NBA

Ο Άντονι Ντέιβις στους Μιλγουόκι Μπακς; Γιατί όχι

New Orleans Pelicans forward Anthony Davis, center, is defend by Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo, left, and Khris Middleton,right, during the first half of an NBA basketball game Sunday, Feb. 25, 2018, in Milwaukee. (AP Photo/Darren Hauck)
New Orleans Pelicans forward Anthony Davis, center, is defend by Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo, left, and Khris Middleton,right, during the first half of an NBA basketball game Sunday, Feb. 25, 2018, in Milwaukee. (AP Photo/Darren Hauck) AP

Γιατί δεν μπορούν να πάρουν οι Σέλτικς τον Άντονι Ντέιβις; Γιατί είναι αποφασισμένοι οι Μπακς να παίξουν τα ρέστα τους; Ποιος είναι ο όρος που δεν έχει στο συμβόλαιό του ο παίκτης και προσθέτει ακόμη περισσότερη ίντριγκα στην υπόθεση; Τι λέει ο Γιάννης για τον ηγέτη των Πέλικανς; Το Sport24.gr αναλύει τα δεδομένα.

Η απόφαση του Άντονι Ντέιβις να ζητήσει ανταλλαγή από τους Πέλικανς και η ξεκάθαρη δήλωση του ατζέντη του πως δεν πρόκειται να υπογράψει πρόωρη επέκταση πενταετούς διάρκειας, αξίας 240.000.000 δολαρίων, είναι το θέμα της ημέρας, του μήνα, της σεζόν στο ΝΒΑ. Η Λίγκα κινείται σήμερα (28/1) στους ρυθμούς του 25χρονου (γίνεται 26 στις 11 Μαρτίου) ψηλού, οι Σέλτικς και οι Λέικερς είναι οι δύο ομάδες που "καίγονται" για να τον βάλουν στο δυναμικό τους, ωστόσο ουδείς θα πρέπει να ξεγράψει τους Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο Ντέιβις έχει συμβόλαιο με τους Πέλικανς έως το καλοκαίρι του 2021, είναι δηλαδή "δεμένος" για άλλα δύο χρόνια, έχοντας όμως το δικαίωμα να σπάσει τη συμφωνία το καλοκαίρι του 2020. Αν το κάνει αυτό, θα αφήσει 28.751.775 δολάρια. Αυτή τη στιγμή, δεν έχει ούτε μισό λόγο να μην το κάνει, άρα με απλά λόγια στο τέλος της επόμενης σεζόν θα μπορεί να υπογράψει νέο συμβόλαιο αν φυσικά δεν αποδεχθεί μια πρόωρη επέκταση σε πιθανό νέο προορισμό του.

New Orleans Pelicans' Anthony Davis plays against the Minnesota Timberwolves in an NBA basketball game Saturday, Jan. 12, 2019, in Minneapolis. (AP Photo/Jim Mone)
New Orleans Pelicans' Anthony Davis plays against the Minnesota Timberwolves in an NBA basketball game Saturday, Jan. 12, 2019, in Minneapolis. (AP Photo/Jim Mone) AP

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΣΤΩΝΗ

Από εκεί και πέρα, οι Σέλτικς δεν μπορούν να τον αποκτήσουν πριν την 1η Ιουλίου ( όπως είχε αναφέρει το Sport24.gr στις 18 Δεκεμβρίου 2018 ) αν δεν προσφέρουν στους Πέλικανς ένα πακέτο στο οποίο θα υπάρχει και ο Καϊρί Ίρβινγκ. Ο συγκεκριμένος δεν μπορεί να βρίσκεται στο ίδιο ρόστερ με τον Ντέιβις, καθώς έχουν υπογράψει και οι δύο maximum συμφωνίες με τον "Rose Rule" (τον δικαιούνται αθλητές που προέρχονται από το rookie συμβόλαιό τους και έχουν υπογράψει επέκταση για το 30% του μισθολογίου της ομάδας -αντί του 25%- επειδή έχουν κερδίσει είτε το βραβείο του MVP, είτε του κορυφαίου αμυντικού, είτε έχουν δύο συμμετοχές σε All-Star Games) και το ΝΒΑ απαγορεύει τη συνύπαρξη τους στο ίδιο περιβάλλον.

Στη Βοστώνη θα πρέπει είτε να προσφέρουν τον Ίρβινγκ (που θα είναι ελεύθερος το καλοκαίρι), είτε να περιμένουν το τέλος της σεζόν και να κάνουν τότε την κίνησή τους δίνοντας ένα πακέτο στο οποίο θα βρίσκονται νεαροί παίκτες και draft picks.

ΔΕΝ "ΚΑΙΓΕΤΑΙ" ΓΙΑ ΛΕΙΚΕΡΣ, ΘΑ ΤΟ ΠΑΛΕΨΟΥΝ ΟΙ ΜΠΑΚΣ

Οι Λέικερς, από την άλλη, έχουν ταλέντο να ρίξουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (Λόνζο Μπολ, Κάιλ Κούζμα, Μπράντον Ίνγκραμ, Ίβιτσα Ζούμπατς), ο Άντονι Ντέιβις έχει τον ίδιο ατζέντη με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, για την ακρίβεια έχει ατζέντη τον κολλητό φίλο του "Βασιλιά", τον Ριτς Πολ, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο ευοίωνα όσο δείχνουν στη θεωρία. Ο παίκτης των Πέλικανς θέλει να μπει άμεσα σε ένα περιβάλλον που θα του προσφέρει την ευκαιρία να διεκδικήσει πρωταθλήματα, αυτό δεν φαίνεται πως θα είναι όμως οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς που πριν από μερικές εβδομάδες θεωρήθηκαν ως "μνηστήρες" για τον πιο πληθωρικό ψηλό της Λίγκας. Θα μπορούσαν να τον διεκδικήσουν, όμως αυτή τη στιγμή έχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα που θα πρέπει να κλείσουν το ερχόμενο και το επόμενο καλοκαίρι που ο Ντέιβις μοιάζει με πολυτέλεια για εκείνους και ενδεχομένως και με μια "τρέλα" που θα μπορούσε να διαταράξει όσα έχουν χτίσει με κόπο τα τελευταία χρόνια.

Ρόκετς και Κλίπερς είναι δεδομένο πως θα κάνουν κίνηση, ίσως είναι μια... ντουζίνα οι ομάδες που θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν τον Ντέιβις με "κανονικές" προτάσεις (πακέτα νεαρών παικτών και draft picks).

New Orleans Pelicans forward Anthony Davis (23) in the first half of an NBA basketball game in New Orleans, Friday, Dec. 7, 2018. (AP Photo/Tyler Kaufman)
New Orleans Pelicans forward Anthony Davis (23) in the first half of an NBA basketball game in New Orleans, Friday, Dec. 7, 2018. (AP Photo/Tyler Kaufman) AP

Στο τέλος της ημέρας όμως, ίσως την έκπληξη την κάνουν οι Μπακς που έχουν συνειδητοποιήσει πως είναι ικανοί να φτάσουν ακόμη και φέτος μέχρι το τέλος του δρόμου και είναι αποφασισμένοι να ενισχύσουν το ρόστερ τους πριν το Trade Deadline της 7ης Φεβρουαρίου. Straight δεν μπορούν να τον αποκτήσουν, καθώς μπορούν να προσφέρουν έναν εκ των Έρικ Μπλέντσο - Κρις Μίντλετον μαζί με τον Θον Μέικερ που θέλει να αποχωρήσει και είτε τον Μπρουκ Λόπεζ, είτε κάποιους από τους νεαρούς Ντι Τζέι Γουίλσον - Ντόντε ΝτιΒιτσέντζο, οι Πέλικανς όμως θα θέλουν κάτι περισσότερο. Εκεί θα πρέπει να μπει μια τρίτη ομάδα που θα βοηθήσει την... κατάσταση ώστε να μπει ακόμη ένα δυνατό όνομα στο πακέτο, σαν αυτό του Ότο Πόρτερ Τζούνιορ των Γουίζαρντς για παράδειγμα, ή ένα ποιοτικό draft pick που οι Μπακς δεν έχουν αυτή τη στιγμή για την επόμενη διετία.

Στο Μιλγουόκι είναι όχι απλά αποφασισμένοι, αλλά και κάτι περισσότερο για να ενισχύσουν το ρόστερ τους εν όψει των playoffs. Βλέπουν πως έχουν μια καλή ομάδα, έχουν τον πιθανό MVP, έχουν έναν σπουδαίο προπονητή και ένα εκπληκτικό γήπεδο και γι' αυτό δεν σκοπεύουν να χάσουν άλλο χρόνο. Στόχος τους είναι το πρωτάθλημα ακόμη και τώρα που υπάρχουν στην Ανατολή ομάδες όπως οι Ράπτορς, οι Σέλτικς και οι Σίξερς και στη Δύση οι Γουόριορς, οι Ρόκετς, οι Θάντερ και οι Νάγγετς και αν καταφέρουν να ολοκληρώσουν το "μεγάλο κόλπο" με τον Άντονι Ντέιβις, τότε θα ανέβουν όχι ένα, αλλά πολλά επίπεδα. Προς το παρόν οι παράγοντες των Μπακς θα συμβουλευθούν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο (που είχε ζητήσει από τον Ντέιβις να μετακομίσει στο Μιλγουόκι μετά την πρόσφατη μεταξύ τους μονομαχία στο Fiserv Forum) και στη συνέχεια θα κάνουν την προσπάθειά τους.

" Ο LeBron James και φέτος ο Anthony Davis. Ο τύπος είναι σε τρομερή κατάσταση. Είναι πάρα πολύ καλός παίκτης. Στην ομάδα που βρίσκεται, τον βοηθά η κατάσταση για να μπορεί να κάνει λίγο απ' όλα. Μπορεί σε ένα ματς να πάρει 40 σουτ, δεν τον ενδιαφέρει πόσες προσπάθειες θα έχει. Θα σου βάλει 30 πόντους. Με τον LeBron James πρέπει να είσαι σκληρός, δυνατός απέναντί του, να προσπαθήσεις να του κλέψεις μια μπάλα ή να του κόψεις ένα σουτ για να ηρεμήσει, να πάρει για παράδειγμα 10 αντί για 15 προσπάθειες. Με τον Davis δεν είναι έτσι. Και τάπα να του ρίξεις και δέκα σουτ να χάσει, θα συνεχίσει. Είναι σαν μια μηχανή που δεν σταματά ποτέ να επιτίθεται", μας είχε πει ο Γιάννης για τον Ντέιβις όταν τον είχαμε συναντήσει στο Μιλγουόκι ...

"ΘΕΛΕΙΣ; ΘΕΛΕ! ΕΜΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ"

Η απαίτηση του Άντονι Ντέιβις να αποχωρήσει με ανταλλαγή από τους Πέλικανς δεν σημαίνει, πάντως, πως η επιθυμία του θα είναι άμεσα πραγματικότητα. Είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν και τις περιπτώσεις των Τζορτζ - Λέοναρντ πως οι ομάδες τους πήραν τον χρόνο τους, εξέτασαν αρκετό καιρό τα δεδομένα της αγοράς, οπότε η λογική λέει πως αυτό θα συμβεί και τώρα. Το πιθανότερο σενάριο, στα δικά μας μάτια τουλάχιστον, είναι ο Ντέιβις να παραχωρηθεί το καλοκαίρι, με τους Μπόστον Σέλτικς να είναι ο πιο λογικός προορισμός για εκείνον.

Αντί επιλόγου, κρατήστε αυτό: Ο Άντονι Ντέιβις δεν έχει "no-trade clause" στο συμβόλαιό του, γεγονός που σημαίνει πως δεν μπορεί να μπλοκάρει μια ανταλλαγή σε περίπτωση που δεν του αρέσει ο προορισμός. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να πει " δεν πηγαίνω στο Ορλάντο" αν οι Πέλικανς τον στείλουν στους Μάτζικ για τους Άαρον Γκόρντον - Μο Μπάμπα. Οι Πέισερς δεν έστειλαν τον Πολ Τζορτζ στους Λέικερς αλλά στους Θάντερ, οι Σαν Αντόνιο Σπερς δεν έστειλαν τον Καγουάι Λέοναρντ στους Κλίπερς, αλλά στους Ράπτορς και όπως όλα δείχνουν η μόδα των... αντιδραστικών ομάδων θα συνεχιστεί, καθώς οι Πέλικανς θα αποφασίσουν για το μέλλον τους και όχι για εκείνο του παίκτη στον οποίο επένδυσαν, μεγάλωσαν μπασκετικά και άκουσαν να απαιτεί ανταλλαγή.

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ