NBA

ΝΒΑ: Τα 5 ερωτήματα της υπόλοιπης σεζόν

ΝΒΑ: Τα 5 ερωτήματα της υπόλοιπης σεζόν

Λιγότερο από δύο μήνες απέμειναν για το τέλος της κανονικής περιόδου και πέντε είναι τα κύρια ερωτήματα που θα απασχολήσουν από εδώ και στο εξής το ΝΒΑ.

Το 68ο All-Star Game πέρασε και αρχής γενομένης από την Πέμπτη (21/2) οι 30 ομάδες του ΝΒΑ θα αρχίσουν να μετρούν αντίστροφα για το τέλος της κανονικής περιόδου. Με τα 2/3 της regular season να έχουν παρέλθει, οι στόχοι έχουν ξεκαθαρίσει για όλες τις ομάδες και φυσιολογικά αναφύονται κάποια ερωτήματα γύρω από τι θα δούμε από εδώ και πέρα...

Ποιες είναι οι ομάδες που θα μπουν στα playoffs και ποιες θα μείνουν εκτός; Ποια ομάδα θα μπει στην post season με το καλύτερο ρεκόρ και ποιες θα πάνε... απροκάλυπτα για το Νο. 1 στο Draft; Επίσης, ποιες ομάδες ανέβηκαν επίπεδο μετά τις κινήσεις που έγιναν στην trade deadline και ποιος θα κατακτήσει το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της κανονικής περιόδου;

Πάμε να δούμε τα ερωτήματα ένα ένα...

Ερώτημα 1ο: Ποια ομάδα θα αποκτήσει το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας;

Θα είναι οι Μιλγουόκι Μπακς, που πήγαν στο All-Star break με το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ (43-14) ή οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς (41-16), η πρώτη ομάδα στην Δύση αυτή τη στιγμή; Ή μήπως οι Τορόντο Ράπτορς (43-16), που βρίσκονται μόνο ένα παιχνίδι πίσω από το Μιλγουόκι; Μάλλον δύσκολα θα υπάρξει ομάδα που θα παρεισφρήσει σε αυτό το γκρουπ, κι ας βρίσκονται πολύ κοντά οι Ντένβερ Νάγκετς (39-18). Το πρόβλημα είναι ότι με το Γκόλντεν Στέιτ να παίζει ολοένα και καλύτερα και το πρόγραμμα στο υπόλοιπο της κανονικής περιόδου να είναι γεμάτο με δυτικά ντέρμπι, μάλλον δύσκολα η ομάδα του Μάικ Μαλόουν θα σκαρφαλώσει μέχρι την πρώτη θέση.

Ερώτημα 2ο: Ποιες ομάδες θα μείνουν εκτός playoffs;

Όσο θα περνάει ο καιρός, θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο ξεσκαρτάρισμα στις δύο περιφέρειες, αυτό είναι σίγουρο. Με 23 έως 26 αγώνες να απομένουν πάντως, πολλές είναι οι ομάδες που κοιτάζουν έξω από το παράθυρο και ευελπιστούν να παίζουν μπάσκετ και στην post season. Στην Ανατολή η 8η ομάδα (Ντιτρόιτ) έχει ρεκόρ 26-30, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα ουσιαστικά σε άλλες τρεις: το Μαϊάμι (26-30), το Ορλάντο (27-32) και την Ουάσινγκτον (27-34). Για τις υπόλοιπες θα πρέπει να διαβάσετε λίγο πιο κάτω, στο 4ο ερώτημα.

Dallas Mavericks forward Luka Doncic (77), of Germany, dribbles against Los Angeles Lakers forward Brandon Ingram (14) during the first quarter of an NBA basketball game in Dallas, Monday, Jan. 7, 2019. (AP Photo/LM Otero)
AP Photo/LM Otero AP PHOTO/LM OTERO

Στην Δύση η κατάσταση είναι ακόμα πιο περίπλοκη, καθώς η 6η Γιούτα από τους 10ους Λέικερς απέχουν μόνο τέσσερις αγώνες. Εκεί την 8η θέση καταλαμβάνουν αυτή τη στιγμή οι Λ.Α. Κλίπερς (32-27), ωστόσο οι 9οι Σακραμέντο Κινγκς βρίσκονται μόνο ένα ματς πιο κάτω (30-27), οι Λος Άντζελες Λέικερς (28-29) δύο και οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς (27-30) τρία. Μάλλον δεν θα πρέπει να υπολογίζουμε σιγά σιγά τους Ντάλας Μάβερικς, τους Νιου Ορλεανς Πέλικανς και τους Μέμφις Γκρίζλις, οι οποίοι -για διαφορετικούς λόγους η κάθε ομάδα- έχουν άλλες προτεραιότητες για το άμεσο μέλλον.

Ερώτημα 3ο: Ποιες ομάδες θα κάνουν το... καλύτερο tanking;

Με τις τελευταίες τρεις θέσεις της κανονικής περιόδου να συνοδεύονται από 14% πιθανότητες για το Νο. 1 του φετινού Draft και 52,1% για την πρώτη τετράδα, το tanking είναι ο προφανής στόχος για τις ομάδες που θα μείνουν εκτός playoffs. Ουσιαστικά όμως τέσσερις είναι οι ομάδες που τις διεκδικούν, με αυτή που θα μείνει στην 4η θέση (από το τέλος) να έχει κι αυτή πολλές πιθανότητες για το Νο. 1 (12,5%). Με άλλα λόγια, η πρώτη τετράδα για το Draft Lottery έχει κλειδώσει. Ο Ζάιον Γουίλιαμσον θα είναι του χρόνου κατά... 54,5% (τόσες είναι οι πιθανότητες που έχουν όλες μαζί) παίκτης των Φίνιξ Σανς (11-48), των Νιου Γιορκ Νικς (11-47), των Κλίβελαντ Καβαλίερς (12-46) ή των Σικάγο Μπουλς (14-44).

Ερώτημα 4ο: Ποια ομάδα βελτίωσε τις πιθανότητες για πρωτάθλημα μετά τηνtrade deadline;

Ηtrade deadlineπολλές φορές στο παρελθόν έχει αλλάξει τις μοίρες ομάδων μέσα στην ίδια σεζόν. Θα υπάρξει άραγε ένα τέτοιο παράδειγμα και φέτος; Οι Μπακς, με την προσθήκη του Νίκολα Μίροτιτς (που λογικά θα κάνει το ντεμπούτο του την ερχόμενη Πέμπτη) έβαλαν ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι σε ένα ρόστερ που διεκδικεί το πρωτάθλημα. Οι Ράπτορς έβαλαν στη μηχανή τους τον Μαρκ Γκασόλ και οι Πέισερς τον Γουέσλι Μάθιους. Η ομάδα που ενισχύθηκε πάντως περισσότερο και ενδέχεται να ανέβει επίπεδο εάν όλα τα κομμάτια του παζλ "κολλήσουν" καλά, αυτή είναι οι 76ερς.

Η ομάδα της Φιλαντέλφια πρόσθεσε δίπλα στους Τζοέλ Εμπίντ, Μπεν Σίμονς, Τζίμι Μπάτλερ και τον Τομπάιας Χάρις, γεμίζοντας παράλληλα τον πάγκο της με τους Μάικ Σκοτ, Τζέιμς Ενις, Μπόμπαν Μαριάνοβιτς και Τζόναθαν Σίμονς. Η ομάδα του Μπρετ Μπράουν ετοιμάζεται για την αντεπίθεση και δεν το κρύβει. Στην Δύση, από την άλλη, έγιναν κι εκεί αρκετές κινήσεις, ωστόσο λίγες τάραξαν τα νερά. Μία από αυτές την έκαναν οι Κινγκς, οι οποίοι βελτιώθηκαν με την προσθήκη του Χάρισον Μπαρνς και το Αλεκ Μπερκς. Το ίδιο μπορεί να πει όμως και η Οκλαχόμα Σίτι, που απέκτησε τον Μαρκίφ Μόρις.

Ερώτημα 5ο: Ποιος θα είναι ο MVP της κανονικής περιόδου;

Οι βασικοί διεκδικητές είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Τζέιμς Χάρντεν. Και εδώ που τα λέμε, δύσκολα θα μπει κάποιος ανάμεσα τους. Είτε Πολ Τζορτζ ονομάζεται αυτός, είτε Νίκολα Γιόκιτς. Ο Αντετοκούνμπο κάνει τρομερή χρονιά και παίζει στην ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ, κάτι που σημαίνει ότι εάν οι Μπακς αντέξουν στην κορυφή του ΝΒΑ ή της Ανατολής μέχρι τέλους, δύσκολα θα χάσει το βραβείο. Ο Τζέιμς Χάρντεν, από την άλλη, έχει ιστορικά καλά στατιστικά (ακόμα καλύτερα από αυτά του Γιάννη), αλλά και ένα μειονέκτημα: οι Ρόκετς είναι 5οι στην Δύση. Από την άλλη, βέβαια, αυτό δεν έπαιξε κανένα ρόλο την χρονιά που ο Ράσελ Γουέστμπρουκ αναδείχθηκεMVP…

Photo credits: AP

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ