσε τους Κινγκς να δώσουν τη μπάλα στα χέρια του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, δίνοντάς του ρόλο δημιουργού, με τον Σέρβο να ξεπερνά τις προσδοκίες.

Ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς είχε πάντα – και δικαίως – την φήμη του εξαιρετικού σκόρερ και σουτέρ. Η επαφή του με το καλάθι τραβούσε πάντα τα βλέμματα. Σχεδόν κανείς δεν σκέφτηκε ποτέ ότι ήταν κάτι περισσότερο. Σχεδόν κανείς δεν έβλεπε ότι μπορεί και να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του και ας είχε δείξει ενθαρρυντικά δείγματα. Αυτή η άποψη αρχίζει σιγά-σιγά να αλλάζει.

Πριν από περίπου μία εβδομάδα οι Κινγκς βρέθηκαν σε κατάσταση σοκ. Η είδηση ότι ο Ντι'Αρον Φοξ θα μείνει εκτός για 3-4 εβδομάδες επειδή υπέστη διάστρεμμα σε μία προπόνηση της ομάδας έφερε σκοτάδι σε μία ομάδα που είχε χάσει στον πρώτο αγώνα της σεζόν τον Μάρβιν Μπάγκλεϊ. Οι εναλλακτικές λύσεις στην θέση του πόιντ γκαρντ (Κόρι Τζόζεφ, Γιόγκι Φέρελ) δεν ήταν ακριβώς πρώτης γραμμής, κυρίως γιατί κανένας εκ των δύο δεν είχε δείξει ποτέ την ικανότητα να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του.

Το Σακραμέντο δεν είχε πλέον άλλη επιλογή από το να αλλάξει για λίγο καιρό στυλ παιχνιδιού. Οι Μπάντι Χιλντ, Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και Χάρισον Μπαρνς θα έπρεπε να πάρουν περισσότερες πρωτοβουλίες, ενώ η λογική πλέον ανέφερε διαφορετικό μοίρασμα της μπάλας, αφού χωρίς τον Φοξ οι Κινγκς έχαναν τον καλύτερο δημιουργό τους και ίσως τον μοναδικό παίκτη στο ρόστερ που μπορεί να δημιουργήσει ρήγμα στην αντίπαλη άμυνα και να δημιουργήσει καταστάσεις για τους υπόλοιπους. Όπως φαίνεται, αυτή η αλλαγή είχε ευεργετικά αποτελέσματα για τον Μπογκντάνοβιτς

ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΜΠΟΓΚΝΤΆΝΟΒΙΤΣ

Αρκετός κόσμος περίμενε να βελτιωθεί η εικόνα του Μπογκντάνοβιτς λόγω του τραυματισμού του Φοξ. Περίμενε να ανέβουν οι αριθμοί του. Ελάχιστοι ωστόσο περίμεναν αυτό που έχει ακολουθήσει στους τρεις αγώνες που έχουν δώσει οι Κινγκς σε αυτό το διάστημα, όταν ο Λιουκ Γουόλτον αποφάσισε να δώσει τη μπάλα στα χέρια του Μπογκντάνοβιτς.

Έχοντας περισσότερες ευθύνες, ο Σέρβος γκαρντ έχει ανθίσει, έχοντας σε αυτούς τους τρεις αγώνες 18.3 πόντους, 3 ριμπάουντ, 8.3 ασίστ και 2.7 κλεψίματα μέσο όρο με 40% στα τρίποντα σε 33 λεπτά συμμετοχής! Ο Μπογκντάνοβιτς είχε συγκεκριμένα 25 πόντους και 10 ασίστ κόντρα στους Μπλέιζερς ( νίκη με 107-99), 18 πόντους και 5 ασίστ κόντρα στους Λέικερς ( ήττα με 97-99) και 12 πόντους με 10 ασίστ κόντρα στους Σέλτικς ( νίκη με 100-99).

Ο Μπογκντάνοβιτς έχει πλέον πιο ενεργό ρόλο στο Σακραμέντο και δεν του ζητάνε απλώς να τρέχει γύρω-γύρω από τα σκριν ή να στέκεται σε μία γωνία για να σουτάρει. Έχει το ελεύθερο να δημιουργήσει και να εκτελέσει όποτε ο ίδιος το κρίνει. Μαζί με την δική του άνοδο, λειτουργεί πλέον καλύτερα και η επίθεση των Κινγκς, που έχει βρει μία ισορροπία, με τον Σέρβο να παίζει το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του έπειτα από έναν άσχημο Οκτώβριο, όπου είχε μόλις 9.2 πόντους, 2.4 ριμπάουντ και 3.6 ασίστ μέσο όρο με 26% στα τρίποντα στους πρώτους έξι αγώνες της σεζόν.

Ο Μπογκντάνοβιτς χρειάστηκε να ξεπεράσει την αντίληψη που υπάρχει για τους ευρωπαίους σκόρερ ότι μπορούν μόνο να σκοράρουν, δείχνοντας όλο και πιο έτοιμος για έναν μεγαλύτερο ρόλο. Δεδομένου ότι το καλοκαίρι μένει ελεύθερος – και έχει ήδη απορρίψει την πρόταση των Κινγκς για ανανέωση του συμβολαίου του – αυτό σίγουρα αναμένεται να ανεβάσει κι άλλο τις μετοχές του. Και το μόνο που χρειάστηκε ήταν απλώς να του δώσουν οι Κινγκς τη μπάλα.

AP Photo/Rich Pedroncelli

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ