ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο ΜακΚόλουμ "χτύπησε" τους Μπακς εκεί που πονάνε

Portland Trail Blazers guard CJ McCollum during the first half of an NBA basketball game against the San Antonio Spurs in Portland, Ore., Saturday, Oct. 20, 2018. (AP Photo/Craig Mitchelldyer)
AP Photo/Craig Mitchelldyer AP PHOTO/CRAIG MITCHELLDYER

Ο Σι Τζέι ΜακΚόλουμ “εκτέλεσε” τους Μπακς με 40 πόντους, τιμωρώντας κάθε στιγμή αδράνειας των Μπακς και – κυρίως – τον τρόπο άμυνας του Μιλγουόκι πάνω στους γκαρντ.

Ο Σι Τζέι ΜακΚόλουμ είχε αρχίσει να βρίσκει ρυθμό στα τελευταία παιχνίδια. Έπειτα από ένα διάστημα δέκα ημερών που δεν μπορούσε να σκοράρει, τα σουτ είχαν αρχίσει να μπαίνουν. Κόντρα στους Μπακς ήρθε και η έκρηξη.

Οι Μπλέιζερς ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο υποδεχόμενοι το 2ο στην Ανατολή Μιλγουόκι του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Αυτό ακριβώς έκαναν λοιπόν, κερδίζοντας με 118-103 τους Μπακς , παίζοντας το δικό τους μπάσκετ. Ένα μπάσκετ ελευθερίας, το οποίο θα μπορούσε να εκθέσει το αμυντικό πλάνο των “Ελαφιών”, με άρμα μάχης τον ΜακΚόλουμ.

Ο ταλαντούχος γκαρντ βρήκε τους χώρους που έψαχνε, ήταν σε καλή βραδιά και τα υπόλοιπα ήταν... ιστορία, αφού ολοκλήρωσε τον αγώνα με 40 πόντους με 12/16 δίποντα, 5/10 τρίποντα, 1/2 βολές, 5 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 4 κλεψίματα, στην καλύτερη φετινή του εμφάνιση. Μία εμφάνιση που δεν ήρθε τυχαία.

"ΤΙΜΩΡΗΣΕ" ΤΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΤΩΝ ΜΠΑΚΣ

Οι Μπακς έχουν εντυπωσιάσει από το ξεκίνημα της σεζόν. Με τον Μάικ Μπούντενχόλζερ να αλλάζει την φιλοσοφία του Μιλγουόκι και μπροστάρη τον Γιάννη, τα “Ελάφια” ξεκίνησαν την σεζόν με ρεκόρ 8-1. Το πρόβλημα ήταν πως βρήκαν απέναντί τους μίας ομάδα με την δυνατότητα να εκθέσει το πλάνο τους.

Οι Μπλέιζερς – και πιο συγκεκριμένα ο ο ΜακΚόλουμ – “τιμώρησαν” κάθε στιγμή αδυναμίας του Μιλγουόκι. Σημαδεύοντας συνεχώς τον Μπρουκ Λοπεζ σε καταστάσεις Pick and Roll και Hand off (πάσα χέρι με χέρι με τον παίκτη που μάρκαρε ο σέντερ των Μπακς) ο ΜακΚόλουμ βρέθηκε τις περισσότερες φορές ελεύθερος στην περιφέρεια, “πυροβολώντας” χωρίς φειδώ, αφού ο Λόπεζ από μένει πάντα 3 μέτρα πίσω όταν μαρκάρει καταστάσεις σκριν έπειτα από σχετικές εντολές.

Το Μιλγουόκι έχει ένα ξεκάθαρο πλάνο, το οποίο συνήθως είναι πετυχημένο: Δεν θέλει να αφήνει τον αντίπαλο να επιχειρήσει ελεύθερο τρίποντο και αμύνεται καλύτερα από κάθε άλλη ομάδα στο “ζωγραφιστό”. Κοινώς, η επιλογή που δίνει είναι το σουτ από μέση απόσταση. Για κακή του τύχη, ο ΜακΚόλουμ είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στο ΝΒΑ στο σουτ από μέση απόσταση (όπως και ο Ντάμιαν Λίλαρντ που βρίσκεται μαζί του στην περιφέρεια), σκοράροντας 10 σουτ μεταξύ 3 και 6.5 μέτρων (!), αλλά και 5 τρίποντα. Με τον ΜακΚόλουμ λοιπόν να διαλύει το αμυντικό πλάνο των Μπακς – και να βλέπει τους υπόλοιπους συμπαίκτες του να έχουν μαζί 12/33 τρίποντα – το Πόρτλαντ πήρε από νωρίς το προβάδισμα και πρακτικά δεν απειλήθηκε ποτέ.

Ο ΜακΚόλουμ κάνει εδώ και χρόνια το ίδιο πράγμα. Είναι ένας... σεσημασμένος σκόρερ, ο οποίος έχει εκθέσει ανά καιρούς τους καλύτερους αμυντικούς της λίγκας. Το γεγονός ότι βρήκε και τον χώρο να παίξει όπως θέλει ήταν που τον βοήθησε να κάνει... όργια, σε μία εμφάνιση που δεν αποκλείεται να αποτελέσει την αφετηρία του για την έκρηξή του. Όσο για τους Μπακς; Δεν θα βρίσκουν κάθε βράδυ ομάδες που θα έχουν δίδυμο Λίλαρντ-ΜακΚόλουμ στην περιφέρεια να τους “τιμωρεί”. Ίσως όμως τα... όργια του δεύτερου να τους υποχρεώσουν σε κάποιες προσαρμογές στην άμυνά τους.

AP Photo/Craig Mitchelldyer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ