NBA

Κρις Πολ: Δεν τον θέλει κανείς

Κρις Πολ: Δεν τον θέλει κανείς
AP Photo/Chuck Burton AP PHOTO/CHUCK BURTON

Οι Ρόκετς έχουν βγάλει στο σφυρί τον Κρις Πολ. Κάποτε οι ομάδες θα έκαναν... ουρά για αυτόν. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει πλέον, με την παραχώρηση με ανταλλαγή του άλλοτε All Star γκαρντ να είναι σχεδόν αδύνατη.

Οι Ρόκετς έριξαν την... βόμβα πριν μερικές ημέρες, όταν έγινε γνωστό πως όλοι οι παίκτες της ομάδας – με εξαίρεση τον Τζέιμς Χάρντεν – είναι διαθέσιμοι για ανταλλαγή . Ακόμα και ο Κρις Πολ. Υπάρχει μία λεπτομέρεια βέβαια: Το να παραχωρηθεί με ανταλλαγή ο δεύτερος δεν είναι τόσο απλό.

Ηταν η σεζόν 2015/16 όταν ο Κρις Πολ αγωνίστηκε σε 74 αγώνες με τους Κλίπερς, έχοντας 19.5 πόντους και 10 ασίστ μέσο όρο. Αυτή ήταν και η τελευταία σεζόν που απουσίασε από μονοψήφιο αριθμό αγώνων στην καριέρα του. Την τριετία που ακολούθησε, ο άλλοτε All Star γκαρντ έχει χάσει συνολικά 69 αγωνες: 21 την σεζόν 2016/17 και από 24 αγώνες τις σεζόν 2017/18 και 2018/19. Παράλληλα απουσίασε και από δύο αγώνες στους τελικούς της Δύσης την σεζόν 2017/18, όταν μία θλάση στον δικέφαλο του αριστερού του ποδιού του στέρησε την συμμετοχή από τα Game 6 και Game 7 των Ρόκετς με τους Γουόριορς, κάτι που οδήγησε τότε στον αποκλεισμό του Χιούστον.

Στα 34 του χρόνια ο Κρις Πολ δεν είναι ο παίκτης που ήταν κάποτε. Το γεγονός ότι την φετινή σεζόν είχε τον χαμηλότερο μέσο όρο πόντων της καριέρας του (15.6 ανά αγώνα) και τον τρίτο χειρότερο μέσο όρο στις ασίστ του (8.2 ανά αγώνα) είναι ένας από τους λόγους που αυτό έχει γίνει σαφές, έστω και αν κάποιος τονίσει ότι οι αριθμοί του έπεσαν λόγω της συνύπαρξης με τον Τζέιμς Χάρντεν. Οι αριθμοί του ωστόσο είναι το τελευταίο πράγμα που έχει σημασία. Είναι όλα τα υπόλοιπα που θεωρούνται πιο σημαντικά και μετατρέπουν τον βετεράνο γκαρντ σε... μη ανταλλάξιμο.

ΕΝΑ ΡΙΣΚΟ ΠΟΥ – ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ – ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ

Το καλοκαίρι του 2018 οι Ρόκετς αποφάσισαν ότι θα έκαναν τα πάντα για να διατηρήσουν τον Πολ στις τάξεις τους. Προκειμένου λοιπόν να μην ρισκάρουν να τον χάσουν, του πρόσφεραν ένα συμβόλαιο που σχεδόν άμεσα χαρακτηρίστηκε ένα από τα χειρότερα της λίγκας: 160 εκατ. δολάρια για 3+1 χρόνια, με player option για τον τελευταίο χρόνο.

Houston Rockets guard Chris Paul, right, talks with guard James Harden during the second half of an NBA basketball game against the Chicago Bulls, Saturday, Nov. 3, 2018, in Chicago. The Rockets won 96-88. (AP Photo/Nam Y. Huh)
AP Photo/Nam Y. Huh AP PHOTO/NAM Y. HUH

Το Χιούστον έκανε αυτό που συμβαίνει πολλές φορές στο ΝΒΑ (και όχι μόνο): Πρακτικά πλήρωσε το... παρελθόν και το πλούσιο βιογραφικό του Πολ. Ήξερε ότι σε βάθος χρόνου αυτό το συμβόλαιο θα έκανε ζημιά στην ομάδα και θα ήταν αδύνατο να το δώσει σε άλλη ομάδα. Ήλπιζε όμως ότι ο Πολ είχε τουλάχιστον μία καλή διετία μπάσκετ μπροστά του, προκειμένου μαζί με τον Χάρντεν να οδηγήσει την ομάδα στο πρωτάθλημα. Ιδανικά, αυτό θα γινόταν άμεσα, την σεζόν 2018/19 και αυτό το ρίσκο θα άξιζε τον κόπο. Το γεγονός ότι σχεδόν 10 μήνες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας τον έχει βγάλει ήδη στο “σφυρί” δείχνει ότι πλέον δεν πιστεύει πως αυτό θα γίνει πραγματικότητα. Το ίδιο όμως φαίνεται ότι πιστεύουν και οι άλλες ομάδες.

ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ, ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Ο Πολ παραμένει ένας πολύ καλός παίκτης, που μπορεί να βοηθήσει μία ομάδα. Το πρόβλημα για το Χιούστον είναι ότι δεν τον πληρώνει για να είναι απλώς ένας πολύ καλός παίκτης. Τον πληρώνει για να παίξει σαν All Star και να δώσει το κάτι παραπάνω, κάτι που φέτος δεν έγινε και είναι αμφίβολο ότι μπορεί να γίνει στο μέλλον. Όχι όταν το άθλημα γίνεται όλο και πιο γρήγορο και ο Πολ είναι (επιεικώς) ένα βήμα πιο αργός από ότι ήταν στα νιάτα του. Αυτούς τους προβληματισμούς των Ρόκετς όμως τους βλέπουν και οι άλλες 29 ομάδες του ΝΒΑ και φαίνεται να δείχνουν έναν δισταγμό στο να κάνουν κίνηση, πόσο μάλλον να προσφέρουν κάτι πραγματικά καλό για χάρη του ως αντάλλαγμα.

Houston Rockets' Chris Paul (3) looks to pass the ball as San Antonio Spurs' Davis Bertans (42) and Jakob Poeltl defend during the first half of an NBA basketball game Friday, Nov. 30, 2018, in San Antonio. (AP Photo/Darren Abate)
AP Photo/Darren Abate AP PHOTO/DARREN ABATE

που θέλει να παλέψει για τον τίτλο . Το θέμα ωστόσο είναι πως ακόμα και αυτό το πακέτο παρουσιάζεται ως το αισιόδοξο σενάριο! Ένας τζένεραλ μάνατζερ που δεν ήθελε να αποκαλυφθεί το όνομά του δήλωσε σε αμερικανικό σάιτ ότι “ αν πάρω ένα... κούφιο ξύλο από σένα, πρέπει να πάρεις αντίστοιχα και ένα δικό μου κούφιο ξύλο πίσω”!

Μοιάζει βαρύ αυτό για τον Πολ, ειδικά επειδή έχει δείξει ότι μπορεί ακόμα να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο. Ο συνδυασμός της προχωρημένης (μπασκετικής) ηλικίας του όμως με το ιατρικό του ιστορικό και το γιγαντιαίο συμβόλαιο τον κάνει σχεδόν μη ανταλλάξιμο. Σχεδόν όλες οι ομάδες της λίγκας θα ήθελαν τον Πολ στο ρόστερ τους. Όχι όμως με ένα τριετές συμβόλαιο που προβλέπει ετήσιες αποδοχές ύψους σχεδόν 40 εκατ. δολαρίων.

Στο ΝΒΑ έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι κανένας παίκτης και κανένα συμβόλαιο δεν μπορούν να θεωρηθούν... μη ανταλλάξιμα. Πάντα υπάρχει τρόπος να γίνει μία ανταλλαγή, πάντα θα βρεθεί μία ομάδα να ποντάρει σε έναν παίκτη που δεν θέλει κανείς. Ίσως βρεθεί και μία ομάδα να κάνει μία πρόταση στους Ρόκετς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η παραχώρηση του Πολ με ανταλλαγή δεν είναι απλή υπόθεση. Στο Χιούστον το ήξεραν ότι αυτό ήταν πολύ πιθανό να συμβεί όταν του πρόσφεραν αυτό το τεράστιο συμβόλαιο. Απλώς δεν περίμεναν ότι θα χρειαζόταν να διαχειριστούν αυτό το πρόβλημα μόλις 10 μήνες μετά την συμφωνία. Το καλοκαίρι θα είναι μεγάλο στο Χιούστον.

AP Photo/Chuck Burton, Nam Y. Huh, Darren Abate

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ