NBA

Ο Λούκα Ντόντσιτς έχει λιώσει την καραμέλα της αθλητικότητας

Dallas Mavericks' Luka Doncic (77) reacts after making a basket against the Los Angeles Clippers during the second half of an NBA basketball first round playoff game Sunday, Aug. 23, 2020, in Lake Buena Vista, Fla. (AP Photo/Ashley Landis, Pool)
Dallas Mavericks' Luka Doncic (77) reacts after making a basket against the Los Angeles Clippers during the second half of an NBA basketball first round playoff game Sunday, Aug. 23, 2020, in Lake Buena Vista, Fla. (AP Photo/Ashley Landis, Pool) AP PHOTO/ASHLEY LANDIS, POOL

Το πλεονέκτημα της EuroLeague και η καραμέλα της αθλητικότητας. Το πικ εν ρολ και η επιρροή του Βασίλη Σπανούλη. Ο Λούκα Ντόντσιτς υπενθύμισε σε όλους πως τα βασικά του αθλήματος κάνουν (ακόμη) τη διαφορά στο ΝΒΑ.

Το βράδυ της 23ης Αυγούστου θα το θυμάται για πολύ καιρό ο Λούκα Ντόντσιτς. Μαζί βέβαια, κι όλο το ΝΒΑ, το οποίο ζει στον απόηχο της εντυπωσιακής εμφάνισης του 21χρονου γκαρντ, που οδήγησε τους Ντάλας Μάβερικς στη νίκη επί των Λος Άντζελες Κλίπερς. Ακόμη μία μεγαλειώδης εμφάνιση, η οποία ήταν βασισμένη στο ένστικτο και το επιθετικό ταλέντο του. Δύο στοιχεία που είχαν φανεί από νωρίς στην EuroLeague, αλλά αμφισβητήθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εξαιτίας του ότι " δεν είναι αρκετά αθλητικός για το ΝΒΑ". Στην πράξη βέβαια, αποδείχθηκε πως αυτό μόνο πρόβλημα δεν είναι.

Η EUROLEAGUE ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αν υπάρχει κάτι στο οποίο η Ευρώπη είναι πιο μπροστά από το ΝΒΑ, αυτό είναι η λήψη αποφάσεων από τους παίκτες. Βασικό ζητούμενο για κάθε περιφερειακό που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της EuroLeague είναι η ικανότητα στο διάβασμα της αντίπαλης άμυνας και το αντίστοιχο "άπλωμα" του παιχνιδιού. Κάτι στο οποίο ο Λούκα Ντόντσιτς ήταν εξαιρετικός όσο ακόμη φορούσε τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, την οποία κατάφερε μάλιστα να οδηγήσει στην κορυφή της Ευρώπης το 2018, σε μια σεζόν που έλειπε για πολύ μεγάλο διάστημα ο -μέχρι τότε ηγέτης της- Σέρχιο Γιουλ.

Απέναντι στους Λος Άντζελες Κλίπερς λοιπόν, ο 21χρονος πόιντ γκαρντ έδωσε δεκατρείς (13) ασίστ, με κάθε πιθανό τρόπο. Ειδικά μέσα από το πικ εν ρολ. Οι μεγαλύτερες αποστάσεις που υπάρχουν στο ΝΒΑ και τα τρία δευτερόλεπτα στη ρακέτα κάνουν ακόμη πιο εμφανή αυτή την ικανότητα.

Η ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Αναμφισβήτητα, το άθλημα έχει πάρει εδώ και μερικά χρόνια κατεύθυνση προς την αθλητικότητα. Πολύ περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν (ακόμη κι αν μιλάμε για τα 00s), η αθλητική ικανότητα των παικτών έχει εξελιχθεί σημαντικά, σε σημείο που -σε πολλές περιπτώσεις- αποτελεί το βασικό κριτήριο σχολιασμού/επιλογής ενός παίκτη. Το παράδειγμα του Λούκα Ντόντσιτς είναι το πιο χαρακτηριστικό.

Όταν πριν από μία διετία έφτασε η ώρα του NBA Draft, οι αναλυτές και οι βετεράνοι του ΝΒΑ σημείωναν αφενός πως πρόκειται για έναν πολύ ταλαντούχο παίκτη, τοποθετούσαν όμως έναν αστερίσκο: αυτόν των αθλητικών προσόντων. Το "δεν είναι αρκετά αθλητικός για το ΝΒΑ" ακούστηκε και γράφτηκε κατά κόρον, κι ενδεχομένως να έπαιξε τον ρόλο του προκειμένου να πέσει στο Νο3 του NBA Draft πίσω από τον ΝτιΆντρε Έιτον (Φοίνιξ Σανς) και τον Μάρβιν Μπάγκλεϊ ΙΙΙ (Σακραμέντο Κινγκς).

Ακόμη κι έτσι όμως, παραμένει σαφές ένα πράγμα: πως η ικανότητα στην πάσα και το σουτ δεν είναι ποτέ εκτός μόδας. Όση αθλητικότητα κι αν λείπει από έναν παίκτη. Συνολικά, η ικανότητα στα βασικά (ντρίμπλα, πάσα, σουτ) μπορεί από μόνη της να φέρει κάποιον στον αφρό και να του επιτρέψει να κάνει καριέρα στο ΝΒΑ. Αν μάλιστα σε αυτά προσθέσει κάποιος το μέγεθος που αποδεδειγμένα διαθέτει ο Λούκα Ντόντσιτς για τη θέση του πόιντ γκαρντ, τότε όλα γίνονται ακόμη πιο προφανή.

Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΣΠΑΝΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟ STEP BACK

Στις πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης των Ντάλας Μάβερικς (ενόσω όλος ο κόσμος του ΝΒΑ προσπαθούσε να μάθει περισσότερα γι αυτόν), είχε εξηγήσει πως ο Βασίλης Σπανούλης τον επηράσε πολύ στα πρώτα του βήματα. Κι αυτό φυσικά δεν αφορά μόνο στον τρόπο παιχνιδιού, αλλά και στη νοοτροπία. Αυτή ήταν που τον οδήγησε στο παρκέ στο Game 4 με τους Λος Άντζελες Κλίπερς, παρά το γεγονός πως είχε πρόβλημα στον αριστερό αστράγαλο (υπήρχαν στιγμές στον αγώνα που φαινόταν να έχει ενοχλήσεις καθώς κατέβαζε την μπάλα). Όσο ο Κρίσταπς Πορζίνγκις καθόταν στον πάγκο με πρόβλημα τραυματισμού κι ενώ οι περισσότεροι θα σκέφτηκαν πως τσάμπα θα ταλαιπωρούνταν ο 21χρονος πόιντ γκαρντ (ειδικά όταν η διαφορά πήγε στο -21 για το Ντάλας στη δεύτερη περίοδο), εκείνος άφησε στην άκρη τις δικαιολογίες και έκανε αυτό το οποίο κάνει εδώ και τρία χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο: να ηγείται.

Κι όταν όλα έφτασαν στο σημείο να κρίνονται από μια κατοχή, τράβηξε το δεύτερο αγαπημένο του χαρτί. Το step back μετά από σταυρωτή.

Στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, επέλεγε τον (αγαπημένο του) δεξιό διάδρομο για να δημιουργήσει ή να εκτελέσει. Κατά βάση πατούσε στη ρακέτα κι από εκεί είτε έσπαγε την μπάλα στις γωνίες, είτε επιχειρούσε να τελειώσει τη φάση. Μετά το τελευταίο τάιμ άουτ του αγώνα όμως, κι ενώ είδε ότι ο Ρέτζι Τζάκσον (σ.σ.: ο Καουάι Λέοναρντ ήταν πάνω του, αλλά έγινε αλλαγή μετά τα σκριν) ήταν εκτός ισορροπίας, έκανε τη σταυρωτή και το step back.s

Bang.

Το σουτ μπήκε, οι Ντάλας Μάβερικς ισοφάρισαν τη σειρά κι εκείνος έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία των NBA Playoffs που κρίνει αγώνα με buzzer beater.

AP Photo/Ashley Landis, Pool

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ