NBA

ΝΒΑ: Το χρονικό του παρανοϊκού 24ωρου στη "φούσκα" του Ορλάντο

An empty court and bench are shown following the scheduled start time of Game 5 of an NBA basketball first-round playoff series, Wednesday, Aug. 26, 2020, in Lake Buena Vista, Fla. All three NBA playoff games scheduled for Wednesday were postponed, with players around the league choosing to boycott in their strongest statement yet against racial injustice.  (Kevin C. Cox/Pool Photo via AP)
An empty court and bench are shown following the scheduled start time of Game 5 of an NBA basketball first-round playoff series, Wednesday, Aug. 26, 2020, in Lake Buena Vista, Fla. All three NBA playoff games scheduled for Wednesday were postponed, with players around the league choosing to boycott in their strongest statement yet against racial injustice. (Kevin C. Cox/Pool Photo via AP) AP

Το ΝΒΑ πρόσφερε στον παγκόσμιο αθλητισμό ένα από τα πιο ιστορικά 24ωρα, με τους Μπακς να κάνουν την αρχή, τις ομάδες της Λίγκας να τους ακολουθούν στο μποϊκοτάζ των playoffs και τις πολύωρες συζητήσεις να οδηγούν σε συμφωνία για την επιστροφή στα παρκέ. Το Sport24.gr παρουσιάζει το χρονικό μιας εξωφρενικής ημέρας.

Όσοι είχαν διαβάσει τις προ ολίγων ημερών δηλώσεις του Τζορτζ Χιλ, μετά από το Game 4 της σειράς Μπακς - Μάτζικ για τον πρώτο γύρο των playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας, είχαν καταλάβει πως κάτι δεν πήγαινε καλά με την ψυχολογία όχι μόνο του παίκτη της ομάδας του Μιλγουόκι, αλλά και αρκετών ακόμη αθλητών της Λίγκας. Από τον Ντόνοβαν Μίτσελ που είπε " γ@μ...τε τους αγώνες" , μέχρι τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και από τον Πολ Τζορτζ που μίλησε για τη μάχη με την κατάθλιψη μέχρι τον Μπρουκ Λόπεζ που παραδέχθηκε πως δεν ήταν ο εαυτός του το τελευταίο διάστημα, αρκετοί αντιμετώπιζαν πνευματικά ζητήματα στην απομόνωση της Disney World.

Οι επτά σφαίρες που δέχθηκε πισώπλατα ο Τζέικομπ Μπλέικ, ένας αφροαμερικανός στην πόλη Κενόσα του Ουισκόνσιν την ώρα που στο αυτοκίνητό του βρίσκονταν τα παιδιά του, δεν ήταν σίγουρα η αιτία, ήταν όμως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής για την πλειοψηφία των παικτών. Κι ενώ οι Ράπτορς και οι Σέλτικς συζητούσαν επί ώρες για το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μποϊκοτάζ στον πρώτο αγώνα της ημιτελικής σειράς της Ανατολής, οι Μπακς τους πρόλαβαν και δεν βγήκαν ποτέ από τα αποδυτήριά τους για το πέμπτο ματς με τους Μάτζικ.

Η ομάδα του Μιλγουόκι βγαίνει στο παρκέ 28 με 30 περίπου λεπτά πριν από το τζάμπολ των αγώνων της. Χθες βράδυ το NBA League Pass συνδέθηκε με το γήπεδο που θα φιλοξενούσε την αναμέτρηση, έδειχνε τους παίκτες του Στιβ Κλίφορντ να κάνουν το ζέσταμά τους, όμως η πλευρά του παρκέ στο οποίο θα σούταραν τα Ελάφια είχε μείνει άδεια. Περίπου στις 22:50 όλοι κατάλαβαν ότι οι παίκτες του Μάικ Μπουντενχόλζερ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η παρέα του δεν θα έβγαινε για το τζάμπολ.

ΝΒΑ: Το χρονικό του παρανοϊκού 24ωρου στη "φούσκα" του Ορλάντο

Με τον Τζορτζ Χιλ να ενημερώνει στις 22:00 τους συμπαίκτες του πως δεν θα αγωνιστεί και με τον Στέρλινγκ Μπράουν, έναν παίκτη που έζησε την αστυνομική βία στο Ουισκόνσιν επειδή απλώς πάρκαρε σε λάθος θέση, να τον ακολουθεί, ο Γιάννης ήξερε τι έπρεπε να κάνει όχι σαν συμπαίκτης, όχι σαν ηγέτης αυτής της ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό, αλλά σαν άνδρας που έχει κι εκείνος βιώσει τον ρατσισμό και την ανισότητα. Ακολούθησε τους δύο και έτσι ξεκίνησε ένα ιστορικό ντόμινο. Οι Μπακς δεν κατέβηκαν στο ματς, οι Μάτζικ "γκρίνιαξαν" επειδή δεν είχαν ενημερωθεί, υποστήριξαν όμως την απόφαση των αντιπάλων τους, εξήγησαν ότι δεν θα δεχθούν νίκη στα χαρτιά και αποχώρησαν από το γήπεδο μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.

Οι πρώτες αντιδράσεις ήταν εντυπωσιακές, ο παγκόσμιος αθλητισμός υποκλίθηκε στην απόφαση των Μπακς και μετά από λίγα λεπτά οι Ρόκετς, οι Θάντερ, οι Λέικερς και οι Μπλέιζερς πήραν και εκείνοι την απόφαση να μην κατέβουν στους αγώνες τους. Ακολούθησαν την πορεία που χάραξαν τα Ελάφια, με τη Λίγκα να χαρακτηρίζει ως "αναβληθέντες" τους αγώνες μιας και δεν υπήρξε ποτέ σκέψη τιμωρίας όσων επαναστάτησαν. Ούτως ή άλλως, το έκαναν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία και την ανισότητα και όχι για κάποια απόφαση του ΝΒΑ.

Αμέσως μετά, ο Κρις Πολ κάλεσε τους παίκτες που βρίσκονται στη φούσκα σε ευρεία σύσκεψη η οποία ξεκίνησε στις 03:00 (ώρα Ελλάδας) τα ξημερώματα της Πέμπτης και κράτησε περίπου τρεις ώρες. Εκεί μίλησαν αρκετοί παίκτες, κάποιοι προπονητές, υπήρξε όμως και ένταση όταν ο ΛεΜπρόν Τζέιμς ζήτησε την οριστική διακοπή των playoffs και την ακύρωση της σεζόν 2019/20. Λέικερς και Κλίπερς επέλεξαν αυτόν τον δρόμο, οι υπόλοιπες ομάδες όμως προτίμησαν μια πιο ήπια αντίδραση από το τίναγμα όλου του project "φούσκα" στον αέρα, διότι γνώριζαν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε άσχημες καταστάσεις και σε ακύρωση της συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα σήμαινε αυτόματα lockout και πιθανότατα αναβολή επ' αόριστον της σεζόν 2020/21.

A reporter sits beside an empty court after a postponed NBA basketball first round playoff game between the Milwaukee Bucks and the Orlando Magic, Wednesday, Aug. 26, 2020, in Lake Buena Vista, Fla. The game was postponed after the Milwaukee Bucks didn't take the floor in protest against racial injustice and the shooting of Jacob Blake, a Black man, by police in Kenosha, Wisconsin. (AP Photo/Ashley Landis, Pool)
A reporter sits beside an empty court after a postponed NBA basketball first round playoff game between the Milwaukee Bucks and the Orlando Magic, Wednesday, Aug. 26, 2020, in Lake Buena Vista, Fla. The game was postponed after the Milwaukee Bucks didn't take the floor in protest against racial injustice and the shooting of Jacob Blake, a Black man, by police in Kenosha, Wisconsin. (AP Photo/Ashley Landis, Pool) AP

Πολλοί παίκτες έμειναν ξύπνιοι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Κάποιοι άλλοι προτίμησαν έναν καλό ύπνο για να έχουν περισσότερη διαύγεια στη δεύτερη σύσκεψη που ξεκίνησε σήμερα στις 18:00 ώρα Ελλάδας. Και όντως, η ατμόσφαιρα ήταν πιο θετική. Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς ήταν πιο ήρεμος, πιο ψύχραιμος και πιο διαλλακτικός, εξήγησε ότι θα ακολουθήσει την πλειοψηφία και παραδέχθηκε ότι θέλει να τελειώσει τη σεζόν στο παρκέ, με αποτέλεσμα μέσα σε κάτι λιγότερο από μια ώρα συζήτησης να βρεθεί η "χρυσή τομή" για να γυρίσουν οι παίκτες στο παρκέ πιθανότατα από το βράδυ του Σαββάτου. Προηγουμένως, βέβαια, θα υπάρξει (απόψε) συζήτησή μιας αντιπροσωπείας με τους ιδιοκτήτες των 30 οργανισμών, στην οποία οι αθλητές θα απαιτήσουν συγκεκριμένα πράγματα όπως έχετε ήδη διαβάσει στο Sport24.gr. Φαίνεται μάλιστα πως τα λόγια του Τζέιλεν Μπράουν των Μπόστον Σέλτικς έπιασαν επίσης τόπο.

Εν κατακλείδι, μετά από ένα πραγματικά "τρελό" 24ωρο φαίνεται πως πάρθηκε η σωστή απόφαση. Η παραμονή στη "φούσκα", στην οποία θα μπουν τις αμέσως επόμενες ημέρες και οι οικογένειες των παικτών. Το ΝΒΑ έχει δημιουργήσει έναν πραγματικά ασφαλή χώρο για να ολοκληρωθεί η χρονιά με όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες, οι παίκτες έχουν μια εντυπωσιακά ευρεία πλατφόρμα για να στείλουν τα μηνύματά τους και αυτό πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν όσο θα πλησιάζουμε προς τους τελικούς και, κυρίως, προς τις εθνικές εκλογές του Νοεμβρίου για την προεδρία των ΗΠΑ.

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ