NBA

Ο Γιόκιτς αδυνάτισε και αγρίεψε

Ο Γιόκιτς αδυνάτισε και αγρίεψε
AP Photo/David Zalubowski AP PHOTO/DAVID ZALUBOWSKI

Έπειτα από ένα μέτριο ξεκίνημα ένεκα των περιττών κιλών που πήρε μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Γιόκιτς αρχίζει και θυμίζει πλέον τον παίκτη που όλοι θαύμασαν πέρυσι.

Ο Νίκολα Γιόκιτς εμφανίστηκε στην προετοιμασία των Νάγκετς και αρκετοί είχαν μείνει με το στόμα ανοιχτό. Ο λόγος; Έμοιαζε σαν να είχε φάει λίγο παραπάνω στο διάστημα ανάμεσα στο Παγκόσμιο Κύπελλο και την έναρξη της σεζόν στο ΝΒΑ. Αποδείχθηκε ότι όσοι το πίστευαν αυτό είχαν δίκιο.

Ο Γιόκιτς δεν είχε κρύψει ποτέ την αδυναμία του στο φαγητό. Υπήρχαν υπερβολικά πολλές φωτογραφίες από το παρελθόν του για να το κρύψει εξάλλου και ακόμα περισσότερες ιστορίες. Οι Νάγκετς όμως βρήκαν τον τρόπο να τον βοηθήσουν να μοιάζει με αθλητή. Η εικόνα του λοιπόν τον περασμένο Οκτώβριο έφερε προβληματισμό. Οι πρώτες εμφανίσεις του ακόμα περισσότερο.

Ο Γιόκιτς ήταν ξεκάθαρα εκτός φόρμας. Δεν είχε ανάσες. Δεν του έβγαιναν πράγματα. Και στο Ντένβερ δεν το έκρυβαν καν, λέγοντας πως δεν ανησυχούν. Αντ' αυτού, στήριξαν τον σταρ τους, πρόσεξαν το πώς τον χρησιμοποιούσαν και περίμεναν να βρει ρυθμό και πατήματα, χάνοντας τα περιττά κιλά. Οι Νάγκετς εξάλλου τον ξέρουν καλύτερα από κάθε άλλον, ξέρουν πώς να τον διαχειριστούν και πώς να του συμπεριφερθούν. Αυτό έκαναν και τώρα και δικαιώθηκαν.

Μέρα με τη μέρα, παιχνίδι με το παιχνίδι, ο Γιόκιτς εμφανιζόταν και καλύτερος. Και η κορύφωση για αυτό ήρθε στη νίκη επί των Χοκς μέσα στην Ατλάντα ( 115-123), όπου ο Γιόκιτς ήταν τρομακτικός, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 47 πόντους (ρεκόρ καριέρας), 8 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 2 κλεψίματα, 1 κόψιμο και κανένα λάθος σε 37 λεπτά συμμετοχής! Ο Γιόκιτς έπαιξε με πρόσωπο, με πλάτη, έκανε... bullying στους ψηλούς των Χοκς. Με λίγα λόγια, θύμισε ξανά... Γιόκιτς.

ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ

Οι αριθμοί δεν λένε πάντα όλη την αλήθεια. Μπορούν όμως να δείξουν κάποια πράγματα και τάσεις. Αυτό γίνεται ξεκάθαρο αν δει κάποιους τους αριθμούς του Γιόκιτς από το ξεκίνημα της σεζόν, αφού κάθε μήνα εμφανίζεται και πιο παραγωγικός.

Ο Γιόκιτς αδυνάτισε και αγρίεψε
AP Photo/David Zalubowski AP PHOTO/DAVID ZALUBOWSKI

Τον Οκτώβριο ο Σέρβος σέντερ είχε μόλις 15 πόντους, 11.2 ριμπάουντ και 6.4 ασίστ μέσο όρο με 47.5% στα σουτ σε 30.6 λεπτά συμμετοχής. Τον Νοέμβριο 15.8 πόντους, 10 ριμπάουντ και 5.8 ασίστ μέσο όρο με 45.1% στα σουτ σε 31 λεπτά συμμετοχής. Τον Δεκέμβριο έκανε το πρώτο άλμα, ανεβάζοντας τους αριθμούς του στους 20.8 πόντους, 9.4 ριμπάουντ και 7.4 ασίστ μέσο όρο με 54.4% στα σουτ σε 31 λεπτά συμμετοχής. Και στους πρώτους αγώνες του Ιανουαρίου έχει... ξεσαλώσει, αριθμώντας 27.7 πόντους, 8.3 ριμπάουντ και 3 ασίστ με 54% στα σουτ σε 30 λεπτά συμμετοχής.

Ο Γιόκιτς πατάει καλύτερα, νιώθει πιο άνετα, έχει περισσότερες δυνάμεις και μπορεί να ποστάρει πιο συχνά, έχει τις ανάσες να πάρει σουτ από μέση και μακρινή απόσταση. Πριν πάντως κάποιος σταθεί στις μόλις 3 ασίστ ανά αγώνα και πει ότι έγινε πιο εγωιστής ξαφνικά, καλό είναι να ξέρει ότι ο Γιόκιτς πασάρει όπως πάντα. Απλώς οι συμπαίκτες του σουτάρουν απογοητευτικά, αφού στους 5 τελευταίους αγώνες του το Ντένβερ έχει μόλις 44% στα σουτ και 28.5% στα τρίποντα. Μόλις οι συμπαίκτες του αρχίζουν να βάζουν τα σουτ, τότε θα ανέβει ξανά και ο μέσος όρος των ασίστ του.

Τα δεδομένα είναι αρκετά ξεκάθαρα στην περίπτωση του Γιόκιτς: Ο Σέρβος αρχίζει και παίζει πάλι σαν τον περσινό εαυτό του, όταν έγινε ξεκάθαρο πως είναι ένας από τους καλύτερους σέντερ στο ΝΒΑ. Είναι σε καλή φυσική κατάσταση, έχει ανάσες και καθαρό μυαλό. Αν σιγά-σιγά τον ακολουθήσουν και οι συμπαίκτες του, τότε το Ντένβερ θα μπει ξανά για τα καλά στην κουβέντα για τους διεκδικητές του τίτλου.

AP Photo/David Zalubowski

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ